.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Iomax Afslankpillen: Verboden en levensgevaarlijk?

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Geen afslankpil die negatiever in het nieuws is gekomen dan Iomax. In 2013 werd namelijk vastgesteld dat er illegale stoffen in de pil zaten. Hierdoor werd de pil meteen verboden en werd er via verschillende kanalen een oproep gedaan om het middel niet meer te gebruiken. 

Toch bleven sommige mensen doorgaan met het gebruik. En in sommige gevallen met alle gevolgen van dien. Wil je meer weten over wat Iomax precies is, waarom het precies zo gevaarlijk is, en wat er precies was gebeurd? Lees dan dit artikel.

PhenQ
Beter alternatief: PhenQ
  • Onderdrukt eetlust
  • Verbrandt opgeslagen vet
  • Blokkeert vetproductie

Wat is Iomax? 

Wat is Iomax-min

Iomax was een fatburner die een opvolger moest worden van “Iomanin Forte”. Een destijds zeer populair afslankmiddel, die op een gegeven moment van de markt is gehaald. 

In tegenstelling tot Iomax had Iomanin wel een goedkeuring gekregen van de FDA en EMA; de Amerikaanse en Europese instanties die controleren of (afval)medicijnen wel veilig zijn. Medeva Pharmaceuticals is de producent van Iomanin. En het bedrijf was in 1999 overgenomen door het Engelse Celltech; een bedrijf die voornamelijk supplementen verkoopt. 

Iomax werd in twee varianten verkocht: De variant van 25mg en de zwaardere variant van 35mg. Het actieve bestanddeel van Iomax was “Phentermine”. Dit is een stof die eigenlijk alleen wordt voorgeschreven aan patiënten die een gezondheidsrisico lopen, omdat ze obesitas hebben.

Doordat Phentermine de eetlust onderdrukt is het namelijk een zeer effectief middel om in korte tijd veel af te vallen. Maar omdat het zo’n krachtig middel is zou dit eigenlijk altijd onder medische toezicht moeten gebeuren. En in combinatie met training, dieet en gedragsvergradering. 

Naast het eetlustonderdrukkende effect zorgt het ingrediënt Phentermine ook voor een verhoogde alertheid en meer energie. Dit komt omdat het een een “psychostimulant” is; een soort medicijn die je centrale zenuwstelsel stimuleert, waardoor je lichaam meer noradrenaline afgeeft. Dit een neurotransmitter die voor de bekende “fight or flight” reactie zorgt. 

Iomax won in korte tijd enorm veel populariteit. Dit kwam mede omdat er grote beweringen werden gedaan over de effectiviteit van het product. Zo zou je in slechts 3 weken 6 kilo kunnen afvallen, zonder dat je aanpassingen hoeft te maken aan je dieet, of erbij hoefde te sporten. Hierdoor had het product een grote aantrekkingskracht op mensen die moeite hebben met afvallen. En mensen die met zo min mogelijk moeite willen afvallen. 

Waar werd Iomax verkocht?

Iomax werd niet in de winkel zoals Kruidvat of Action verkocht. Je kon het alleen online kopen. En dat is zo gek ook niet. Want producten die in fysieke winkels verkrijgbaar zijn worden veel beter gereguleerd. Hierdoor heb je veel minder kans dat er illegale stoffen zitten. 

Online is het veel moeilijker om alles te controleren en reguleren. Daarom komt het vaker voor dat er verboden stoffen/middelen in producten zitten, waardoor een product dus illegaal wordt aangeboden. Dit was dus ook het geval bij Iomax. 

De verboden middelen in Iomax

Iomax gevaarlijk-min

Na onderzoek was gebleken dat er Amfetamine-achtige stoffen in Iomax zat. Dit mag natuurlijk nooit zomaar aangeboden worden. Maar dat was niet alles: er werd ook vastgesteld dat er verontreinigingen in de pillen zaten.

Daarom waarschuwde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mensen over de risico’s van het product. Dit gebeurde in het jaar 2013. 

Toch hadden veel mensen het product al in huis gehaald. En het product bleef ook op het internet aangeboden worden. Hierdoor bleven mensen doorgaan met het gebruik van het product. Maar dit gebeurde helaas niet zonder risico’s.

De risico’s en bijwerkingen van Iomax

Veel mensen meldde na gebruik van Iomax de volgende bijwerkingen: 

  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • En opgewonden gedrag

Maar in één geval leidde het (hoogstwaarschijnlijk) tot nog iets veel ergers: Een vrouw van in de 30 moest na gebruik van de pil opgenomen worden met een hersenbloeding. Dit werd vastgesteld door een hersenscan, nadat zij vreemd/afwijkend gedrag vertoonde. 

Alhoewel het moeilijk was om een direct verband aan te tonen, vermoedde bijwerkingen centrum Lareb dat het (mede) door de pillen was veroorzaakt. Hierdoor ontstond er natuurlijk enorm veel ophef over Iomax, het wordt ook wel eens een paardenmiddel om af te vallen genoemd.

Iomax in het nieuws

Iomax in het nieuws-min
Iomax in het nieuws 2-min

Na de hersenbloeding die (hoogstwaarschijnlijk) door Iomax was veroorzaakt kwam het middel flink in opspraak. Er verschenen talloze nieuwsberichten die mensen afraden om het middel te gebruiken, zoals dit artikel van de Telegraaf en dit artikel van de BNNvara

Helaas was dit nog niet genoeg om mensen te overtuigen om het middel niet te gebruiken. 

Er bleef namelijk (ondanks alle negatieve ervaringen en nieuwsberichten) een vraag naar de afslankpillen. Voornamelijk onder mensen die wanhopig wilde afvallen. 

Iomax: nog steeds te koop?

dangerous-min

Het is ondertussen bijna een decennia geleden dat alle ophef over Iomax ontstond. Toch verschijnen er nog regelmatig websites die beweren de afslankpil te verkopen. Eigenlijk zou dit niet nodig moeten zijn. Maar toch willen wij al onze lezers waarschuwen: koop dit middel niet! 

Je weet namelijk niet wat er in de pillen zit. En je loopt met gebruik een groot risico op gezondheidsklachten. Daarnaast zal het middel geen enkel effect hebben als je niet de juiste aanpassingen maakt aan je dieet en gedrag. Zoek dus niet naar een makkelijke manier om af te vallen. Maar doe het harde werk die nodig is om af te vallen en combineer dat met een afslankpil dat echt werkt op een veilige manier zoals PhenQ

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}