.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Zelf monkey bars maken in 18 simpele stappen

Auteur: Chesney
Publicatie: 30/05/2022
Laatste update: 18/07/2023

Als je aan calisthenics doet of vroeger een speeltuin in de buurt had, dan ken je ze ongetwijfeld; de monkey bars. Het is een geweldig apparaat om te trainen met je lichaamsgewicht. Maar het is ook een vast onderdeel in obstacle runs, zoals de Iron Viking.

Misschien wil je op dit moment zelf (indoor of outdoor) monkeybars hebben, omdat je wilt trainen voor een van deze obstacle runs. Of omdat je beter wilt worden in calisthenics. Maar vind je het aanschaffen eigenlijk te duur.

Dat is helemaal geen probleem! Want een monkey bar kan je ook vrij makkelijk zelf maken. Daarom leggen wij in je dit artikel stap voor stap uit hoe jij zelf dit stoere klimrek kunt maken. Je kunt daarbij kiezen voor een volwassen uitvoering, of ééntje voor de kids op een lagere hoogte.

Het DIY monkey bar stappenplan

Het stappenplan bestaat uit 3 verschillende hoofdstukken:

  1. Het plaatsen van de ondersteunde palen
  2. Het installeren van de horizontale palen
  3. Het installeren van de monkey bars

Laten we meteen beginnen met hoofdstuk 1.


Hoofdstuk 1: Het plaatsen van de ondersteunende palen

ondersteunende palen plaatsen bij zelf bouwen van monkey bars in de tuin

Stap 1: Vind een goed oppervlak

Je zult eerst een oppervlak moeten vinden waar je de monkey bar wilt monteren.

Het beste is om gras als ondergrond voor de monkey bars te gebruiken, omdat het vallen dan minder pijn zal doen. En het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de oppervlakte waterpas is. Anders zullen de verticale palen namelijk scheef staan.
Verder moet je ongeveer 1,5 meter vrijlaten aan alle kanten. Hierdoor voorkom je dat je ergens tegenaan botst wanneer je aan de bars hangt.


Stap 2: Plaats 4 palen in een oppervlakte van 0,91m x 3.66m

Plaats nu een houten paal in de grond. En plaats op 0,91m afstand een tweede paal in de grond. Zorg ervoor dat beide palen even diep in de grond zitten. Meet nu 3.66m vanaf de eerste paal, zodat je de lengte van de monkey bar kan markeren. En plaats de derde paal in de grond. Plaatst de vierde paal op 0,91m afstand van de derde paal.


Stap 3: Graaf gaten bij de 4 palen

Je gaat nu gaten graven bij de verschillende 4 palen. Gebruik hiervoor een paalgraafmachine. Zorg ervoor dat je de handvaten bij elkaar houdt. En duw de messen stevig in de grond. De gaten moet 30cm breed en 91cm diep zijn.


Stap 4: Giet 15cm grind in de gaten

Je moet een platte ondergrond hebben. En het gaat lastig worden om deze platte ondergrond zelf perfect te graven. Het plaatsen van grind is hiervoor de perfecte oplossing. Plaats daarom 15 centimer grind in de gaten. En druk het grind goed aan, zodat het waterpas is.


Stap 5: Plaats een paal van 10 x 10cm in elk gat

De volgende stap is het plaatsen van een paal van 10 x 10 cm in elk gat. Deze palen moeten precies in het midden van de gaten komen. Zorg voor 4 buitenpalen die elk 3 meter lang zijn. En plaats ze rechtop in het midden.


Stap 6: Vul de gaten met beton

Vul de gaten nu op met snelhardend beton.


Stap 7: Zorg dat de palen waterpas staan

Sneldrogend beton zal in ongeveer 30 minuten opdrogen. Daarom is het belangrijk om in deze tijd zervoor te zorgen dat alle palen waterpas staan. Meet ze dus goed op en maak waar nodig aanpassingen.


Stap 8: Laat het beton in 5 uur opdrogen

Sneldrogend beton wordt hard in ongeveer 30 minuten. Het heeft echter langer nodig om volledig hard te worden. Laat het daarom volledig opdrogen in ongeveer 5 uur.


Hoofdstuk 2: Het installeren van de horizontale palen

horizontale palen installeren bij zelf maken van monkey bars


Stap 9: Meet de afstand tussen de 2 buitenste palen

Je wilt nu weten hoelang de monkey bars moeten zijn. Om hierachter te komen moet je 2 van de pallen die het dichts bij elkaar staan opmeten.


Stap 10: Snij planken van 5 bij 10cm aan de hand van de gevonden afstand in stap 1

Je gaat nu de planken maken voor de treden maken van de monkey bar.


Stap 11: Monteer de treden nu 30cm uit elkaar

Monteer nu de treden die je hebt gemaakt 30 cm uit elkaar. Meet de eerste trede vanaf de ondergrond. En de tweede treede vanaf de top van de eerste trede. Gebruik hiervoor 2 houtschroeven in beide zijden van de plank. Je hebt voor deze stap een ladder nodig.


Stap 12: Zaag 4 steunplanken van 5.1cm

De steunplanken gaan gebruikt worden om het gewicht van de bovenste horizontale paal te ondersteunen.

Je zult van het zagen van de treden hoogstwaarschijnlijk nog wat stukken plank overhebben. Gebruik deze stukken om steunplanken te maken van 5.1cm lang. Deze stukken zullen dan (als het goed is) 5,1 × 10,2 × 5,1 cm lang zijn.


Leestip: Deze spieren train je met monkey bars


Stap 13: Monteer de steunplanken 15cm van de bovenkant

Je gaat nu de steunplanken monteren. Dit doe je door ze precies 15cm onder de bovenkant van je verticale palen te plaatsen. Zorg er voor dat de steunplank waterdicht is geplaats, zodat de horizontale paal er vervolgens recht op geplaatst kan worden.


Stap 14: Plaats 2 planken van 5.1 cm x 15.2 cm bovenop de steunplanken

De steunplanken zijn geplaatst. Je kunt nu de horizontale planken plaatsen, waar de monkey bars aan gemonteerd gaan worden. Deze planken moeten 5.1cm bij 15.2cm zijn. Gebruik aan beide kanten 4 schroeven van 7.6cm.


Hoofdstuk 3: Het installeren van de monkey bar

zand als ondergrond voor monkey bars

Stap 15: Koop monkey bars van ongeveer 50cm lang

Schaf nu een setje monkey bars aan, die ongeveer 50cm lang zijn. Je kunt een monkey bar kopen op webshops, zoals Decathlon. Er zijn verschillende uitvoeringen waar je uit kan kiezen. En meestal is er sprake van een snelle levering.

Zorg er in ieder geval voor dat je rond de 7 - 9 bars hebt, zodat ze over de hele lengte van de constructie heen geplaatst kunnen worden. Meestal krijg je de spullen die je nodig hebt om de bars te plaatsen meegeleverd. En heb je dus geen schroeven nodig.


Stap 16: Bereken hoeveel afstand je moet houden tussen de monkey bars

Je wilt nu weten hoeveel afstand je tussen de monkey bars moet houden. Die doe je door de lengte van de bovenste plank te delen door het aantal monkey bars die je wilt gebruiken.


Stap 17: Markeer waar de monkey bars geplaatst moeten worden

Gebruik de afstand die je in stap 2 heb gevonden. En markeer nu waar elke monkey bar geplaatst moeten worden. Begin met meten vanaf het uiteinde van de bovenste horizontale planken. En doe dit op beide horizontale planken.


Stap 18: Plaats de bars op de markeringen

Je weet nu waar de bars moeten komen. Nu moet je ze alleen nog plaatsen. Het bevestigen is vrij simpel. Je doet dit simpelweg door de schroeven te plaatsen op de markeringen. Gebruik hiervoor schroeven die lang genoeg zijn.

Je eigen stoere klimrek is nu af! Veel plezier met je eigen outdoor gym.


Welke monkey bar stokken kan je het beste kiezen?

wat is een monkey bar

Je weet nu hoe je je eigen monkey bar kan maken. Maar misschien vraag je je nog af wat voor stokken/bars je bij stap 1 het beste kan kopen. Je moet bij het maken van je keuze met een aantal dingen rekening houden.

Bovenal wil je dat de stokken je handen niet bezeren en een goede grip leveren. Daarom kan je in de meeste gevallen het beste kiezen voor een anti-slip structuur, zoals gepoedercoat staal. Maar ook met een degelijk hout kun je tot een splintervrij eindresultaat bekomen, dat genoeg grip levert. En fijn aanvoelt.

Wel moet je, als je monkey bar buiten komt te staan, ervoor zorgen dat het hout bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Je hebt dus meerdere keuze. En wat voor soort monkey bar voor jou het beste is hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren. In ieder geval alvast veel plezier met je outdoor monkey bar! Have fun!


Leestips: 5 goede oefeningen voor aan monkey bars

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}