.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Concept2 Model E Review: De beste roeitrainer ooit?

Auteur: Chesney
Publicatie: 01/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Concept2 Model E
 • Ongeëvenaarde bouwkwaliteit
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Geavanceerde, maar simpel te bedienen trainingscomputer (PM-5 monitor)

Echte roeifanaten weten van de uitstekende reputatie van Concept2. En de twee roeimachines die het merk aanbiedt: De Rowerg (Model D) en de Model E. Volgens vele experts bestaan er namelijk geen betere roeimachines. En kunnen zelfs modellen die 2 keer zo duur zijn er niet tegenop.

Het moge duidelijk zijn dat wij ook enthousiast zijn over de Concept2 roeimachine. Een aantal maanden geleden hebben wij namelijk een zeer positieve review geschreven over de Model D. Maar de Model E, die ongeveer 200 euro duurder is, hebben we nog niet behandeld.  

Daarom werd dit de hoogste tijd!

Je kunt er vanuit gaan dat je in deze review een goed onderbouwde mening krijgt. Wij hebben de Model E namelijk al bijna 10 jaar in ons bezit. Maar ook weet je na het lezen van deze review alles weet wat je moet weten over de Model D.

We gaan namelijk diep in op de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen. En geven we een antwoord op alle mogelijke vragen die je op dit moment hebt, zodat je tot de juiste aankoopbeslissing zal komen. Denk hierbij aan vragen als:

 • Wat zijn de voordelen en nadelen van de Model E?
 • Wat is het verschil tussen de Rowerg (model D) en Model E
 • Zijn er modellen (van andere merken) die tegen de Model E opkunnen?
 • Wat is de prijs/kwaliteit verhouding? Wanne
 • Wanneer is het aanschaffen van de Model E af te raden?
 • En nog veel meer!

Lees dus snel onze uitgebreide review van de Concept2 Model E.

Voor wie is de Model E geschikt? 

Concept2 Model E 2-min

De Concept2 Model E

De Model E is hoofdzakelijk geschikt voor mensen die op zoek zijn naar de allerhoogste kwaliteit. Je betaald voor de roeimachine namelijk rond de 1200 euro; een bedrag die als je niet veel geld te besteden hebt te hoog zal zijn. Toch krijg je voor dit bedrag een ongeëvenaarde bouwkwaliteit terug.

En hierdoor is het model niet alleen geschikt voor de echte roeifanaat en atleten. Het is ook een uitstekende keuze voor beginners/intermediates, die een langetermijn investering willen doen. Je kunt er namelijk op vertrouwen dat de roeimachine veel langer meegaat dan goedkopere roeimachines. En minder onderhoud vereist.  

Hierdoor kan je op maandelijkse basis toch minder kwijt zijn aan de Model E, dan aan een goedkopere, minder duurzame roeimachine.

Toch zul je het meeste uit de roeimachine halen als je serieus met roeien en/of trainen bezig bent. Een van de grootste selling-points van de Model E is namelijk de PM-5 monitor. Deze stelt je in staat om je eigen trainingsprogramma’s samen te stellen. En veel geavanceerde trainingsinformatie bij te houden, die je kan gebruiken om je prestaties te verbeteren. 

Tot slot is de Model E een uitstekende keuze als je:

 • Lang bent
 • Balansproblemen of mobiliteitsproblemen hebt
 • Moeite hebt met een lage zitting
 • Of overgewicht hebt 

De stoel zit namelijk behoorlijk hoog; 15cm hoger dan de Model D. En het maximaal belastbaar gewicht is maar liefst 227 kilo; een ongekend hoog aantal voor een fitnessapparaat. Daarom zul je zelfs als je overgewicht hebt gebruikt kunnen maken van de roeimachine. 

De belangrijkste producteigenschappen en functionaliteiten 

Wij gaan nu in op alle belangrijke producteigenschappen en functionaliteiten van de Model E. De bouwkwaliteit en de PM-5 monitor zullen eerst aan bod komen, aangezien de Concept2 roeimachines hier om bekend staan. 

De bouwkwaliteit

Concept 2 Model E 2

Vraag ons om de de bouwkwaliteit van de Model E in één woord te omschrijven en  “ongeëvenaard” is het woord die meteen bij ons opkomt. Er zijn namelijk, naar onze mening, geen roeimachines die aan de bouwkwaliteit van de Concept2 roeimachines kunnen tippen. 

De enige roeimachines die eigenlijk in de buurt komen zijn de Skillrow, de Hydrow en de NoridTrack RW900. Maar deze modellen zijn ook meteen behoorlijk wat duurder. 

Daarom zijn ze eigenlijk alleen een betere keuze als je op zoek bent naar specifieke producteigenschappen, zoals het grote (56cm) touchscreen display van de Hydrow. En de op maat gemaakte trainingen die je hier op kan kijken. 

Wij roepen dit ook niet zomaar; wij hebben de Model E namelijk al bijna een decennia in ons bezit. En in die tijd hebben we eigenlijk nooit problemen met de roeimachine gehad. Dat is erg bijzonder als je bedenkt dat we er behoorlijk intensief gebruik van hebben gemaakt. Daarnaast kennen we vele mensen die de roeimachine nog langer in hun bezit hebben.

Daarom gaan we er ook vanuit dat onze Model E, met de juiste onderhoud, nog prima 10 jaar langer mee kan gaan. 

De PM-5 monitor

ergdata op pm5 monitor

Nu is het tijd om het over de PM-5 monitor te hebben. Eigenlijk hebben we hier ook alleen maar positieve dingen over te melden. De trainingscomputer is namelijk geavanceerd, maar tegelijkertijd ook zeer gebruiksvriendelijk. Je krijgt dus het beste van beide werelden; veel functionaliteiten, zonder dat de navigatie te ingewikkeld wordt.  

Eigenlijk is het ook niet zo gek dat de PM-5 monitor zo goed werkt. Concept2 heeft tenslotte de eerste ergometer op de markt heeft gebracht. Het bedrijf heeft hierdoor altijd een voorsprong op de concurrentie gehad. En, over de jaren heen, een trainingscomputer weten te ontwikkelen die gewoon perfect werkt. 

Daarom is er de afgelopen jaren ook zo goed als niks aan de monitor veranderd. Het enige verschil tussen de (oudere) PM-4 monitor en de PM-5 monitor is de Bluetooth connectiviteit.  Een functie je in staat stelt om gebruik te maken van externe applicaties. Asensei, StartRowing en Polar Beat zijn hier goede voorbeelden van. 

Natuurlijk kan je op het scherm alle belangrijke trainingsinformatie inzien, zoals: 

 • Je hartslag
 • Het aantal roeislagen per minuut
 • De geleverde energie in Watt
 • Het aantal verbrande calorieën
 • De afgelegde afstand

Maar je hebt ook een ruim aanbod aan trainingsprogramma’s. Je kunt namelijk uit 10 verschillende standaard trainingsprogramma’s kiezen. En 5 custom workouts. Deze kan je volledig naar eigen wens aanpassen. En vervolgens wordt na je training alle belangrijke trainingsinformatie opgeslagen. 

Vervolgens kun je RowErg, de app van Concept2, gebruiken om je trainingsinformatie in te zien. Zo kan je perfect je vooruitgang bijhouden. En, waar nodig, aanpassingen maken aan je trainingsroutine. Dit is natuurlijk perfect voor atleten en prestatiegerichte sporters.

Daarnaast beschikt de PM-5 ook over een aantal bijzondere functies. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit een aantal games, die je motiveren om langer door te gaan. En kan je inzien hoe je kracht verdeeld is over de roeislag. Deze informatie kan je vervolgens gebruiken om je roeitechniek te verbeteren.

Eigenlijk kunnen we een heel artikel besteden aan alle mogelijkheden die de PM-5 monitor je biedt. Maar het belangrijkste om te weten is dat de monitor zelfs de meest veeleisende gebruikers tevreden zal stellen. Daarom worden de Concept2 roeimachines dan ook door veel professionele atleten gebruikt.

Een realistische roeibeweging

concept2 in gebruik

De roeibeweging kunnen wij ook in één woord omschrijven: realistisch. Je hebt op de Model E, dankzij de uitmuntende bouwkwaliteit en luchtweerstand, namelijk het gevoel alsof je echt op het water aan het roeien bent. Dit claimen veel meer roeimachines die werken op luchtweerstand. Maar bij de Model E is het ook echt zo. 

Ga er dus niet vanuit dat je, zoals bij roeimachines die werken op basis van magnetische weerstand, de weerstand volledig in eigen hand hebt. Deze wordt bepaald aan de hand van hoeveel inspanning je levert; des te harder je roeit, des te meer weerstand wordt er opgewekt. Hierdoor gaat de vliegwiel namelijk sneller draaien. 

Dit zorgt er wel voor dat de Model E wat geluid maakt. Als je dus een geluidloze roeitrainer wilt, zijn roeitrainers die werken op luchtweerstand een afrader. Maar wij vinden het geluid juist heerlijk. Je krijg hierdoor namelijk een bepaalde feedback op je inspanning. En het motiveert je om harder te trainen. 

De makkelijke montage 

15 minuten. Dat is hoeveel tijd wij nodig hadden om de Model E in elkaar te zetten. En even voor de duidelijkheid: Wij zijn echt niet de meest technisch onderlegde personen. Het mooie aan de Model D is dat hij niet uit veel onderdelen bestaat. En daarnaast krijg je ook een duidelijke handleiding meegeleverd. Daarom zal het jou ook binnen 20 minuten lukken. 

Je kunt hier een filmpje bekijken over hoe je de Model E in elkaar moet zetten.

Het design 

De Model E onderscheidt zich dus door de uitstekende bouwkwaliteit, de geavanceerde, maar gebruiksvriendelijke PM-5 monitor en de realistische roeibeweging. Maar is het ook de mooiste roeitrainer? Wij vinden van niet. Qua design zijn wij namelijk groot fan van waterroeiers, zoals de Ergetta en de WaterRower Oak. Maar ook vinden wij de Technogym Skillrow en de Hydrow eigenlijk mooier. Deze modellen zien er namelijk moderner uit dan de Model E.

Toch ziet de Model E er ook zeker niet verkeerd uit. De roeimachine straalt namelijk zijn belangrijkste producteigenschap uit: Uitstekende bouwkwaliteit. En design is natuurlijk ondergeschikt aan functionaliteit. 

De verschillen tussen de Rowerg (Model D) en de Model E

goed idee

Wanneer kan je beter die extra 200 euro voor de Model E neertellen? Is een belangrijke vraag, waar je natuurlijk een antwoord op wilt. Daarom gaan we de verschillen tussen de twee modellen voor je in beeld brengen.

Allereerst heeft de Model E, zoals eerder vermeld, dus een 15 centimeter hogere zitting. Dit maakt het model een betere keuze voor:

 • Ouderen/senioren
 • Mensen met mobiliteitsproblemen
 • Mensen die moeten revalideren
 • En langere mensen

Maar dat is zeker niet het enige verschil. Zo is de ketting van de Model E gemaakt van vernikkeld staal ipv normaal staal. Hierdoor gaat hij nog langer mee. En zul je er ook wat minder onderhoud aan hebben. Wat ook fijn is, is dat de ketting volledig omsloten is. Dit verkleint namelijk de kans op beschadigingen. 

En daarnaast is de arm van de monitor wat langer. Dit kan fijn zijn omdat je de monitor hierdoor wat dichterbiijer kan plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat je de trainingsinformatie makkelijker kan aflezen. 

In principe zou dit op de Model D ook geen probleem moeten zijn. Maar als je bijvoorbeeld slechtziend bent maakt dit wel een duidelijk verschil. Je kunt er ook vanuit gaan dat de Model E er langer puntgaaf uit zal zien. Dit komt omdat de roeimachine een dubbele poedercoating heeft met gladde doorzichtige laklaag. De Model D heeft daarentegen slechts een enkele laag.Door dit alles is de Model E ook iets zwaarder: 29 kilo vs 26 kilo. Maar dit zal voor de meeste mensen geen groot verschil maken.

Wil je meer weten over de Model D? Je kunt onze review van de Rowerg (Model D) hier lezen. 

De prijs/kwaliteit verhouding

De prijs/kwaliteit verhouding van de Concept Model E is uitstekend. Qua bouwkwaliteit is de roeimachine namelijk ongeëvenaard. En de PM-5 monitor is ook de beste trainingscomputer die je kunt krijgen. Maar toch zijn er nog een hoop duurdere roeimachines op de markt.

Wat ons betreft hebben de Concept2 roeimachines daarom de beste prijs/kwaliteit verhouding van alle fitnessapparaten. Maar of de Model E de 200 euro hogere vraagprijs waard is hangt volledig af van je persoonlijke eisen. 

De voordelen en nadelen 

 • Ongeëvenaarde bouwkwaliteit
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Geavanceerde, maar simpel te bedienen trainingscomputer
 • Veel mogelijkheden om je workouts te personaliseren
 • Bluetooth connectiviteit
 • Realistische roeislag
 • Hoge zitting, waardoor je er makkelijker op kan stappen
 • Duurzamere vernikkelde stalen ketting
 • Dubbele coating laag
 • Langere monitor arm
 • Makkelijk in elkaar te zetten 
 • Iets duurder dan de RowErg (Model D)
 • Er zijn roeimachines met een nog mooier design
 • Is niet fluisterstil 


Conclusie

De Model E is wat ons betreft (samen met de Model D) de beste roeitrainer ooit. Er zijn namelijk geen roeimachines met een betere duurzaamheid, trainingscomputer en prijs/kwaliteit verhouding. Daarom is er eigenlijk maar een reden om een nog duurdere roeimachine te kopen: Je wilt heel graag een unieke producteigenschap, zoals:

 • Het stijlvolle uiterlijk van een waterroeier
 • Het grote LCD-scherm en de trainingsmogelijkheden van de Hydrow
 • De combinatie van luchtweerstand en magnetische weerstand van de Skillrow

Wel is de model E wat duurder dan de Model D. Dit prijsverschil is het eigenlijk alleen waard als de hogere zitting je een meerwaarde biedt. En als je zo min mogelijk onderhoud aan je roeimachine wil hebben.

Concept2 Model E
 • Ongeëvenaarde bouwkwaliteit
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Geavanceerde, maar simpel te bedienen trainingscomputer (PM-5 monitor)

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}