.st0{fill:#FFFFFF;}

Waar zit vitamine B in?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/06/2023
Laatste update: 12/06/2023

Vitamine B is een essentieel element dat bijdraagt aan onze algehele gezondheid en welzijn. Het vitamine B-complex, bestaande uit acht verschillende voedingsstoffen, speelt een vitale rol in talrijke lichaamsfuncties, zoals de energieproductie en de gezondheid van je lichaamscellen.

Maar waar zit vitamine B eigenlijk in? In dit artikel verkennen we de diverse voedingsbronnen van elk type B-vitamine, om je te helpen een voedingsplan te creëren dat rijk is aan deze belangrijke voedingsstoffen.


Waar zit vitamine B in?

natuurlijke bronnen van vitamine b

Vitamine B is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste natuurlijke bronnen van vitamine B:

Vitamine

Voedingsbron

B1

Volkoren granen, vlees (vooral varkensvlees), vis, noten en zaden

B2

Zuivelproducten, eieren, verrijkte granen, vlees, groene bladgroenten, peulvruchten en noten

B3

Vlees, vis, volkoren granen, peulvruchten en aardappelen

B5

Vnml. vlees, volkoren granen, zuivelproducten, peulvruchten en groenten

B6

Vlees, vis, volkoren granen, bananen, sommige groenten

B7

Eieren (vnml eigeel), vis, vlees, zuivelproducten, noten, zaden, zoete aardappelen en spinazie

B9

Groene bladgroenten, peulvruchten, zaden, lever, verrijkte granen, citrusvruchten

B12

Vlees, vis, zuivelproducten en eieren

De bereiding van voedsel en de kookmethodes kunnen de vitamine B-gehalten in voedsel beïnvloeden. Voeding koken, vooral bij hoge temperaturen en gedurende lange perioden, kan sommige B-vitamines afbreken. Het eten van een mix van rauwe en gekookte voedingsmiddelen kan helpen om een evenwichtige inname van B-vitamines te waarborgen.


Waarom is vitamine B belangrijk?

Vitamine B is essentieel voor de goede werking van je lichaam en speelt verschillende cruciale rollen op vlak van energieproductie, hersenen en zenuwstelsel, eiwitsynthese en celgroei, rode bloedcellen alsook voor je huid, haar en ogen.

Hoewel vitamine B essentieel is voor je gezondheid, kan een teveel aan bepaalde B-vitamines ook schadelijk zijn. Voornamelijk de in vet oplosbare vitamines zoals B6 en B12 kunnen voor problemen zorgen.

Wees dus voorzichtig met supplementen die vitamine B bevatten want veel producten bevatten meer vitamine B dan goed voor je is.


Welk fruit bevat vitamine B?

Verschillende soorten fruit bevatten vitamines uit het B-complex maar de hoeveelheden ervan variëren. Hier zijn enkele vruchten die B-vitaminen bevatten:

  • Bananen: Bananen zijn een goede bron van vitamine B6 (pyridoxine).
  • Avocado's: Avocado's bevatten verschillende B-vitaminen, waaronder B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en foliumzuur (B9).
  • Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn goede bronnen van foliumzuur (B9).
  • Mango's: Mango's zijn rijk aan foliumzuur (B9).
  • Meloenen: Meloenen, vooral watermeloen en honingmeloen, bevatten vitamine B6 (pyridoxine) en foliumzuur (B9).
  • Bessen: Aardbeien, frambozen, en zwarte bessen bevatten foliumzuur (B9).

Het is belangrijk op te merken dat fruit over het algemeen geen significante bronnen zijn van sommige B-vitaminen, zoals B12, die voornamelijk voorkomen in dierlijke producten.

Voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan B-vitaminen, zou je fruit moeten combineren met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines, zoals volle granen, peulvruchten, eieren, vlees en zuivelproducten.