.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Concept2 roeimachines – Alle modellen & advies

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/12/2021
Laatste update: 23/07/2023

Concept2 roeimachines zijn verreweg de best verkopende roeimachines ter wereld. En ze worden vaak gebruikt door topatleten en olympische roeikampioenen, zoals Mahe Drysdale. 

Maar waar heeft Concept2 haar success eigenlijk aan te danken? Welke verschillende modellen zijn er?  En is het kopen van een Concept2 voor jou een goed idee? 

In dit artikel krijg je een antwoord op al deze vragen en meer. Lees dus verder als je alles te weten wilt komen over het iconische roeimerk Concept2.

De geschiedenis van Concept2

Wil je het succes van Concept 2 begrijpen? Dan moet je eerst de geschiedenis induiken. Laten we dus bij het begin beginnen. In 1976 richtte de Amerikaanse Dick en Pete Dreissigacker na hun olympische trainingen het bedrijf op. Ze maakte toen nog alleen riemen en roeispanen. Maar daar kwam snel verandering in. 

Ze hadden namelijk een visie om een indoor roeitrainer te maken. Deze roeitrainer moest aan twee belangrijke punten voldoen:

 • Het moest de echte roeibeweging goed nabootsen
 • Het moest de geleverde inspanning nauwkeurig bijhouden in Watt

In die tijd bestonden roeimachines met deze eigenschappen namelijk niet. Hun visie resulteerde in 1981 tot de eerste indoor ergometer roeimachine ter wereld: De Concept2 Rowing Ergometer. Deze roeimachine werd ook wel de “Model A” genoemd. 

concept2 model a

De Concept2 Model A roeitrainer werd geproduceerd tot 1986

In het begin werd de roeitrainer voornamelijk door (roei)atleten gebruikt. Die zagen namelijk meteen de waarde in van het bijhouden van hun trainingsdata. Maar na loop van tijd zagen meer mensen dit in. En sloeg de de Model A ook aan bij het grote publiek. Vervolgens werd het in geen tijd de best verkopende roeimachine ter wereld. 

Concept2 bleef hierna innoveren. En dankzij deze innovatie hebben ze tot op de dag van vandaag hun marktleider positie weten te behouden. Tegenwoordig staat de Concept2 bekend als de gouden standaard op het gebied van roeimachines. Je kunt ze daarom overal ter wereld in de meeste (grote) sportscholen en roeiverenigingen vinden. 

Er werken ondertussen meer dan 100 werknemers voor het bedrijf. En hun hoofdkwartier is gevestigd in Vermont, USA. Het hoofdkwartier van Concept2 Benelux is gevestigd in Amstelveen.


Voor wie zijn Concept2 roeimachines geschikt?

De Model A was door de gebroeders Dreissigacker ontworpen met atleten in gedachten. De meest veeleisende gebruikers dus. Maar Concept 2 roeimachines zijn eigenlijk geschikt voor mensen van alle trainingsniveaus. 

concept2 roeimachines

Concept2 roeitrainers

De echte fanatiekelingen zullen wel het meeste uit het apparaat halen. Dit komt omdat een ergometer het mogelijk maakt om je trainingsresultaten zeer nauwkeurig bij te houden. Hierdoor kan systematisch naar een doel toe werken. En je trainingsresultaten vergelijken met andere mensen.

Toch zie je ook vaak dat beginners voor een Concept2 kiezen. Dit heeft alles te maken met de uitstekende kwaliteit van het apparaat: De roeimachine zijn er op gemaakt om levenslang mee te gaan. En ze zijn daarnaast ook laag in onderhoud.


Welke functionaliteiten heeft de Concept2?

De Concept 2 heeft veel functionaliteiten. Veel van deze functionaliteiten komen samen in de PM-5 monitor; het scherm van het apparaat. Je kunt hier alle belangrijke trainingsdata aflezen:

 • Je snelheid
 • De hoeveelheid Watt die je genereert
 • Het aantal slagen per minuut
 • Het aantal verbrande calorieën
 • De hoeveelheid zuurstof die je lichaam per minuut gebruikt (Vo2max)

Deze informatie wordt ook automatisch opgeslagen in het interne geheugen van het apparaat. En je kunt het vervolgens overbrengen naar je eigen online logbook. Dit is een geweldige optie omdat je op deze manier je vooruitgang kan bijhouden. En je resultaten kan vergelijken met andere mensen.

Je kunt het scherm ook verbinden via de USB-aansluiting of Bluetooth. Hierdoor gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Je kunt het daarom namelijk in combinatie gebruiken met talloze third-party roei apps. Denk hierbij aan apps die:

 • Je roeislag helpen verbeteren
 • Gebruik maken van hartslag apparatuur
 • Een virtual-reality ervaring bieden
 • Speciale training programma's samenstellen
 • En meer

RowPro en Kinomap zijn goede voorbeelden van uitstekende applicaties. Je krijgt met Rowpro een 3D-weergave van de oefening. En een cursus van een coach met een ingebouwd roeilog. Met Kinomap krijg je uitgebreide trainingsvideo's, die het roeien nog leuker maken.

ergdata op pm5 monitor

Smartphone met ErgData app bovenop de PM5 monitor

Maar Concept2 heeft natuurlijk ook zijn eigen app: Ergdata. Je kunt hier nog meer data en statistieken inzien. En het is natuurlijk handig om je data altijd bij je te hebben op je mobiel. 

Maar je hoeft het trainen niet ingewikkeld te maken! Je kunt het zo eenvoudig maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk ook kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde trainingsschema’s. Of je kiest de Quickstart-functie waardoor je meteen aan de slag kunt. 

En je kunt kiezen uit 10 verschillende trainingsniveaus. Dit werkt op basis van een luchtdemper, die reguleert hoeveel lucht er in de behuizing van het vliegwiel wordt gezogen. Deze constructie geeft je het gevoel dat je echt op het water aan het roeien bent.

Je kunt de voetsteunen ook verstellen. En tot 10 graden verbuigen. Hierdoor kan je ongeacht je schoenmaat een goede pasvorm vinden. En kan je zelf op zoek gaan naar een positie, die voor jou het prettigst aanvoelt.

concept2 ingeklapt

Ingeklapte Concept2 (RowErg) roeitrainer

Tot slot is het apparaat ook nog eens makkelijk in elkaar te zetten. Je hoeft namelijk eigenlijk alleen maar de voorpoten te monteren. Dit is iets wat je hoogstens 15 minuten zal kosten. En je krijgt ook alle benodigde gereedschap aangeleverd. 

Wil je het apparaat opbergen? Dan kan je het (zonder gebruik van gereedschap) makkelijk uit elkaar halen, zodat je 2 aparte onderdelen hebt.


Welke Concept2 modellen zijn er?

Er zijn tot op heden vijf Concept2 roeiers uitgebracht: Model A, B , C , D en E. De Model A was dus de allereerste indoor roeimachine met een ergometer. Model B & C werden t/m 2003 geproduceerd. En maakte nog gebruik van de oude PM2 en PM3 schermen. Maar die modellen zijn sindsdien uit de productie gehaald. 

Er zijn op dit moment twee modellen verkrijgbaar. Deze modellen zijn verbeteringen van de oudere modellen. En dus het resultaat van een aantal decennia aan innovatie:

concept2 model d roeitrainer review

Concept2 Model D

Hoe verschillen de Model D & E van elkaar?

De Model D en Model zijn voor het grootste gedeelte hetzelfde. Ze zijn namelijk allebei net zo groot: 244 cm lang, 61 cm breed en 85 cm hoog. Ze hebben dezelfde functies. En de constructie is grotendeels hetzelfde: Ze zijn gemaakt van aluminium en staal. En de kettingen zijn gemaakt van nikkel.

Je kunt in een oogopslag de modellen daarom ook niet uit elkaar halen. Maar model E verschilt wel degelijk op een aantal vlakken. Het is namelijk het duurdere model. Dit heeft een aantal redenen. 

Zo heeft het apparaat een hogere zitting. Dit kan prettig zijn voor mensen die wat langer zijn. Of voor mensen die blessures of mobiliteitsproblemen hebben. Daarnaast is de arm van de monitor langer. En hij zit ook volledig vast. Hierdoor kan je er makkelijker op kijken.Tot slot hebben alle onderdelen 2 lagen lak. Hierdoor blijft hij er dus nog langer als nieuw uitzien.

Door dit alles is de Model E wel iets zwaarder: 29 kilo in plaats van 26 kilo.


Hoeveel betaal je voor een Concept2?

Wil je een Concept2 rower te kopen? Dan ben je ongeveer het volgende kwijt:

 • Concept2 Model D: Tussen de €1.049 - €1.350
 • Concept2 Model E: Rond de €1.400

Je kunt er ook nog voor kiezen om Concept2 slides te kopen. Hiervoor ben je ongeveer €399 kwijt.

De model E kan dus tot wel €400 duurder zijn dan de Model D. Maar dit betekent niet dat je altijd volle prijs hoeft te betalen! 

De Concept2 roeitrainers zijn namelijk regelmatig in de aanbieding. Hou hiervoor goed de bekende online winkels in de gaten, zoals Coolblue, Decathlon, Beslist.nl Kieskeurig.nl. Er staat er ook regelmatig een tweedehands te koop op Marktplaats. En je hebt ook nog eens de optie om er een te huren. Hiervoor betaal je rond de 39 euro per maand.

Je hebt dus genoeg mogelijkheden om er voordelig een in huis te halen. Maar ook de nieuwprijs is een zeer goede deal. Goedkoop is namelijk geen duurkoop als het op roeimachines aankomt. En je kunt er vanuit gaan dat een Concept2 enkele decennia tot wel levenslang meegaat.


Afsluitende woorden

De Concept2 roeimachines zijn de best verkopende roeimachines ter wereld. En dat is niet zonder reden. Het bedrijf heeft de roeisport in 1981 geïnnoveerd door de eerste roeimachine met ergometer op de markt te brengen. En de huidige Concept 2 roeimachines zijn het resultaat van een aantal decennia aan innovatie. 

Dankzij de realistische weerstand, de talloze mogelijkheden van de PM-5 monitor en de ongeëvenaarde duurzaamheid kennen de Concept2 roeimachines eigenlijk geen gelijken. 

Ben je dus op zoek naar een roeitrainer van de hoogste kwaliteit?  Dan zal een Concept2 niet teleurstellen.


> Leestips:

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}