.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainer of spinningfiets: Wat zijn de verschillen?

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

De spinningfiets of de hometrainer: Welk fitnessapparaat past beter bij jou en jouw fitnessdoelen? Je hebt beide apparaten vast wel eens gezien of gebruikt. Maar wat de belangrijkste verschillen precies zijn zullen wij nog eens goed uitleggen.

Als je een indoor fiets wilt kopen voor thuisgebruik wil je natuurlijk weten welke variant het beste bij jou past. Je moet eerst goed weten waar je de fiets voor wilt gebruiken en wat je ervan kunt verwachten. Daar hopen we jou meer duidelijkheid over te geven. We hebben een aantal zaken voor je uitgelicht, namelijk:

  • Het uiterlijk
  • Het gebruiksgemak
  • Het comfort
  • De houding
  • De console
  • Trainingsprogramma’s
  • Doortrapsysteem

Op deze zaken gaan we straks die dieper in. We zijn hier vandaag om de voor- en nadelen van elke fiets te schetsen en hopelijk helpen we je beter te begrijpen welk fitnessapparaat het beste voor jou zal zijn! 

Spinningfiets of hometrainer: Wat is de beste keuze?

spinningfiets-min
Elke dag hometrainer-min

Kiezen tussen een hometrainer en een spinningfiets kan een uitdaging zijn. Maar als je kijkt naar hoe je hem wilt gebruiken - en wat je van beide apparaten kunt verwachten - zou het een relatief gemakkelijke beslissing voor je moeten zijn.

Aan het eind van deze blog hebben wij de 5 belangrijkste verschillen voor je opgesomd en zul jij weten welk apparaat het beste bij jou past. Maar laten we eerst eens kijken naar het primaire gebruik van de verschillende fietsen.

Wat is een hometrainer?

wat is een hometrainer

Hometrainers zijn indoor fietsen die worden gebruikt om fit te worden. Dit kun je geheel op eigen initiatief doen. Je kunt dit ook doen met behulp van een speciaal gezondheids- of fitnessprogramma. 

Wat zijn de voordelen van een hometrainer?

Hometrainers zijn uitermate geschikt om je conditie op te bouwen. Ook worden ze gebruikt om te revalideren. Hometrainers zijn dan ook vaak uitgerust met een console die je diverse trainingsprogramma’s en weerstandniveaus kan aanbieden. 

Hometrainers zijn geschikt voor mensen die op een eenvoudige manier willen werken aan de algehele gezondheid. Hometrainers worden vaak gebruikt voor specifieke doelen zoals: 

Over het algemeen zijn hometrainers vrij makkelijk in het gebruik en vereisen ze weinig onderhoud. De meeste hometrainers beschikken over een console/computer/scherm. Daardoor dient het apparaat aangesloten te worden aan de netstroom.

De meeste mensen gebruiken een hometrainer voor persoonlijke fitnessdoelen en trainen individueel op eigen initiatief. Je bepaalt zelf hoe vaak je wilt trainen en bent niet gebonden aan groepslessen. Wel kan het handig zijn om vooropgestelde schema's te volgen om zo je doelstellingen te behalen. 

Wat is een spinningfiets?

wat is een spinningfiets

Spinfietsen daarentegen, worden meestal gebruikt voor spinning-lessen. Een spinningfiets is bedoeld voor mensen die op een zeer sportieve manier - zittend of staand - willen fietsen. 

Je kunt op deze manier het racen op een racefiets nabootsen in je eigen woonkamer. Spinfietsen worden daarom op een meer traditionele manier gebruikt, door mensen die daadwerkelijk aan wielrennen doen. 

Ze bootsen beter de lichaamshouding na zoals tijdens het wielrennen. Dit komt omdat de stuurpositie lager is dan bij een hometrainer. Zo zit je meer voorovergebogen tijdens het fietsen. 

Wat is het verschil in het uiterlijk?

spinningfiets 3jpg-min
De Tunturi Fitcycle 40 hometrainer-min

Spinfietsen zijn vaak wat groter en zwaarder vanwege het gewichtige vliegwiel. Ze zijn daarom wat moeilijker te verplaatsen. Dit zorgt er wel voor dat ze je een krachtigere training kunnen beloven dan de gemiddelde hometrainer. 

De meeste hometrainers zijn lichter in gewicht dan de gemiddelde spinningfiets. Ook zijn ze vaak kleiner, compacter en soms zelfs opvouwbaar.

Wat is het verschil in het gebruiksgemak?

Ook is het belangrijk om het gebruiksgemak van beide apparaten onder de loep te nemen. Als we oppervlakkig naar het gebruiksgemak van zowel de hometrainer als de spinfiets kijken, komen we snel tot de conclusie dat beide fietsen vrij eenvoudig in gebruik zijn.

Het belangrijkste wat van je gevraagd wordt is dat je opstapt en gaat rijden. Als je ooit eerder op een gewone fiets hebt gereden zul je waarschijnlijk geen moeite hebben om dit te doen. 

Het gebruiksgemak van een hometrainer

hometrainer houding 7-min

Hometrainers hebben over het algemeen een lage instap waardoor op- en afstappen vrij gemakkelijk is. Om deze reden is de hometrainer zeer geschikt voor oudere mensen of mensen die slecht ter been zijn.

De rechtopstaande hometrainer kan iets anders aanvoelen dan de traditionele hometrainer. Maar het verschil is niet zodanig om problemen te veroorzaken tijdens het op- of afstappen. Het stuur en zadel zijn overigens verstelbaar naar eigen lichaamslengte.

Het gebruiksgemak van een spinningfiets

spinning class-min

De spinfiets biedt je dezelfde ervaring: het is slechts een kwestie van op- en afstappen. De zadelhoogte en stuurhoogte van een spinningfiets kan je ook zelf bepalen.

De meeste spinningfietsen zijn zeer gemakkelijk in het gebruik: je bepaalt namelijk zelf de snelheid en weerstand. En in veel gevallen zul je deze instellen aan de hand van de instructies van je instructeur. 

Hoe zit het met de comfort

Comfort is ook een belangrijke overweging. Aangezien de spinfiets is bedoeld voor kortere, snellere trainingssessies is de zitting over het algemeen wat harder en smaller dan die van een hometrainer. De hometrainers hebben meestal grotere, meer comfortabele zittingen. Dit maakt de hometrainer meer geschikt voor rustige sessies en beter voor dagelijks gebruik

Wat is het verschil in de houding?

De houding die je aanneemt op een indoor-fiets moet bij je passen. Dit is een persoonlijke ervaring, wij kunnen niet voor je bepalen wat beter werkt voor jou. 

Wel kunnen we omschrijven welke houding je voor beide fietsen dient aan te nemen. Zo kun je zelf een inschatting doen.

Wat is de houding op een hometrainer?

Voordelen-min

Train je met een hometrainer dan zit je rechtop. Hierdoor kun je een ontspannen houding aannemen. Je benen doen het meeste werk waardoor je bovenlichaam en rug worden ontlast. 

Mensen met rugklachten kunnen daarom beter trainen met een hometrainer dan met een spinfiets. Op basis van een het trainingsprogramma wordt het trappen zwaarder of lichter. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een constante snelheid en weerstand.

De snelheid of weerstand verandert niets aan je houding. Als je voor een hometrainer kiest kun je gemakkelijk de televisie volgen. Dit, en het voorkomen van rugklachten, is een belangrijk voordeel van het rechtop zitten op een hometrainer. 

Wat is de houding op een spinningfiets?

spinningfiets 4-min

Televisie kijken gaat iets lastiger op de spinningfiets. Maar het is zeker niet onmogelijk. De houding op een spinbike is vooral heel actief. Je neemt op een spinningfiets een echte wielrenhouding aan. 

Om deze reden raden wij de spinfiets niet aan als je last hebt van nek- of rugklachten. Het voornaamste doel is namelijk veel kracht geven en dit gaat beter als je voorovergebogen zit of staat. 

Je kunt op deze manier veel kracht zetten en tempo maken. Dit is heerlijk als je van pittige trainingssessies houdt. Het stuur van een spinfiets is iets groter dan bij de hometrainer. Hierdoor kun je je onderarmen steun bieden tijdens zo’n pittige sessie. 

Hometrainers hebben meestal een console

Slim cycle 3 in 1 hometrainer 2 LCD-min

Houd er ook rekening mee dat de meeste spinfietsen niet geleverd worden met een console en scherm. De meeste hometrainers beschikken wel over een scherm met trainingscomputer. Een console is een soort computer die alle statistieken van je training weergeeft. 

Denk bijvoorbeeld aan de gefietste kilometers en het aantal calorieën die je hebt verbrand.

Ook kun je over het algemeen kiezen uit bepaalde trainingsprogramma’s die je helpen je fitnessdoelen te behalen. 

Trainingsprogramma's op de hometrainer

Zoals je net hebt kunnen lezen beschikken de meeste hometrainer over een console. Deze maakt het mogelijk om te trainen met behulp van een vooraf ingesteld programma.

Je kiest een aangepast programma of bepaalt bij aanvang zelf de duur van de training, de intensiteit en/of je maximale hartslag. De hometrainer past dan automatisch de weerstand aan.

LCD-scherm en stuur

Met andere woorden: afhankelijk van het door jouw gekozen programma wordt de weerstand zwaarder of lichter tijdens je training. Je hoeft jezelf alleen over te geven aan het trappen. 

Trainingsprogramma’s op de spinningfiets

Bij een spinfiets moet het meer vanuit jezelf komen. Dit komt omdat een spinningfiets niet beschikt over een console die je voorgeprogrammeerde trainingen aanbiedt. Wat je wel kunt doen is het zelf (handmatig) aanpassen van de weerstand en snelheid.

Er zijn trouwens wel uitzonderingen op deze regel: denk bijvoorbeeld aan het fitnessmerk Kettler. Deze heeft een aantal spinningfietsen ontworpen die wel beschikken over een console. Zo kun je profiteren van het beste van beide apparaten. Namelijk de laatste technologie dankzij het console én de pittige race-ervaring. 

Spinning-lessen kan je ook thuis volgen 

spinningfiets vanuit huis-min

Indoor spinning is een zeer populaire groepssport op dit moment. Dat is je vast niet ontgaan. Je komt tezamen in een sportschool en een instructeur vertelt precies wat je moet doen. 

Maar wist je ook dat je zulke groepslessen kunt bijwonen vanuit je eigen woonkamer? Als je een spinningfiets hebt is dit heel gemakkelijk te organiseren!

Je kunt je heel gemakkelijk aanmelden voor dergelijke cursussen. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen en een virtuele instructeur geeft de instructies in real time. 

Een andere mogelijkheid is het volgen van spinning-video’s. Dit kan bijvoorbeeld via YouTube en is geheel gratis en vrijblijvend.

Het doortrapsysteem van een spinningfiets

De spinningfiets beschikt misschien niet over een console, maar wel over een doortrapsysteem. Dit is een ware uitkomst voor de echte wielerfanaten. 

Door het zware vliegwiel moet je blijven trappen. Hierdoor verleg je je grenzen en bereik je sneller je fitnessdoelen. Een hometrainer heeft dit doortrapsysteem niet, je kunt te allen tijde de weerstand en snelheid aanpassen.

Hoe rem je met een spinfiets?

Snel remmen kan alleen dankzij een noodstop. Normaal gesproken bouw je je training rustig af. Je kunt de ervaring met een spinfiets dus het beste vergelijken met de ervaring in het echte leven: als je eenmaal lekker in je ritme zit kun je niet zomaar stoppen.

Hoe rem je met een hometrainer?

Omdat de hometrainer dit doortrapsysteem niet kent bepaal zelf wanneer je wilt stoppen. Je kunt hierdoor sneller en eenvoudiger stoppen. Je kunt op deze manier snel afstappen wanneer dit nodig is. Hierdoor is de hometrainer meer geschikt voor mensen met een blessure.

Welk apparaat is beter om af te vallen

afvallen

Beide apparaten zijn zeer geschikt voor gewichtsverlies. Afhankelijk van de intensiteit van je training en je lichaamsgewicht kun je met beide apparaten meer dan 600 calorieën per uur verbranden. 

In principe zou je tussen de 1.200 en 4.000 calorieën per week kunnen verbranden op een hometrainer of spinningfiets. Dat betekent dat je maar liefst 1 tot 3 kilo per week zou kunnen afvallen! 

De aanschaf van een spinfiets of hometrainer is dus een uitstekende manier om snel af te vallen. Natuurlijk speelt je dieet ook een belangrijke rol in de race tegen de kilo’s. 

Het verbranden van meer calorieën dan je tot je neemt is de sleutel tot gewichtsverlies. Als je je aandacht legt op beide vlakken - het trainen en je dieet - kun je gegarandeerd je lichaam transformeren.

Afvallen met een spinningfiets

spinningfiets afvallen-min

Wil je trainen met behulp van een spinningfiets? Dat kan heel goed. Elke sessie vraagt namelijk enorm veel van je lijf. Hierdoor zul je snel resultaten boeken.

Een ander voordeel van spinnen is dat je dit meestal in groepsvorm doet. Meestal ben je dan gebonden aan vaste data en tijden. 

Dit maakt deze vorm van sporten minder vrijblijvend waardoor je mogelijk sneller zult afvallen. Bovendien kun je de race tegen de kilo’s met andere mensen aangaan. Dit werkt heel motiverend.

Afvallen met een hometrainer

afvallen met hometrainer

Maar de strijd tegen de kilo’s kun je ook prima zelfstandig voeren met behulp van een hometrainer. Deze reis duurt meestal iets langer. 

Dit komt omdat de trainingsprogramma's van een doorsnee hometrainer over het algemeen minder intensief zijn. Je kunt zo geleidelijk aan je conditie opbouwen terwijl je een aantal kilo’s verliest. 

Afvallen met behulp van een hometrainer is daarom zeer geschikt voor ouderen en mindervaliden. Ook is afvallen met een hometrainer prettiger voor mensen met een verhoogd lichaamsgewicht omdat de zitting groter is.  

Conclusie

Welke fiets het beste bij jou past hangt dus af van een aantal factoren. Ben je slecht ter been of heb je een blessure, dan raden wij een hometrainer aan. Dit betekent overigens niet dat je niet fanatiek kunt trainen met een hometrainer: hometrainers zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

Spinningfietsen daarentegen zijn meer geschikt voor de echte fanatiekelingen: mensen die houden van zeer stevige trainingssessies. Ook zijn spinningfietsen uitermate geschikt voor diegenen die graag spinning-lessen volgen.

Hier volgen nogmaals de 5 belangrijkste verschillen tussen een hometrainer en spinningfiets:

  1. De spinningfiets is gemaakt voor de zeer gedreven sporters die goed ter been zijn. De hometrainer is een betere optie voor beginners. Ook is de hometrainer meer geschikt voor revalidatie-doeleinden of voor mensen die slecht ter been zijn. 
  2. De spinningfiets is zeer geschikt om de ervaring van een racefiets na te bootsen. Dit komt door de houding die je aanneemt. De hometrainer daarentegen, geeft je de ervaring van een degelijke stadsfiets. Hierdoor kun je makkelijk de televisie volgen.
  3. Dankzij de hometrainer kun je trainen met vooraf ingestelde programma’s. Je kunt een trainingsprogramma selecteren op basis van je fitnessdoel. De spinfiets biedt deze mogelijkheid niet (op een aantal modellen van Kettler na).
  4. Beschik je over een spinningfiets dan kun je deelnemen aan online spinning-lessen. Dit is ideaal als je graag lessen in groepsvorm volgt. Het trainen met een hometrainer doe je meestal zelfstandig.
  5. Dit alles maakt dat hometrainer de perfecte aanvulling is op elk trainingsschema. Je kunt er heel goed mee uit de voeten. Het doel van een spinningfiets is wat specifieker: je kunt er stevige trainingen van verwachten waarbij je flink zult zweten.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}