.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Magnesium citraat vs Magnesium bisglycinaat

Auteur: Chesney
Publicatie: 09/07/2023
Laatste update: 10/07/2023

Heb je een tekort aan Magnesium? Dan ben je niet alleen in Nederland. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een Magnesium tekort.

Geen wonder dan ook dat de populariteit van Magnesium supplementen blijft toenemen om dat tekort aan te vullen.

Vooral mensen met een verhoogde behoefte, halen vaak niet voldoende Magnesium uit hun voeding. Bijvoorbeeld mensen die veel stress op het werk ervaren.

Maar tussen al die supplementen zul je merken dat er verschillende Magnesium vormen bestaan. De 2 meest voorkomende zijn daarbij Magnesium citraat en Magnesium bisglycinaat. Welke kies je nu beter?


Wanneer kiezen voor Magnesium citraat?

Magnesium citraat is een vorm waarbij de Magnesium wordt gekoppeld aan een organisch zout. In vergelijking met magnesium oxide is het goedkoper en wordt het beter opgenomen.

Deze vorm is een goede keuze voor mensen met last van constipatie omdat het wel een laxerend effect kan teweeg brengen. 

Wat het precies gaat doen is water in je ingewanden trekken waardoor je darmbewegingen "zachter" worden en de voeding eenvoudiger kan passeren. In tegenstelling tot Magnesium oxide is het laxerend effect veel minder en wordt het door de meeste niet als vervelend ervaren.

De citraat vorm is ook de aanbevolen keuze voor migraine preventie.


Wanneer kiezen voor Magnesium bisglycinaat?

wanneer kiezen voor magnesium bisglycinaat

Deze vorm is iets milder voor je lichaam maar wordt nog steeds goed opgenomen.

Bij bisglycinaat - ook wel glycinaat genoemd - wordt Magnesium gekoppeld aan het aminozuur glycine. Glycine werkt als neurotransmitter in je hersenen - net zoals GABA - waardoor je rustiger wordt.

Glycine verbetert daarnaast ook je slaapkwaliteit.

Voor een verbetering van bloedsuikerwaarden of over het algemeen preventie van ontstekingen, wordt ook vaak de glycinaat variant aanbevolen. 

Door het aminozuur glycine is de kan kleiner op laxerende effecten dan bij citraat. Het geeft je eerder een kalmerend effect dat ideaal is om stressgevoelens te verminderen, tegen slapeloosheid, angstgevoelens en dergelijke.


Conclusie

Er zijn veel vormen van Magnesium beschikbaar. En zowel bisglycinaat als citraat zijn daarbij een goede keuze.

Daar waar Magnesium citraat beter helpt voor mensen met darmproblemen, is de bisglycinaat vorm een betere keuze voor mensen die last hebben van angstgevoelens, slapeloosheid, chronische stress en ontstekingen.

Sommige supplementen bevatten beide vormen wat je het beste van beide werelden geeft.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}