.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Alle voordelen en nadelen van een roeitrainer

Auteur: Chesney
Publicatie: 25/12/2021
Laatste update: 23/07/2023

Ben je het aan het overwegen om een roeitrainer te kopen?  Maar heb je toch nog twijfels over of een roeimachine wel de juiste keuze is?  Om er voor te zorgen dat je geen miskoop maakt hebben wij alle voordelen en nadelen van een roeitrainer op een rijtje gezet. Lees dus zeker even verder!

Voordelen van een roeitrainer

Afvallen met een roeitrainer


1. Je traint er je hele lichaam mee

Dit is een uniek voordeel van een roeimachine. Zo hoef je namelijk niet allerlei verschillende fitnessapparaten in huis te nemen. 

De roeibeweging is een bewegingsvorm die uit meerdere fases bestaat waarbij je in elke fase een andere spiergroep gebruikt. De spieren die het meest belast worden zijn de beenspieren, rugspieren en buikspieren


2. Je bouwt kracht op

roeien krachttraining cardio

Dit komt omdat je veel kracht moet leveren tijdens het roeien. Een fitnessapparaat waarbij je cardio én kracht kunt trainen komt niet vaak voor. Met een roeitrainer kan dit wel allebei, daarom is dit apparaat ook zo populair. 

Een roeitrainer is dus van alle markten thuis en helpt je jouw conditie te verbeteren maar ook om meer kracht op te bouwen. Let er wel op dat je voldoende rust neemt zodat je spieren ook weer kunnen bijkomen van de hoge inspanningen.


3. Gebruiksgemak

finnlo aquon evolution roeitrainer 8

Een roeitrainer is zeer makkelijk in gebruik. Je zet je voeten op de voetsteunen en maakt ze vast met klittenband zodat ze nergens naartoe kunnen. Je zet het apparaat aan en vaak kun je dan al direct beginnen. Bij veel roeitrainers zit er nog een schermpje op. Deze kun je vaak nog naar boven of beneden verstellen zodat deze voor jou op ooghoogte zit.


4. Je zit altijd droog

Je kunt met de roeitrainer altijd binnen trainen. Dus zelfs in de winter of met een harde regenbui kun jij binnen gewoon je gang gaan. Dit klinkt misschien als een logisch voordeel maar toch wordt er niet altijd bij nagedacht.


5. Serie kijken tijdens het trainen

Vaak zit er een houder op de roeitrainer waar je je telefoon of tablet in kunt zetten. Zo kun je tijdens het trainen ook nog eens je favoriete serie kijken! Dit zorgt voor wat afleiding en maakt het ook nog eens extra leuk om te gaan trainen.


6. Geen schokbelasting op je lichaam

Tijdens het roeien ontstaat er geen schokbelasting op je gewrichten.

Wat wordt er bedoeld met schokbelasting? Denk bijvoorbeeld eens aan hardlopen. Bij elke stap moeten je knieën een klap opvangen. 

Dit is bij roeien niet het geval! Dit is ook een handig als je bijvoorbeeld herstellende bent van een blessure. Maar natuurlijk komt het ook goed van pas als je blessures wilt voorkomen.


7. Voor jong en oud

buikspieren trainen en buikvet verbranden op roeitrainer

Het voordeel van een roeitrainer is dat deze geschikt is voor iedereen. Of je nu een man of vrouw bent, jong of oud, het kan allemaal. Het voordeel van een roeitrainer is namelijk dat je het op je eigen tempo kunt doen. Je kunt zelf vaak verschillende weerstandsniveaus instellen. Dit maakt een roeimachine een laagdrempelige maar toch zeer effectieve manier om te sporten.

Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat roei apps die je op je telefoon kunt installeren. Zo kun je bijvoorbeeld roeiwedstrijdjes organiseren met gezinsleden.


8. Je verbrandt veel calorieën

Een van de meest populaire redenen om te sporten is om gewicht te verliezen. Als dit je doel is, dan is een roeitrainer zeer geschikt. Je kunt namelijk in een half uur al zo’n 400 calorieën verbranden! Uiteraard is dit verschillend per persoon. Dit heeft onder andere te maken met je lichaamsbouw, lengte, gewicht en de intensiteit van je training. Maar al bij al is de roeitrainer zeer geschikt om mee af te vallen.


9. Goed voor je hart

Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. En met een roeitrainer wordt je hart positief gestimuleerd. Dit komt omdat je hartslag verhoogd wordt door het roeien. Je hart gaat namelijk sneller bloed pompen en dit is positief voor je bloedsomloop. Dat is ook een grote reden waarom het zo belangrijk is om te blijven sporten naarmate je ouder wordt.


10. Weinig onderhoud

Heb je geen zin om je fitnessapparaat veel te moeten onderhouden? Dan is de roeimachine zeker een goede keuze. Dit toestel heeft namelijk bijna geen onderhoud nodig. Maar de mate van onderhoud is natuurlijk ook afhankelijk van het soort apparaat dat je gaat kopen. Lees daarom goed onze reviews.


11. Zeer geschikt voor thuis

concept 2 model roeitrainer in gebruik

Het neemt natuurlijk wel wat ruimte in beslag. Maar tegenwoordig zijn er ook roeitrainers die je bijvoorbeeld rechtop kunt zetten. Zo neemt het apparaat een stuk minder ruimte in beslag. We zeiden het al eerder: met een roeimachine kun je altijd binnen trainen. En met een roeimachine in huis, hoef je dus ook niet de deur uit om te gaan sporten.

Daarnaast hoef je ook geen duur sportabonnement meer af te sluiten. Je hebt namelijk de sportschool naar je eigen huis gebracht! Dit kan ook nog wel eens fijn zijn omdat je in je eigen vertrouwde omgeving kunt sporten. Niemand die je aankijkt en je hoeft ook niet te wachten tot het apparaat een keer vrij is. 

Het is niet voor niets dat roeitrainers een van de populairste fitnessapparaten zijn voor thuisgebruik!


12. Bepaal je eigen tempo

Roeien apps

Wil je intensief trainen in een korte tijd? Of juist rustig aan doen en het langer volhouden? Dat bepaal je allemaal zelf! Ook de weerstand kun je vaak zelf instellen bij een roeitrainer. Zo is het voor iedereen mogelijk om op zijn of haar eigen tempo te trainen. Ook kun je zo op een leuke manier doelen opstellen. 

Probeer bijvoorbeeld elke keer 1 minuut langer vol te houden om jezelf uit te dagen. Als startpunt kun je altijd één van onze roeitrainer schema's volgen.


Nadelen van een roeitrainer


1. Een goede techniek is essentieel

Techniek is bij bij elk fitnessapparaat van essentieel belang. Als je een apparaat niet op de juiste manier gebruikt, kun je namelijk blessures krijgen. Maar op een roeitrainer is een goede techniek nog belangrijker.

Zeker weten dat je de goede techniek gebruikt? Lees hier ons artikel over de juiste roeitechniek en houding. 


2. Eentonige training

Als je constant in hetzelfde tempo met dezelfde weerstand roeit kan de oefening eentonig aanvoelen. Maar gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om het roeien leuker te maken. Zo is het belangrijk om jezelf uit te dagen om bepaalde doelen te behalen.

En kun je bijvoorbeeld gebruik maken van speciale trainingsprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een intervaltraining, waarbij je intensief roeien afwisselt met rustig roeien.


3. Het geluid

Roeitrainers maken soms redelijk wat geluid. Maar dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort roeimachine. Een water roeimachine maakt bijvoorbeeld een heel ander geluid dan een roeitrainer met luchtweerstand.  En een magneetweerstand roeimachine maakt zo goed als geen geluid. Al krijg je bij dit type roeimachine geen realistische weerstand.


4. Redelijk groot apparaat

concept 2 model d roeitrainer inklappen

Een roeitrainer neemt redelijk wat ruimte in beslag. Heb je een aparte kamer waar het apparaat kan staan?  Dan is dit wellicht niet per se een nadeel voor jou. Een voordeel is wel dat het vooral de lengte is wat zo lang is. In de breedte en hoogte neemt een roeitrainer namelijk minder ruimte in beslag dan andere cardio-apparaten . 

Overweeg je om een roeiapparaat te kopen? Meet dan eerst even de ruimte op zodat je zeker weet dat er voldoende plaats is. Tegenwoordig zijn er ook diverse roeitrainers die specifiek gemaakt zijn voor thuisgebruik. Deze kun je bijvoorbeeld inklappen of rechtop zetten, waardoor ze makkelijk op te bergen zijn.


5. Niet altijd geschikt voor lange mensen

Ben jij langer dan 1.90m? Dan moet je goed opletten bij het kopen van een roeitrainer.  Roeitrainers zijn namelijk niet altijd voor deze lengte gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het trainen je benen niet helemaal kunt strekken. Zorg er daarom voor dat je op zoek gaat naar een model, dat geschikt is voor jouw lengte.  


6. Dure investering

xterra erg600w roeitrainer 3

Een roeitrainer kan een dure investering zijn als je  er eentje wilt van een hogere kwaliteit, kijk maar naar de Concept2 roeimachines. Natuurlijk zijn er ook goedkopere modellen zoals van de Aldi of Lidl. Maar vaak gaan deze veel minder lang mee. En deze modellen hebben ook minder functionaliteiten. Een andere optie om te overwegen een tweedehands roeitrainer te kopen. 

Heb je maar een korte periode een roeitrainer nodig? Dan kun je overwegen om een roeitrainer te huren.

Ga dus voor jezelf na wat je wilt uitgeven. En welke mogelijkheden je graag wilt terugzien bij de roeitrainer. Zo kun je uiteindelijk beslissen of je het ervoor over hebt of niet.


Conclusie

Een roeitrainer is een uitstekend fitnessapparaat als je wilt afvallen, of je conditie wilt verbeteren. Maar je kunt er ook prima kracht mee opbouwen.

Daarnaast is de blessurekans ook erg klein. Dit zorgt er ook meteen voor dat het apparaat geschikt is voor iedereen. Dus voor jong en oud. En als je bijvoorbeeld een blessure hebt.

 

Het grootste nadeel van een roeitrainer is het geluid.  Al zijn er gelukkig wel modellen die minder lawaai produceren. Als je veel ruimte hebt dan is het niet zo erg dat de roeitrainer veel plaats in beslag neemt. Maar bij een klein kamertje kan het wel eens krap worden.

Nu is het aan jou om de keuze te maken of een roeiapparaat iets voor jou is. Lijkt het je wel wat? Dan is het tijd om te kijken welk soort roeiapparaat het beste bij jou past.


De verschillende soorten roeitrainers

Er zijn 4 soorten weerstandsystemen bij roeitrainers. Dit wil dus zeggen dat de apparaten verschillen in hoe de weerstand gecreëerd wordt.


1. Roeitrainer op waterweerstand

Waterrower All Black
 • Waterweerstand voor realistische roeiervaring
 • Zeer stevige bouw, gemaakt van massief essenhout
 • Middels (gratis) app koppelbaar met PC of MAC

Water wordt bij deze roeitrainer gebruikt als weerstand. Deze soort weerstand is het meest realistische ten opzichte van de andere weerstanden door het gebruik van water. De weerstand van het water neemt toe als je harder roeit. Het nadeel van dit soort roeitrainers is dat deze vaak erg prijzig zijn.


2. Roeitrainer op luchtweerstand

VirtuFit Ultimate Pro 2
 • Luchtweerstand
 • 10 weerstandniveaus
 • 10 vooraf ingestelde trainingsprogramma's (+ custom en handmatig programma)
Omdat je veel spieren gebruikt, ligt de verbranding erg hoog. Daarom is een roeimachine een perfect apparaat als je wilt afvallen. Daarnaast .

Bij dit systeem wordt er lucht gebruikt als weerstandsysteem. Bij roeitrainers op lucht moet je meer kracht gebruiken wil je harder roeien. Een groot voordeel van deze roeitrainer is dat deze roeibeweging erg prettig is. Een nadeel is dat het roeien erg veel geluid maakt.

De beste roeitrainer op luchtweerstand is de VirtuFit Ultimate Pro 2. Maar daarnaast heeft VirtuFit nog heel wat andere roeitrainers op luchtweerstand waar we tevreden van waren tijdens de test.


3. Roeitrainer op magnetische weerstand

Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

Focus Fitness Row 3

 • Beste roeitrainer voor thuis
  Zowel geschikt voor beginners als voor iets gevorderde roeiers.
 • Zeer stabiel
  Dankzij het gewicht van 35kg blijft de roeimachine ook tijdens de training stabiel staan.
 • Erg stil
  Dankzij het magnetisch weerstandssysteem is dit model bijzonder stil tijdens gebruik.

Hierbij wordt er een magneet gebruikt als weerstand. De voordelen van een magneet is dat deze erg nauwkeurig is. Daarnaast is een magneet ook erg stil. Onze voorkeur voor een magnetische roeitrainer gaat naar de Focus Fitness Row 3.


4. Roeitrainer op hydraulische weerstand

Deze roeitrainer maakt gebruik van 2 cilinders. Deze cilinders zijn gevuld met gas. De weerstand wordt bepaald door de stand van de 2 cilinders.


Roeitrainer vs andere fitnessapparaten

Het is belangrijk om je af te vragen of je een apparaat wilt kopen voor cardio of voor kracht. Of juist voor beide. Hierdoor kunnen er namelijk al diverse fitnessapparaten afvallen.

Vind je een roeitrainer wel interessant maar ben je nog niet helemaal overtuigd? Overweeg dan ook een crosstrainer. Ook op dit apparaat train je namelijk je hele lichaam. En ervaar je geen schokbelasting. Lees ook ons artikel waarbij we de roeitrainer met crosstrainer vergelijken.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}