.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe Testosteron verhogen als man of vrouw?

Auteur: Chesney
Publicatie: 06/07/2023
Laatste update: 07/07/2023

Testosteron, het belangrijke hormoon dat essentieel is voor zowel mannen als vrouwen, speelt een cruciale rol in verschillende aspecten van onze gezondheid.

Van het reguleren van de seksuele ontwikkeling tot het behoud van spiermassa en vitaliteit, het handhaven van optimale testosteron niveaus is van groot belang.

Gelukkig zijn er naast testosteron boosters nog verschillende natuurlijke strategieën en aanpassingen in levensstijl die kunnen helpen bij het verhogen van je testosteron niveaus.

Lees hieronder welke aanpassingen je kunt maken op natuurlijke manier je testosteron te verhogen.


Oorzaken van testosteron tekort

oorzaken testosteron tekort

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een testosterontekort waardoor je zoekt naar oplossingen om je testosteron te verhogen. Enkele daarvan zijn:

 1. Leeftijd: Naarmate mannen ouder worden, neemt de natuurlijke productie van testosteron geleidelijk af. Dit staat bekend als leeftijdsgebonden testosteronafname of late-onset hypogonadisme.
 2. Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen kunnen de productie van testosteron beïnvloeden, zoals hypogonadisme (een aandoening waarbij de testikels niet voldoende testosteron produceren), obesitas, diabetes, leverziekte en nierziekte.
 3. Medicatie en behandelingen: Sommige medicijnen, zoals steroïden en opioïden, kunnen de testosteronproductie remmen. Bovendien kunnen bepaalde behandelingen, zoals chemotherapie voor kanker, invloed hebben op de testosteronspiegels.
 4. Stress en levensstijlfactoren: Chronische stress, slaapgebrek, overmatig alcoholgebruik, roken en een zittende levensstijl kunnen allemaal bijdragen aan een verlaagd testosterongehalte.
 5. Erfelijkheid: Sommige mannen kunnen van nature lagere testosteronniveaus hebben als gevolg van genetische factoren.


Hoe kun je je testosteron verhogen als man (en vrouw) op natuurlijke manier

Wil je op natuurlijk manier je testosteron verhogen? Dan zijn er enkele zaken die je kunt doen. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je opgesomd. Volg deze richtlijnen en je testosteron zal ongetwijfeld verhogen.


Deze voeding verhoogt je testosteron niveaus

voeding om testosteron niveaus te verhogen

Wat je eet, speelt een belangrijke rol bij het beïnvloeden van je testosteron niveaus. Gezonde voeding met bepaalde voedingsmiddelen je dieet voorziet je lichaam van voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde testosteronproductie. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunt opnemen in je maaltijden:

 1. Oesters: Deze zeevruchten zijn een uitstekende bron van zink, een mineraal dat essentieel is voor de productie van testosteron.
 2. Mager vlees: Rundvlees, kalkoen, kip en andere magere vleessoorten zijn rijk aan eiwitten, zink en bevatten veel vitamine B, die allemaal belangrijk zijn voor het handhaven van gezonde testosteron niveaus.
 3. Eieren: Eieren zijn een geweldige bron van gezonde vetten, eiwitten en vitamine D, die allemaal een rol spelen bij de productie van testosteron.
 4. Noten en zaden: Amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenzaden zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, zink en magnesium, wat gunstig kan zijn voor de testosteronspiegels.
 5. Vis en schaaldieren: Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die kunnen helpen bij het reguleren van de testosteronproductie. Schaal- en schelpdieren zoals garnalen en krab bevatten ook zink.
 6. Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten zijn goede bronnen van magnesium, dat betrokken is bij de productie van testosteron.
 7. Avocado: Deze vrucht is rijk aan gezonde vetten en vitamine E, die beide een rol kunnen spelen bij het handhaven van gezonde testosteron niveaus.
 8. Granaatappels: Het drinken van granaatappelsap kan de productie van stikstofmonoxide stimuleren, wat kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van gezonde testosteron niveaus.


Beweging om testosteron verhogen

Regelmatige lichaamsbeweging en gerichte training kunnen een positieve invloed hebben op je testosteron niveaus. Hier zijn enkele manieren waarop je je training kunt aanpassen om je testosteronproductie te stimuleren:

 1. Krachttraining: Focus op samengestelde krachttraining oefeningen zoals squats, deadlifts, bankdrukken en optrekken. Deze oefeningen met grote spiergroepen stimuleren de afgifte van testosteron en bevorderen spiergroei.
 2. Intensieve intervaltraining (HIIT): Voeg intervaltraining in de vorm van HIIT toe aan je cardio-routine. Afwisselende periodes van hoge intensiteit met korte rustperiodes kunnen de testosteronproductie verhogen en helpen bij het behouden van spiermassa.
 3. Korte, intense trainingssessies: Kortere, maar intensievere trainingssessies kunnen effectiever zijn voor het verhogen van je testosteron niveaus dan langdurige, matige oefeningen. Probeer je workouts binnen 45-60 minuten te voltooien.
 4. Voldoende rust en herstel: Overmatige training en onvoldoende hersteltijd kunnen leiden tot een verlaagd testosterongehalte. Zorg voor voldoende rustdagen tussen intensieve trainingssessies en krijg voldoende slaap voor optimaal herstel.
 5. Progressieve overload: Daag jezelf uit door geleidelijk de intensiteit, het gewicht of het aantal herhalingen van je oefeningen te verhogen. Door je lichaam te prikkelen met progressieve overload, stimuleer je de afgifte van testosteron.
 6. Hoge intensiteit en korte rustperiodes: Tijdens je krachttraining kun je de intensiteit verhogen door kortere rustperiodes tussen de sets aan te houden. Dit kan de testosteronrespons versterken en je trainingseffectiviteit verbeteren.
 7. Zware samengestelde oefeningen: Richt je op het tillen van zwaardere gewichten met oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken. Deze oefeningen activeren grote spiergroepen en kunnen een grotere testosteronrespons teweegbrengen.
 8. Vermijd overtraining: Overmatige training kan juist een negatieve invloed hebben op je testosteronspiegels. Zorg voor een gebalanceerd trainingsprogramma en luister naar je lichaam om overtraining te voorkomen.


Stress verminderen

hoe stress verminderen

Langdurige stress kan leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, dat op zijn beurt de testosteronproductie kan beïnvloeden. Het beheersen van stress is daarom essentieel om je testosteron niveaus te ondersteunen. Hier zijn enkele strategieën om stress te verminderen en een gezonde hormonale balans te bevorderen:

 1. Ontspanningstechnieken: Probeer dagelijks ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of progressieve spierontspanning. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en de cortisolspiegels te verlagen.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan stress verminderen en endorfines, de 'feel-good' hormonen, vrijmaken. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en maak er een regelmatig onderdeel van je routine.
 3. Voldoende slaap: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Slaapgebrek kan de cortisolspiegels verhogen en de testosteronproductie verstoren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving.
 4. Stressmanagement: Identificeer de bronnen van stress in je leven en zoek manieren om ze effectief aan te pakken. Dit kan onder andere het stellen van grenzen, het delegeren van taken, het plannen van rusttijden en het nemen van pauzes inhouden.
 5. Sociale steun: Zoek steun bij vrienden, familie of een ondersteunend sociaal netwerk. Het delen van zorgen en emoties kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van verbondenheid te bevorderen.
 6. Gezonde levensstijl: Eet een uitgebalanceerd dieet, vermijd overmatig alcoholgebruik en nicotine, en zorg voor voldoende hydratatie. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde hormoonbalans.
 7. Tijd voor ontspanning: Plan regelmatig tijd in voor activiteiten waarvan je geniet en die je helpen ontspannen. Dit kan lezen, wandelen, hobby's uitoefenen, naar muziek luisteren of iets anders zijn dat je gelukkig maakt.

Door bewust om te gaan met stress en effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen, kun je je cortisolspiegels verlagen en de optimale productie van testosteron ondersteunen.


Voldoende slaap en rust

Een goede nachtrust en voldoende rust zijn van cruciaal belang voor het behouden van gezonde testosteron niveaus. Tijdens de slaapcyclus produceert het lichaam testosteron, wat betekent dat onvoldoende slaap kan leiden tot een verstoring van de hormoonbalans. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap en rust krijgt:

 1. Streef naar voldoende slaap: De meeste volwassenen hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig. Probeer een consistente slaaproutine aan te houden waarbij je op een vast tijdstip naar bed gaat en opstaat.
 2. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Gebruik eventueel oordopjes, een slaapmasker of een witte geluidsmachine om ongewenste geluiden of licht te verminderen.
 3. Vermijd stimulerende middelen: Beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol, vooral in de late namiddag en avond. Deze stoffen kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en het moeilijker maken om in slaap te vallen.
 4. Beperk blootstelling aan elektronische apparaten: Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door smartphones, tablets en computers kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Schakel deze apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit.
 5. Ontwikkel een avondroutine: Creëer een rustgevende routine voor het slapengaan, zoals het nemen van een warm bad, het lezen van een boek of het luisteren naar ontspannende muziek. Dit kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust.
 6. Verminder stress voor het slapengaan: Stress kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Probeer stressverlagende activiteiten zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of het bijhouden van een dagboek om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan.

Door prioriteit te geven aan voldoende slaap en rust, geef je je lichaam de kans om optimaal te herstellen en te regenereren. Dit bevordert een gezonde testosteronproductie en draagt bij aan je algehele welzijn. Neem de tijd om een slaaproutine te ontwikkelen en creëer een slaapvriendelijke omgeving, zodat je kunt genieten van de voordelen van een goede nachtrust.


Testosteron verhogen door af te vallen

Overgewicht en obesitas kunnen een negatieve invloed hebben op je testosteron niveaus. Vetweefsel produceert namelijk een enzym genaamd aromatase, dat testosteron omzet in oestrogeen. Hierdoor kan het testosterongehalte dalen.

Een gezond gewicht is daarom belangrijk om je testosteron niveaus op peil te houden. Als dat nodig zou zijn, doe je er dus goed aan om af te vallen. Hier zijn enkele tips die je daarbij kunnen helpen.:

 1. Evenwichtig dieet: Volg een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volkorenproducten, magere eiwitten, gezonde vetten en veel groenten en fruit. Beperk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en transvetten, aangezien deze bijdragen aan gewichtstoename.
 2. Portiecontrole: Let op de portiegroottes van je maaltijden en vermijd overeten. Gebruik kleinere borden en neem de tijd om langzaam te eten en te genieten van je maaltijden.
 3. Regelmatige lichaamsbeweging: Combineer cardio oefeningen zoals wandelen, joggen of fietsen met krachttraining. Lichaamsbeweging kan helpen bij het verbranden van overtollig lichaamsvet en het handhaven van een gezond gewicht.
 4. Krachttraining: Voeg krachttraining toe aan je routine om spiermassa op te bouwen. Spieren verbranden meer calorieën, zelfs in rust, en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond metabolisme.
 5. Gezonde levensstijlkeuzes: Vermijd overmatig alcoholgebruik en stop met roken. Alcohol en tabak kunnen de testosteronspiegels verlagen en het gewichtsbeheer bemoeilijken.
 6. Voldoende slaap en stressmanagement: Zorg voor voldoende slaap en beheer stressniveaus. Onvoldoende slaap en chronische stress kunnen het gewichtsverlies belemmeren en de hormoonbalans verstoren.
 7. Raadpleeg een professional: Als je worstelt met gewichtsbeheersing, overleg dan met een voedingsdeskundige of diëtist voor gepersonaliseerd advies en ondersteuning.

Door een gezond gewicht na te streven en een gezonde levensstijl te bevorderen, kun je je testosteron niveaus ondersteunen.


Vitamines om je testosteron productie te stimuleren

vitamines en mineralen om testosteron productie te stimuleren

Verschillende vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde testosteronproductie. Hier zijn enkele vitamines die je kunt overwegen om je testosteron niveaus te ondersteunen:

 1. Vitamine D: Een voldoende hoeveelheid vitamine D is essentieel voor een gezonde testosteronproductie. Blootstelling aan zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D, maar je kunt ook supplementen nemen of voedingsmiddelen consumeren zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten.
 2. Vitamine K2: Deze vitamine kan helpen bij het handhaven van gezonde testosteronspiegels. Voedingsmiddelen zoals gefermenteerde zuivelproducten, natto, en bepaalde groene bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine K2.
 3. Vitamine B6: Vitamine B6 is betrokken bij de regulatie van hormonen, waaronder testosteron. Voedingsmiddelen zoals kip, vis, bananen, aardappelen en avocado's zijn rijk aan vitamine B6.
 4. Zink: Zink is een belangrijk mineraal voor de testosteronproductie. Voedingsmiddelen zoals oesters, schaaldieren, rood vlees, noten en zaden zijn goede bronnen van zink.
 5. Magnesium: Magnesium speelt een rol bij het handhaven van een gezonde testosteronproductie. Het is te vinden in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen.


Zonlicht en vitamine D helpen testosteron verhogen

Zonlicht speelt een essentiële rol bij het handhaven van gezonde testosteron niveaus, voornamelijk vanwege de vitamine D-productie in ons lichaam. Hier is waarom zonlicht en vitamine D belangrijk zijn voor testosteron:

 1. Vitamine D-productie: Blootstelling aan zonlicht op de huid stimuleert de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is van cruciaal belang voor een optimale testosteronproductie. Het fungeert als een voorloper van testosteron en speelt een rol bij de regulatie van de hormoonproductie.
 2. Ondersteuning van de testosteronspiegels: Voldoende vitamine D-niveaus in het lichaam kunnen helpen bij het handhaven van gezonde testosteronspiegels. Studies hebben aangetoond dat lage niveaus van vitamine D in verband kunnen worden gebracht met een verminderde testosteronproductie.
 3. Andere gezondheidsvoordelen: Naast het bevorderen van de testosteronproductie, heeft vitamine D ook andere gunstige effecten op onze gezondheid. Het speelt een rol bij het behoud van sterke botten, het immuunsysteem en het verbeteren van de algemene gezondheid.

Het verkrijgen van voldoende zonlicht is een natuurlijke manier om je vitamine D-niveaus te verhogen. Richt je op dagelijkse blootstelling aan de zon, bij voorkeur gedurende de vroege ochtend- of late namiddaguren, wanneer de zon minder intens is. Houd er rekening mee dat de tijd die nodig is om voldoende vitamine D aan te maken kan variëren op basis van factoren zoals geografische locatie, huidtype en seizoen.

Als zonlicht niet altijd beschikbaar is, kun je ook vitamine D-supplementen overwegen. 


Seksuele activiteit

Seksuele activiteit kan een wisselwerking hebben met testosteron niveaus, maar het effect is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Hier is een overzicht van hoe seksuele activiteit de testosteron niveaus kan beïnvloeden:

 1. Tijdelijke toename: Er is waargenomen dat er na seksuele opwinding en orgasme een tijdelijke stijging van de testosteronspiegels optreedt. Dit kan tot enkele uren na de seks aanhouden. Deze tijdelijke verhoging kan te maken hebben met de opwinding en fysiologische reacties tijdens seks.
 2. Regulatie van feedbackmechanismen: Langdurige onthouding van seksuele activiteit kan de testosteronspiegels enigszins verhogen, maar dit effect is meestal van korte duur. Het lichaam heeft mechanismen om het evenwicht van testosteron te behouden, dus verhoogde niveaus kunnen leiden tot feedbackmechanismen die de testosteronproductie verlagen.
 3. Individuele variatie: De reactie van het lichaam op seksuele activiteit kan variëren van persoon tot persoon. Leeftijd, hormonale balans, gezondheidstoestand en andere individuele factoren spelen een rol in hoe seksuele activiteit de testosteron niveaus beïnvloedt.

Het is belangrijk op te merken dat de invloed van seksuele activiteit op de testosteronspiegels over het algemeen van voorbijgaande aard is en geen significante, langdurige veranderingen veroorzaakt.


Vermijd overmatig alcohol gebruik

Alcoholgebruik, vooral in overmatige hoeveelheden, kan negatieve effecten hebben op de testosteron niveaus. Hier zijn enkele redenen waarom het vermijden van alcohol en het matigen van je alcoholconsumptie gunstig kan zijn voor je testosteron niveaus:

 1. Verstoring van hormonale balans: Alcoholgebruik kan de balans van hormonen in het lichaam verstoren, waaronder testosteron. Het kan de testosteronspiegels tijdelijk verlagen en de productie ervan beïnvloeden.
 2. Leverfunctie en testosteron: De lever speelt een rol bij de afbraak en uitscheiding van hormonen, waaronder testosteron. Overmatig alcoholgebruik kan de leverfunctie negatief beïnvloeden, wat op zijn beurt de testosteronproductie kan verstoren.
 3. Verhoogde oestrogeen niveaus: Alcohol kan de omzetting van testosteron naar oestrogeen bevorderen door de activiteit van het enzym aromatase te verhogen. Dit kan leiden tot een ongunstige verhouding van testosteron tot oestrogeen in het lichaam.
 4. Testiculaire functie: Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de testikels, wat invloed kan hebben op de productie van testosteron. Het kan leiden tot testiculaire atrofie en verminderde spermaproductie.


Omgevingsfactoren

Naast de levensstijlfactoren die we hebben besproken, kunnen bepaalde omgevingsfactoren ook invloed hebben op je testosteron niveaus. Hier zijn enkele chemicaliën en stoffen die mogelijk de testosteronproductie kunnen verstoren, en manieren om ze te vermijden:

 1. BPA (Bisfenol A): BPA is een chemische stof die veel voorkomt in plastic producten zoals waterflessen, voedselverpakkingen en conservenblikjes. Het is gekoppeld aan hormonale verstoringen, waaronder een negatieve invloed op de testosteronproductie. Probeer plastic producten met het recycle symbool "7" te vermijden en kies in plaats daarvan voor glas, roestvrij staal of BPA-vrije plastic alternatieven.
 2. Ftalaten: Ftalaten zijn chemicaliën die vaak worden gebruikt in producten zoals plastic speelgoed, cosmetica, luchtverfrissers en vinylproducten. Ze kunnen hormonale verstoringen veroorzaken, waaronder het verlagen van testosteron niveaus. Kies voor ftalaatvrije producten en vermijd het gebruik van luchtverfrissers en sterk geparfumeerde producten.
 3. Pesticiden: Pesticiden, zoals herbiciden en insecticiden, kunnen in voedsel en omgeving terechtkomen. Ze kunnen hormonale verstoringen veroorzaken en de testosteronproductie beïnvloeden. Kies indien mogelijk voor biologisch geteeld voedsel en was groenten en fruit grondig om resten van pesticiden te verminderen.
 4. Industriële chemicaliën: Blootstelling aan bepaalde industriële chemicaliën, zoals oplosmiddelen, polychloorbifenylen (PCB's) en dioxines, kan de hormonale balans verstoren. Neem voorzorgsmaatregelen en beschermende maatregelen als je werkt met potentieel schadelijke chemicaliën en volg de veiligheidsvoorschriften op je werkplek.
 5. Sigarettenrook: Roken en blootstelling aan sigarettenrook kan een negatieve invloed hebben op de testosteron niveaus. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen en vermijd omgevingen waarin veel gerookt wordt.


Testosteron verhogen met gezonde leefstijl

Een goede leefstijl bevat alle voorgaande tips. Door regelmatig te sporten, gezond te eten, stress onder controle te houden, voldoende te slapen, zorgen dat je geen overgewicht hebt, alcohol te vermijden, een actief seksleven te onderhouden en ervoor te zorgen dat je voldoende zonlicht en vitamine D opneemt, ben je al een heel eind.Welke supplementen helpen om je testosteron te verhogen?

Lukt het je niet om je testosteron voldoende te verhogen op natuurlijke manier? Dan bieden de beste testosteron boosters de oplossing. Ik heb er verschillende onderzocht en getest en Testo-Max kwam als beste uit de test.

testo-max
Beste testosteron booster: Testo-Max
 • Verhoogt spiergroei
 • Legaal en veilig alternatief voor testosteron anabolen
 • Extra natuurlijke ingrediënten voor meer testosteron boostende effecten


Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}