.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Buikvet weg met citroen: zo werkt het

Auteur: Chesney
Publicatie: 28/08/2022
Laatste update: 18/07/2023

Helpt citroen(water) met afvallen? Kun je er echt buikvet mee verliezen?

Citroenwater is een drank gemaakt van water vermengd met vers citroensap. Je kunt het zowel warm als koud drinken.

Door citroen toe te voegen aan je water wordt vaak beweerd dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft, waaronder verbetering van de spijsvertering, verbetering van de concentratie en verhoging van het energieniveau.

Men zegt ook dat het helpt gewichtsverlies te bevorderen en het is een populair onderdeel van veel diëten.

Citroenwater is laag in calorieën

Water met citroen is over het algemeen een erg calorie-arme drank.

Ervan uitgaande dat je het sap van een halve citroen in water perst, bevat elk glas citroenwater slechts zes calorieën (bron).

Als je daarom calorierijkere drankjes zoals sinaasappelsap en frisdrank omruilt voor citroenwater, dan kan dit een uitstekende manier zijn om minder calorieën op te nemen en te helpen bij het afvallen.

Zo bevat een kop sinaasappelsap (237 ml) 110 calorieën, en een halve liter fles frisdrank 182 calorieën (bron, bron ).

Door zelfs maar een van deze dranken per dag te vervangen door een glas citroenwater kan de dagelijkse calorie-inname met 100-200 calorieën verminderen.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat het drinken van caloriearme dranken bij de maaltijd het aantal totale calorieën dat bij de maaltijd wordt geconsumeerd kan verminderen.

In een studie aten 44 vrouwen een lunch met ofwel een drank die calorieën bevatte of één zonder calorieën. Onderzoekers maten vervolgens de hoeveelheid opgenomen calorieën.

Ze ontdekten dat het drinken van calorie-bevattende drankjes zoals met suiker gezoete frisdrank, melk en sap bij een maaltijd er niet voor zorgde dat mensen dat compenseerden door minder te eten. In plaats daarvan nam het totaal aan opgenomen calorieën toe, door de calorieën uit de drank (bron).

Hoewel citroenwater niet calorie-vrij is, is het toch laag genoeg in calorieën dat het een soortgelijk effect zou kunnen hebben en zo dus helpen de calorie-inname te verminderen.

SAMENVATTING:

Citroenwater is laag in calorieën. Het drinken ervan in plaats van calorierijkere drankjes zou kunnen helpen bijdragen tot gewichtsverlies.

Gratis eBook met 5 heerlijke & simpele recepten om af te vallen + 5 extra tips

50+ pagina's boordevol interessante info om af te vallen

Het kan je gehydrateerd houden

Van het vervoeren van voedingsstoffen naar de cellen tot het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam, voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven is een cruciaal onderdeel van je gezondheid.

Het op peil houden van de hydratatie is essentieel bij alles, van het regelen van de lichaamstemperatuur tot het verbeteren van de fysieke prestaties (bron).

Er zijn ook aanwijzingen dat gehydrateerd blijven kan helpen bij gewichtsverlies.

Onderzoek wijst erop dat meer hydratatie de afbraak van vetten kan verhogen en vetverlies bevorderen (bron).

Goed gehydrateerd blijven kan ook helpen om het vasthouden van water te verminderen, wat symptomen als een opgeblazen gevoel, wallen en gewichtstoename kan veroorzaken (bron).

Omdat citroenwater voor het grootste deel uit water bestaat, kan het helpen bij het op peil houden van de hydratatie.

SAMENVATTING:

Het drinken van citroenwater kan je helpen gehydrateerd te blijven, wat het vasthouden van water vermindert en het vetverlies kan bevorderen.

Het drinken van citroenwater kan de stofwisseling stimuleren

Studies tonen aan dat voldoende water drinken je stofwisseling mogelijk kan helpen verhogen.

Onderzoekers suggereren dat goede hydratatie de werking van mitochondriën, een soort organellen in cellen die energie voor het lichaam helpen opwekken, verbetert (bron).

Dit leidt tot een verhoging van het metabolisme, wat tot daaropvolgend gewichtsverlies kan leiden.

Van het drinken van water is ook aangetoond dat het de stofwisseling verhoogt door thermogenese op te wekken, een stofwisselingsproces waarbij calorieën worden verbrand om warmte te produceren.

In een studie dronken 14 deelnemers een halve liter water. Het drinken van water bleek hun stofwisseling met 30% te verhogen gedurende 30-40 minuten (bron).

Een andere studie bekeek de effecten van het drinken van water bij 21 kinderen met overgewicht. Het drinken van 10 ml  water per kg lichaamsgewicht verhoogde de stofwisseling met een indrukwekkende 25% gedurende 40 minuten (bron).

Onderzoek over citroenwater specifiek is beperkt. Maar omdat water het hoofdbestanddeel is, draagt het waarschijnlijk dezelfde stofwisselingsbevorderende voordelen met zich mee als gewoon water.

SAMENVATTING:

Studies tonen aan dat het drinken van water de stofwisseling zou kunnen verhogen door de mitochondriale functie te verbeteren en thermogenese op te wekken.

Citroenwater kan je een voller gevoel geven

Het drinken van water wordt vaak aanbevolen als een fundamenteel onderdeel van elk afslankkuurtje, omdat het verzadiging en volheid kan bevorderen zonder calorieën toe te voegen. Je hongergevoel wordt er dus wat mee onderdrukt.

Een studie uit 2008 bekeek de effecten van water op de calorie-inname bij 24 oudere volwassenen met overgewicht en obesitas.

Uit de studie bleek dat het drinken van een halve liter water voor het ontbijt het aantal calorieën dat tijdens de maaltijd werd geconsumeerd met 13% verminderde (bron).

Een andere studie bewees dat water drinken bij een maaltijd de honger verminderde en de verzadiging tijdens de maaltijd verhoogde (bron).

Omdat citroenwater weinig calorieën bevat en op dezelfde manier de volheid kan bevorderen als gewoon water, kan het een effectieve manier zijn om de calorie-inname te helpen verminderen.

SAMENVATTING:

Gewoon water en citroenwater kunnen helpen verzadiging en volheid te bevorderen, wat de calorie-inname kan verminderen en tot gewichtsverlies kan leiden.

Het kan het gewichtsverlies verhogen

Vanwege de mogelijke gunstige effecten op stofwisseling, verzadiging en hydratatie, zijn er aanwijzingen dat water (ook citroenwater) gewichtsverlies zou kunnen bevorderen.

In een studie werden 48 volwassenen aan twee diëten toegewezen: een calorie-arm dieet met een halve liter water vóór elke maaltijd of een calorie-arm dieet zonder water vóór de maaltijd.

Aan het eind van de 12 weken durende studie hadden de deelnemers in de watergroep 44% meer gewicht verloren dan de deelnemers in de niet-watergroep (bron).

Ander onderzoek suggereert dat het verhogen van de waterinname kan helpen gewichtsverlies te stimuleren, onafhankelijk van dieet of lichaamsbeweging.

Een studie uit 2009 mat de waterinname bij 173 vrouwen met overgewicht. Ze ontdekte dat een grotere waterinname geassocieerd was met een groter verlies van lichaamsgewicht en vet na verloop van tijd, onafhankelijk van dieet of lichaamsbeweging (bron).

Hoewel deze studies zich specifiek richten op gewoon water, gelden dezelfde resultaten hoogstwaarschijnlijk ook voor citroenwater.

SAMENVATTING:

Sommige studies suggereren dat het drinken van gewoon water of citroenwater het gewichtsverlies zou kunnen verhogen, ongeacht dieet of lichaamsbeweging.

Citroenwater is niet noodzakelijkerwijs beter dan gewoon water

Citroenwater heeft veel potentiële voordelen, van het bevorderen van hydratatie tot het verhogen van verzadiging.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze voordelen allemaal van het hoofdbestanddeel komen - water. In vergelijking met bijvoorbeeld groene thee dat wel degelijke voordelen biedt behalve dat het hoofdbestanddeel water is.

Citroenwater bevat wel wat extra voedingsstoffen uit het citroensap, zoals vitamine C en antioxidanten, maar deze zullen waarschijnlijk geen effect hebben op je gewicht.

Bovendien heeft het alkaliserende effect van citroensap geen duidelijke effecten op het gewicht.

Dit alles gezegd hebbende kan citroenwater wel enige voordelen hebben bij het voorkomen van nierstenen, vanwege de zuren die het bevat (bron, bron, bron).

SAMENVATTING:

Citroenwater kan gunstig zijn om af te vallen, maar heeft geen toegevoegde voordelen boven gewoon water.

Hoe citroenwater te drinken

Citroenwater is een zeer aanpasbare drank, die op basis van persoonlijke voorkeur kan worden gemaakt.

Recepten vragen meestal om het sap van minstens een halve citroen te mengen met een glas water. Om meer smaak toe te voegen kun je proberen er een paar andere ingrediënten aan toe te voegen.

Een paar blaadjes verse munt of een snufje kurkuma zijn heerlijke en gezonde manieren om een glas citroenwater wat pittiger te maken.

Veel mensen beginnen hun dag het liefst met een verfrissend glas citroenwater, maar het kan op elk moment van de dag gedronken worden.

Het kan ook warm gedronken worden, als thee, of met een paar ijsblokjes erbij voor een koele en verkwikkende drank.

Ondanks beweringen dat citroenwater meer voordelen heeft als het bij bepaalde temperaturen wordt geconsumeerd, is er weinig bewijs dat dit verschil maakt.

SAMENVATTING:

Citroenwater kun je aanpassen aan je persoonlijke voorkeur, en het kan op elk moment van de dag warm of koud gedronken worden.

Conclusie

Citroenwater kan je hongergevoel wat onderdrukken, je hydratatie ondersteunen, je stofwisseling stimuleren en gewichtsverlies bevorderen.

Maar het werkt zeker niet zo goed als afslankpillen of fat burners. Citroenwater is uiteindelijk niet beter dan gewoon water als het gaat om vet verliezen. En wil je specifiek buikvet verliezen dan zijn daarvoor ook pillen om buikvet weg te krijgen.

Dat gezegd hebbende, is het lekker, gemakkelijk te maken en kan het gebruikt worden als een calorie-arme vervanging voor calorierijkere drankjes.

Op deze manier kan het mogelijk helpen gewichtsverlies te bevorderen en de gezondheid te verbeteren.

Meer tips om af te vallen? Download dan onze gratis gids om af  te vallen met oa 5 heerlijke & simpele recepten + 5 extra tips om sneller af te vallen.

Gratis eBook met 5 heerlijke & simpele recepten om af te vallen + 5 extra tips

50+ pagina's boordevol interessante info om af te vallen

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}