.st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainers, Fitness apparatuur

Alles over hometrainers + 5 voordelen

Publicatie:21 juni 2022

Laatste update: 30 januari, 2023

Door Anne-Marie Jonker

Thuis sporten is nog nooit zo populair geweest. Meer en meer mensen verkiezen hun woonkamer boven de drukke sportschool. 

Ben jij op zoek naar een hometrainer voor thuisgebruik? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we je namelijk precies uit waar je op kunt letten mocht je een hometrainer willen aanschaffen.

Ook bespreken we de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van een hometrainer en wat dit fitnessapparaat ongeveer kost. 

Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van een hometrainer?

De voordelen van het gebruik van een hometrainer - mits je de juiste hometrainer aanschaft - zijn eindeloos. Wij hebben de 5 belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

#1: Je traint met veel gebruiksgemak

Hometrainer zweten-min

Niets is makkelijker dan het trainen met een comfortabele hometrainer. Je hoeft alleen maar plaats te nemen en te beginnen met trappen. Vervolgens kun je je training zo zwaar of licht maken als je wil.

#2: Je valt effectief af

afvallen

Je verbrandt snel en veel calorieën waardoor je dus effectief afvalt. En omdat het trainen met behulp van een hometrainer niet belastend is voor je gewrichten kun je lang met hoge intensiteit blijven trainen. 

Dit bevordert je calorieverbruik enorm. Ook helpt een lage en constante hartslag je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden. Deze trainingen noemen we cardio-oefeningen.

Tijdens het trainen bewegen alleen je benen heen en weer. Deze rustige en regelmatige beweging houdt je hartslag op een laag en frequent tempo. Een lage en constante hartslag helpt je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden zonder je lichaam enorm te belasten.

#3: Je traint blessurevrij

knieblessure-min

Terwijl je traint met een hometrainer zit je meestal op een comfortabele stoel. Je gewrichten worden op deze manier niet belast doordat ze niet te maken krijgen met hevige schokken. 

Hometrainers zijn daarom ook zeer geschikt voor ouderen en revaliderende mensen. De meeste hometrainers hebben een lage instap. Dit is voor (de meeste) oudere mensen een vereiste. 

Daarnaast bieden hometrainers een zeer goede ondersteuning en een zeer hoog gehalte van comfort in vergelijking met andere fitnessapparaten. Hometrainers zijn daarom perfect voor mensen met overgewicht omdat je comfortabel zit waardoor je je gewrichten niet hoeft te belasten.

#4: Je traint effectief je beenspieren en bilspieren

Been en bilspieren-min

Wil jij graag strakke en sterke benen? Dat kan dankzij een degelijke hometrainer. Een hometrainer is het perfecte fitnessapparaat voor de (on)ervaren thuissporters die hun beenspieren en bilspieren willen trainen. Dit apparaat richt zich namelijk specifiek op heel wat spieren je onderlichaam

Vaak kun je zo intensief trainen als je maar wilt. Simpelweg door de weerstand aan te passen. Je kunt er dus voor zorgen dat je onderlichaam zich echt moet inspannen zodat je spiermassa creëert. 

Met behulp van een goede hometrainer kun je cellulitis en slappe beenspieren vaarwel zeggen. Waarom? Dankzij de fietsbewegingen zal cellulitis afnemen en worden je benen mooi en sterk.

#5: Een prima alternatief voor buiten sporten 

buiten fietsen-min

Hometrainers en crossfietsen zijn uitermate geschikt voor fanatieke wielrenners en thuissporters. Deze indoor fietsen zijn zeer geschikt voor mensen die - om wat voor reden dan ook - niet buiten kunnen fietsen. 

Het trainen met behulp van een hometrainer lijkt behoorlijk veel op fietsen in ‘de buitenwereld’. Dankzij speciale sport-apps als Zwift en Kinomap waarmee je virtueel kunt fietsen kan je deze ervaring zelfs nog levendiger maken.

Wat kost een gemiddelde hometrainer?

de kosten

Het aanbod aan hometrainers is groot en de prijzen tussen de diverse hometrainers verschillen behoorlijk. Je kunt bij de Aldi of Lidl een fietstrainer aanschaffen van nog geen € 190,-!

Een zeer geavanceerde hometrainer kan ook makkelijk boven de €  2000,- kosten. Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 400,- tot € 700,-. Het ligt geheel aan jouw budget en wensen. Het spreekt daarbij wel voor zich dat je meer functies en betere kwaliteit krijgt bij duurdere modellen dan bij de goedkope hometrainers.

Welke hometrainer past bij jou?

Flow-Fitness-Stelvio-iConsole-Ergometer-Hometrainer-2-200x300-min
fitbike ride 5 hometrainer

Het belangrijkste om op te letten voor je overgaat tot aanschaf is dat je weet dat het apparaat echt bij je past. Bij het kopen van een hometrainer kun je de volgende zaken in acht nemen:

  • Het is handig om te weten of je baat hebt bij een simpel model of dat je juist een geavanceerd apparaat wilt gaan gebruiken. Let daarbij goed op het aantal trainingsprogramma’s.

Sommige hometrainers beschikken over een hoop trainingsprogramma's, zoals manuele programma’s, hartslagtrainingen en ga zo maar door. Andere hometrainers beschikken over 0 programma’s.

Dit zijn minimalistische of instapmodellen waar je evengoed prima mee kunt trainen. Probeer te achterhalen wat jij prettig vindt, zo kun je je aankoop hierop aanpassen.

  • Ben je op zoek naar zware trainingssessies? Kies dan een hometrainer die je veel weerstand kan bieden. 

Een gemiddelde hometrainer beschikt over 8 weerstandniveaus. In principe is dit voldoende maar als jij je trainingen extra zwaar of licht wilt maken dan kun je beter kiezen voor een apparaat met 16 of meer weerstandniveaus.

  • Ook zijn de grootte en het gewicht van de hometrainer relevant. Ben je op zoek naar een groot en degelijk apparaat of juist naar een klein en mobiele hometrainer?

Als je weinig ruimte tot je beschikking hebt is het handig om te kiezen tussen een inklapbare, opvouwbare of compacte hometrainer. 

  • Let ook op de lengtepas en hoeveel gewicht het apparaat maximaal kan verdragen.

Extra lange of zwaardere mensen dienen de lengtepas en het maximaal belastbare gewicht te checken voordat ze overgaan tot een aankoop.

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.
Lees meer over haar op onze teampagina.

Anne-Marie Jonker

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}