Een roeiapparaat kan nog wel eens duur zijn in de aankoop. Daarom kijken mensen vaak ook op marktplaats om eventueel de roeimachine te kopen die ze op het oog hebben, maar dan voor minder geld. Het klinkt heel slim, maar dit is zeker niet altijd de goede keuze.
In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands roeiapparaat. Zo kun je zelf de keuze maken of je voor een tweedehandse roeitrainer kiest of toch een nieuwe gaat kopen.
Waar op letten bij het kopen van een tweedehands roeitrainer?
Op marktplaats.nl en 2dehands.be vind je enorm veel producten, waaronder ook roeitrainers. Ook in roeitrainers is er veel aanbod. Er zijn zoveel verschillende soorten dat het soms moeilijk is om het overzicht te behouden. Wij hebben een aantal dingen voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands roeitoestel.
1. Gebruikerssporen
Wellicht een punt wat heel logisch klinkt maar op de foto’s is niet altijd even goed te zien of de tweedehandse roeitrainer eventuele beschadigingen heeft.
Daarom is het zeker altijd goed om even te gaan kijken bij de persoon thuis en de roeitrainer ook even uit te proberen.
Zo weet je zeker of je een kwalitatief goede roeimachine op het oog hebt zonder te veel gebruikerssporen.
Houd wel in gedachte dat ook binnenin het apparaat eventuele onderdelen versleten kunnen zijn. Dit kun je uiteraard niet zien van de buitenkant. Je loopt dus eigenlijk altijd een risico bij het kopen van een tweedehandse roeimachine.
Soms moet je ook nog eens een eindje rijden om het apparaat te kunnen bekijken. Je kunt ook altijd eerst nog voor meer foto’s of wellicht een video vragen voordat je de auto instapt.
2. Garantie
Op de meeste roeitrainers zit een garantie van 2 of 3 jaar. Bij sommige roeiapparaten zit er zelfs een langere garantie op. Vaak is de garantie van het apparaat al verlopen als je voor een tweedehandse roeitrainer gaat.
Mocht er wel nog garantie opzitten, dan is het van belang om na te gaan of de garantie overgezet kan worden. De garantie is namelijk vaak gekoppeld aan een gepersonaliseerde factuur. Als jij vervolgens terug wilt gaan met het apparaat, kun je niet aantonen dat jij die persoon bent die de roeitrainer heeft gekocht.
Genoeg reden om dit goed uit te zoeken dus!
3. Nepadvertenties en nepverkopers
Op marktplaats staan helaas ook veel nepadvertenties. Deze willen je lokken met scherpe prijzen maar uiteindelijk blijkt er niks van waar te zijn.
Daarnaast zijn er uiteraard ook oplichters actief op marktplaats. Zij doen zich voor alsof ze een tweedehands roeiapparaat willen verkopen, maar eigenlijk hebben ze deze helemaal niet.
Vaak proberen ze via vooraf betalen de koper op te lichten. Het is dus niet altijd veilig en betrouwbaar om via een tweedehands website iets te kopen.
4. Accessoires
De meegeleverde accessoires bij een roeimachine kunnen eventueel ontbreken bij een tweedehands roeiapparaat. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de accessoires wel compleet zijn maar bijvoorbeeld niet goed werken. Denk bijvoorbeeld aan een los contact bij de adapter.
Dit zijn dingen die je niet altijd opvallen bij het kopen van een tweedehandse roeitrainer. Test het apparaat dus goed uit en kijk of alle accessoires aanwezig zijn.
Wil je weten welke accessoires er normaal gesproken bij een nieuwe roeimachine worden meegeleverd? Zoek het apparaat dan even op via bijvoorbeeld Google.
Tweedehands roeitrainer kopen
Als je gaat kijken naar het tweedehandse aanbod in roeimachines, is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen. Welk merk spreekt je aan en welke specificaties wil je dat het apparaat heeft?
Als je een nieuwe roeitrainer koopt, heb je natuurlijk enorm veel keuze en kun je precies het apparaat kiezen wat perfect aan jouw wensen voldoet.
Op marktplaats heb je echter een stuk minder keuze en ga je misschien een tweedehands roeiapparaat kopen die niet helemaal aan jouw eisen voldoet. Hier kun je achteraf zeker spijt van krijgen, dus denk bewust na over je keuze.
Roeitrainers hebben allerlei verschillende specificaties. Wij zetten even een aantal belangrijke eigenschappen voor je op een rijtje. Zo weet je waar je op moet letten bij het kopen van een 2dehands roeitrainer.
1. Belastbaar gewicht
Het belastbaar gewicht is het maximale gewicht wat de roeitrainer aankan. Het is dus goed om van tevoren te weten wie de zwaarste persoon is die op de roeimachine gaat trainen. Zo weet je zeker dat je de juiste roeitrainer kiest.
2. Gewicht roeitrainer
Hoe zwaarder het roeiapparaat, hoe steviger en stabieler deze op de grond staat. Op een roeimachine ben je vaak intensief aan het trainen en dan is het wel zo fijn dat het apparaat een goede weerstand heeft en stabiel blijft staan.
3. Aantal trainingsprogramma's
Het ene roeiapparaat heeft meer trainingsprogramma’s dan het andere. Trainingsprogramma’s zijn erg handig als houvast om een goede training te volgen. Als je geen programma volgt, dan heb je namelijk waarschijnlijk geen duidelijk doel. Hoe meer trainingsprogramma’s, hoe meer je kunt variëren. Als je wilt dat het roeien niet saai wordt, is het dus zeker aan te raden om een tweedehandse roeitrainer met een uitgebreid trainingsprogramma te kiezen.
4. Type model
Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten modellen in roeimachines. Je zou ook nog eens op de Engelse vertaling waterrower kunnen zoeken voor een tweedehands roeiapparaat. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken uit welk jaar de roeimachine komt. Als je een heel oud apparaat koopt, kan het zijn dat de onderdelen hiervoor niet meer verkrijgbaar zijn. Dit zou natuurlijk zonde zijn van je tweedehandse aankoop.
Transporteren van een tweedehands roeimachine
Je denkt er misschien niet direct bij na, maar het apparaat moet natuurlijk ook bij jou thuis zien te komen.
Een nieuw apparaat wordt altijd netjes bezorgd, maar bij een tweedehands roeiapparaat moet je dit natuurlijk helemaal zelf regelen. En een roeimachine kan nog wel eens groot en zwaar zijn.
Gelukkig zijn er ook roeitrainers die je kunt inklappen of uit elkaar kunt halen. Hierdoor worden ze al iets beter vervoerbaar. Maar een apparaat uit elkaar halen en dan weer in elkaar zetten is ook niet altijd de beste keuze.
De veiligste manier is om een bestelbusje te huren waar het apparaat makkelijk in past. Zo kun je de tweedehandse roeimachine zonder problemen vervoeren naar jouw huis.
Tips voor het kopen van een tweedehands roeiapparaat
Als je zeker weet dat je een roeimachine tweedehands wilt gaan kopen, houd deze tips dan zeker in gedachte: