.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Illegale afslankpillen: Een lijst + de risico’s

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Op het internet is er een bijna oneindige hoeveelheid afslankpillen te koop. De beloftes zijn meestal duizelingwekkend, maar de resultaten meestal niet. En sommige van deze afslankpillen worden zelfs illegaal verkocht.

Maar welke illegale afslankpillen zijn er eigenlijk? Waarom zijn ze precies illegaal? En wat zijn de risico’s/bijwerkingen van deze pillen? In dit artikel krijg je een antwoord op al deze vragen. 

Zijn er afslankpillen die wel werken?

Etos afslankpillen 3-min
confused-min (1)

Verreweg in de meeste gevallen zijn er geen betrouwbare onderzoeken gedaan die de werking van afslankpillen aantoont. Dat wil overigens niet per se zeggen dat ze niet werken. Het betekent wel dat de onderzoeken die gedaan zijn bijvoorbeeld een te kleine onderzoekspopulatie hadden. Of dat het onderzoek niet goed was opgezet.

Een van de uitzondering hierop is Xenical. Dit is een pil waarvan de werking is gebaseerd op het mechanisme dat het de opname van vetten in de darm afremt. Een mogelijk risico hierbij is ondervoeding van de in vet oplosbare vitamines. Daarom wordt dit afslankmiddel voorgeschreven door de huisarts en is begeleiding door een gespecialiseerd diëtist zeer wenselijk.

Daarnaast zijn er heel wat afslankpillen die écht werken maar het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de ingrediënten en ervaringen van anderen. Er is namelijk ook heel wat kwakzalverij op de markt beschikbaar.


Welke illegale afslankpillen zijn er?

Sera afslankpillen 4-min
dangerous-min

Er bestaan dus wel degelijk afslankpillen met een positief effect. Maar er zijn veel meer afslankpillen waar je voor moet uitkijken. Onderstaande lijst is een greep uit de vele illegale afslankpillen, die (online) verkocht worden.


Iomax

Iomax in het nieuws-min

Een van de bekendste illegale afslankpil is Iomax. Deze pil wordt ook gebruikt voor het verkrijgen van extra energie. Uit onderzoek is echter gebleken waarom deze pil zo oppeppend werkt; er zitten amfetamineachtige stoffen in. De pil kan daarom erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. En zeker als je al iets van hartproblemen hebt.


Fen Phen / Phen375

Fen Phen-min

Fen Phen werd in de jaren 90 geïntroduceerd en was een tijd lang heel populair. Dit kwam voornamelijk omdat het gepromoot werd als een wondermiddel tegen afvallen. Wat na onderzoek echter bleek was dat de pil ook leidde tot hartziektes, longhypertentie en een verhoogde druk op de longaders. De twee stoffen waar de pil uit bestaat, Fenfluramine en Phentermine, zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid.Dinitrofenol (DNP)

Deze pil werd in de jaren 30 in explosieven en als een chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen over of dit middel geschikt is voor menselijk gebruik. Toch begonnen mensen het op een geven moment te gebruiken voor gewichtsverlies. Dit leidde vaak tot huidletsel, kortademigheid en staar. 

! Keuze van de redactie !

Legaal, goed werkend alternatief: PhenQ
 • Onderdrukt eetlust
 • Verbrandt opgeslagen vet
 • Blokkeert vetproductie

Clenbuterol

Clenbuterol-min

Deze pil ken je misschien van naam, omdat het veel werd gebruikt door topsporters. En dan vooral in het wielrennen. Wat je misschien niet wist is het middel voornamelijk wordt ingezet bij paarden met ademhalingsproblemen, zoals ademhalingsinfecties en astma. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit product dat vergelijkbaar is met anabolen hier tegen kan helpen.

Nare bijwerkingen zijn uiteraard een logisch gevolg als je dit neemt. Clenbutrol is een legaal alternatief voor Clenbuterol met gelijkaardige eigenschappen (je kunt er snel mee afvallen) dat erg populair is onder bodybuilders en topsporters.

Legaal, goed werkend alternatief: Clenbutrol
 • KRACHTIGE vetverbranding
 • Verbetert sportieve prestaties
 • Pre-workout

Overige illegale afslankpillen

Tot slot zijn er nog de volgende illegale afslankpillen:

 • Meridia 
 • Ephedra
 • Sibutramine 
 • De Braziliaanse pillen Emagrece Sim en Herbaslim 
 • De Japanse pil Xiushentang

Wat zijn de risico’s/bijwerkingen van illegale afslankpillen?

Kies je ervoor om illegale afslankpillen te kopen? Dan is dit een greep uit de mogelijke bijwerkingen, die je kan verwachten. 

de risico's illegale afslankpillen-min

Tijdelijke bijwerkingen

Er zijn ingrediënten die fabrikanten in illegale pillen stoppen, die je energie geven. Hierdoor lijk je intensieve inspanningen (zoals tijdens het sporten) beter aan te kunnen. Deze ingrediënten kunnen echter leiden tot:

 • Misselijkheid en hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Stress
 • Hartkloppingen

Minder bekende bijwerkingen zijn onder andere pijn op de borst, opgewonden gedrag en depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen zijn heel vervelend, maar leiden meestal niet tot blijvende gezondheidsschade. Natuurlijk zolang de gebruiker maar meteen stopt met het innemen van de pillen, zodra hij of zij klachten krijgt.

Chronische schade

Daarnaast zijn er ingrediënten die kunnen leiden tot nierschade en andere chronische aandoeningen, zoals hartfalen. Van deze bijwerkingen kan je lichaam niet meer herstellen. Je loopt dus risico op permanente gezondheidsschade. Overlijden

In zeer zeldzame gevallen kan het gebruik van illegale afslankpillen ook leidden tot de dood. Bij sommige stoffen (bijvoorbeeld 2,4-dinitrophenol (DNP) is dit risico al aanwezig bij een inname van 1 tot 3 gram per keer. Maar ook bij andere pillen op de lijst is dit wel eens voorgekomen. 

Wat zegt de wet?

De wet-min

Pillen die in Nederland in de winkel verkocht worden staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat houdt in dat fabrikanten zich aan de regels moeten houden op het gebied van onder andere:

 • Toegestane en verboden ingrediënten.
 • Gezondheidsclaims op het etiket.
 • De toegestane dosering van diverse stoffen.

Voor producten uit het buitenland die niet in winkel worden verkocht gelden deze regels niet. Dat betekent dat de fabrikant vrij is om gezondheidsclaims te maken, ook zonder dat deze bewering onderzocht, aangetoond of bewezen is. 

Ze kunnen dus gouden bergen beloven zonder dat er ook maar enig bewijs voor is. Dat is echter niet het grootste probleem als we het hebben over illegale afslankpillen.

Controle van verkooppunten

Op www.aanbiedersmedicijnen.nl kun je informatie vinden over het online verkopen en kopen van medicijnen. Op deze website staat een lijst van aanbieders die online medicijnen verkopen, zodat je kunt controleren of deze aanbieder aan de Europese regels voldoet. Zo kun je een inschatting maken of de afslankpillen die je op het oog hebt illegaal zijn of niet.

Let daarbij wel op dat het niet is omdat een afslankmedicijn hier niet op terug te vinden is dat het zomaar een goed middel is. Kijk maar bijvoorbeeld naar de pillen van PRIMA.

Internet

internet-min

Iedere dag zijn er mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing voor een langdurig probleem. Ze proberen ze iets te vinden dat weinig inspanning kost maar fantastische resultaten geeft. Veel gebruikte zoekacties zijn onder andere ‘afslankpillen illegaal’ en ‘afval pillen illegaal’.

Het is begrijpelijk dat mensen hiernaar zoeken, maar het is belangrijk dat we allemaal goed voor ogen houden wat er echt toe doet en dat is je gezondheid.

Door het slikken van illegale afslankpillen kun je je gezondheid ernstig in gevaar brengen en met sommige verboden afslankpillen zelfs je leven. Het spreekt dan ook voor zich dat je deze pillen niet zomaar bij de afslankmiddelen bij de Action of Kruidvat zult vinden.

Welke soorten afslankpillen zijn er?

Er zijn diverse soorten afslankpillen die in te delen zijn op basis van hun bestanddelen. Zo zijn er pillen op basis van: 

Goede manieren om af te vallen

afvallen met medicatie

Uiteraard is het in het geval van (ernstig) overgewicht goed om af te vallen. Doe dat echter op een natuurlijke manier door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Probeer zo iedere maand ongeveer 2 kilo kwijt te raken. 

Op die manier heeft je lichaam ook tijd om zich aan te passen en breng je je lichaam geen schade toe, zoals bij crashdiëten het geval kan zijn. Ook is het veel makkelijker vol te houden en zul je niet meteen weer aankomen als je een keertje uit de band springt.

 • Als je moeite hebt om een goed eetpatroon op te stellen kun je bij de huisarts een verwijzing vragen naar een diëtist. Hij of zij kan je dan helpen en je begeleiden om goed resultaat te halen.
 • Vind je het moeilijk om meer te bewegen dan kun je hulp vragen op een sportschool of een personal trainer inhuren. Een fitnessapparaat in huis halen kan de stap naar meer beweging ook gemakkelijker maken.
 • Sommige zorgverzekeraars bieden speciale programma’s aan die erop gericht zijn om mensen te helpen om gezonder te eten en meer te bewegen. Deze programma’s zijn meestal in groepsverband, zodat je ook andere mensen leert kennen die hetzelfde doel hebben als jij.


Conclusie

Hoewel het verleidelijk is om voor een snelle oplossing te kiezen om af te vallen moet je goed bedenken dat illegale afslankpillen niet voor niets verboden zijn. Ze kunnen je gezondheid tijdelijk of blijvend schaden en soms zelfs je leven in gevaar brengen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}