.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

De functie van cafeïne in afslankpillen

Auteur: Chesney
Publicatie: 18/02/2023
Laatste update: 18/07/2023

Je hebt wellicht al gezien dat quasi alle afslankpillen cafeïne bevatten. En je vraagt je misschien af waarom dat er in zit en wat de functie er van is.

En als je reeds heel wat cafeïne drinkt op een dag, ben je misschien ongerust dat je te veel cafeïne binnen krijgt.

In dit artikel gaan we dieper in op de functie van cafeïne in afslankpillen, hoeveel precies gezond is en of je afslankpillen met dit ingrediënt best kunt proberen vermijden of niet.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een psychoactieve stof die voornamelijk wordt gebruikt als een stimulerend middel. Het wordt meestal gevonden in koffie, thee, energiedranken en chocolade maar dus ook in afslankpillen. Cafeïne wordt ook gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals de behandeling van hoofdpijn, vermoeidheid en sommige soorten allergieën.

wat is cafeine

De oorsprong van cafeïne kunnen we terugvinden in de 9e eeuw, toen Arabische kruideniers het extracteerden uit de bladeren van de koffieplant. Het is nu wereldwijd beschikbaar in verschillende vormen, waaronder poeders, tabletten en koffiekorrels.


Wat zijn de voordelen van cafeïne?

Het is niet voor niets dat we cafeïne in de lijst met veelvoorkomende ingrediënten van afslankpillen vinden. Deze stof biedt namelijk heel wat voordelen. De belangrijkste voordelen, gericht op gewichtsverlies zijn:

 1. Cafeïne kan het metabolisme verhogen: Cafeïne staat erom bekend dat het je stofwisseling en metabolisme kan verhogen, wat een katabolisme betekent dat vet verbrandt.
 2. Cafeïne kan hongergevoel onderdrukken: Cafeïne heeft een eetlustremmend effect, waardoor je minder eetlust hebt. Wanneer je minder honger hebt, wordt je eetlust verminderd, wat resulteert in minder calorie-inname en meer gewichtsverlies.
 3. Cafeïne kan je energieniveau verhogen: Cafeïne is een krachtige energiebooster die je energieniveau verhoogt. Dit betekent dat je meer energie hebt om meer calorieën te verbranden.
 4. Cafeïne kan je prestaties verbeteren: Cafeïne kan je prestaties verbeteren door je focus te verbeteren. Dit betekent dat je meer calorieën kunt verbranden door je meer te richten op je work-outs.Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

bijwerkingen cafeine

Maar cafeïne biedt niet enkel voordelen. Sommige mensen ervaren ook vervelende bijwerkingen.

Je persoonlijke tolerantie zal bepalen vanaf wanneer je last krijgt van mogelijke bijwerkingen. Sommige personen hoeven op een dag maar 100mg cafeïne te consumeren om al last te ondervinden terwijl anderen met gemak 500mg cafeïne innemen zonder enige bijwerking.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 1. Slaapstoornissen: Cafeïne kan een negatief effect hebben op de slaap, omdat het het centrale zenuwstelsel stimuleert en de slaap vertraagt.
 2. Hoge bloeddruk: Cafeïne kan het risico op een hoge bloeddruk verhogen, omdat het de bloedvaten versmalt en de bloeddruk verhoogt.
 3. Hartritmestoornissen: Cafeïne kan de hartslag verhogen en de hartritme veranderen, waardoor aritmieën kunnen ontstaan.
 4. Maagklachten: Cafeïne kan maagklachten veroorzaken, waaronder brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en diarree.
 5. Nervositeit en angst: Cafeïne kan leiden tot angst, nervositeit en prikkelbaarheid, omdat het het centrale zenuwstelsel stimuleert.
 6. Hoofdpijn: Hoofdpijn is een veelvoorkomende bijwerking omdat het bloedvaten in de hersenen verwijdt en daardoor hoofdpijn kan veroorzaken.
 7. Vermoeidheid: Hoewel cafeïne je energieniveau kan verhogen, kan het ook leiden tot vermoeidheid, omdat het de slaap vermindert.


Wat zijn de effecten van cafeïne in afslankpillen?

In afslankpillen - zoals bijvoorbeeld bij PhenQ - heeft de stof cafeïne in de meeste gevallen 2 functies. Ten eerste wordt het vaak toegevoegd omdat het je meer energie geeft. Met die extra energie kun je beter sporten wat leidt tot meer calorieverbruik. En we weten allemaal dat als je wilt afvallen, je meer calorieën moet verbruiken dan innemen.

Ten tweede wordt het vaak toegevoegd voor z'n eetlustremmend effect. Het is dan ook om die reden dat we de stof vaak terugzien in eetlustremmers


Wat zijn alternatieven voor cafeïne in afslankpillen?

cayenne peper

Er zijn heel wat alternatieven voor de functie van cafeïne in afslankpillen. Enkele voorbeelden zijn cayennepeper, CLA of L-carnitine. In ons artikel met veelvoorkomende ingrediënten in afslankpillen kun je een lijst bekijken met de stoffen en functies van ingrediënten.

Het is daarbij wel belangrijk om goed op te letten wat een ingrediënt op zijn beurt weer bevat. Zo kan op het eerste zicht Guarana een goed alternatief lijken omdat het gelijkaardige effecten heeft. Tot je beseft dat Guarana ook cafeïne bevat.


Hoeveel cafeïne is gezond?


Hoeveel cafeïne per dag gezond is, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht en persoonlijke tolerantie voor cafeïne. Volwassenen kunnen meestal veilig tot 400 mg cafeïne per dag consumeren, wat gelijk staat aan ongeveer 4 koppen koffie.

Kinderen en jongeren hebben lagere grenzen. Kinderen tot 13 jaar proberen best zo weinig mogelijk cafeïne te consumeren. En jongeren tussen 13 en 18 jaar houden de hoeveelheid cafeïne best onder 2 koppen koffie per dag.

Met dit in het achterhoofd kun je dus gaan berekenen of de hoeveelheid cafeïne die je binnen krijgt op een dag de grens van 400mg per dag overschrijdt. Als een afslankpil 100mg cafeïne bevat, dan kun je gerust nog 3 koppen koffie per dag drinken.


Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}