.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Focus Fitness Senator Crosstrainer Review: Goede koop?

Auteur: Chesney
Publicatie: 04/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Focus Fitness Senator
 • Goedkope front-driven crosstrainer
 • Goede bouwkwaliteit
 • Makkelijk te bedienen en duidelijk display
 • 32 weerstanden

Ben je op zoek naar een crosstrainer in het midden prijs segment? Eentje die je ruim voldoende trainingsopties biedt, die professioneel aanvoelt en ook nog eens lang meegaat? 

Dan is de Focus Fitness Senator (iPlus) zeker het overwegen waard.

Dit model is namelijk een populaire keuze onder mensen die op zoek zijn naar een (semi-)professionele crosstrainer. 

Maar waarom heeft de Senator haar populariteit precies aan te danken? Is de vraagprijs van het model goedkoop of juist te duur? Wat zijn de pluspunten en minpunten van de crosstrainer? En wanneer is dit model voor jou niet de juiste keuze?

In onze uitgebreide review over de Focus Fitness Senator iPlus kom je dit alles en meer te weten. Voorkom dus een miskoop door sneller verder te lezen.

Voor wie is de Focus Fitness Senator geschikt?

De Focus Fitness Senator is voornamelijk gericht op de fanatieke thuissporter. De crosstrainer beschikt namelijk over maar liefst 32 weerstanden en is zeer goed bestand tegen intensief gebruikt.

Ben je dus van plan om dagelijks op een hoge intensiteit te trainen? Maak je geen zorgen: de Senator kan dit prima aan. Daarom wordt de crosstrainer trouwens ook regelmatig door atleten gebruikt.

Maar dit betekent niet dat de Senator een slechte koop is voor beginners! De bouwkwaliteit is namelijk uitstekend. Hierdoor heeft de crosstrainer een betere duurzaamheid dan de vele instapmodellen. Je kunt dus zeggen dat het apparaat een goede lange termijn investering is.

Daarnaast is de Senator iPlus perfect voor als je graag gebruik gemaakt fitness-applicaties. Je kunt met deze uitvoering namelijk gebruik maken van Bluetooth. Hierdoor kan je de crosstrainer makkelijk met je smartphone of tablet verbinden. 

Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat de lengtepas van het apparaat groter is dan gemiddeld: 60 centimeter. Hierdoor kan de cirkelende beweging die je met je benen maakt groot aanvoelen als je niet zo lang bent. 

Wat zijn de functionaliteiten en producteigenschappen?

We gaan nu in op de (belangrijkste) functionaliteiten en producteigenschappen van de crosstrainer. Na het lezen van dit gedeelte van de review weet je precies wat je met de Senator in huis haalt. 

Het design

“De Senator is een crosstrainer die zeker niet zou misstaan in een moderne sportschool.” Dat is het eerste wat wij dachten toen we het toestel zagen. De crosstrainer heeft namelijk een strak en modern uiterlijk. Het LCD scherm ziet er minimalistisch uit. En de constructie ziet er ook enorm stevig uit. 

Verder deed het gebruik van de kleur zwart met de gele details ons denken aan Technogym; het merk dat alleen maar fitnesstoestellen van de hoogste kwaliteit produceert. En die je in vele van de beste sportscholen ter wereld kan vinden.

De Focus Fitness Senator-min

Strak design

Wij zijn daarom ook erg enthousiast over het design. Wel denken wij dat het toestel mooier zou staan in een huiskamer met een modern interieur. En minder in een huiskamer met bijvoorbeeld een retro-inrichting. 

De bouwkwaliteit, stabiliteit en de trapbeweging

In een eerste oogopslag ziet de constructie van de Senator er enorm stevig uit. Maar is dat in de praktijk ook zo? Om hier een antwoord op te krijgen hebben we het toestel grondig getest. 

Wat je allereerst moet weten is dat de crosstrainer maar liefst 67 kilogram weegt. 

Hierdoor kan je het toestel misschien wel minder makkelijk verplaatsen dan goedkopere modellen. Maar wel staat het hierdoor tijdens het trainen veel stabieler op de grond. En ook op hogere intensiteiten! 

Focus Fitness Senator Crosstrainer-2-min

Staat ook bij trainen op hoge intensiteiten stabiel op de grond

Zelfs toen een van onze redactieleden van 100 kilogram op een hoge intensiteit trainde bewoog het apparaat niet. En dat is een geweldige prestatie; het voelt fijn en professioneel aan. En het geeft veel vertrouwen in de bouwkwaliteit. 

Maar de geboden stabiliteit heeft ook te maken met de slimme constructie van de Senator. Er zijn namelijk drie steunpunten waar de crosstrainer op rust, die waterpas verstelbaar zijn. En het model beschikt ook over dubbele kogellagers.

Van het totale gewicht van 67 kilogram neemt het vliegwiel 12 kilogram tot zijn rekening. En deze zit aan de voorkant van de crosstrainer gelocaliseerd. We spreken bij de Senator daarom van een “front-driven” crosstrainer. 

Focus Fitness Senator Crosstrainer-6-min

Vliegwiel van 12 kilogram

Dit heeft een aantal gevolgen voor hoe het trainen aanvoelt. 

Een vliegwiel van 12 kilogram is namelijk behoorlijk zwaar; veel vliegwielen van goedkopere instapmodellen zijn zelfs twee keer zo licht. En dat verschil is zeker merkbaar: Dankzij het zwaardere vliegwiel voelt de trapbeweging namelijk veel natuurlijker aan. En al helemaal bij langere trainingssessies op een hogere intensiteit. 

Doordat de Senator een front-driven crosstrainer is maken je benen een grotere cirkelende beweging. Dit wordt ook wel de lengtepas genoemd. Hierdoor maak je die welbekende langlauf beweging.

Bij een rear-driven crosstrainer voelt het, door de kleinere lengtepas, juist meer aan als hardlopen. En hierdoor komt er wat meer druk op je gewrichten. Wil je dus je gewrichten zoveel mogelijk ontzien? Dan is de Senator een slimmere keuze.  

Wat niet onopgemerkt mag blijven is dat Focus Fitness enorm veel vertrouwen heeft in de bouwkwaliteit van de Senator. Je krijgt namelijk een levenslange garantie op het frame en laswerk. En dat is zeker niet bij alle crosstrainers het geval! 

Lengtepas van 60cm (niet verstelbaar)

De Senator heeft een lengtepas van 60 centimeter. Dit is de grootte van de cirkelende beweging die je met je benen maakt. Voor de meeste mensen zal deze grootte prima zijn. En een fijne loopbeweging opleveren. 

Focus Fitness Senator Crosstrainer-1-min

De lengtepas van 60cm is niet verstelbaar

Toch ligt dit aantal redelijk wat boven het gemiddelde. En je kunt de grootte niet verstellen. Als je wat kleiner bent kan het daarom zijn dat de lengtepas iets te groot aanvoelt.

Magnetische weerstand met 32 weerstandsniveaus

Dat de Senator voornamelijk gericht is op fanatieke thuissporters blijkt uit het type weerstand. En het aantal weerstandsniveaus. 

De crosstrainer maakt namelijk gebruik van een elektronisch weerstandsysteem. Hierdoor zal het apparaat tijdens je trainingssessies amper tot geen geluid produceren. En dat is natuurlijk perfect voor als je andere mensen niet tot last wilt zijn. 

Professionele crosstrainers maken daarentegen juist behoorlijk wat geluid. Natuurlijk is dit in een drukke sportschool omgeving (waar mensen meestal ook naar muziek luisteren) natuurlijk niet zo’n probleem. Maar in een huiskamer, waar je familieleden of huisgenoten komen kan dat een ander verhaal zijn. 

Een van de grootste selling-points van de Senator is ongetwijfeld het aantal weerstandsniveaus. Je kunt namelijk, met gebruik van het LCD-scherm, uit maar liefst 32 weerstandsniveaus kiezen. 

Dit is zelfs voor een crosstrainer in het midden prijs segment een enorm aantal.  En je hoeft je dan ook nooit zorgen te maken dat je niet genoeg uitgedaagd wordt. Sterker zelfs: Ook professionele atleten zullen aan dit aantal genoeg hebben.

12 trainingsprogramma & gepersonaliseerde trainingsprogramma’s

De Senator beschikt daarnaast over 12 trainingsprogramma’s, waaronder een hartslagprogramma. Dit aantal vonden wij voor de prijsklasse toch wat teleurstellend. Zo heeft de 225 euro goedkopere Focus Fitness 3 Fox maar liefst 18 trainingsprogramma’s.  

Toch hoeft dit geringe aantal zeker geen deal-breaker te zijn. Je hebt namelijk nog altijd de mogelijkheid om je eigen trainingsprogramma’s samen te stellen. Afhankelijk van hoe jij graag traint maak je hier misschien zelfs eerder gebruik van dan de standaard trainingsprogramma’s.

Het hartslagprogramma kun je trouwens gebruiken dankzij de hartslagsensoren, die in de handvaten gebouwd zijn. Maar voor een zo precies mogelijke meting kun je beter een borstband gebruiken. Deze komt helaas niet bij het apparaat geleverd en zul je dus zelf moeten kopen. 

Het display

Over het display van de Senator waren wij zeer te spreken. Het scherm is namelijk groot genoeg. Hierdoor wordt alle belangrijke trainingsinformatie, zoals snelheid, afstand, hartslag, wattage, verbrande calorieen, RPM en tijd, duidelijk weergegeven. 

Het is ook fijn dat je de weerstand gewoon met gebruik van het display kan verstellen. Je hoeft dus eerst van het toestel af te stappen, omdat je gebruik moet maken van een draaiknop; je kunt het gewoon tijdens het trainen regelen. 

Focus Fitness Senator Crosstrainer-5-min

Makkelijk te bedienen en duidelijk display

Natuurlijk kun je het display ook gebruiken om uit de 12 trainingsprogramma’s te kiezen. Maar je kunt ook je eigen trainingsprogramma’s samenstellen. Dit werkt allemaal lekker en intuïtief. En het is niet overbodig ingewikkeld. 

Toch is het display niet zo geavanceerd als sommige crosstrainers in de hoogste prijsklasse. 

Ben je dus op zoek naar de meest geavanceerde crosstrainer? Eentje die voorzien is van alle technische snufjes die je maar kan bedenken? Dan kan je beter op zoek gaan naar een ander model. Maar je zult hiervoor dus wel bereid moeten zijn om diep in de buidel te tasten. 

Train met gebruik van fitness applicaties

Het grote voordeel van de iPlus uitvoering van de Senator is dat je gebruik kan maken van Bluetooth. Hierdoor kan je de crosstrainer met je smartphone verbinden en gebruik maken van de talloze verkrijgbare fitness-apps. Het scherm van de Senator geeft dan de informatie van die apps weer.

Dit kan je training een stuk leuker maken. Zo kan je bijvoorbeeld wedstrijden met andere mensen aangaat. Of je kunt virtuele routes lopen door unieke locaties. Maar je kunt ook nog meer trainingsinformatie bijhouden. Dit kan je helpen bij het verbeteren van je prestaties. En dat is natuurlijk geweldig voor iedereen die prestatiegericht traint. 

De montage

Iets wat je tot slot niet moet vergeten is dat je de Senator zelf in elkaar moet zetten. Het apparaat wordt namelijk niet kant en klaar bij je thuis afgeleverd. En dat is iets wat sommige mensen wel denken. 

Gelukkig is de montage helemaal niet zo moeilijk! 

De crosstrainer bestaat namelijk niet uit een groot aantal onderdelen. En je krijgt een duidelijke handleiding bij het apparaat geleverd. Daarom zal het je (zelfs als je niet zo handig bent) hooguit een half uur kosten. Wij hadden de crosstrainer zelfs al in 15 minuten klaar staan voor gebruik.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding

Wij vinden de prijs/kwaliteit verhouding van de Focus Fitness Senator goed. De bouwkwaliteit  is namelijk voor de lage prijs uitstekend, waardoor de crosstrainer: 

 • Zelfs bij trainen op een hoge intensiteit stabiel op de grond staat
 • Een goede duurzaamheid heeft
 • Een loopbeweging heeft die professioneel aanvoelt

Daarnaast werkt het display ook erg goed. En kun je kiezen uit maar liefst 32 weerstanden. Als de lengtepas ook nog eens verstelbaar was, en je een keuze had uit een groter aantal trainingsprogramma’s, dan was de prijs/kwaliteit verhouding uitstekend geweest. 

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Goede bouwkwaliteit
 • Loopbeweging die erg fijn aanvoelt
 • Staat zeer stabiel op de grond
 • Lange duurzaamheid
 • Maar liefst 32 weerstanden
 • Makkelijk te bedienen en duidelijk display
 • Maakt amper tot geen geluid
 • Is te verbinden met Bluetooth, waardoor je gebruik kan maken van talloze apps
 • Ingebouwde hartslagsensoren
 • Weinig trainingsprogramma’s voor een crosstrainer in deze prijsklasse: 12
 • Niet zo gemakkelijk te verplaatsen als lichtere goedkopere crosstrainers
 • Lengtepas is niet verstelbaar, waardoor het voor kleinere mensen wat te groot kan zijn
 • Niet zo geavanceerde display als  duurdere crosstrainers

Eindconclusie 

Onze conclusie is dat de Focus Fitness Senator, voor de meeste fanatieke thuissporters, het geld zeker waard is. De crosstrainer heeft namelijk een uitstekende bouwkwaliteit, een goed werkende monitor, en de mogelijkheid om met gebruik van apps te trainen. 

Hierdoor gaat de Senator je vele comfortabele en uitdagende trainingen bieden.

Wel zou het mooi geweest zijn als de crosstrainer over nog meer trainingsprogramma’s zou beschikken. Maar dat hoeft zeker geen groot gemis te zijn; de 12 programma’s die je wel hebt zijn namelijk erg fijn om te gebruiken. En je kunt ook (op een makkelijke manier) je eigen trainingsprogramma’s samenstellen. 

Focus Fitness Senator
 • Goedkope front-driven crosstrainer
 • Goede bouwkwaliteit
 • Makkelijk te bedienen en duidelijk display
 • 32 weerstanden

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Promoted product is a Dietary Supplement. This is not a medicine.