.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Welke Tacx hometrainers en producten zijn er?

Auteur: Chesney
Publicatie: 17/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Nederland is het land van de fietssporten. De beste hometrainers worden dan ook in de lage landen ontwikkeld en/of geproduceerd. 

Tacx is een schoolvoorbeeld wat betreft het ontwikkelen van revolutionaire racefietsen, hometrainers, hulpmiddelen en accessoires. Ze zijn de voorlopers in virtueel fietsen en bootsen met hun hometrainers de meest realistische fietservaring na.

Ben jij op zoek naar een geschikte hometrainer of indoor racefiets? Dan weet je misschien niet welke tacx hometrainer of fietstrainer jouw beste keuze is. Ik heb het geluk gehad verschillende tacx producten te mogen testen en deel hier mijn ervaringen + extra informatie dat je kan helpen bij je keuze.

Voor wie zijn Tacx hometrainers geschikt?

Als wielerliefhebber kan ik echt mijn hart ophalen met een indoor racefiets of hometrainer van Tacx. Het zijn mogelijk de beste fietsproducten die verkrijgbaar zijn op de hedendaagse markt.

Maar ook amateurs kunnen fit worden - of plezier beleven - dankzij deze hoogwaardige hometrainers. De interactieve "direct drive" fietstrainers voor trainingen door middel  van virtuele fietsroutes kon een kennis van mij ten zeerste appreciëren.

Ik vond het een bijzondere fietservaring en het leukste vond ik dat er mijn huis niet eens voor hoefde te verlaten. De technologie maakte mijn trainingen nog gemakkelijker omdat ik niet het gevoel had om gewoon tegen een muur aan te kijken. Ik werd echt meegenomen in de mooiste natuurlandschappen.

Tacx hometrainers

Naar mijn gevoel heeft Tacx echt enorm veel aandacht besteed aan het nabootsen van een realistisch fietsgevoel. En dat merkte ik tijdens mijn test. Wanneer ik tijdens het fietsen op een hobbelige weg reed leek het ook echt alsof ik op een oneffen wegdek aan het trappen was.

Overzicht van Tacx hometrainers

De Tacx NEO en de Tacx FLUX zijn twee producten die bekend zijn bij vrijwel elke fanatieke wielrenner. Mensen die hun trainingen serieus nemen zullen gebruikmaken - of gehoord hebben - over deze twee topproducten. 

Het Nederlandse merk heeft zijn twee bestverkochte, klassieke hometrainer-modellen geüpdatet. Zijn technologie is er enorm op vooruitgegaan, er is een grotere compatibiliteit en bredere connectiviteit waardoor je de beste virtuele fietstochten kunt maken.

De Tacx NEO Smart Bike is een geweldig voorbeeld van de nieuwste trends rondom virtueel fietsen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste functionaliteiten die tijdens mijn trainingen opvielen.

De Tacx NEO Bike Smart

Tacx neo

De Tacx Neo Bike Smart

Toen ik de Tacx NEO Bike Smart voor het eerst te zien kreeg en kon gebruiken viel het mij op dat dit een behoorlijk zware hometrainer/indoor fietstrainer is met zijn 50 kilogram. Ik had een tweede persoon nodig om de trainer gemakkelijk te verplaatsen.

Eenmaal de fiets op de juiste plaats stond, vond ik het wel echt een pareltje. De Tacx NEO Bike Smart is een soepele, goed gebouwde alles-in-één hometrainer van zeer goede kwaliteit.

Twee dingen die er voor mij bovenuit staken:

 • Laaghangend frameprofiel: dit vond ik best opvallend, met de diepe instap
 • Uitbreiding van de middenbalk: dit is waar het 4,5 inch display is bevestigd. Daarop kun je je tablet of iPad bevestigen om zo deel te nemen aan een virtuele fietstocht. Voor mensen die graag virtueel fietsen kan ik dit alleen maar aanraden.

De bouwkwaliteit van de trainer is echt uitzonderlijk. Dit fitnessapparaat voelde aan als een zeer goed afgewerkte en doordachte trainingsfiets. Als je een fanatieke wielrenner bent zoals ik, dan zul je dit ten zeerste kunnen appreciëren.


LED-lampen en USB-poorten

Net onder het lcd-scherm bevindt zich een plek waarop je je telefoon of andere accessoires kunt leggen. Ook zijn er twee USB-poorten aan de onderkant van de hometrainer gemonteerd. Dit vond ik zeer handig om mijn telefoon of tablet te kunnen opladen tijdens mijn training.

Een ander leuk detail: er zijn een aantal LED-lampjes op de onderkant van de fiets gemonteerd die een blauwe gloed afgeven terwijl je traint. 


Bluetooth- en ANT+-connectiviteit 

Tacx Neo Bike Smart 2-min

Dankzij de bluetooth- en ANT+-connectiviteit kun je trainings-apps zoals Zwift gebruiken. Om in het comfort van je huiskamer een rit in de buitenlucht te simuleren, regelt de dynamische traagheid de massatraagheid. 

Deze compenseert het gewicht, de snelheid en de hellingshoek om je rit realistischer te maken. De overgang tussen weerstand (of helling) verloopt op deze manier zeer soepel en bootst een natuurlijk gevoel na. 

Je zult dus geen ongemakkelijkheden of plotselinge veranderingen ervaren in de normale modus van de fiets. Want de veranderingen in helling of weerstand worden opgevangen door deze speciale versnellingswisseling.

Gamification-functionaliteiten

Tacx heeft een remsysteem in de fiets verwerkt die bijdraagt aan de ‘gamification’. Dit is ideaal voor mensen die graag gebruikmaken van apps als Zwift. 

Zwift logo-min

Gamification biedt een effectieve trainingsoplossing voor fietsers met weinig vrije tijd. Als je geen tijd hebt voor verre fietstochten dan kun je heel gemakkelijk binnenshuis trainen. 

Tacx legt de nadruk op de kwaliteit van je training in plaats van de kwantiteit. Het speciale ‘Road Feel-systeem’ trilt door de aandrijflijn van de fiets als je op een hobbelige grond fietst in apps als Zwift. 

Dit is een vorm van gamification die de meeste wielrenners zullen waarderen. Met het virtuele vliegwiel kan de hometrainer het gewicht van de rijder - de snelheid en traagheid - beter simuleren. 

Met andere woorden, tijdens beklimmingen en afdalingen voelt de fiets anders aan. Alles voor een realistische training in het comfort van je woonkamer.

Dit is ideaal voor een soepele, realistische training. Dankzij dit directe aandrijfsysteem en de stille uitvoering hiervan, is de NEO Bike Smart een perfecte indoorfiets om te berijden. Sterker nog, de fiets rijdt zo realistisch dat je vergeet dat je binnen bent!

Het stuur is perfect gevormd en is niet bijzonder ondiep of te diep. Met een breedte van 42 cm is het een comfortabele breedte voor elke fanatieke fietser. Daarnaast biedt het dikke stuurlint het nodige comfort tijdens langdurige sessies.

Lcd-scherm

De gegevens die op het grote lcd-scherm worden weergegeven, worden hieronder weergegeven.

 • ANT+/bluetooth- en Error/Update-indicatoren
 • Snelheid
 • Vermogen (incl. 3, 5, 10, 30 seconden vermogen)
 • Hartslag
 • Cadans
 • Voor- en achterversnellingen (en positie op virtuele kettingbladen/cassette)

Andere functionaliteiten van de Tacx NEO Bike Smart

Het uitgebalanceerde ontwerp van de NEO Bike Smart zorgt voor maximale stabiliteit, zelfs tijdens de meest krachtige sprints. Bovendien kun je je trainingsgegevens heel precies bijhouden.

Je kunt je prestaties en vorderingen bijhouden met behulp van de betrouwbare, consistente metingen. Hiervoor is trouwens geen kalibratie nodig. Hieronder vallen de volgende gegevens: 

 • Het vermogen
 • De snelheid 
 • Cadansmeting

Deze gegevens worden zeer nauwkeurig gemeten met een ongelooflijke precisie die niet meer dan 1% afwijkt van de werkelijkheid. Daarnaast kun je het meeste uit je training halen dankzij de gesimuleerde hellingen. Deze kunnen een hellingshoek van maar liefst 25% bereiken.

unnamed (1)-min

Op de app kan je makkelijk je trainingsgegevens bijhouden

Personalisatie opties

Je kunt je fiets personaliseren door de lengte van het pedaal, het zadel, het stuur, de pedaalarmlengte en zelfs het stuurlint aan te passen. Deze hometrainer/indoor racefiets kan precies worden afgesteld als je racefiets of triatlonfiets.

De NEO Bike Smart heeft een groot display (4,5-inch) en 2 USB-opladers zodat je je telefoon of tablet kunt opladen terwijl je traint. Ingebouwde ventilatoren stemmen zich automatisch af op je vermogen en hartslag.

De afmetingen zijn: 139 x 75 cm en het gewicht van deze fiets bedraagt 50 kilogram. Hieronder lees je wat je zult ontvangen als je de NEO Bike bestelt:

 • NEO Bike
 • Ventilatoren
 • Tabletsteun
 • Zadel
 • Stuur
 • 2 USB-opladers (voor)
 • Zweetdoek
 • Ciro bidonhouder
 • Bidon
 • Tacx handdoek
 • 1 maand Tacx Premium software

Wat is de prijs van de Tacx NEO Bike Smart?

De prijs van de NEO Bike Smart bedraagt om en nabij de €2.500,-.

Tacx smart trainers

Andere topproducten van het merk Tacx zijn smart trainers, dit zijn de gekende fietstrainers. Met behulp van een Tacx smart trainer kun je een stevige training faciliteren op je eigen racefiets, in het comfort van je woonkamer. 

De Tacx Boost Trainer

De Tacx Boost Trainer-min

De Tacx boost

Voor een realistische fietstraining in je eigen huis zet je je racefiets - of mountainbike - op de Tacx Boost Trainer. Deze compacte fietstrainer is stabiel dankzij het zware vliegwiel en de meegeleverde voorwielsteun. 

Het ingebouwde frame zorgt ervoor dat er weinig geluid wordt geproduceerd tijdens het fietsen. Zo kun je ook in de nacht trainen zonder dat medebewoners wakker worden. 

Om je training zwaarder (of lichter) te maken gebruik je simpelweg de 10 verschillende weerstandniveaus. Deze pas je eenvoudig aan via een knop op het stuur. Na gebruik klap je de Boost Trainer compact op. 

Voordelen van de Tacx Boost Trainer:

 • Het remblok beperkt de geluidsproductie tijdens je training
 • 10 weerstandniveaus
 • Dankzij de meegeleverde voorwielsteun staat je fiets altijd stabiel
 • Met een maximaal vermogen van 1050 Watt biedt de Boost Trainer op hoge snelheden relatief weinig weerstand

Je kunt ook kiezen voor de Tacx Boost Trainer Bundel. Deze hometrainer-kit is compatibel met je computer, telefoon of tablet via bluetooth en ANT+.

Verder is de Tacx Boost Trainer Bundel hetzelfde als de standaard Boost Trainer. Het verschil zit hem in de bijgeleverde snelheidssensor. Deze sensor zorgt ervoor dat je de hometrainer via bluetooth - of ANT+ - verbindt met verschillende apps, zoals Zwift en TrainerRoad. 

De Tacx Flux S Smart T2900S

De Tacx Flux S Smart T2900S-min

De Tacx Flux S Smart T2900S

De Tacx Flux S Smart T2900S is ideaal voor wielrenners die graag binnen willen trainen. Zo kun je tijdens de winterperiode een zeer realistische training nabootsen. Hier staat Tacx dan ook om bekend.

Wat is een direct drive hometrainer?

Een direct drive fietstrainer is relatief stil en biedt meer weerstandmogelijkheden dan een wheel on trainer. Door het nauwkeurigheidspercentage van maar liefst 3% train je zeer nauwkeurig op wattage.

Deze direct drive fietstrainer heeft een maximale weerstand van 1500W en een hellingshoek tot 10%. Dit biedt voldoende mogelijkheden voor een krachtige indoortraining. 

Het toestel is (relatief) stil in het gebruik dankzij de elektromagnetische weerstand. Dankzij het zware vliegwiel voelt het fietsen heel realistisch aan. 

Ook deze trainer kan zowel via ANT+ als bluetooth met andere apparaten worden verbonden. Hierdoor kun je virtueel trainen met de Tacx applicatie of andere apps zoals Zwift. 

Wat is de prijs van de Tacx Flux S Smart T2900S?

De prijs van de Tacx Flux S Smart T2900S bedraagt om en nabij de €520,-.

Tacx Blue Matic, Blue Motion en Twist turbo trainers

Tacx Blue Matic,-min

Tacx Blue Matic

Tacx Blue Motion-min

Taxc Blue Motion

Als het buiten nat is en je de drang voelt om toch te trainen, bieden de Tacx Blue Matic, de Blue Motion en de Twist turbo trainers je een uitstekende oplossing. 

De Blue Motion, Matic en Twist zijn de langverwachte opvolgers van de Cycletrack, het eerste model indoor cycling facilitator dat Tacx ooit lanceerde. Dit model is beroemd om zijn uitstekende kwaliteit en duurzaamheid.

Tacx Twist Turbo-min

De Taxc Twist Turbo

Van de vernieuwde versies mag hetzelfde staaltje kwaliteit worden verwacht. Sterker nog, je krijgt meer voor minder: een krachtige rem die de weerstand beheert en een robuust frame met stevige achterpoten. 

De jarenlange ervaring van Tacx heeft geresulteerd in het ontwerp van deze stabiele constructie waar de meeste wielerliefhebbers van zullen houden. De Blue is geschikt voor iedereen, of je nu vaak fietst of juist af en toe. 

Dankzij deze turbo trainers kun je direct aan de slag in het comfort van je woonkamer. De trainers hebben een vereenvoudigd montagesysteem, waardoor ze eenvoudig en snel te monteren zijn. Een gereedschapsset is daarom niet meer nodig.

Magneetrem met weerstand

Tijdens het trainen neemt de weerstand toe als je harder en/of zwaarder fietst. De maximale weerstand is 700 Watt. Ze kunnen zelfs automatisch de weerstand aanpassen, wat het nieuwste niveau in turbo-realisme biedt. 

De Tacx Blue Matic is een turbo trainer met toevoeging van ‘virtual power’. Hiermee kun je je data - via de meegeleverde snelheids- en cadanssensoren die je op je fiets bevestigt - naar je Tacx-, Zwift- of TrainerRoad-apps sturen. Dit gebeurt trouwens automatisch, daar hoef je je niet druk over te maken. 

Over Tacx

Tacx logo

Tacx werd meer dan 50 jaar geleden opgericht als Nederlandse fietsenwinkel. Vanwege de succesvolle uitbreiding kocht Garmin - een groot Amerikaanse producent van hardloophorloges en andere sportaccessoires - Tacx recentelijk op. 

Sinds het begin van het jaar 2019 zijn de twee bedrijven succesvol gefuseerd. Tot vandaag de dag bieden ze fietstrainers van de bovenste kwaliteit aan. Echte wielrenners hebben ongetwijfeld over Tacx gehoord of zijn de gelukkige bezitter van een Tacx hometrainer/indoor cycle.

Conclusie

Echte wielerfans kiezen voor Tacx, en niet zonder reden: Tacx weet precies wat professionele fietsers verwachten van een indoor cycle/hometrainer. 

Of je nu kiest voor een complete set als de Tacx NEO Bike Smart, of graag met je eigen racefiets wil fietsen met behulp van een turbo trainer zoals de Blue Matic, Blue Motion of Twist: Je mag dezelfde hoogwaardige kwaliteit verwachten.

Wij zijn enorm fan van de Tacx NEO Bike Smart en de Tacx Blue Matic turbo trainer. Maar ervaar vooral zelf of wij gelijk hebben door een van de producten te kopen! 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}