Ben je van plan om een zitfiets of ligfiets te kopen? Dan weet je misschien niet wat de beste ligfiets is.
Ze zeggen wel eens dat een zitfiets of ligfiets hometrainer iets is voor ouderen. Maar met mijn relatieve jonge leeftijd durf ik dat tegen te spreken.
Ik heb het geluk gehad om gedurende 3 weken 5 hometrainer ligfietsen te mogen testen en deel hieronder mijn ervaringen met de verschillende modellen.
>> Lees hier meer over hoe ik zitfietsen test en beoordeelTop 3 beste ligfietsen / zitfietsen
Van de 5 zitfietsen die ik tijdelijk heb mogen gebruiken, waren er 3 modellen die in mijn ervaring echt een goede koop zijn.
Mijn topfavoriet is de Nautilus R628 Recumbent Bike.
Meestal ben ik geen grote fan van apps die door fabrikanten worden gemaakt. In veel gevallen zijn die niet gebruiksvriendelijk en zijn de functies beperkt als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld Zwift. Maar de RideSocial app van Nautilus heeft me positief verrast.
Twee andere modellen die het vernoemen waard zijn, waren de Spirit Fitness Home XBR95 Recumbent Bike die een relatief hoog prijskaartje heeft mar erg aangenaam was om op te fietsen. En de VirtuFit RB 1.0 - een goedkoper model maar met nog steeds een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Beide zijn goede keuzes waarbij de VirtuFit de beste keuze is als je een beperkt budget hebt en de Spirit Fitness Home als je alle comfort en functies belangrijk vindt.
#1: Nautilus R628 Recumbent Bike
Als je het mij vraagt is de Nautilus R628 Recumbent Bike de beste zitfiets van 2024. Tijdens mijn trainingen kon het toestel me voldoende uitdagen en variatie bieden om interessant genoeg te blijven om te blijven fietsen.
Er zijn 29 ingebouwde trainingsprogramma's - inclusief een hartslaprogramma, intervaltraining en gewichtsverliestraining. Maar het beste van de trainingsprogramma's vind ik nog steeds om zelf je eigen programma te kunnen samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld één van deze hometrainer schema's eenvoudig volgen.
Het waren ook sommige kleine dingen die ik zo kon
wat ik goed vond
wat ik niet goed vond
Samenvatting
De Nautilus R628 ligfiets bevat alles wat je maar nodig kunt hebben. Van bidonhouder tot verstelbaar display, het zit er allemaal op. Een iets langere elektriciteitssnoer is het enige wat ik nog graag had gezien.
Op vlak van prijs-kwaliteit is dit ongetwijfeld de beste zitfiets. Maar dat maakt het apparaat daarom nog niet goedkoop.
Al bij al ben ik er van overtuigd dat als je deze ligfiets aanschaft, je een zeer goede koop doet en jarenlang van dit apparaat gebruikt kunt maken.
TOTAALSCORE
# 2: Spirit Fitness Home XBR95
Als je het mij vraagt, is de Spirit Fitness Home XBR95 Recumbent Bike een betrouwbare en comfortabele ligfiets voor 2023. Het is een ideaal fitnessapparaat voor thuisgebruik of semi-professioneel gebruik, zoals fysiotherapiepraktijken, hotels en scholen. Het is een stabiele en zeer duurzame ligfiets voor zeer regelmatig gebruik.
Er zijn 8 ingebouwde trainingsprogramma's, waarvan er één handmatig kan worden aangepast met behulp van de 40 weerstandsniveaus. De andere programma's omvatten onder andere 2 gebruikersprogramma's en 2 hartslaggestuurde programma's.
wat ik goed vond
wat ik niet goed vond
Samenvatting
De Spirit Fitness Home XBR95 ligfiets bevat alles wat je maar nodig zou kunnen hebben. Van een verstelbare rugleuning tot naar binnen gekantelde pedalen, het zit er allemaal op.
Op vlak van prijs is het zeker niet de goedkoopste maar nog steeds betaalbaarder dan sommige andere high-end ligfietsen.
TOTAALSCORE
# 3: VirtuFit RB 1.0
Dit is een prima instapmodel voor mensen met een kleiner budget. Maar laat je niet afschrikken want dit apparaat kan je alsnog veel bieden en is misschien wel net wat je nodig hebt als je naar een basis model zoekt.
De SilentBelt zorgde ervoor dat ik kon fietsen op deze zitfiets zonder anderen te storen door het lawaai. Hij fietst echt soepel en geruisloos.
Dat is voornamelijk interessant wanneer je - net zoals ik - graag naar televisie kijkt tijdens je training.
Wel boet je met dit model in op enkele zaken in vergelijking met voorgaande modellen. Zo zijn er slechts 3 trainingsprogramma's en geen hartslaggestuurde programma en zijn er slechts 8 weerstandniveaus.
Dat je de trainer kunt gebruiken op batterijen en du een stroomsnoer nodig hebt mag een voordeel lijken voor sommige mensen maar ik persoonlijk vind het niet handig. Het is gewoon niet fijn wanneer de batterijen het begeven wanneer je midden in een fietstraining zit.
Op vlak van comfort kun je de VirtuFit RB1.0 niet vergelijken met de 2 voorgaande modellen maar over het algemeen heb ik er niet bijster veel problemen mee gehad.
De prijs-kwaliteit van dit fitnessapparaat zit uiteindelijk zeker wel goed.
wat ik goed vond
wat ik niet goed vond
Samenvatting
De VirtuFit RB 1.0 is een uitstekende keuze voor beginners met een beperkt budget.
De zitfiets fietst comfortabel en er zijn enkele trainingsprogramma's ingebouwd.
Zoek je echter een model dat je via Bluetooth kun koppelen met je smartphone, tablet of Smart TV, dan zul je verder moeten zoeken. Ook op vlak van verstelbaarheid zijn de mogelijkheden eerder beperkt.
De SilentBelt is een mooie uitvinding waardoor je geruisloos kunt trainen.
Al bij al is dit een uitstekende keuze op vlak van prijs-kwaliteit.
TOTAALSCORE
Wat is een hometrainer zitfiets?
Een hometrainer zitfiets is een fitnessapparaat om binnenshuis te gebruiken. Net als een gewone fiets en gewone hometrainers hebben ze een stoel (zadel), een frame en een stuur. Eigenlijk trap je ook zoals je op een gewone fiets en op een gewone hometrainer zou doen.
Er is een verschil tussen een hometrainer en een zitfiets. Bij een hometrainer zit je rechtop en bij een zitfiets zit je in een half liggende positie dankzij de rugleuning. Daarom worden ze ook wel eens ligfietsen genoemd. Een zitfiets of ligfiets heeft zowel voor- als nadelen in vergelijking met een rechtopstaande hometrainer.
Wat zijn de 9 voordelen van een zit fiets hometrainer?
1 Prima alternatief voor buiten sporten
Natuurlijk zijn hometrainers bij uitstek geschikt voor fanatieke wielrenners en thuissporters. Dit soort fitnessapparaten zijn zeer geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook niet buiten kunnen fietsen. Je training lijkt veel op fietsen en is heel natuurlijk en comfortabel.
2 Je verbrandt snel veel calorieën en valt dus effectief af
Je verbrandt snel veel calorieën en valt dus effectief af. En omdat het trainen met een zitfiets hometrainer niet belastend is voor je gewrichten kun je lang met hoge intensiteit blijven trainen. Dit zal je calorieverbruik verder stimuleren.
3 Een lage en constante hartslag helpt je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden
Tijdens het trainen bewegen alleen je benen heen en weer. Deze rustige en regelmatige beweging houdt je hartslag op een laag en frequent tempo. Een lage en constante hartslag helpt je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden.
4 Perfect voor mensen met overgewicht. omdat je zit en je gewrichten niet belast
5 Groot gebruiksgemak
Niets is makkelijker dan het trainen met een zitfiets hometrainer. Je hoeft alleen maar te gaan zitten en te beginnen met trappen.
6 Perfect fitnessapparaat voor de sporters die hun beenspieren en bilspieren willen trainen
Een zitfiets hometrainer is het perfecte fitnessapparaat voor de (on)ervaren sporters die hun beenspieren en bilspieren willen trainen. Je kunt zo intensief trainen als je wilt en meestal op weerstand, dus je lichaam moet zich echt inspannen.
7 Je kunt cellulitis en slappe beenspieren vaarwel zeggen -
Dankzij de fietsbewegingen zal cellulitis afnemen en worden je benen mooi en sterk.
8 Blessurevrij trainen
Terwijl je traint met een zitfiets hometrainer zit je op een comfortabele stoel. Je gewrichten worden op deze manier niet belast doordat ze niet te maken krijgen met hevige schokken.
9 Zeer geschikt voor ouderen
Zitfietsen zijn zeer geschikt voor ouderen en revaliderende mensen. De meeste zitfietsen kennen een lage instap, dit is voor de meeste oudere mensen een vereiste. Daarnaast bieden ligfietsen een zeer goede ondersteuning en een hoog gehalte van comfort.
Veel gestelde vragen
Kun je afvallen met een ligfiets?
Ja, het is mogelijk om af te vallen met een hometrainer ligfiets. Het kan een effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en je algemene conditie te verbeteren, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het fietsen op een ligfiets hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, de intensiteit van je training en de duur van je sessie. Over het algemeen kan fietsen op een ligfiets een behoorlijke hoeveelheid calorieën verbranden, vergelijkbaar met andere vormen van cardio-oefeningen.
Welke spieren train je met een ligfiets?
Met een ligfiets worden verschillende spiergroepen getraind. De specifieke spieren die worden gebruikt, kunnen echter variëren afhankelijk van het type ligfiets en de instellingen van de fiets. Over het algemeen worden de volgende spiergroepen getraind tijdens het fietsen op een ligfiets:
- Beenspieren: Fietsen op een ligfiets werkt voornamelijk de beenspieren, waaronder de quadriceps (voorkant van de dijen), hamstrings (achterkant van de dijen), kuitspieren en bilspieren. Deze spieren werken samen om de trapbeweging uit te voeren.
- Buikspieren: Omdat je op een ligfiets in een liggende positie fietst, moeten de buikspieren (met name de rechte en schuine buikspieren) geactiveerd worden om je lichaam in balans te houden en stabiliteit te bieden tijdens het fietsen.
- Rugspieren: De rugspieren, met name de lage rugspieren en de erector spinae, worden gebruikt om je romp te stabiliseren en je rug recht te houden terwijl je in de ligfietspositie fietst.
- Armspieren: Hoewel het grootste deel van het werk bij het fietsen op een ligfiets door de benen wordt gedaan, worden ook de armspieren gebruikt om de handgrepen vast te houden en de beweging te ondersteunen.
Daarnaast biedt fietsen op een ligfiets ook een goede cardio training, waarbij het hart en de longen worden uitgedaagd, en het helpt bij het verbeteren van de algehele uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën.
Om een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de zitfietsen, gaat elk product een proces door. Voorafgaand aan een echte test in de praktijk, gebeurt voldoende onderzoek.
Voor, tijdens en na de test, krijgt elk product scores op verschillende criteria die de totaalscore van het product bepalen. Elke score van een criterium punt krijgt een gewicht op die totaalscore afhankelijk van het belang. Zo is de duurzaamheid en kwaliteit van een zitfiets belangrijker dan het geluidsniveau.
De criteria die ik hanteer zijn:
Criteria | Gewicht op totaalscore |
---|---|
Comfort & Ergonomie | 15% |
Verstelbaarheid | 10% |
Weerstandsniveaus | 10% |
Trainingprogramma's | 10% |
Display en feedback | 10% |
Duurzaamheid en kwaliteit | 15% |
Geluidsniveau | 5% |
Gebruiksgemak | 10% |
Prijs-kwaliteitverhouding | 15% |
Totaalscore | 100% |
Elk criterium krijgt een score op 5. Die scores worden vervolgens opgeteld en - via het gewicht op de totaalscore - gebruikt om de totaalscore te berekenen.
- .Comfort & Ergonomie: Hoe comfortabel is de zitpositie en het zitvlak van de fiets? Wordt er voldoende ondersteuning geboden aan de rug, het zitvlak en de armen? Is de zitfiets ergonomisch ontworpen? Biedt het een goede houding en ondersteuning tijdens het trainen? Wordt er rekening gehouden met de natuurlijke bewegingen van het lichaam?
- Verstelbaarheid: Hoeveel aanpassingsmogelijkheden heeft de zitfiets? Kan de stoel in hoogte worden versteld? Zijn er andere verstelbare onderdelen zoals de armleuningen, rugleuning of pedalen?
- Weerstandniveaus: Biedt de zitfiets verschillende weerstandniveaus? Hoeveel verschillende niveaus zijn er en zijn ze gemakkelijk aan te passen tijdens het gebruik?
- Trainingsprogramma's: Heeft de zitfiets vooraf ingestelde trainingsprogramma's? Biedt het verschillende trainingsmodi of -instellingen om variatie in de training mogelijk te maken?
- Display en feedback: Hoe duidelijk is het display van de zitfiets? Geeft het essentiële informatie weer zoals tijd, afstand, snelheid en verbrande calorieën? Biedt het ook real-time feedback over de hartslag?
- Duurzaamheid en kwaliteit: Hoe stevig en duurzaam is de zitfiets? Is het gemaakt van hoogwaardige materialen en is het goed geconstrueerd? Heeft het een lange levensduur?
- Geluidsniveau: Maakt de zitfiets veel geluid tijdens gebruik? Is het stil genoeg om comfortabel te kunnen trainen zonder anderen te storen?
- Gebruiksgemak: Hoe gemakkelijk is het om de zitfiets te gebruiken? Is het eenvoudig om op te stappen en af te stappen? Zijn de bedieningselementen intuïtief en gemakkelijk te begrijpen?
- Prijs-kwaliteitverhouding: Hoe verhoudt de prijs van de zitfiets zich tot de geboden functies en kwaliteit? Biedt de zitfiets waar voor zijn geld in vergelijking met andere vergelijkbare modellen?