.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

VirtuFit Iconsole HTR 2.1 Review: Beste Nederlandse hometrainer?

Auteur: Chesney
Publicatie: 13/02/2022
Laatste update: 23/07/2023

VirtuFit Iconsole HTR 2.1 Ergometer
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 32 weerstanden en 24 trainingsprogramma's
 • Stil in gebruik
 • Inclusief hartslagmeter

Virtufit is een bekende naam in de Nederlandse fitnesswereld. De Virtufit Iconsole HTR 2.1 ergometer  is ondertussen alweer een tijdje op de markt. Daarom werd het de hoogste tijd om eens te kijken of dit de beste hometrainer is van Nederlandse bodem.

Natuurlijk moeten we naar een heleboel dingen kijken om deze vraag te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:

 • Biedt het apparaat voldoende uitdaging voor sporters van verschillende niveau´s?

 • Hoe comfortabel is het apparaat? 

 • Voor wat voor trainingen is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 geschikt?

 • Voor wie is deze hometrainer geschikt? 

 • Wat zijn de voor- en nadelen?

 • En wat is de prijs/kwaliteit verhouding

Om op deze vragen een antwoord krijgen hebben we de hometrainer uitgebreid getest. Ben je benieuwd naar onze ervaringen en ons oordeel over de Virtufit Iconsole HTR 2.1? Lees dan onze uitgebreide review. 

Voor wie is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 geschikt?

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

VirtuFit Iconsole HTR 2.1 Ergometer

 • Fanatiekelingen: De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer heeft maar liefst 32 verschillende weerstanden. Gecombineerd met de meer dan twintig trainingsprogramma´s is een fysieke uitdaging voor iedereen gegarandeerd. Met de apps voor deze hometrainer kun je ook tegen je vrienden racen. Ideaal voor die sporters die uitgedaagd moeten worden.
 • Beginners:  Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor beginnende en fysieke sporters. Je kunt de weerstand makkelijk kleiner maken voor een lichter programma.
 • Mensen die gericht hun cardio willen verbeteren: De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer heeft net als veel andere hometrainers een hartslagmeter in het stuur verwerkt. Maar in tegenstelling tot die andere apparaten kun je hier ook een borstband op aansluiten voor een nog nauwkeurige meting.
 • Senioren en revaliderende mensen: De fietstrainer heeft een lage instap een ergonomisch zadel en voelt erg comfortabel aan. Ook zijn het zadel en stuur verstelbaar, zodat sporten zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt.
 • Mensen die een film/serie willen kijken tijdens het fietsen: Van verveling zul je niet snel last hebben op deze fietstrainer. Je kunt namelijk je tablet of telefoon aansluiten, zodat je tussendoor lekker je favoriete series kunt kijken. Maar daarnaast kun je ook fiets apps gebruiken, waardoor je door de hele wereld heen fietst. 
 •  Mensen met een zeer beperkt budget: De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer is wat duurder de gemiddelde hometrainer.
 • Mensen boven de 1.90 meter: Het stuur is niet in hoogte verstelbaar, waardoor je als je langer dan 1.90 meter bent misschien toch iets ongemakkelijk zit.

Wat zijn de functionaliteiten?

Virtufit Iconsole HTR 2.1 Display-min

Uitstekend werkende console

 • Tweeëndertig weerstanden: Schakelen kan je op een simpele manier doen met behulp van de netjes afgewerkte console.
 • Vierentwintig diverse trainingsprogramma´s: Waaronder hartslagprogramma´s, programma´s om je conditie op te bouwen en om vet te verbranden.
 • Gemakkelijk verstelbaar stuur en zadel: Je kunt het zadel zowel horizontaal als verticaal verstellen en het biedt de juiste combinatie tussen gemak en steun.
 • Hartslagmeter in het stuur: Zo kun je eenvoudig zonder extra apparaten je hartslag in de gaten houden. De fietscomputer houdt je hartslag ook in de gaten en kan de weerstand verlagen als dat nodig is.
 • Lcd monitor met achtergrondverlichting: Geeft duidelijke informatie over de afgelegde afstand, snelheid, wattage, tijd, hartslag en het aantal trappen.
 • Geluidloos: De combinatie van het zware vliegwiel, industriële kogellagers en de V-belt zorgt voor een soepele en vooral stille aandrijving.
 •  Lage instap: De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer heeft een hele lage instap. Hierdoor is het op en af stappen voor iedereen eenvoudig
 • Transportwieltjes: Na het gebruik kun je de hometrainer gemakkelijk kantelen en op de handige wieltjes in een hoekje rijden.
 • Bidon en tablethouders. Vooral sporters moeten goed voor zich zelf zorgen. Op deze fietstrainer kun je gemakkelijk bij je drinkfles. Daarnaast kun je tijdens het trainen je tablet of telefoon gebruiken voor een virtueel trainingsparcours of een leuke film.
Virtufit Iconsole HTR 2.1 Trainingsprogramma's-min

Keuze uit verschillende trainingsdoelen

Duurzaamheid en kwaliteit

Kwalitatief hoogwaardig staal en stevige kunststof onderdelen vormen de basis van deze hometrainer van Nederlandse bodem. Vanzelfsprekend voldoet de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer aan alle Europese normen voor fitnessapparaten.

Virtufit Iconsole HTR 2.1 Featured-min

Hoogwaardig staal en kunststof

 Deze fietstrainer voldoet niet alleen maar gaat nog een stapje verder met de ergonomische vormgeving en de vele technische mogelijkheden.

De sporters van Love4Fitness waren unaniem positief over de geboden kwaliteit. Zo heeft het apparaat een comfortabele zit. En waar lichtere modellen nog wel eens problemen hebben met de stabiliteit steekt de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer met gemak boven het gemiddelde uit. 

Het twintig kilogram zware vliegwiel houdt de hometrainer met gemak in balans. Behalve ons eigen panel hebben we ook even naar de grotere webwinkels gekeken voor de reacties van de kopers. De geboden kwaliteit wordt geroemd door bijna alle bezitters.

Gebruiksgemak

Virtufit Iconsole HTR 2.1 Trappers-min

Lage instap

Bij Virtufit hebben ze veel gedaan om de fietstrainer zo simpel en toegankelijk mogelijk te houden. Dit wordt geïllustreerd door de lage en gemakkelijke instap. Hierdoor is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer bijzonder geschikt voor oudere sporters en mensen die aan het revalideren zijn.

De lage instap is natuurlijk wat het meest in het oog springt maar dat is lang niet alles. Zo zijn zowel het ergonomisch ontworpen zadel als het stuur simpel te verstellen voor je ideale houding. Een goede positie op de fiets is het begin van elke training.

Ook op technologisch vlak is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer erg toegankelijk. De waardes op het scherm zijn dankzij de achtergrondverlichting gemakkelijk. En met de knoppen onder het scherm wissel je eenvoudig van weerstand of trainingsprogramma.

Type weerstand

De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer maakt gebruik van magnetische weerstand. Dat wil zeggen dat er een magneet in de buurt van het vliegwiel gemonteerd zit. Met behulp van de knoppen op de stuurconsole kun je die magneet dichter, of verder van het vliegwiel afzetten. Op deze manier kun je de weerstand vergroten en verkleinen.

Met tweeëndertig weerstandsniveaus biedt de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer een ideale inspanning voor alle typen sporters. Met behulp van de 24 trainingsprogramma´s en de apps kun je de weerstanden ook automatisch laten wisselen. Bijvoorbeeld tijdens een cardiotraining of voor een reële ervaring tijdens een virtuele rit.

Installatie en opbergen

Waar veel fabrikanten er zich van afbrengen met een paar plaatjes levert Virtufit een degelijke handleiding met duidelijke uitleg. Dat maakt de montage niet eens zo veel leuker, maar wel veel makkelijker. Met twee personen ben je hoog uit een half uurtje bezig. Zodra de hometrainer eenmaal op zijn plaats staat kun je gelijk beginnen met trainen.

Je zult snel zien dat sommige winkels de montage voor hun rekening nemen. Dat is natuurlijk het allermakkelijkste.Ook het opbergen van de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer gaat gemakkelijk. Je hoeft het apparaat alleen even te kantelen en je rolt het zo op zijn kleine transportwieltjes in de hoek. Nadeel is wel dat je de hometrainer niet kunt inklappen. 

Formaat en gewicht

Voor het opbergen Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer heb je aan één vierkante meter meer dan voldoende. Deze fietstrainer is namelijk 110 centimeter lang en 52 centimeter breed. De hoogte is 146 centimeter. Met 31 kilogram is dit fitnessapparaat niet eens zo heel zwaar. Zeker niet als je je bedenkt dat het vliegwiel alleen al 20 kilogram weegt.

Met al die gewichten is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer een hele stevige en stabiele hometrainer. Virtufit garandeert een maximaal gebruikersgewicht van 150 kilogram. De maximale lengte is 2 meter.

Garanties en ondersteuning

Virtufit biedt op dit model maar liefst drie gaar fabrieksgarantie. Dat is een jaar meer dan de wettelijke verplichte twee jaren. Dat kan Virtufit ook makkelijk doen want de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer zit oerdegelijk in elkaar. Mits alle onderdelen goed geleverd worden en je alles zonder problemen gemonteerd krijgt zul je vele jaren zorgeloos sportplezier van dit apparaat hebben.

Mocht er toch iets kapot zijn of je hebt een vraag over de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer dan kun je terecht bij de Virtufit klantenservice. Die zijn zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Als er iets mis is met het toestel zelf moet je online een serviceformulier invullen. Virtufit neemt dan contact met je op en stuurt als het nodig is een gespecialiseerde monteur om de problemen te verhelpen.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer valt in het midden prijs segment. En is duidelijk wat duurder dan de meeste andere hometrainers. De vraag is wat je daar voor terug krijgt. En natuurlijk of wat je ervoor terugkrijgt opweegt tegen de meerprijs. 

Om een goed oordeel te krijgen hebben we deze fietstrainer kort vergeleken met twee vergelijkbaar geprijsde modellen van de concurrentie.

Allereerst de Kettler Avior P. Deze hometrainer van het van oorsprong Duitse Kettler is op het eerste gezicht vergelijkbaar met de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer. Maar als we wat meer naar de details kijken zien we bij de Kettler een veel lichter vliegwiel, minder weerstanden en trainingsprogramma´s. Ook is er geen mogelijkheid om apps te verbinden.

Ook de Flow Fitness Stelvio Iconsole Ergometer zit in dezelfde prijsklasse als de hier besproken Virtufit. Qua prestaties en eigenschappen liggen deze twee hometrainers ook dicht bij elkaar. Ze hebben allebei bluetooth en een uitgebreid aantal weerstanden en trainingsprogramma´s. De  Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer heeft echter een veel zwaarder vliegwiel en is dus veel stabieler in het gebruik.

Als we naar deze snelle vergelijking kijken is de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer zijn geld meer dan waard. Hij is weliswaar duurder dan veel andere hometrainers, maar je krijgt daar een goede kwaliteit voor terug met veel functies, die op de goedkopere modellen niet beschikbaar zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Virtufit Iconsole HTR 2.1 verstelbaar zadel-min

Verstelbaar zadel

 • Tweeëndertig elektrisch verstelbare weerstanden maken het mogelijk dat je ongeacht je eigen niveau altijd een uitdagende training kunt volgen.
 • Vierentwintig trainingsprogramma´s geven je vele verschillende manieren om te trainen. Kies je voor een duurtraining of juist explosief? Rustig intrappen of een virtueel parcour?
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding.
 • Ergonomische houding op de trainer dankzij het verstelbare stuur en zadel.
 • Lage instap waardoor iedereen gemakkelijk op en afstapt
   ingebouwd in het stuur 
 • Ingebouwde hartslagmeter in het stuur
 • Mogelijkheid om met borstband als hartslagmeter te verbinden. Dit is niet beschikbaar op veel hometrainers maar geeft extra nauwkeurige metingen.
 • Houders voor een tablet en een drinkfles.
 • Slim vormgegeven verlicht lcd scherm waarop je de belangrijkste gegevens eenvoudig kunt aflezen.
 • Stil in gebruik
 • De aansluiting voor de stroomkabel lijkt wat onhandig en had misschien ook beter aan de voorkant gekund.

Verschillen HTR 2.0 en de HTR 2.1 

We hebben eerder al even gekeken naar vergelijkbare modellen van andere leveranciers. Maar eigenlijk is het minstens net zo interessant om even te kijken wat Virtufit zelf voor vergelijkbare modellen heeft. In dit geval zien we dat de Virtufit HTR 2.0 ergometer wel heel erg veel lijkt op de  Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer.

Om die vraag te beantwoorden hebben we beide hometrainers eens langs dezelfde meetlat gelegd. Een eerste verschil komt gelijk naar voren in de aanschafprijs. De 2.0 is al gauw honderd euro goedkoper. Wat krijg je dan bij de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer wat het verschil in prijs goed maakt?

Drie eigenschappen komen naar voren:

 1. Bluetooth connectivity waarmee je gebruik kunt maken van apps als Iconsole en Kinomaps.
 2. Vier gebruikersprofielen waarmee je voor verschillende sporters de resultaten en trainingen kunt opslaan.
 3. Tweeëndertig weerstanden in plaats van vierentwintig. De HTR 2.1 biedt je dus nog meer mogelijkheden om de trainingen op jouw niveau af te stellen.

Eindoordeel

We waren zeer enthousiast over de Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer. En ook als we naar de recensies op de grote webwinkels van Nederland kijken zien we eigenlijk alleen maar positieve ervaringen. 

En dat is ook niet zo raar. De Virtufit Iconsole HTR 2.1 Ergometer is misschien wat duurder dan veel andere hometrainers, maar daar staat wel wat tegenover. Een stevig, stabiel en ergonomisch verantwoord ontwerp met een ontzettend breed scala aan extra´s die het trainen makkelijker en leuker maken. 

Wij vinden daarom dat de Virtufit Iconsole HTR 2.1 voor de prijs inderdaad de beste hometrainer van Nederlandse bodem is. 

VirtuFit Iconsole HTR 2.1 Ergometer
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 32 weerstanden en 24 trainingsprogramma's
 • Stil in gebruik
 • Inclusief hartslagmeter

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}