.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Voor- en nadelen van een loopband

Auteur: Chesney
Publicatie: 25/09/2019
Laatste update: 30/01/2023

Steeds meer mensen zijn met een bewuste leefstijl bezig. Daar hoort niet alleen een gezond voedingspatroon bij, maar ook voldoende beweging. Het advies is om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Je kunt daarbij kiezen voor een flinke wandeling, voor een fietstocht of om een stuk te gaan hardlopen. Helaas hebben we in Nederland wel eens met minder weer te maken. Wil je toch te allen tijde kunnen hardlopen? Dan is de aanschaf van een loopband wellicht iets voor jou.

De loopbanden zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd. Ze hebben nieuwe functies gekregen en werken simpelweg perfect. Maar, wat zijn nou de voor- en nadelen van dergelijk fitnesstoestel? Om welke redenen zou je een loopband aanschaffen? En om welke redenen zou een loopband toch geen goede keuze zijn? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat is een loopband exact?

Loopbanden

Voordat we de voor- en nadelen gaan benoemen, willen we graag eerst naar iets anders kijken. Ja, we willen eerst kijken naar datgene wat een loopband nou exact is. Het is namelijk van belang om onderscheid te maken tussen een loopband en een hometrainer. Sommige halen deze twee begrippen wel eens door elkaar.

Een loopband is een apparaat waarmee je soepel kunt wandelen en hard kunt lopen. Je kunt de band zelf op de gewenste snelheid instellen, zodat je op een bepaalde snelheid hard kunt lopen. In feite kan je het lopen op een loopband dus vergelijken met het hardlopen op de straat. Een loopband biedt echter enkele voordelen, waarover je later meer kunt lezen.

We noemden het woord ‘hometrainer’ hierboven al even. Een hometrainer is iets anders dan een loopband. Ja, een hometrainer is namelijk een fitnessapparaat waarmee je fietsbewegingen kunt maken. Een loopband is een fitnessapparaat waarmee je loopbewegingen kunt maken. Zo, dat verschil lijkt ons nu duidelijk!

De voordelen van een loopband

We leven tegenwoordig in een wereld waarin een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk is. Men is druk bezig om in shape te zijn en te blijven. Daarbij is het dus ook belangrijk om voldoende te bewegen. Door een loopband aan te schaffen, heb je thuis altijd de mogelijkheid om in beweging te komen.

tunturi cardio fit t30 loopband in gebruik

Dat is dan ook direct het eerste voordeel. Je bent altijd in staat om een stuk te gaan hardlopen, terwijl je daar je huis niet voor hoeft te verlaten. Je bent dus uiterst flexibel en kunt de tijd volledig zelf inplannen. Heb je op een avond zin om een stuk hard te gaan lopen? Regent het buiten? Loop naar de zolder, stap op de loopband, stel de gewenste snelheid in en ga aan de slag. Heerlijk!

Daarnaast is het mogelijk om je gehele training te regisseren. Je kunt tenslotte zélf allerlei instellingen bepalen. We hebben het hierbij onder andere over de snelheid van de loopband, over de hellingsgraad van de loopband en over de tijdsduur van je training. Kortom: met een loopband kan je allerlei kanten op en je hebt daar zelf volledige zeggenschap over.

Ook is het een voordeel dat je een loopband met allerlei accessoires uit kunt breiden. Je kunt bijvoorbeeld een handige houder voor je drinken plaatsen, je kunt kiezen voor een loopband met hartslagsensoren en je kunt kiezen voor een loopband inclusief een geïntegreerde ventilator.

Tot slot willen we als laatste voordeel nog iets omtrent de schokdemping aanstippen. Uit onderzoek is gebleken dat het hardlopen op straat niet al te goed voor je gewrichten is. Je gewrichten krijgen bij elke stap namelijk te maken met een behoorlijke klap. Dat komt puur doordat de straat niet ‘mee veert’ en geen schokdemping levert. Dat is bij een loopband wel een ander verhaal. Een loopband heeft een zachte ondergrond en is daardoor minder belastend voor je gewrichten en spieren.

Zo, de voordelen staan als een paal boven water. Het belangrijkste voordeel is wellicht dat je niet in de buitenlucht hoeft te trainen. Nee, je kunt heerlijk thuis trainen, terwijl je ondertussen ook nog naar Netflix kunt kijken. Je bent dan ook bijzonder flexibel en hebt volledige zeggenschap over je trainingen.

De nadelen van een loopband

Je hebt hierboven meerdere voordelen van een loopband kunnen vinden. Maar, heeft een loopband ook nadelen? Ja, toch wel.

focus fitness slimline loopband in gebruik

Het is bijvoorbeeld een nadeel dat je niet in de frisse buitenlucht loopt. Het mag duidelijk zijn dat de frisse buitenlucht goed is voor je lichaam en geest. Een loopband staat echter in huis, waardoor je niet van de frisse buitenlucht kunt genieten.

Een ander nadeel ligt in het feit dat er helaas ook slechte loopbanden verkrijgbaar zijn. Deze hebben bijvoorbeeld te weinig vering, waardoor je gewrichten alsnog zware klappen krijgen tijdens het hardlopen. Ook kan de motor soms te weinig kracht hebben, waardoor je bijvoorbeeld niet twee uur achter elkaar op hoge snelheid kunt rennen. Bij het uitzoeken van een nieuw toestel is het dan ook belangrijk om hier goed op te letten.

Ook hebben sommige gebruikers hun bedenkingen bij het geluidsniveau. Een loopband kan een behoorlijk luid lawaai creëren, onder andere door je voetstappen op de loopband. Als jij ’s avonds wilt gaan hardlopen, terwijl je kinderen al liggen te slapen, is dat niet altijd een even goede combinatie.

Tot slot is het een feit dat een loopband een relatief zwaar product is. Als je deze op bijvoorbeeld de zolder neer wilt zetten, moet je deze eerst naar boven tillen. Dat is absoluut geen gemakkelijke taak en is dan ook niet voor een ieder weggelegd.

Besluit

Wat weegt voor jou zwaarder? De vele voordelen van een loopband? Of hecht je toch meer waarde aan de enkele nadelen? Voordat je er één aan gaat schaffen, is het van belang om hier goed over na te denken. De aanschaf van een loopband is namelijk een behoorlijke investering. Het is zonde als je na een tijdje achter de nadelen komt, waardoor je toch niet optimaal van je aankoop kunt genieten.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}