gepubliceerd op maart 24

Laatste bijgewerkt op 30 januari 2023  

Tunturi Fitcycle 40
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Hartslagmeter en Bluetooth verbinding
 • Maar liefst 21 trainingsprogramma's en 16 weerstanden

Bij het aanschaffen van een hometrainer is het belangrijk om te kijken of het apparaat aansluit op jouw wensen: Kun je er comfortabel op zitten? Kan je gemakkelijk op- en afstappen? Kun je een voor jou uitdagend trainingsprogramma volgen? En ga zo maar door.

Tunturi claimt dat de FitCycle 40 voor iedereen een ideale hometrainer te is met uitdagende trainingsprogramma´s op elk niveau. Om die bewering na te gaan hebben we deze fietstrainer in drie maanden uitgebreid test. 

In deze review gaan we in op vragen als: Voor wie is de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 geschikt? Wat zijn de functies? Welke voor- en nadelen zitten er aan dit fitnessapparaat? 

Maar ook geven we je onze mening over de prijs/kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en duurzaamheid van de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 . En ten slotte geven we ons eindoordeel over deze hometrainer. 

Voor wie is de hometrainer geschikt? 

De Tunturi Fitcycle 40 hometrainer-min
 • Beginnende en incidentele sporters: Deze Tunturi fietstrainer heeft zestien verschillende weerstandsniveaus en liefst eenentwintig verschillende trainingsprogramma´s om doelgericht te kunnen trainen. Ideaal voor beginnende sporters die zo hun trainingen rustig kunnen opbouwen.
 • Fanatieke sporters: Vanzelfsprekend geldt bovenstaande uitleg ook als rechtvaardiging om de hometrainer ook voor deze groep sporters aan te raden. De Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 geeft ook de meest fanatieke sporters genoeg mogelijkheden om intensieve en uitdagende trainingen te volgen.
 • Mensen die aan het revalideren zijn of een hartconditie hebben: Vanwege de lage instap is deze Tunturi bij uitstek geschikt voor mensen in een revalidatietraject. Je stapt daardoor gemakkelijk op en af de hometrainer. Met de in het stuur ingebouwde hartslagmeter kun je onbezorgd sporten terwijl je hartslag wordt weergegeven op de kleine monitor.
 • Senioren sporters: Met de lage instap wordt een groot obstakel voor senioren van veel fitnessapparaten weggenomen. De Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 is heel gemakkelijk om op en af te stappen.
 • Mensen die die niet teveel geld willen uitgeven aan een kwalitatieve hometrainer: De Tunturi zit qua prijs dicht bij de onderkant van de markt. Tegelijkertijd valt hij op door zijn degelijke ontwerp en breed scala aan mogelijkheden.
 • Mensen die zich niet willen vervelen tijdens het trainen: Dank zij de handige houder voor je tablet kun je tijdens de training rustig videobellen of je favoriete series kijken. Ook kun je met apps zoals Tunturi Routes realistische tochten maken over iconische wielrenparkours of racen tegen je vrienden.

Wat zijn de functionaliteiten?

exercise-bike-fitcycle-40 (6)-min
 • 16 verschillende weerstandsniveaus die je gemakkelijk vanaf de stuurconsole elektronisch kunt verstellen.
 • 21 Verschillende trainingsprogramma´s zoals duurtraining, opwarmen, of cardiotrainingen.
 • Ingebouwde hartritmesensoren in het stuur, zodat je tijdens het trainen eenvoudig je hartslag in de gaten kunt houden.
 • Verstelbaar zadel en stuur zodat je in de voor jou beste positie kunt trainen.
 • Houders voor drinkflesje en tablet om je tijdens het trainen van alle comfort en gemak te voorzien.
 • Kleine LCD monitor/console, waarmee je eenvoudig de verschillende trainingsprogramma´s en weerstanden kunt instellen. De monitor geeft je real time informatie over ja hartslag, snelheid, afstand en het aantal verbrandde calorieën.
 • Bluetooth, hiermee kun je de hometrainer verbinden met televisie, tablet of telefoon, zodat je schitterende en uitdagende routes kunt fietsen vanuit je eigen woonkamer.
 • Kleine rolwieltjes om de fietstrainer na gebruik makkelijk te kunnen wegrijden.

Duurzaamheid en kwaliteit

exercise-bike-fitcycle-40 (3)-min

Dit FitCycle 40 heeft het mooie en strakke design wat we van Tunturi gewend zijn. Een compact metalen frame afgewerkt met hoog kwaliteit kunststof elementen. De hometrainer zal ook bij intensief gebruik niet snel slijten. Dankzij het relatief zware vliegwiel is de balans op de fietstrainer gegarandeerd. 

Onze tester waren unaniem tevreden over het geboden comfort en de kwaliteit van het ontwerp. Duidelijk is dat Tunturi hier weer een oerdegelijk fitnessapparaat heeft afgeleverd. 

Gebruiksgemak

Het meest in het oog springende verschil tussen de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 en de andere Tunturi FitCycles is de lage instap. Dit maakt het voor iedereen gemakkelijk om op en af de hometrainer te stappen. Ook als je wat ouder bent of aan het revalideren bent van ziekte of een blessure. 

Dank zij de console is het heel gemakkelijk schakelen tussen de verschillende weerstanden en trainingsprogramma´s. Je kunt hier ook makkelijk connecten met een app om zo unieke routes en wedstrijden te fietsen. 

exercise-bike-fitcycle-40 (5)-min

Tegelijkertijd heb je de belangrijkste informatie over hartslag, calorieën en afstand allemaal overzichtelijk op de LCD monitor.

Type weerstanden

De Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 maakt gebruik van een elektromagneet op te remmen. Via de makkelijke bediening op de console kun je elektronisch schakelen tussen zestien verschillende weerstanden. Met zo een groot aantal weerstanden ligt er inderdaad voor elke sporter een unieke uitdaging. 

Maar daar komt nog eens bovenop dat je keuze hebt uit 21 unieke trainingsprogramma´s. Met deze programma´s kun je bijvoorbeeld een fitnesstest instellen, of een oefening met een constante hartslag.

Installatie en opbergen

exercise-bike-fitcycle-40 (8)-min

Ook als je het wel eens eerder gedaan hebt is de montage van een nieuwe hometrainer altijd even werk. De instructiehandleiding van Tunturi bestaat uit plaatjes en die zijn niet altijd even duidelijk. 

Ook niet voor technisch aangelegde sporters. Tunturi raadt zelf altijd aan om de montage met zijn tweeën te doen, en daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten. De montage is niet eens zo ingewikkeld, maar je moet er ook als je niet alleen bent toch ongeveer een half uur voor uittrekken.

Het opbergen na het sporten gaat dankzij de kleine wieltjes onder de hometrainer wel heel gemakkelijk.

Formaat en gewicht

exercise-bike-fitcycle-40 (4)-min

De Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 heeft een lengte van 91 centimeter,  is 137 centimeter hoog en meet 50 centimeter in de breedte. De hometrainer weegt 24 kilogram, waarvan 7 kilo´s voor rekening van het vliegwiel komen. Hierdoor heeft de Tunturi een draaggewicht van 110 kilogram. 

Hoewel het stuur en het zadel verlaagt kunnen worden kun je de fiets zelf niet opvouwen.

Garanties en ondersteuning

Op de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 zit drie jaar fabrieksgarantie. Dat geeft aan dat Tunturi vertrouwen heeft in de hometrainer. De handleiding is beschikbaar in onder andere het Engels en het Nederlands. De ondersteuning wordt verleend door de klantenservice die te bereiken is via de onlineformulieren op de Tunturi site.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding

De FitCycle 40 zit qua prijs iets onder het gemiddelde. Maar de Tunturi lijkt met zijn Scandinavische ontwerp en kwaliteit wel wat strepen voor te hebben op modellen met een vergelijkbare prijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de modellen van Zipro of Dripex. 

Tunturi biedt een comfortabele hometrainer met een verrassend veelvoud aan verschillende instellingen, weerstanden en trainingsprogramma´s. Onze conclusie is dan ook dat de prijs/kwaliteit verhouding bij deze fietstrainer meer dan in orde is.

Wat zijn de voor- en nadelen?

 • Zestien elektronisch in te stellen magneetweerdstanden die voor elke unieke sporter de juiste uitdaging geven.
 • Eenentwintig verschillende trainingsprogramma´s, waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit een ´quick´ start training of een training met continu gelijk wattage.
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar zadel en ook het stuur is verstelbaar.
 • Een duidelijk voordeel van deze hometrainer op veel andere modellen is de lage instap. Juist dit maakt de FitCycle 40 heel geschikt voor senioren en mensen die moeten revalideren.
 • Hartslagmeter waardoor je intensief kunt trainen, zonder je zorgen hoeft te maken dat je je hart overbelast.
 •  Bluetooth connectivity waardoor je de hometrainer kunt combineren met leuke apps voor realistische trainingen en competitieve races met bijvoorbeeld je collega´s.
 • Gemakkelijk geplaatste houders voor een drinkflesje en een tablet.
 • LCD monitor waarop je gemakkelijk de waardes van je hartslag, afgelegde afstand en verbrandde calorieën terugleest.
 • Helaas is er maar één gebruikersprofiel op de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40. Als je met meerdere mensen van de hometrainer gebruik maakt slaat die alle gegevens zoals totale afgelegde afstand en de gemiddelde hartslag vast als die van één unieke gebruiker. 
 • Hoewel de montage van deze hometrainer niet zo heel ingewikkeld is wordt het moeilijker dan nodig gemaakt door de vaak iet wat onduidelijke handleiding.

Eindoordeel

In het begin van deze review hebben wij onszelf de vraag gesteld of de Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 voor iedereen een ideale uitdaging vormt. Als we daarvoor specifiek kijken naar het gemak van het op en af stappen dan kunnen we zeggen dat deze fietstrainer ook zeker geschikt is voor senioren of mensen die moeten revalideren. 

Tegelijkertijd biedt de Tunturi zowel beginnende of incidentele sporters als de meer fanatieke sporters voldoende uitdaging met een veelvoud aan verschillende weerstanden en trainingsprogramma´s. De Tunturi Exercise Bike FitCycle 40 vormt dus voor iedereen een unieke uitdaging.

Tunturi Fitcycle 40
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Hartslagmeter en Bluetooth verbinding
 • Maar liefst 21 trainingsprogramma's en 16 weerstanden

Deze artikels vind je misschien ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}