.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe moet je een loopband kopen

Auteur: Chesney
Publicatie: 25/10/2019
Laatste update: 23/07/2023

Hoe moet je een loopband kopen?


Waarom een loopband kopen? Door een loopband te gebruiken tijdens het trainen, kan je gemakkelijk gewicht verliezen, je benen meer definitie geven, je bloedsomloop verbeteren en trainen voor wedstrijden. Als je thuis een loopband hebt kan je je makkelijker aan een workout schema houden; hierdoor heb je geen excuus meer! 

Optimale setup van uw loopband

Het gebruik van een loopband in uw training kan uw workout heel wat leuker maken. Veel loopbanden kunnen aan het internet worden gekoppeld, waardoor je je tijdens de training helemaal kan onderdompelen in een interactieve video, die de heuvels kan nabootsen zoals outdoor routes.

Deze gids voor het kopen van een loopband kan jou helpen om de beste loopband binnen jouw budget te kiezen voor uw fitnessdoelen. Een paar belangrijke loopbandkenmerken worden hieronder uitgelegd.

DEMPINGSSYSTEEM

Het dempingssysteem van je loopband is enorm belangrijk om je gewrichten te beschermen, voor je comfort en voor je conditie. Vergeleken met hardlopen op asfalt of beton, zorgt een loopband met demping voor veel minder (ongeveer 15% tot 40% minder) impact op je gewrichten. 

Sole is een zeer populair loopbandmerk dat 40% minder impact belooft. Een geavanceerde mogelijkheid is “differentiated cushioning”. Loopbanden met dit dempingssysteem hebben verschillende maten van stevigheid over de band verspreid, zodat je meer steun krijgt bij het starten en meer demping als je met je voeten op de band neerkomt.

Programmering van jouw loopband

OPVOUWBARE LOOPBANDEN

Sommige loopbanden voor thuis zijn wel bijna 1 meter breed en ruim 2 meter lang! Om ruimte te besparen, kan je een opvouwbare loopband kopen. De band van zo'n opvouwbare loopband kan makkelijk omhoog worden geklapt.

Stevige opvouwbare loopbanden worden door verschillende merken geproduceerd. Leer hier meer over in ons artikel over de Beste Opvouwbare Loopbanden.

HELLINGSPERCENTAGE

Het kunnen instellen van een hellingspercentage is een standaard optie geworden op loopbanden voor thuis. Over het algemeen hebben zij een maximum dat ligt tussen de 10% tot 15%. Loopbanden met de mogelijkheid om een dalingspercentage in te stellen, zijn daarentegen een stuk moeilijker te vinden. De dalingen op deze loopbanden zijn meestal tussen de 3% en 6%. 

Misschien gebruik je een hellingspercentage van 1% om tegenwind na te bootsen. Als je een hoger hellingspercentage aandurft, zou je de loopband tussen de 5% en 10% moeten instellen, om zo jouw training een stuk efficiënter te maken aangezien je zo veel sneller calorieën verbrandt. Het hellings- of dalingspercentage heeft ook een indrukwekkende werking op spierdefinitie. Dit zorgt ervoor dat je je op verschillende spiergroepen kan richten.

De grootste hellingspercentages kunnen gevonden worden op de Bowflex Treadclimbers. De Nordictrack Treadclimbers zijn een soort hybride tussen loopbanden en step machines. Zij kantelen tot een hellingspercentage van 40%.

MOTOR

Tips voor het kopen van een loopband

De motoren op loopbanden hebben over het algemeen een vermogen van tussen de 2,25 paardenkracht (PK) en 4 PK. We hebben voor u een artikel geschreven waar we dieper ingaan op de motoren van loopbanden. Hier kan je alle informatie vinden die je nodig hebt.

Tip #1: PK versus CPK

Sommige loopbandmerken adverteren hun vermogen met de term continue paardenkracht of CPK. Vergeleken met PK geeft dit een betere en meer accurate indicatie van hoeveel vermogen de loopband daadwerkelijk heeft. CPK geeft een indicatie van het vermogen van de machine wanneer hij normaal wordt gebruikt, in plaats van het topvermogen van de loopband. Je gaat waarschijnlijk niet 15 tot 20 km/h rennen gedurende meerdere uren per dag en je weegt waarschijnlijk ook niet het maximale gewicht wat de loopband aankan. 

Wanneer het merk Horizon Fitness (dat loopbanden met korting verkoopt) een 2,5 CPK motor adverteert, lijkt het waarschijnlijk meer op een 3,0 PK motor bij andere fabrikanten.

Tip #2: Wandelen of Lopen?

Als u een loopbandmotor uitkiest, denk dan na over wat u hier meestal op doet. Wandelaars zullen minder motorkracht nodig hebben dan hardlopers. Marathonrenners en gezinnen met veel loopbandgebruikers hebben het meeste vermogen nodig.

  • Eenvoudige kracht: De meest betaalbare loopbanden zijn voor wandelaars gemaakt. Als je van plan bent om vooral te wandelen of te joggen, dan kan je gerust met een minder krachtige loopband aan de slag. Ga voor een loopband met 2,5 PK of meer.

    Kijk nog even na of jouw loopbandmotor inclusief een levenslange garantie is. Zelfs als je een goedkopen loopband koopt, kan je nieuwe modellen vinden met levenslange garantie. Een vetaalbaar en duurzaam merk waar je zeker even naar moet kijken, is Smooth Fitness.
  • Extreme kracht: Een van de meest krachtige loopbandseries is de Boston Marathon Loopband groep, gemaakt door ProForm. Dit merk is officieel verbonden met de jaarlijkse race. Bosten Marathon Loopbanden worden geleverd met een marathon trainingsschema van vier of vijf maanden, zowel voor beginnende hardlopers als voor hardlopers met een gemiddeld of geavanceerd niveau.

    De ProForm Boston Marathon loopbanden hebben 4.25 CPK motoren en de hoogste snelheid van alle loopbanden voor thuis, met maar liefst 25 km/h.
Hoe moet je een loopband kopen

Tip #3: Jouw gewicht en loopbandmotoren

Er wordt meer van de motor gevraagd als de gebruiker zwaarder is. Als je meer dan 100 kilogram weegt, is het verstandig om een loopband aan te schaffen met op z’n minst een 3.0 CPK motor.

Tip #4: Stillere motoren

Stillere motoren worden meestal geassocieerd met duurdere loopbandmerken. De beste motoren worden geadverteerd als “handelskwaliteit”. Stillere motoren zijn meestal het geld wel waard. Je zal anderen niet tot last zijn en je zal je eigen muziek (of een andere vorm van entertainment) duideijk kunnen horen. 

LOOPOPPERVLAK

Een degelijke loopband die in 2019 is gefabriceerd, verschilt qua grootte van 45 cm tot 50 cm breed en 1,40 meter tot 1,60 meter lang. 

De lengte van de loopband maakt misschien niet zo uit voor de kleinere wandelaars onder ons, maar voor gebruikers die grote stappen zetten, is het essentieel.
  • De meeste wandelaars zullen genoegen nemen met een loopband van 1,40 meter lang.
  • De meeste hardlopers worden geadviseerd om een loopband te kopen van 1,60 meter lang.

De breedte van de loopband kan ook belangrijk zijn voor de grotere hardlopers onder ons. Een standaard loopband is 50 cm breed. Je kan ook een nieuwer en compacter model aanschaffen van 45 cm breed, of high-capacity loopbanden van 55 cm breed. Kijk naar NordicTrack voor een paar mooie opties van 55 centimeter.

LEVENSDUUR VAN DE LOOPBAND

Meerdere factoren kunnen invloed hebben op de levensduur van je loopband. Een van de meest belangrijke is de grootte van de rollers. Hoe groter de roller is, des te duurzamer de loopband zal zijn. 

In 2019 hebben de meeste rollers een diameter tussen de 4,5 cm en 7,5 cm. Meestal zijn het de (licht) commerciële loopbanden die rollers van 7,5 cm in diameter hebben. Een mooi voorbeeld is de TT8 door Sole.

Hoe moet je een loopband kopen

Een andere factor is het aantal lagen in de loopband. Meerlagige loopbanden zijn dikker en daardoor ook duurzamer dan enkellagige loopbanden. 

En tenslotte moet u ook rekening houden met het onderhoud. De beste loopbanden hebben nagenoeg geen onderhoud nodig omdat ze permanent gewaxed zijn. Goedkopere loopbanden moeten door de eigenaar om de zoveel tijd worden onderhouden.

PROGRAMMERING

Loopbandprogrammering heeft de laatste paar jaren best wat veranderingen moeten ondergaan. De programma’s verschillen daardoor veel minder onderling tussen de verschillende merken. Tegenwoordig zijn er veel loopbanden die met WiFi werken, waardoor veel nieuwe workoutschema’s worden geïntroduceerd. We beschrijven deze in het artikel Beste Loopband Workouts.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}