Ben je specifiek op zoek naar een front-driven crosstrainer,? En ben je daar maximaal bereid 500 euro voor te betalen?
Dan kom je al snel uit bij de Focus Fitness Fox 4. Dit is namelijk een van de weinige front-driven crosstrainers die voor een lage prijs wordt aangeboden.
Maar krijg je voor het geld ook goede kwaliteit?
Voordat we begonnen met testen vermoeden wij eigenlijk van wel. Wij waren namelijk erg enthousiast over de andere crosstrainers van Focus Fitness. Zo hebben wij de:
Allemaal een positieve beoordeling gegeven, mede dankzij de goede bouwkwaliteit.
Toch hebben wij ons hier niet door laten beïnvloeden bij het schrijven van deze review. Wel hebben we wederom onze eerlijk mening gegeven op basis van de belangrijkste producteigenschappen en onze tests.
Wil je dus weten of de Fox 4 een goede koop is, of dat we je toch adviseren om wat langer te sparen voor een duurdere front-driven crosstrainer?
En wil je ook weten hoe het model zich verhoudt met de Focus Fitness Senator; ook een front-driven crosstrainer die ongeveer 250 euro duurder is? Lees dan snel onze uitgebreide review van de Focus Fitness Fox 4.
Voor wie is de Focus Fitness Fox 4 geschikt?
De Fox 4 is dus een front-driven crosstrainer; een crosstrainer waar het vliegwiel aan de voorkant zit. Het is belangrijk om goed te weten wat je hiermee in huis haalt. Daarom volgt, voor de mensen die dit niet weten, een korte uitleg.
Je maakt op een front-driven crosstrainer een beweging die vergelijkbaar is met traplopen. Deze beweging moet je natuurlijk fijn vinden. En het moet je voorkeur hebben boven de beweging die je maakt op een front-driven crosstrainer; een beweging die te omschrijven is als iets wat tussen hardlopen en wanden inligt.
Verder is de Fox 4 (voor zover wij weten) de goedkoopste front-driven crosstrainer op de markt.
Modellen die qua prijs het meeste in de buurt komen zijn namelijk de Focus Fitness Senator, de Tunturi FitCross 150k, de Schwinn 510E en de VirtuFit iConsole FDR 2.1. Maar toch zijn deze modellen nog steeds 250 - 300 euro duurder.
Voor professionelere crosstrainers betaal je al snel tussen de 1500 - 2000 euro. En er zijn ook genoeg modellen te vinden die rond de 3000 euro kosten.
Hieruit kan je opmaken dat de Fox 4 gericht is op mensen die zo min mogelijk willen uitgeven aan een front-driven crosstrainer.
Wel geeft deze lage aankoopprijs ook een indicatie over het type gebruik waar het apparaat het meest geschikt voor is: Casueel. Dus bijvoorbeeld voor een aantal keer in de week met als doel het verbranden van calorieën en/of het verbeteren van je conditie.
Is het plan echter om het apparaat dagelijks zeer intensief te gebruiken? Door bijvoorbeeld zware HIIT sessies? Dan kan je beter uitwijken naar een professionelere crosstrainer. Die zal dit type gebruik namelijk beter aankunnen en dus langer meegaan.
Een groot nadeel van front-driven crosstrainers is dat ze vaak behoorlijk wat geluid maken. Maar dit is gelukkig bij de Fox 4 niet het geval. Dankzij de magnetische weerstand en V-belt maakt de crosstrainer namelijk amper geluid. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat andere mensen last hebben van je trainingen
Door deze eigenschap is de crosstrainer uitermate geschikt voor thuisgebruik. Maar dit is ook geval door zijn relatief compacte formaat: De crosstrainer is namelijk 64 cm breed en 180 cm hoog. Dit is een stuk kleiner dan de meeste professionelere crosstrainers. Hierdoor zullen de meeste mensen wel een plekje in huis hebben voor het apparaat.
Maar als je echt ruimtegebrek hebt kan een ander cardio-apparaat een betere keuze zijn. Je kan de Fox 4 namelijk niet makkelijk verplaatsen. Dit komt omdat de crosstrainer 67 kilogram weegt. En omdat het apparaat niet opvouwbaar is, wat bij vele goedkope hometrainers/roeitrainers wel het geval is.
De belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen
Wij gaan nu in op de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen van de Fox 4. Na het lezen van dit onderdeel weet jij precies wat je van het model kan verwachten. En of het model aan jouw persoonlijke eisen voldoet.
De bouwkwaliteit
Levert de goedkoopste front-driven crosstrainer toch nog een goede bouwkwaliteit? Dat is de belangrijkste vraag die voor deze review beantwoord moest worden. Bol.com promoot de Fox 4 in ieder geval als volgt: “Een sportschoolervaring bij je thuis!”
Wij zijn het hier maar deels mee eens.
De crosstrainers die je in een sportschool vind zijn namelijk (als het goed is) dagelijks bestand tegen enkele uren (zeer) intensief gebruik. Tenslotte zal het apparaat namelijk vaak door meerdere mensen per dag gebruikt worden.
Maar daar is de Fox 4 niet voor bestemd. Want natuurlijk moet je voor de lage prijs bepaalde concessies doen.
Hiermee willen we niet zeggen dat de Fox 4 geen goede bouwkwaliteit heeft. Integendeel: Voor de prijs krijg je toch nog een oerdegelijke crosstrainer. Het toestel is namelijk gemaakt van stevige materialen, de pedalen en het stuur voelen goed aan, en de buizen van het frame zijn behoorlijk dik.
Toch gebruiken professionelere crosstrainers nog duurzamere materialen, wat ze in staat stelt om zeer intensief gebruik aan te kunnen.
Wij vinden daarom dat de bouwkwaliteit van de Fox 4 goed is. Maar alleen voor het daarvoor bestemde gebruik: Een aantal keer (3 - 4x) per week. Alleen dan kan je er namelijk voor de volle 100% zekerheid vanuit gaan dat de crosstrainer behoorlijk lang meegaat.
De “sportschoolervaring” wordt meer waargemaakt door de trapbeweging en de stabiliteit. Twee punten waar we nu op in zullen gaan.
Fijne trapbeweging
Wij hadden hier, voor we begonnen met testen, niet hele hoge verwachtingen van: De trapbeweging. Je zou namelijk verwachten dat crosstrainers die 2x, 3x of misschien wel 4x zo duur zijn, vele malen fijner aanvoelen.
Toch presteerde de Fox 4 ver boven verwachting. De trapbeweging voelt namelijk erg soepel en fijn aan. En eigenlijk is het verschil met duurdere modellen minimaal. Begrijp ons niet verkeerd: Natuurlijk voelen de professionele crosstrainers nog net even wat lekkerder aan. Maar dat de Fox 4 alleen al in de buurt komt is al een behoorlijke prestatie.
Voor ons was de de lengtepas (de grootte van de trapbeweging) van 50 cm ook perfect. Dit zal voor jou hoogstwaarschijnlijk ook het geval zijn, tenzij je erg klein of groot bent. De lengtepas is namelijk niet verstelbaar.
Goede stabiliteit
Je wilt tijdens het trainen natuurlijk voelen dat het apparaat stevig op de grond staat. En niet beweegt. Want als je dit niet doet, dan is het trainen niet alleen minder comfortabel. Maar het schept ook weinig vertrouwen in de kwaliteit van het apparaat.
Gelukkig zit ook dit bij de Fox 4 wel goed: Een van onze zwaardere redactieleden vond dat (en zelfs tijdens het trainen op een hogere intensiteit!) meer dan voldoende stabiliteit bood. Het apparaat bewoog namelijk zo goed als niet. Hierdoor zullen ook langere trainingssessies fijn aanvoelen.
De Fox 4 heeft dan ook een belastbaar gewicht van 135 kilogram. En weegt zelf 67 kilogram. Daardoor hoef je je ook als je wat zwaarder bent geen zorgen te maken over de geboden stabiliteit. Weeg je echter dichtbij het maximaal belastbaar gewicht? Dan is het slimmer om een crosstrainer te kopen met een nog hoger belastbaar gewicht.
12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden
De Fox 4 beschikt over 12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden. Wij vinden dit aantal boven verwachting. Er zijn namelijk genoeg duurdere crosstrainers met een soortgelijk aanbod.
Daarnaast zijn we er ook van overtuigd dat het aanbod jou hoogstwaarschijnlijk ook tevreden zal stellen. Je kunt namelijk een programma kiezen die specifiek op jouw doel gericht is:
- Revalidatie
- Kracht
- Conditie
En je kunt trainen op basis van je hartslag. Daar komt ook nog eens bovenop dat je deze programma’s naar wens kunt aanpassen. En je kunt zelfs je eigen programma’s samenstellen.
Hierdoor kan je dus zeer doelgericht trainen.
De hoogste weerstand zal ook de meest fanatieke crosstrainer uitdagen. En het verschil in weerstand tussen twee standen is erg klein. Hierdoor kan je dus een stand kiezen die perfect aanvoelt.
De trainingscomputer
De Fox 4 beschikt over een trainingscomputer. Deze kan gebruikt worden om te kiezen uit de trainingsprogramma’s en weerstanden. Maar bij een trainingsprogramma kan deze computer ook automatisch de weerstand aanpassen. En dat is een geweldige toevoeging.
Wij vonden de trainingscomputer er in eerste instantie wel wat ouderwets uitzien. Het display doet namelijk denken aan iets wat misschien wel 2 decennia geleden geproduceerd is. Toch mag dit de pret niet bederven: Het werkt namelijk wel erg goed. En functionaliteit is natuurlijk veel belangrijker dan uiterlijk vertoon.
De montage
Een nadeel van front-driven cross trainers t.o.v. rear-driven crosstrainers is dat ze (normaal gesproken) uit meer componenten bestaan. En dat is tijdens de montage ook merkbaar: Het was wat ingewikkelder dan de meeste fitnessapparaten die we voorheen hebben getest. En hierdoor duurde het ook wat langer dan verwacht: Wij waren ongeveer 2 uur bezig.
Dit lag overigens niet aan de bijgeleverde instructies. Alle stappen worden namelijk duidelijk uitgelegd. En je krijgt ook nog eens alle benodigde montage gereedschap meegeleverd. Hierdoor moet de montage toch ook prima lukken als je niet heel handig bent.
Verder adviseren we je om een ander persoon voor de montage in te schakelen. Voor sommige stappen is het namelijk zeer handig dat iemand een bepaald onderdeel kan vasthouden. En je zult hierdoor sneller klaar zijn.
Het design
Nadat de crosstrainer in elkaar was gezet konden we eindelijk ons oordeel geven over het design van een crosstrainer. Want een product ziet er natuurlijk altijd net even wat anders uit dan op de foto’s van de fabrikant.
Onze mening is dat de Fox 4 een strak design heeft. Het apparaat is namelijk mooi vormgeven. En doordat er enkel gebruik wordt gemaakt van de kleur zwart, met een rode cirkel om de vliegwiel, zal het apparaat goed staan in de meeste huiskamers.
Het apparaat ziet er misschien niet zo high-tec uit als bepaalde professionele crosstrainers. Maar dat is het ook niet: Het is een simpele, no-nonsense crosstrainer met basisfunctionaliteiten. En dat geeft het uiterlijk ook weer.
De Focus Fitness Senator vs Focus Fitness Fox 4
De Focus Fitness Senator is, zoals eerder vermeld in de review, dus net als de Fox 4 een front-driven crosstrainer. Maar je betaald voor de Senator 250 euro meer. Goede kans dat je je daarom afvraagt wat de grootste verschillen zijn tussen deze twee modellen.
Dat gaan we nu kort bespreken.
Het eerste wat je moet weten is dat het maximaal belastbaar gewicht van de Senator iets hoger ligt: 150 kilogram vs 135 kilogram. En het vliegwiel is ook een stuk zwaarder: 12 kilogram vs 7 kilogram. Wel wegen de crosstrainers allebei evenveel. Hieruit kan je opmaken dat de constructie van de Senator net even wat steviger is.
De Fox 4 neemt daarentegen minder ruimte in beslag. De afmetingen van de Fox 4 zijn namelijk: L:147 cm. B:64 cm. H:180 cm. En de afmetingen van de Senator zijn: L:174 cm. B:63 cm. H:117 cm. Als je weinig ruimte hebt kan de Fox 4 dus een betere keuze zijn.Wil je graag een ruim aanbod aan weerstanden? Dan is de Senator een betere keuze. De Senator heeft met 32 weerstanden namelijk 2x zoveel mogelijkheden.
De lengtepas van de Senator is ook iets groter: 60 centimeter vs 50 centimeter. Daarom is de Senator een betere keuze als je behoorlijk lang bent.
Je kunt onze complete review van de Focus Fitness Senator hier lezen.
De prijs/kwaliteit verhouding
Het is nu tijd om antwoord te geven op een van de belangrijkste vragen van de review: “Hoe zit het met de prijs/kwaliteit verhouding van de Fox 4?” Wij kunnen hier kort en krachtig over zijn: De prijs/kwaliteit verhouding is goed.
Je krijgt voor een lage prijs namelijk een front-driven crosstrainer die toch nog een zeer degelijke bouwkwaliteit heeft. En eentje die je ruim voldoende trainingsmogelijkheden biedt. Je beschikt namelijk over 12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden.
De voordelen en nadelen
Onze eindconclusie
Onze eindconclusie is dat de Focus Fitness Fox 4 een koopje is. Er zijn namelijk geen goedkopere front-driven crosstrainer op de markt. Maar toch presteert het model op alle fronten goed.
Wel zouden wij het model afraden voor zeer intensief gebruik. En ook kan de (250 euro duurdere) Senator in sommige gevallen een betere keuze zijn. Dit model heeft namelijk een iets betere bouwkwaliteit en een grotere lengtepas, waardoor hij geschikter is voor langere/zwaardere mensen.