.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Magnetische roeitrainers: Beste keuze + Alles wat je moet weten

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/12/2021
Laatste update: 23/07/2023

Ben je in de markt voor een roeimachine voor in huis? En overweeg je het om een roeimachine met magneetweerstand te kopen? Dit kan een uitstekende investering in je gezondheid zijn. Maar je zit ongetwijfeld nog met vragen.

Want het kopen van een (eerste) roeimachine kan overweldigend zijn. Er zijn dan ook zoveel verschillende soorten roeimachines, in verschillende prijsklasses. En je wilt natuurlijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt.

Wij helpen jou hier graag een handje bij!  Daarom zullen we in dit artikel ingaan op alles wat je moeten weten over magnetische roeitrainers. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

 • Hoe werken magnetische roeitrainers?
 • Hoe verschillen magnetische trainers van andere type roeimachines?
 • Waar moet je op letten bij het kopen van een magnetische roeitrainer?
 • En is het kopen van een magnetische roeitrainer voor jou de beste keuze?

Overzicht beste magnetische roeitrainers

Focus Fitness Row 3

Op de Focus Fitness Row kun je met hartslagfunctie trainen (borstband mogelijk) en je uitleven op 1 van de 12 trainingsprogramma's. Het opklapbaar design maakt de Focus Fitness Row 3 ook gemakkelijk om op te bergen wanneer je niet aan het roeien bent.

> Bekijk onze uitgebreide test en ervaringen

VirtuFit Row 450

De VirtuFit Row 450 werkt dankzij het magnetisch weerstandsysteem erg stil en is bovendien erg compact wat het gemakkelijk maakt om het apparaat thuis op te bergen wanneer je deze niet gebruikt.

> Bekijk onze uitgebreide test en ervaringen

Tunturi Cardio Fit R30

De eenvoudige maar duurzame Tunturi Cardio Fit R30 is een zeer gebruiksvriendelijke roeitrainer met een vliegwiel van 4kg. Weerstand kun je handmatig kiezen en ook deze magnetische roeitrainer kun je inklappen om ruimte te besparen.

Hoe werken magnetische roeitrainers?

Magnetische roeitrainers werken vanzelfsprekend op basis van een magnetische weerstand.  Die weerstand wordt opgewekt door een metalen vliegwiel, die langs een magneet draait. Des te dichter deze vliegwiel bij de magneet is, des te meer weerstand voel je. 

Je kunt deze afstand (en dus de weerstand) bepalen door het in te stellen op een LCD-scherm. Sommige apparaten hebben hier speciale knoppen voor. De magneet constructie verschilt in grote mate van roeitrainers, die op basis van lucht- of waterweerstand werken. Om dit te illustreren zullen we ook ingaan op hoe die type weerstanden werken.


Roeitrainers met luchtweerstand

De meest voorkomende roeimachines zijn roeimachines die werken op basis van luchtweerstand. Bij dit type wordt de weerstand opgewekt door lucht door de vliegwiel te blazen. 

 

Hierdoor wordt de weerstand groter, des te harder je aan het stuur trekt. En bootst het dus het gevoel na van roeien op het water. Een nadeel is dat het blaasgeluid hierdoor wel goed te horen is. 

 

Je kunt door middel van een schuif instellen hoeveel lucht de vliegwiel behuizing binnenlaat. Dit wordt ook wel de “damper setting” genoemd. Des te meer lucht er in de vliegwiel wordt toegelaten, des te zwaarder wordt de oefening.

Beste roeitrainer met luchtweerstand

VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer roeitrainer

VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer

 • Luchtweerstand
 • Hartslagfunctie
 • 10 ingebouwde trainingsprogramma's
 • Ergometer


Roeitrainers met waterweerstand

Roeimachines met waterweerstand zijn het nieuwste soort roeimachine. Bij dit type zit aan de voorkant van het apparaat een ronde tank met water. En hierin zit een vliegwiel met schoepen.

Deze vliegwiel begint te draaien, zodra je begint met roeien. En hierdoor krijgen de sloepen dus weerstand van het water. Daarom wordt de weerstand ook groter, des te harder je roeit. En hoor je het geluid van het bewegende water. Je kunt de oefening zwaarder maken door meer water in het waterreservoir te stoppen. 

Roeitrainers met waterweerstand zijn onder veel mensen populair, omdat ze er minimalistisch en hip uitzien. En omdat ze de echte roeibeweging nabootsen. Maar ze komen vaak welmet een prijskaartje.

Beste roeitrainer met waterweerstand

virtufit row 800 roeitrainer

VirtuFit Pro Water Row 1000

 • Waterweerstandsysteem
 • Hartslagfunctie
 • Realistische roeiervaring
 • Compacter dan andere modellen

Hoe verschillen magnetische roeitrainers?

Doordat de afstand van de magneet en de vliegwiel de weerstand bepaald, hebben  magnetische roeitrainers dus een aantal unieke eigenschappen. 

 

Bovenal zal door deze constructie de weerstand hetzelfde blijven, ongeacht hoe hard je roeit. Je kunt de weerstand ook nauwkeurig bepalen, omdat je zelf die afstand kan instellen. En omdat het vliegwiel geen weerstand heeft van water of lucht, maakt het apparaat zo goed als geen geluid.

 

Tot slot is de magneet constructie ook nog eens goedkoop te maken. Daarom kan je magnetische roetrainers vaak voor goedkopere prijzen vinden. Al zijn er ook zeker duurdere op de markt. Samenvattend kunnen we de volgende voordelen en nadelen opnoemen:

 • Het apparaat maakt zo goed als geen geluid
 • Je kunt de weerstand nauwkeurig instellen
 • Zeer geschikt voor langere roeisessies op een lagere intensiteit, omdat de weerstand hetzelfde blijft
 • Vaak goedkoper te vinden
 • Imiteert niet de weerstand die je voelt tijdens het roeien op het water
 • Minder geschikt voor High Intensity Interval Training (HIIT), omdat de weerstand hetzelfde blijft, ongeacht hoe hard je roeit

Waar moet je op letten bij aankoop?

Je weet nu hoe magnetische roeitrainers zich onderscheiden van andere type roeimachines. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het maken van een aankoop? Het is verstandig om jezelf eerst de volgende vragen te stellen:

 • Vind ik roeien een fijnere oefening dan bijvoorbeeld hardlopen of fietsen?
 • Ben ik van plan het apparaat minimaal 2x per week te gebruiken?

Beantwoord je deze vragen namelijk niet met een ja?  Dan kan het beter zijn om een ander fitnessapparaat te kopen. Of om je aankoop nog even uit te stellen. 

 

Je ziet namelijk vaak dat mensen een roeimachine in huis halen, maar het vervolgens weinig gebruiken. Hierdoor loopt het apparaat vervolgens in de schuur of zolder weg te roesten of komen er op bepaalde momenten in het jaar heel veel tweedehands roeitrainers op de markt. En dat is natuurlijk doodzonde! 

 

Heb je beide vragen wel met een ja beantwoord?  Let dan goed op deze factoren:

 • De prijs
 • De locatie en het formaat
 • Je persoonlijke voorkeuren en doelen

De prijs

Je kunt magnetische roeitrainers al vinden vanaf rond de 100 euro. En de prijzen kunnen oplopen tot ver boven de 1000 euro. Nu is het natuurlijk verleidelijk om voor zo goedkoop mogelijk te gaan. 

Maar denk daar nog eens goed over na. Je ziet namelijk dat de modellen in de laagste prijscategorie van goedkope materialen gemaakt zijn. En dit heeft natuurlijk een aantal grote nadelen. 

Zo hebben ze een kortere levensduur. En is de kans op technische problemen veel groter. Hierdoor loop je het risico dat je vervolgens met reparatiekosten zit. Daarom kan je met een goedkoop model, dus alsnog duurder uit zijn. 

Daarnaast houden duurdere apparaten vaak beter hun waarde vast. Maar daar is niet altijd mee gezegd dat duurder ook perse beter is. En in het hogere prijssegment kunnen prijsverschillen soms worden verklaart door verschillen in functionaliteiten. Denk daarom goed na over waar je het apparaat voor wilt gebruiken. En lees goed onze reviews. 


De locatie en het formaat

Ook moet je goed nadenken over waar je het apparaat wil neerzetten. Wil je het namelijk op een plek zetten waar ook andere mensen komen? Dan kan geluid voor overlast zorgen. En dan is een magnetische roeitrainer de enige logische keuze. 

Maar het formaat is ook een punt van aandacht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een apparaat niet geschikt is voor jouw lichaamsgewicht en lengte. Sommige kleinere roeimachines zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor mensen die maximaal 1.85 m lang zijn. En maximaal 120 kilo wegen.

Daarnaast moet je natuurlijk genoeg ruimte in huis hebben. Meet daarom goed de plek op waar je de roeimachine wilt plaatsen. En kijk vervolgens naar de afmetingen bij de productomschrijving.  

Tot slot is het misschien ook nog eens belangrijk om de roeimachine te kunnen opbergen. Dan is natuurlijk handig om voor een model te kiezen die je kan opklappen.


Je persoonlijke voorkeuren en doelen

Veel fanatieke roeiers zullen je bij voorbaat aanbevelen om op te sparen voor een Concept2 roeimachine. Maar dit is zeker niet voor iedereen de juiste keuze. Iedereen heeft namelijk zijn eigen voorkeuren en doelen.  Denk daarom goed na over waar je het apparaat voor wilt gaan gebruiken.


Is een magnetische roeimachine voor jou de beste keuze?

magnetische roeitrainer

Wat voor jou de beste keuze is hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeuren en doelen: Wil je serieus bezig zijn met de roeisport? En heb je daarom een roeitrainer nodig die het roeien op het water nabootst? Dan is een magnetische roeimachine voor jou geen goede roeitrainer en kies je beter voor een waterweerstandsysteem.

 

Wil je daarentegen een (betaalbaar) cardio-apparaat, waarmee je uitstekend je conditie kan verbeteren en calorieën kan verbranden en misschien wel afvallen met de roeitrainer? Vind je het daarnaast fijn dat het apparaat amper tot geen geluid maakt. En dezelfde weerstand geeft, ongeacht hoe hard je roeit? Dan is een magnetische roeitrainer een uitstekende keuze.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}