.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Concept2 model D – RowErg – Roeitrainer Review

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/12/2021
Laatste update: 23/07/2023

Vraag aan iemand die verstand heeft van roeien welke roeitrainer hij of zij jou zou aanbevelen. En de kans is groot dat hier hier de Concept 2 Model D als antwoord op wordt gegeven. De Concept2 roeimachines zijn namelijk al meer dan 40 jaar de gouden standaard voor indoor roeimachines.

Je kunt ze dan ook vinden in de meeste sportscholen en roeiverenigingen. Ze worden gebruikt door vele olympische roeiers en topatleten uit andere sportdisciplines. En het merk Concept2 heeft een ware cult-aanhang.

Maar is al deze lof eigenlijk wel volledig terecht? En is de Model D, zoals velen dat beweren, de beste roeitrainer die er is? Wij hebben de Model D ondertussen al 11 jaar in ons bezit. Daarom werd het hoog tijd om onze mening daarover te geven. Lees dus vooral verder voor onze uitgebreide Concept2 Model D review.

Voor wie is de Model D geschikt?

Veel mensen horen dat de Model D door veel atleten en olympische roeiers gebruikt wordt. En denken daarom dat de roeimachine voor hen niet geschikt is. Maar dat is zeker niet het geval.

Ja, de Model D heeft veel geavanceerde functies, die zeer handig zijn voor topatleten. Maar je hoeft niet van al deze functionaliteiten gebruik te maken. De Model D is voor iedereen geschikt die op zoek is naar kwaliteit. En je leeftijd, trainingsniveau en trainingsdoel maakt voor de rest niet zo veel uit. 

Wel zullen mensen die het roeien serieus nemen het meeste uit de roeimachine halen.


Functionaliteiten

We zullen nu ingaan op de belangrijkste functionaliteiten en eigenschappen van de Model D.


De PM-5 monitor

monitor concept2 model d roeitrainer

Nieuwste monitor van de Concept2 RowErg (voorheen model D)

Concept2 staat er om bekend dat ze de eerste ergometer op de markt hebben gebracht; een roeitrainer, die zeer nauwkeurig je roeidata kan bijhouden. Dit was echter in 1981. En toen kon alleen de geleverde energie in Watt afgelezen worden. 

Tegenwoordig kan je veel meer data bijhouden. En dit gebeurd allemaal op de PM-5 monitor; de opvolger van de PM-4 monitor. Op het scherm verschijnt onder andere:

 • Je hartslag
 • Het aantal roeislagen per minuut
 • De geleverde energie in Watt
 • Het aantal verbrande calorieën
 • De afgelegde afstand

Maar je kunt het scherm ook gebruiken om je eigen trainingsprogramma samen te stellen. Je kunt kiezen uit voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Of je kunt de “Just Row” optie kiezen om meteen te beginnen met roeien, zonder dat je een afstand of tijd instelt. 

> Leestip: Roeitrainer trainingsschema's

De PM-5 monitor verschilt op één vlak van de PM-4 monitor: Draadloze connectiviteit. Het beschikt namelijk over Bluetooth en ANT+. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je open.

Door ANT+ kun je namelijk gebruik maken van een externe hartslagmeter. Hierdoor krijg je inzicht in nog meer data, zoals je trainingsniveau. En het kan je helpen voorkomen dat je een te grote inspanning levert. 

Bluetooth connectiviteit is een enorme verbetering, omdat je geen logcard en USB-kabel meer hoeft te gebruiken voor Ergdata; de roeiapp van Concept2. Maar ook omdat je gebruik kan maken van talloze andere applicaties. Goede voorbeelden hiervan zijn Krew en Armada. 


> Bekijk hier de beste prijs voor de Concept2 Model D roeitrainer


Type weerstand

concept 2 model roeitrainer in gebruik

De model D werkt op basis van luchtweerstand. Hierdoor voelt het roeien realistisch aan. En krijg je dus meer weerstand, des te harder je roeit. Maar je kunt de oefening ook zwaarder maken door de “damper setting” te verhogen. Deze instelling regelt namelijk hoeveel lucht er in het vliegwiel komt. Je kunt in totaal uit 10 verschillende niveaus kiezen.

Doordat het apparaat op basis van luchtweerstand werkt maakt het wel wat geluid. Maar dit ervaren wij niet niet als hinderlijk. Sterker zelfs: Het geluid is zelfs ontspannend. En het heeft een groot voordeel: Je kan erdoor merken of je de juiste roeitechniek gebruikt.Duurzaamheid en onderhoud

Deze apps maken het mogelijk om het op te nemen tegen andere Concept2 gebruikers. En je kunt je data vergelijken met mensen in dezelfde leeftijdsgroep. Dit is een geweldig optie omdat het je motiveert om vaker te roeien. Al deze functies werken ook perfect. Alles is zeer gebruiksvriendelijk. En we zijn eigenlijk nooit op problemen gestuit. Daarom is de PM-5 monitor terecht een van de grootste selling-points van de Model D.Iets wat wat meteen opvalt als je begint met roeien is hoe lekker de weerstand aanvoelt. We hebben namelijk over de jaren heen veel luchtweerstand roeimachines getest. En geen van hen voelde zo lekker aan als de Model D.

De PM-5 monitor heeft veel te maken met het succes Concept2.  Maar iets wat minstens net zo’n grote rol speelt is duurzaamheid. Volgens Concept2 zijn hun roeimachines er op gemaakt om levenslang mee te gaan. En dit kunnen wij alleen maar beamen. 

Wij kennen namelijk meerdere mensen, die zonder problemen meer dan 40 miljoen meter hebben aangetikt. En zelf hebben wij ondertussen 13 miljoen meter afgelegd. Ook een enorme hoeveelheid. En het apparaat voelt nog steeds als nieuw aan! Het onderhoud is ook zeer laag. Het enige wat je om de zoveel tijd moet doen is:

 • Het straktrekken van het koord
 • Het plaatsen van wat olie op de ketting
 • Het aandraaien van wat schroeven

Installatie en opbergen

concept 2 model d roeitrainer inklappen

Wat ons nog bijstaat van de installatie was dat het erg makkelijk ging. Makkelijker zelfs dan de simpelste Ikea spullen. Je hoeft namelijk eigenlijk alleen maar 3 onderdelen in elkaar te schroeven. Dit kostte ons niet meer dan 10 minuten. Maar ook voor mensen die niet technisch onderlegd zijn zal dit geen problemen opleveren.

Je hebt ook de optie om hem weer gedeeltelijk uit elkaar te halen. Dit is handig voor als je het apparaat wil opbergen. Wel zijn de onderdelen (door het formaat van de roeimachine) iets groter dan bij andere roeimachines.


Customer support

Wij hebben er zelf geen gebruik van hoeven te maken. Maar het is het waard om te vermelden dat de customer support van Concept2 een uitstekende reputatie heeft in de roei gemeenschap.  De kans dat er iets met het apparaat gebeurd is zeer klein. 

Maar als er toch iets gebeurd (waardoor je bijvoorbeeld aanspraak moet maken op de garantie) kun je er vanuit gaan dat je goed en snel geholpen wordt.


Prijs/kwaliteit verhouding

Je koopt de Model D voor rond de €1049 - €1250. De exacte prijs zal afhangen van waar je hem precies koopt. En de leverbaarheid. Misschien schrik je even van deze prijs.

Maar de prijs/kwaliteit verhouding is echt uitstekend. Je maakt met de aankoop van een Model D namelijk een lange termijn investering. De aanschaf zal zichzelf namelijk terugbetalen, omdat goedkopere roeimachines veel minder lang meegaan. We zullen dit illustreren met een simpele rekensom:

 • Optie 1: Je koopt een goedkope roeimachine van 300 euro. De roeimachine gaat 5 jaar mee. 5 x 12 maanden = 60 maanden. 300 euro : 30 maanden = Je bent 5 euro per maand kwijt.
 • Optie 2: Je koopt een Model D voor +/- €1050. De roeimachine gaat 30 jaar mee. 30 x 12 maanden = 360 maanden. 1050 euro / 360 maanden = Je bent 2,91 euro per maand kwijt.

Je bespaart met een goedkopere roeimachine dus misschien wel wat op de aankoopprijs. Maar uiteindelijk ben je per maand alsnog duurder uit. En met een model D haal je een roeimachine van wereldklasse in huis. De prijs/kwaliteit verhouding is daarom vele malen beter.

Daar komt nog eens bovenop dat Concept2 roeitrainers zeer gewild zijn. En ze maar beperkt geleverd worden. De vraag is dus altijd groter dan de aanbod.

Hierdoor kan je de Model D makkelijk op Marktplaats doorverkopen. En een groot gedeelte van de aankoopprijs terugkrijgen. Het komt zelfs voor dat Model D’s voor meer geld worden doorverkocht.


Andere gebruikerservaringen

Wij hebben al onze kennis van de Model D gedeeld. Maar wat zijn de ervaringen van de gemiddelde koper eigenlijk? Na wat onderzoek zijn we erachter gekomen dat de Model D:

 • 4.9/5 sterren krijgt uit iets minder dan 8500 reviews op Amazon. 95% van de reviews geven de Model D zelfs 5 sterren
 • Een cijfer van 9.5/10 uit ongeveer 200 reviews krijgt op Coolblue

Dit is natuurlijk een zeer hoge score. En iets wat je maar bij weinig producten ziet.


> Bekijk hier de beste prijs voor de concept2 Model D roeitrainer


Plus- en minpunten

Pluspunten

 • Zeer duurzaam
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Laag in onderhoud
 • De PM-5 monitor houdt zeer nauwkeurig data bij
 • Beschikt over Bluetooth en ANT+ connectiviteit
 • Realistische weerstand, die erg lekker aanvoelt
 • Makkelijk in elkaar te zetten en op te bergen
 • Geschikt voor zowel beginners als atleten
 • Uitstekende customer service
 • De mogelijkheid om het op te nemen tegen andere Concept2 gebruikers
 • 5 jaar garantie op het apparaat en 2 jaar garantie op de monitor

Minpunten

 • Groter formaat
 • Maakt meer geluid dan magneetweerstand roeiers
 • Voor mensen met een lager besteedbaar inkomen heeft het een hoge aanschafprijs
 • De monitor arm is van plastic

Conclusie

De Concept2 Model D wordt terecht gezien als de beste roeitrainer die er is. Door de PM-5 monitor gaat er namelijk een wereld aan mogelijkheden voor je open. En de kwaliteit en duurzaamheid van de roeimachine is ongeëvenaard. 

Ben je dus op zoek naar een roeitrainer van de hoogste kwaliteit? En ben je ook bereid om hier wat geld voor uit te geven? Dan is de Model D een geweldige langetermijn investering, ongeacht je trainingsniveau.


> Leestips:

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}