.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer met vooraandrijving: Hoe werkt het, de voordelen + goede modellen

Auteur: Chesney
Publicatie: 23/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Een crosstrainer met vooraandrijving, wat ook wel een front-driven crosstrainer wordt genoemd, is een van de keuzes die je hebt als je een crosstrainer wilt kopen.  

Maar hoe werkt dit type crosstrainer precies? Wat zijn de voordelen t.o.v. een back-driven crosstrainer? En wat zijn de beste (betaalbare) modellen? 

Je leest het allemaal in dit artikel. Maar eerst geven we je wat achtergrondinformatie over hoe de front-driven crosstrainer is ontstaan. 

Hoe zijn crosstrainers met vooraandrijving onstaan?

Front-driven crosstrainers zijn ontstaan als gevolg van een patent op back-driven crosstrainers. 

In de jaren 90 had het bedrijf Precor namelijk de eerste crosstrainer op de markt gebracht; een back-driven model. Het doel van dit type crosstrainer was om het joggen na te bootsen, zonder dat de beweging pijn/blessures aan de gewrichten veroorzaakte. 

Precor crosstrainer-min

Een back-driven Precor crosstrainer

Precor was goed in dit doel geslaagd. Daarom was het ook niet zo vreemd dat de crosstrainer snel aan populariteit won. En dat als gevolg hiervan meer bedrijven hun eigen crosstrainer op de markt wilde brengen.

Echter, om gebruik te maken van het rear-driven design van Precor moesten hoge kosten betaald worden. 

Daarom gingen bedrijven op zoek naar manieren om deze kosten te omzeilen. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de crosstrainer met vooraandrijving; het type waar het vliegwiel aan de voorkant van het apparaat zit. Later werd trouwens ook de center-driven crosstrainers op de markt gebracht. Maar dat is weer een ander verhaal. 

Hoe werkt een crosstrainer met vooraandrijving?

Focus Fitness Senator Crosstrainer-6-min

Vliegwiel aan de voorkant naast de trappers

Op een front-driven crosstrainer zit het vliegwiel dus aan de voorkant van het apparaat. Deze locatie heeft een aantal gevolgen voor je houding en de trapbeweging:

 • Je lichaamshouding is wat meer voorovergebogen dan op een back-driven crosstrainer, waar je lichaam een rechtere houding heeft. 
 • De paslengte is een stuk kleiner; je benen maken dus een veel kleinere cirkel
 • Je hebt het gevoel dat je een trap aan het beklimmen bent ipv dat je aan het joggen bent. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van crosstrainers met vooraandrijving?

Wij zullen nu ingaan op de voordelen en nadelen van front-driven crosstrainers. 

De voordelen

 • Nemen over het algemeen genomen minder ruimte in beslag
 • Mogelijkheden om de oefening steiler te maken
 • Een betere keuze voor mensen met rugklachten
 • Vaak een betere keuze als je niet al te lang bent

De nadelen

 • Bestaat uit meer onderdelen en is daarom soms wat ingewikkelder om in elkaar te zetten
 • Er is vaak wat meer onderhoud voor nodig
 • Maken vaak wat meer geluid
 • Er zijn weinig goedkope modellen te vinden
 • Sommige mensen vinden de beweging minder natuurlijk aanvoelen

Is een crosstrainer met vooraandrijving beter? 

confused-min (1)

Het is duidelijk dat een front-driven crosstrainer behoorlijk wat voordelen heeft t.o.v. een back-driven crosstrainer. Toch kan je niet zeggen een crosstrainer met vooraandrijving beter is. Welke voordelen en nadelen zwaarder wegen hangt namelijk volledig af van jouw persoonlijke situatie. 

Daarnaast is het beste cardio-apparaat het apparaat die jij het liefste gebruikt. En welk apparaat jij liever gebruikt zal volledig afhangen van welke beweging jij fijner vind; de jogbeweging van de back-driven crosstrainer, of de traploopbeweging van de front-driven crosstrainer.Laat je keuze dan ook voornamelijk van deze factoren afhangen! 

Goede crosstrainers met vooraandrijving

Weet je zeker dat een front-driven crosstrainer voor jou de beste keuze is, maar ben je nog op zoek naar geschikte modellen? Wij raden de volgende 3 modellen aan

#1. De Focus Fitness Senator

De Focus Fitness Senator-min

De Focus Fitness Senator

De Focus Fitness Senator kunnen we je zeker aanbevelen als je op zoekt bent naar een front-driven crosstrainer, die niet meer dan 750 euro mag kosten. De bouwkwaliteit van de crosstrainer is namelijk goed, je kunt kiezen uit 12 trainingsprogramma’s en 32 weerstanden, hij maakt amper tot geen geluid, en door het eigen gewicht van 70 kilogram staat hij ook erg stabiel op de grond.

#2. De VirtuFit FDR 2.0i 

VirtuFit FDR 2.0i-min

de VirtuFit FDR 2.0i 

Voor ongeveer 50 euro minder als de Senator kan je de VirtuFit FDR 2.0i in huis halen. En dat is zeker iets wat je moet overwegen. 

De FDR 2.0i is dan namelijk wel 11 kilogram lichter dan de Senator, maar het biedt je wel meer trainingsmogelijkheden: de crosstrainer beschikt namelijk over maar liefst 21 trainingsprogramma’s. En omdat het vliegwiel 30 kilogram weegt kan je makkelijker zwaar trainen. 

#3. De Focus Fitness Fox 4

Focus Fitness Fox 4-1-min

De Focus Fitness Fox 4

Wil je voor een lage prijs een front-driven crosstrainer in huis halen. Maar wil je tegelijkertijd niet al te veel inleveren op het gebied van kwaliteit? Dan is de Focus Fitness Fox 4 de beste keuze voor jou. 

Dit model is namelijk (voor zover wij weten) de goedkoopste front-driven crosstrainer op de markt.  Maar toch heeft de crosstrainer voor de lage prijs een hoop te bieden:

 • 12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden
 • Staat door het gewicht van 67 kilogram stabiel op de grond
 • Maximaal belastbaar gewicht van 135 kilogram

Wel is het vliegwiel wat aan de lichte kant: 7 kilogram.

Conclusie

Bij een crosstrainer met vooraandrijving is het vliegwiel aan de voorkant van het apparaat gelokaliseerd. Hierdoor is je lichaam meer voorover gebogen en voelt de trapbeweging aan als traplopen. Voordelen van een front-driven crosstrainer zijn:

 • Het apparaat neemt minder ruimte in beslag
 • Je kan met een helling trainen
 • Vaak een betere keuze voor mensen met rugklachten/kleinere mensen

 De front-driven crosstrainer die wij aanbevelen zijn de Focus Fitness Senator, de VirtuFit FDR 2.0i en de Focus Fitness Senator 4. Welke van deze crosstrainers de beste keuze is zal afhangen van je budget en persoonlijke eisen. 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}