.st0{fill:#FFFFFF;}

Voordelen en nadelen van fatburners 

Publicatie: 18/12/2021
Laatste update: 18/12/2021

 • Home
 • /
 • Voordelen en nadelen van fatburners

Tegenwoordig wil iedereen zo snel mogelijk een slank, aantrekkelijk figuur als fitnessmodel, maar slechts enkelingen zijn gedisciplineerd, geduldig en toegewijd aan een gezonde levensstijl.

Geen wonder dus dat mensen vaak vallen voor de alomtegenwoordige reclames voor vetverbranders, die snelle resultaten beloven met weinig werk.

Een pilletje slikken is veel makkelijker dan hardlopen, toch?

Toch zijn niet alle supplementen even slecht. Sommige kunnen zelfs helpen je eetlust te onderdrukken en gewicht te verliezen.

Ons team van experts heeft een grondige check gedaan van de beste afslankpillen en de beste fatburners met hun belangrijkste voor- en nadelen.

4 voordelen van vetverbranders


1. Ze helpen "cravings" onder controle te houden


Ongezonde voedingskeuzes, eetbuien, trek in vet en koolhydraten als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel (bron), hormonale onevenwichtigheden, stress, negatieve emoties (bron), en vele andere fysiologische en sociale factoren kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en andere gezondheidsrisico's.

Iedereen die ooit heeft geprobeerd om deze "cravings" te weerstaan weet hoe uitdagend ze zijn om onder controle te houden.

Daarom bevatten de meeste vetverbranders eetlustremmers zoals proteïnepoeder (bron) of oplosbare vezeladditieven (bron) die je helpen je hongergevoel te onderdrukken en emotionele eetbuien te voorkomen.

Dergelijke stoffen kunnen het verzadigingsgevoel verhogen, de maaglediging verlengen, de opname van glucose vertragen, de leptinespiegel verlagen, het hongeropwekkende hormoon ghreline onderdrukken, etc., waardoor je snacks kunt overslaan, de calorie-inname kunt verminderen (bron), en gewicht kunt verliezen of behouden zonder alleen op je zelfdiscipline te vertrouwen.

Enkele veel voorkomende ingrediënten in dieetpillen met deze effecten zijn

 • Glucomannan
 • Coleus Forskohlii
 • Chroom
 • Beta-Glucanen
 • Garcinia Cambogia en dergelijke

2. Ze kunnen gewichtsverlies versnellen


Vetverbrandende supplementen met thermogene ingrediënten zoals cafeïne, groene thee extract of yohimbine kunnen het vetverlies versnellen door:

 • Het stimuleren van je koolhydraat- en vetmetabolisme
 • Vetabsorptie en -ophoping te blokkeren
 • Het verhogen van vetoxidatie en energie tijdens het sporten (bron)
 • Het stimuleren van het vrijkomen van neurotransmitters (zoals noradrenaline en adrenaline) die het vrijkomen van glucose in gang zetten om vetreserves uit je vetweefsel te verbranden

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne je stofwisseling met 3-11% kan verhogen (bron) (bron), waardoor je lichaam vet efficiënter gebruikt om energie te produceren en helpt met afvallen (bron).

kop groene thee voor afvallen

Groene thee bevat catechine

Groene thee bevat ook catechine, waarvan is bewezen dat het de thermogenese op gang brengt en de stofwisseling verbetert wanneer het wordt gecombineerd met cafeïne (bron) (bron).

Yohimbine (uit Pausinystalia Yohimbe) blokkeert de alfa-2 adrenerge receptoren, waardoor adrenaline langer in het lichaam blijft en vet verbrandt om energie te produceren (bron).

De vetverbrandende effecten van enkele andere soortgelijke stoffen, zoals L-Carnitine, geconjugeerd linolzuur, forskoline, kelp, fucoxanthine, enz. zijn omstreden, omdat de effectiviteit ervan niet statistisch significant is bewezen (bron).

Natuurlijk kunnen thermogene vetverbrandende supplementen je helpen sneller gewicht te verliezen als ze gecombineerd worden met een evenwichtig caloriebeperkt dieet en regelmatige sportsessies.


> Leestip: Zo werken fatburners


3. Ze verhogen je energieniveau

cafeïne in koffie

Cafeïne, zoals in koffie, geeft een energieboost

Veel vetverbrandende pillen, vooral thermogene, bevatten extra ingrediënten met stimulerende eigenschappen die bedoeld zijn om je een energieboost te geven.

Hun effecten zijn vergelijkbaar met die je kunt ervaren na het nemen van een energiedrank zoals guarana of koffie.

Sommige van deze stoffen verhogen de doorbloeding, waardoor er tijdens de training meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren stromen, de oxidatie van vetzuren, die essentieel zijn voor vetverlies, wordt ondersteund en zelfs de seksuele functie wordt verbeterd.

Door de opgeslagen vetzuren te verbranden, verhogen deze ingrediënten de energieproductie op cellulair niveau uit glucose en vet.

Het nemen van een vetverbrander met cafeïne, groene thee en soortgelijke stimulerende stoffen kort voor je training kan je een extra energiestoot geven, zodat je harder kunt trainen en meer calorieën verbrandt tijdens het sporten.

Ook zouden dergelijke vetverbranders je uithoudingsvermogen verbeteren en vermoeidheid verminderen, waardoor je niet alleen gedurende een korte periode harder kunt trainen, maar ook op de lange termijn, zodat je meer lichaamsvet kunt verbranden (in combinatie met een caloriearm dieet).

De truc is dat de energie die je krijgt van zeer krachtige stimulerende middelen moeilijk te controleren is en vaak gepaard gaat met kriebels, rusteloosheid, angst en andere mogelijke bijwerkingen als je lichaam er niet van profiteert.

Dat komt omdat deze stoffen je meestal meteen oppeppen en je uiteindelijk laten crashen.


4. Ze verbeteren je mentale alertheid en focus

Veel mensen voelen zich futloos, vermoeid, hebben last van stemmingswisselingen, geïrriteerdheid en soortgelijke gedragsveranderingen wanneer ze een caloriebeperkt dieet volgen en tegelijk beginnen met regelmatige slopende workouts.

Het is moeilijk om naar de sportschool te gaan als je na een paar weken nog geen resultaten ziet, nietwaar?

Om mensen zich beter te laten voelen en hun veeleisende afslankproces voort te zetten totdat ze hun fitnessdoelen hebben bereikt, stoppen veel bedrijven stimulerende nootropische ingrediënten in hun vetverbranders om de mentale focus, alertheid, het gevoel van kracht, geheugen en motivatie van de gebruikers te stimuleren.

Zo proberen ze je in staat te stellen een goede reden te vinden om je aan je dieet en trainingsplan te houden en lichaamsvet weg te werken, zelfs als je geen zin hebt om gezond te eten en te sporten.


4 nadelen van fatburners


1. Een fatburner kiezen kan moeilijk zijn

voor- en nadelen van fatburners

Het kan lastig zijn om het juiste supplement te kiezen dat past bij je behoeften, doelen en budget om je te helpen afvallen, want de selectie is de laatste tijd overweldigend geworden.

Er zijn honderden meer of minder dure vetverbranders op de markt die opscheppen over de effectiviteit van hun unieke formule, en die hun consumenten snel gewichtsverlies beloven naast andere algemene gezondheidsvoordelen.

Ik zou me verre houden van alle fabrikanten van afslanksupplementen die van de ene dag op de andere wonderen beloven, omdat de markt oververzadigd is met fraude. 


> Tip: Bekijk onze lijst met beste fatburners


2. Sommige kunnen totaal ondoeltreffend zijn

Veel mensen met overgewicht verwachten dat vetverbranders uit zichzelf vet verbranden terwijl ze slapen, zonder enige inspanning om hun slechte voedingsgewoonten te doorbreken en hun levensstijl te veranderen.

Dat zal niet gebeuren.

Studies hebben uitgewezen dat de meeste vetverbranders niet meer dan 50 calorieën per dag verbranden als de gebruikers een zittend leven leiden.

Dat komt niet eens in de buurt van een blikje frisdrank dat ongeveer 150 calorieën bevat.

Nog erger:

Sommige vetverbrandende mengsels bevatten eiwitpoeder dat een bepaalde hoeveelheid calorieën bevat. Het gevolg is dat je gemakkelijk evenveel calorieën binnenkrijgt als het supplement op zichzelf kan verbranden zonder je eet- en beweeggewoonten te veranderen.

Hoewel de meerderheid van de vetverbranders beweert zeer krachtige, effectieve, wetenschappelijk onderbouwde verbindingen te bevatten die snel vet verbranden, zul je, als je het etiket van een product of de websites van een bedrijf nader bekijkt, een opmerking zien staan die luidt: "Deze verklaringen zijn niet goedgekeurd door het voedselagentschap."

Dat betekent dat je nooit weet of deze producten precies doen en of de beweringen waarheidsgetrouw zijn.


3. Sommige ingrediënten zijn verslavend

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige vetverbrandende supplementen verslavende ingrediënten bevatten.

En dan hebben we het niet alleen over cafeïne, maar ook over stimulerende medicijnen zoals amfetamines, psychotrope drugs zoals cannabis, of soortgelijke drugsachtige bestanddelen en gereguleerde stoffen.

Regelmatige, langdurige consumptie ervan is gevaarlijk voor je gezondheid, vooral als je stimulerende middelen in hoge doses gebruikt.

Bovendien bouw je na verloop van tijd een tolerantie op en bereik je een plateau bij het afvallen.

Echter, zelfs plantaardige vetverbranders kunnen gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met een hoge bloeddruk, slapeloosheid, angst, psychische en andere gezondheidsproblemen, omdat ze hartaanvallen, acuut leverfalen, paniekaanvallen, enz. kunnen uitlokken (bron) (bron) (bron).

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat het supplement dat je koopt om je te helpen vet te verbranden alleen veilige en effectieve ingrediënten bevat.


4. Sommige ingrediënten kunnen ronduit gevaarlijk zijn

Het voedselagentschap heeft een waarschuwing uitgegeven voor consumenten (bron) omdat veel supplementen verschillende, niet altijd risicoloze mechanismen en ingrediëntencombinaties gebruiken om je metabolisme te stimuleren, je eetlust te verminderen, lipolyse te verbeteren, vet te verbranden en de ophoping ervan te stoppen.

Efedrine is bijvoorbeeld de meest voorkomende verboden verslavende chemische stof die in vetverbranders wordt gebruikt, en die een reeks bijwerkingen kan veroorzaken zoals droge mond, hoofdpijn, onregelmatige hartslag, enz.

Hoewel de meeste dieetsupplementen doorgaans ingrediënten bevatten die op zich niet schadelijk zijn wanneer ze in kleine doses worden ingenomen, is het een feit dat de fabrikanten niet altijd alle ingrediënten vermelden en de precieze totale hoeveelheid ervan op het etiket vermelden.

Bovendien zijn de bedrijven niet verplicht om de goedkeuring van het voedselagentschap te krijgen voordat ze hun over-the-counter supplementen produceren en in de schappen leggen om ze te verkopen.

Dat betekent dat zelfs als je de fles controleert, je nooit zeker weet wat je binnenkrijgt in die supplementenmengsels, wat riskant kan zijn als je allergisch, overgevoelig, zwanger of niet 100% gezond bent.

Naast verschillende andere ingrediënten zoals citrus aurantium en synephrine, is cafeïne een van de meest voorkomende verbindingen in vetverbranders, wat kan leiden tot een reeks van milde tot gevaarlijke bijwerkingen omdat het gemakkelijk is om per ongeluk een overdosis te nemen (bron).


Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van vetverbranders?

Mogelijke bijwerkingen van vetverbranders zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Diarree, constipatie en andere maagklachten
 • Jeuk
 • Slapeloosheid
 • Nervositeit, prikkelbaarheid, gedragsveranderingen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Beroertes
 • Verschillende cardiovasculaire problemen
 • Leverbeschadiging of -falen
 • Aanvallen, enz.

Besluit

Verchillende fatburners werken verschillend en hebben dan ook verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van hun productsamenstelling.

Bij correct gebruik - in de aanbevolen doses gedurende een korte tijd, aangevuld met gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, zijn de meeste onschadelijk en zullen ze je ook echt helpen sneller af te vallen. De voordelen wegen zeker op tegen de risico's.

Wees echter steeds voorzichtig bij het kiezen van een nieuwe fatburner. Doe voldoende onderzoek of kies er ééntje uit onze lijst met beste fatburners die we grondig onderzocht hebben en ook zelf getest hebben.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.


Bekijk alle artikels van Chesney

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}