gepubliceerd op december 8

Laatste bijgewerkt op 12 mei 2021  

De voordelen van hellingspercentages op loopbanden

Als je je loopband zonder helling gebruikt, is het (hard)lopen een stuk makkelijker dan buiten op een vlakke grond. Dat is omdat je binnen geen last hebt van tegenwind en een gemotoriseerde loopband je helpt met bewegen, terwijl je lichaam buiten al het werk moet doen. Om je workout moeilijker te maken, zou je moeten overwegen om met een hellingspercentage te trainen.

Door dit te doen kan je je calorie-verbranding ook nog eens flink aanslingeren én je spieren goed opbouwen tijdens elke loopband workout. De meeste loopbanden hebben de mogelijkheid om een hellingspercentage tussen de 0,5% en de 15% in te stellen. Een hellingspercentage van 1% wordt gezien als het equivalent van buiten lopen op een vlakke ondergrond.

HET GROOTSTE VOORDEEL VAN HELLINGSPERCENTAGES OP DE LOOPBAND 

GEWICHTSVERLIES

Iedereen die van plan is om af te vallen, zou moeten kijken of hun loopband uitgerust is met een hellingsmotor. Deze motor staat los van de bandmotor en heeft vaak zijn eigen garantie. Hierdoor kan de loopband gemakkelijker wisselen tussen grote en kleine hellingen.

Sommige loopbanden hebben zelfs de functie ingebouwd dat het op willekeurige momenten het hellingspercentage verandert, zodat je lichaam nooit gewend raakt aan de helling tijdens je workout. Als de gebruiker zelf het hellingspercentage verandert, is het belangrijk om dit langzaam te doen (bijvoorbeeld 0,5% tot 1% per twee minuten).

Hoe intens je je workout maakt, is enorm belangrijk om gewicht te verliezen. Over het algemeen, zouden beginners hun hartslag tussen de 70% en de 85% van hun maximum hartslag moeten houden om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.

Hellingspercentages op loopband helpen te vermageren

Trainen met een hartslag van 90% of hoger kan hartproblemen, zoals hartaanvallen of beroertes, veroorzaken. Trainen met een lagere intensiteit is niet effectief, ook al train je dan wel langer. Je hartslag in de gaten houden tijdens je workout is enorm belangrijk en veel loopbanden kunnen dit voor jou doen. 

Consistent zijn is essentieel in uw gewichtsverliestraject. Volgens onderzoek uitgevoerd door het CDC, moeten volwassenen minstens een half uur sporten voor vijf dagen per week. Elke vorm van sport is beter dan niks, maar de meeste mensen sporten niet genoeg. Mensen met loopbanden in huis zullen veel sneller gaan trainen, vanwege het gemak.

CALORIEËN VERBRANDEN

Hoeveel calorieën je verbrandt door te sporten, hangt van een paar dingen af:

  • Gewicht: Zwaardere mensen verbranden van nature meer calorieën dan lichtere mensen omdat zij meer gewicht mee moeten dragen.
  • Intensiteit; De intensiteit van je workout kan worden bepaald door naar je hartslag te kijken. Je verbrandt meer calorieën als je longen en hart harder werken.
  • Helling: Lopen of hardlopen met een hellingspercentage is precies hetzelfde als buiten een heuvel op (hard)lopen, waardoor je lichaam harder werkt en meer calorieën verbrand dan als je langzaam loopt.
  • Leuningen: Door de leuningen van de loopband vast te blijven houden, verbrand je minder calorieën omdat de loopband dan een deel van jouw gewicht draagt. Als je je bovenlichaam ook beweegt tijdens het trainen, verbrand je meer calorieën.
Gebruik hellingspercentages op de loopband voor meerdere voordelen

VERMINDER HET RISICO OP BLESSURES

Door op een loopband te trainen, in plaats van buiten, verminder je het risico op blessures aan je knieën en heupen. Dit komt doordat het verhogen van het hellingspercentage het trainen pittiger maakt, zonder je gewrichten meer te belasten.

Op deze manier kan je overigens ook je achillespees en kuiten goed rekken, wat erg fijn is voor mensen die voetproblemen hebben, zoals plantaire fasciitis. Door op een helling te lopen kan je de pijn in je onderrug verergeren, dus als je hier last van hebt, zou je je hellingspercentage moeten terugschroeven en vanaf nul opnieuw moeten beginnen om je rugspieren sterker te maken.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Sports Science and Medicine kan het verhogen van je hellingspercentage met 3% de impact van het lopen die je benen te verduren krijgen met ongeveer 24% verminderen.

Voordelen van hellingspercentages op loopband

Op een loopband rennen is al makkelijker dan buiten rennen, dus een kleine helling aan jouw workout toevoegen kan een enorm verschil voor je gewrichten uitmaken én de intensiteit van je training flink verhogen.

GEBRUIK VAN HELLINGEN 

Door de hellingsfunctie op je loopband te gebruiken, kan je op een geweldige manier je workout pittiger maken zonder hier meer tijd aan te moeten besteden, sneller te moeten lopen of je gewrichten meer te moeten belasten.

Het aantal calorieën dat je verbrandt, verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van gewicht en een paar andere factoren. (Hard)lopen op een helling van tenminste 2% zorgt voor een hogere calorie-verbranding dan als je buiten op een vlakke ondergrond loopt. Hellingstraining geeft je de mogelijkheid om op een veilige manier jouw fitnessdoelen sneller en efficiënter te behalen.

Hellingspercentage op loopband

Over de auteur

Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat. Lees meer over haar op onze teampagina.

De 10 beste oefeningen voor thuis om af te vallen

Anne-Marie Jonker

Deze artikels vind je misschien ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}