.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Calorieverbruik op een loopband

Auteur: Chesney
Publicatie: 17/10/2019
Laatste update: 30/01/2023

Hoeveel calorieën verbrand je op een loopband?

Calorieën verbanden; het is voor veel Nederlanders dagelijkse kost geworden. Steeds meer Nederlanders gaan bewust(er) om met hun voedings- en bewegingspatroon.

Calorieverbruik op een loopband

Als je van de overtollige kilo’s af wenst te komen, is beweging ongelooflijk belangrijk. Het advies is niet voor niets om elke dag minstens een halfuur in beweging te komen. Je kunt bijvoorbeeld per dag een half uur wandelen, een half uur op de loopband hardlopen of op de hometrainer fietsen.

Door de opkomst van fitnessapparaten is het mogelijk om óók vanuit je eigen huis calorieën te gaan verbranden. Je hoeft niet per sé meer naar een sportschool te gaan. Nee, je kunt gewoon op je eigen loopband aan de slag gaan met het verbranden van calorieën. Ben jij benieuwd naar het calorieverbruik op een loopband? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en weten nu exact hoeveel kilocalorieën je kunt verbranden én hoe je dit kunt doen.

Het belang van calorieën verbranden

Laten we allereerst kijken naar het belang van calorieën verbranden. Waarom is het zo belangrijk om calorieën te verbranden? We kunnen stellen dat afvallen draait om calorie- energieverbruik. Onder aan de streep moet je ervoor zorgen dat je méér calorieën verbrandt dan dat je calorieën binnenkrijgt.

Als je eet en drinkt, krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Een bak met sla bevat echter veel minder calorieën dan een broodje kroket. Om die reden zijn dan ook steeds meer Nederlanders bewust bezig met hun voedingspatroon.

Door te bewegen, kan je de calorieën verbruiken. Des te meer calorieën je verbruikt, des te meer je af kunt gaan vallen. Daarbij geldt: hoe meer en actiever je beweegt, des te hoger je calorieverbruik komt te liggen.

Calorieën verbranden met een loopband

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijk is om dagelijks voldoende te bewegen. Maar, hoe ga je aan die beweging komen? Ga je dagelijks een stuk wandelen? Of ga je dagelijks naar de sportschool om daar gebruik te maken van een hardloopband? Is het niet veel handiger om zélf een loopband aan te schaffen? Ja, dat is zeker veel handiger. Je kunt namelijk behoorlijk veel calorieën verbranden met een loopband. Als je deze loopband dan ook nog eens thuis hebt staan, kan je op elk gewenst moment calorieën verbranden.

Met een loopband moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo bepaalt het uiteindelijke trainingsschema in grote mate hoeveel calorieën je gaat verbranden. Wij leggen je daarom graag hieronder meer uit over het meest optimale trainingsschema voor een loopband.

calorieverbruik op een loopband

Hoeveel calorieën kan je verbranden met een loopband?

Voordat we je enkele handige tips geven, willen we je enkele statistieken voorschotelen. In onderstaande lijst kan je het aantal kilocalorieën zien die je per minuut kunt verbranden:

  • Loopband: 17 kcal per minuut
  • Hometrainer: 14 kcal per minuut
  • Crosstrainer: 13 kcal per minuut
  • Roeiapparaat: 11 kcal per minuut

Door op een hardloopband te gaan hardlopen, kan je 17 kilocalorieën per minuut gaan verbranden. In vergelijking met een hometrainer, een crosstrainer en een roeiapparaat ligt de verbranding per minuut dus een stuk hoger. Een hardloopband is dan ook een uiterst efficiënte manier om calorie te verbruiken/verbranden.

Om het optimale resultaat te behalen, dien je een geschikt trainingsschema te volgen. Maar, wat is een geschikt trainingsschema voor een loopband? Lees het hieronder!

Geschikt trainingsschema om calorieën te verbranden

Wil je graag van de overtollige kilo’s afkomen? Heb je om die reden een loopband aangeschaft? Goed bezig! Het is vervolgens zaak om een geschikt trainingsschema op te gaan stellen. Met het juiste trainingsschema kan je namelijk het onderste uit de kan halen. Daarmee ga je niet alleen meer calorieën verbranden, maar je algehele conditie gaat er ook nog eens (flink) op vooruit. Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar het meest efficiënte trainingsschema voor een loopband.

Als je thuis een loopband hebt staan, kan je het beste gebruik gaan maken van een intervaltraining. Bij een intervaltraining draait het met name om tempowisselingen. Je kunt bijvoorbeeld 5 minuten op een gemiddeld tempo hardlopen, waarna je vervolgens 2 minuten lang op een hoog tempo hard gaat lopen.

Gedurende die twee minuten krijgt je lichaam te maken met een extra energieverbranding. Juist die 2 minuten zijn bijzonder efficiënt op het gebied van calorieverbruik. Na de 2 minuten op hoog tempo kan je vervolgens weer 5 minuten op gemiddeld tempo hardlopen. Na die 5 minuten ga je vervolgens weer voor 2 minuten het tempo opschroeven.

Door een intervaltrainingsschema te volgen, verbruik je simpelweg de meeste calorieën. Een andere mogelijkheid is om een duurtraining te volgen. Daarbij loop je echter continue op hetzelfde tempo. Je lichaam krijgt hierdoor niet te maken met pieken en hoeft daardoor geen overuren te draaien. Een intervaltraining is mede daardoor de beste keuze.

Tips voor het verbruiken van calorieën met een loopband!

oefeningen om calorieen te verbranden op een loopband

Bij een intervaltraining kan je ook nog gebruik maken van de hellingshoek van een loopband. Bij de meeste (nieuwe) modellen kan je bij een loopband de hellingshoek van de band instellen. Des te hoger deze hoek wordt, des te steiler de band komt te liggen.

Je kunt dit het beste vergelijken met het lopen op een heuvel. Ook daarbij heb je met stijgingen te maken. Bij een stijgingspercentage moet je lichaam meer energie verbruiken om vooruit te komen. Mede daarom is het absoluut aan te raden om af en toe de hellingshoek van de loopband in te stellen.

Daarnaast willen wij je ook nog aanraden om te investeren in een juiste loopband. Hedendaags zijn er vele varianten van een loopband op de markt verkrijgbaar. Sommige modellen zijn behoorlijk uitgebreid te noemen. Denk hierbij aan trainingsprogramma’s, aan een houder voor je bidon, aan een geheugenfunctie om trainingen op te slaan en aan een bluetooth verbinding met je smartphone.

Maar, dergelijke ‘extra’s’ zijn niet eens het belangrijkste. Nee, de vering van de loopband is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een loopband. Als je een loopband met een goede vering hebt, is het hardlopen een stuk minder belastend voor je lichaam en gewrichten. Let dan ook met name op de kwaliteit van de vering als je een nieuwe loopband gaat kopen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}