Het ene buikspiertoestel is het andere niet. Vaak pakken fabrikanten ook uit met lege beloftes of voldoet de kwaliteit van het toestel niet aan wat er aanvankelijk beloofd was. Bij de keuze van het beste buikspierapparaat zijn er best wel wat zaken die je eerst overweegt. Hoeveel wil je spenderen aan het toestel? Wat wil je ermee bereiken?
Ik overloop hieronder graag mijn favoriete toestellen en geef gaandeweg ook een pak tips mee die je kunnen helpen bij de juiste keuze. Op naar die platte buik! 😉
Beste Ab Wheel
Bij een Ab Wheel sla je twee vliegen in een klap. Je traint je spieren en werkt ondertussen ook aan je balans. Het dubbel trainingswiel van Tunturi heeft stevige handgrepen en wordt geleverd met een matje voor je knieën. Door een rollende beweging te maken train je de buikspieren, maar ook de spieren in je armen, borst en rug.
Het leuke aan dit toestel is dat het niet veel kost en dat het makkelijk weg te bergen is zodat het niet ergens ligt rond te slingeren.
Pluspunten
Minpunten
Beste Ab Trainer
Een Ab Trainer is het ideale instaptoestel voor mensen die wensen te werken aan hun buikspieren. Door een schommelende beweging te maken vergelijkbaar met sit-ups, train je alle buikspieren simultaan en zorg je voor een versteviging van de spieren. Ab Trainers helpen mensen hierbij door een meer ergonomische oplossing te bieden.
De Active Touch buikspiertrainer met computer biedt al het bovenstaande en nog veel meer. Zoals de naam het al min of meer aangeeft wordt deze Ab Trainer geleverd met een computer die bijhoudt hoeveel bewegingen je maakt en het aantal calorieën dat je hebt verband.
Pluspunten
Minpunten
Beste buikspierkussen
Een buikspierkussen of buikspiermat geeft een ideale ondersteuning voor de rug bij het uitvoeren van diverse oefeningen. Dit voorkomt blessures of spierpijn. Het Avento buikspierkussen is ergonomisch gemaakt en zorgt voor een stabiele ondersteuning. Met dit kussen kan je verschillende oefeningen uitvoeren voor de onderste en bovenste buikspieren, maar ook om de onderrug te trainen. Dankzij het compacte formaat en het lichte gewicht kan je het kussen makkelijk meenemen en gebruiken in plaatsen met weinig ruimte.
Pluspunten
Minpunten
Beste buikspierbank
De buikspierbank is het hulpmiddel bij uitstek om je buikspieren te verstevigen door middel van sit-ups. De Tunturi Ab20 buikspier bench heeft een verstelbare hoek zodat je zelf de moeilijkheidsgraad kan aanpassen. Dit zorgt ervoor dat de bank een uitdaging blijft, op welk niveau je ook zit.
De beenrollen zorgen er trouwens voor dat je een correct houding aanneemt tijdens het sporten. Dit voorkomt blessures en zorgt voor een ergonomische ondersteuning tijdens het sporten. Je kan deze buikspierbank ook dichtklappen waardoor je het toestel makkelijk kan opbergen.
Deze Tunturi buikspierbank is één van de beste buikspierbanken op de markt met een relatief laag prijskaartje.
Pluspunten
Minpunten
Ook goede keuze: Twist & Shape
De Twist and Shape is een leuke manier om je buik- en bilspieren te trainen. Bovendien zorgt dit toestel voor een vetverbranding aangezien het meteen ook een cardiotraining is. Het gebruik is zeer eenvoudig en bovendien ook leuk. Door de draaibewegingen worden er verschillende spiergroepen getraind. Het toestel is bovendien ideaal voor beginners en mensen van alle leeftijden. Je kan de oefeningen op dit toestel zwaarder maken door lichtjes door de knieën te buigen tijdens het twisten.
Het toestel zelf is voorzien van een computer die bijhoudt hoe lang je aan het twisten bent, maar ook hoeveel calorieën je reeds verloren bent. Bovendien komt het toestel met een dvd met trainingsprogramma.
Pluspunten
Minpunten
Beste elektrische spierstimulator
Een elektrische spierstimulator gebruikt lichte elektrische impulsen die op een veilige manier je spieren stimuleren. Hierdoor kan je zonder al te veel inspanning bepaalde spiergroepen stimuleren en zodanig aan spiermassa winnen.
Deze elektrische spierstimulator heeft pads die je makkelijk kan bevestigen aan je buik, armen, billen, benen en borst. Hierdoor kan je jezelf een volledige workout geven zonder pijn of belasting. De oplader die erbij zit zorgt er ook voor dat je jezelf makkelijk kan verplaatsen en dat je niet belemmert bent door een stroomkabel.
Pluspunten
Minpunten
Waar op letten bij aankoop van een buikspiertoestel?
Wanneer je beslist je buikspieren te trainen, zijn er de klassieke oefeningen waarvoor je geen toestellen nodig hebt. Deze oefeningen kunnen echter belastend worden voor je lichaam en verliezen na een tijd het doel, omdat je niet meteen de intensiteit kan verhogen. Dat is meteen ook de reden waarom mensen de aankoop van buikspiertoestellen overwegen, het is gewoon zo moeilijk om het beste buikspierapparaat te vinden.
Er zijn echter zoveel fitnessapparaten op de markt dat door de bomen het bos niet meer ziet. Maak daarom een keuze gebaseerd op jouw specifieke eisen. Welke resultaten wil je bereiken? Op welk niveau zit je op dit ogenblik? We overlopen graag de meest voorkomende punten waarop je moet letten wanneer je overgaat tot de aankoop van een buikspiertoestel.
Kies een toestel op maat van de doelgroep waartoe je behoort
Wanneer je geprikkeld wordt door de droom van een sixpack, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. Dan lijkt het misschien logisch om meteen te kiezen voor een toestel met een behoorlijk niveau. Niets is echter minder waar. Wanneer het toestel niet is aangepast aan jouw niveau dan riskeer je blessures, overbelasting of verzuring. Je forceert je lichaam waardoor je pijn gaat krijgen en de motivatie afneemt.
Gelukkig zijn er heel wat toestellen op de markt voor beginners. De Twist and Shape en de Ab trainer zijn perfecte instaptoestellen. Deze toestellen laten het immers toe van zelf de intensiteit te kiezen. Andere toestellen zoals een buikspierbank of kussen spreken dan weer de meer gevorderde sporter aan.
Wil je sneller resultaat zien? Combineer de oefeningen dan ook zeker met een dieet - de juiste voeding is zeer belangrijk en/of met cardio. Een vetlaagje verbergt immers de resultaten waardoor de motivatie ook snel kan gaan slinken.
Welke spiergroepen train je het best?
Als we spreken over buikspieren dan kunnen we deze onderverdelen in die groepen: onderste buikspieren, bovenste buikspieren en schuine buikspieren. Voor het mooiste resultaat focus je je het best op al deze spieren gelijktijdig. Vaak krijg je het leukste resultaat door de oefeningen voor de bovenste en onderste buikspieren twee keer zo vaak uit te voeren dan de oefeningen die zich meer focussen op de schuine buikspieren.
Let op een goede ondersteuning voor nek en rug
Het comfort dat je voelt bij het uitvoeren van buikspieroefeningen is van essentieel belang. Welk nut heb je er immers aan van mooie buikspieren te hebben in combinatie met een slecht postuur. Wanneer je een spanning voelt in je nek of rug dan stop je beter met die oefening. Heel wat toestellen bieden ergonomische ondersteuning die ervoor zorgt dat de belasting zich voornamelijk focust op de spiergroep die je wenst te trainen. Hier gaan de traditionele oefeningen zoals sit-ups vaak de mist in.
Als de pijn niet verdwijnt of erger wordt dan kan je beter even je familiedokter of chiropractor onder de arm nemen.
Hoe vaak dien je een buiktrainer te gebruiken om een sixpack te krijgen?
Hier geldt de gouden regel: luister naar je eigen lichaam. Als je bovenstaande vraag aan drie verschillende personal trainers stelt, zal je ook drie keer een ander antwoord krijgen. In het begin is het aangeraden om je buikspieren twee keer per week te trainen voor tien minuten. Als dit te makkelijk begint te worden dan voeg je een extra dag van tien minuten toe. Het is goed om je buikspieren te trainen, maar weet dat deze ook vaak worden gebruikt in andere oefeningen.
De ideale sixpack behaal je niet alleen door buikspieroefeningen te doen. Het verlagen van je vetpercentage en het hanteren van een gezonde voeding (zoals ons 8-weken voedingsschema voor een sixpack) is ook van het grootste belang. Combineer buikspieroefeningen daarom altijd met cardio of andere oefeningen die focussen op vetverlies.
Extra tips bij het trainen
Je hebt de knoop doorgehakt om te werken aan je buikspieren? Geweldig. Dan helpen we je graag een stap verder met een aantal praktische tips die ervoor zullen zorgen dat je op een gezonde en verantwoorde manier gaat trainen. Lees ze rustig door en zorg ervoor dat je klaar bent om het uiterste uit je training te halen.
Rust is belangrijk
Het klinkt tegenstrijdig maar een rustdag inplannen is belangrijk wanneer je ervoor kiest om te werken aan je buikspieren. Niet alleen geeft deze rustdag je spieren de tijd om zich te vormen, het zorgt er ook voor dat je de volgende dag terug met volle energie aan de slag kan. Een andere manier van rusten is om met intervallen te werken waardoor je de tien minuten per dag onderverdeelt in twee keer vijf minuten van krachtige training.
Let op je ademhaling
Wanneer je traint is het belangrijk om ook je ademhaling nauwlettend in het oog te houden. Inademen voor je een sit-up doet en uitademen wanneer je terug naar de startpositie gaat is de gouden regel. Een correcte ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam voldoende zuurstof krijgt en dat de bloedstroom regelmatig loopt.
Train al je buikspieren
Focus je niet op een specifieke buikspiergroep zoals enkel je rechte buikspieren maar zorg ervoor dat al je buikspieren evenveel aandacht krijgen. Vergeet dus zeker niet je schuine buikspieren alsook de onderste en bovenste. Hierdoor krijg je een mooiere sixpack. Het trainen van alle groepen zorgt er ook voor dat je houding en postuur klopt.
Vochtinname
Drink voldoende water wanneer je traint. Sommige sporters drogen graag hun spieren uit. Dit heeft echter alleen maar een effect op korte termijn. Voldoende hydrateren is de boodschap en zorgt er ook voor dat je spieren van alle nodige mineralen worden voorzien. Wanneer je zeer intensief sport kan je hier ook opteren voor dranken die ervoor zorgen dat je zoutbalans op pijl blijft en dat je eventuele extra voedingsstoffen binnenkrijgt.
De juiste voeding
Een goede training gaat steeds hand in hand met de juiste voeding. Zorg er hier dan ook voor dat de basis van wat je eet voldoet. Geen overtollige vetten, suikers of zouten. In theorie een evenwichtige voeding met gezonde producten .
Een actievere sporter past wel beter zijn dieet aan om er zeker van te zijn dat het lichaam in topvorm blijft. Wanneer je extra gaat sporten dan hebben je spieren immers extra proteïnen nodig om te herstellen. Deze proteïnen kan je best in natuurlijke vorm opnemen. Lukt dit niet, dan zijn er natuurlijk heel wat voedingssupplementen beschikbaar die je hierbij een handje kunnen helpen.
Buikvet verliezen met buiktrainer
Een buiktraintoestel kan een ideale bondgenoot zijn wanneer je buikvet wenst te verliezen. De regel hier is heel eenvoudig: veel oefenen op een lage intensiteit. Door langer te werken ga je automatisch meer zweten en zorg je er ook voor dat je spieren zich meer gaan richten op vetverbranding. Let wel dat je niet specifiek vet kan verliezen rond de buikzone. Wanneer je aan vetverbranding wenst te doen dien je dus je hele lichaam te trainen.
Vet verlaat het lichaam, via de ademhaling, door gedurende een langere periode te bewegen. Je spieren verbranden het vet dat in de vorm van carbondioxide het lichaam verlaat. Ademhaling is hier dus van het grootste belang. Let echter ook op je hartslag wanneer je aan vetverbranding wenst te doen. De investering in een hartslagmeter is op dat ogenblik geen overbodige luxe.
Is een buikspierapparaat nodig voor een sixpack?
Je hebt natuurlijk geen buikspierapparaat nodig om een sixpack te krijgen. Er zijn vele traditionele oefeningen waarvoor je geen materiaal nodig hebt. Het is echter wel aangeraden. Het uitoefenen van traditionele oefeningen kan zeer belastend werken voor rug- en nekspieren. Bovendien is het niet gegarandeerd dat je door het uitoefenen van traditionele oefeningen de juiste houding aanneemt. Toestellen corrigeren dit vaak en zorgen ervoor dat je op een gezondere manier de nodige beweging krijgt. Denk je je bovenlichaam en buikspieren trainen zonder toestel te kunnen? Dan zijn sit ups en crunches je beste vriend tijdens je missie naar een strakke buik! Maar je kunt ook gewoon buikspieroefeningen met een bal gaan doen natuurlijk.