.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Cable crunch oefening: uitvoering, variaties & tips

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/05/2023
Laatste update: 10/05/2023

De Cable Crunch oefening is een krachtige core oefening gericht op het opbouwen van een sterk middenrif. De oefening helpt de spieren van de buik en de onderrug te versterken, terwijl je eveneens het borstgebied en de schouders traint.

Deze oefening is uitgegroeid tot één van de meest populaire buikoefeningen onder bodybuilders, waardoor het een perfecte oplossing is voor het versterken van de corespieren. Niet alleen lukt het de buikspieren op een effectieve manier te trainen, maar het biedt ook beginners en ervaren bodybuilders consistente resultaten. 

Dit artikel zal verder ingaan op het belang van de Cable Crunch oefening, de uitvoering van de oefening, de gerenommeerde voordelen en de tips en technieken die je kunt gebruiken om het maximale rendement uit de oefening te halen.


Uitvoering

cable crunch
 1. Sta recht op met je schouderbreedte uit elkaar en je voeten stevig op de grond. Neem de cable (kabel) in je linkerhand en houdt het enigszins boven je linkerknie.
 2. Buig je knieën en breng je linkerelleboog in plaatsing, tussen je lichaam en je linkerknie, waarbij je polsbanden gelijk uitgestrekt worden.
 3. Hou deze positie gedurende twee seconden vast.
 4. Adem uit tijdens het Optrekken van je linker knie en polsbanden naar je borst.
 5. Adem in tijdens het terugkeren naar de beginpositie.
 6. Herhaal deze oefening voor je andere zijde.


Extra tips voor beginners en gevorderden

 • Zorg ervoor dat je rug recht blijft tijdens het uitvoeren van deze oefening.
 • Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn zodat je je spieren beter kunt typetten.
 • Begin met het gebruiken van een lage gewichtsinstelling en werk je weg naar een hoger gewicht als je meer weerstand wilt.
 • Gevorderden kunnen deze oefening variëren door middel van tempo, tijdonderbrekingen of het gebruik van een hoog gewicht.


Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

 • Bezinken in je taille - wees voorzichtig om niet te ver in je knie te bezinken of om te veel met je lichaam te wiebelen, waardoor je spaakt met je schouders.
 • Kracht gebruiken vanuit je nek - zorg dat je ellebogen boven je schouders liggen en de kracht van de beweging komt vanuit je rugspieren, niet vanuit je nek.
 • Gebruik van slechte techniek - Als je de techniek of posture verkeerd uitvoert, zal je weinig resultaat zien. Zorg voor een goede terugkeer naar de startpositie, trek je knie en polsbanden terug naar je borst en beweeg reisnochmaal voor een goede uitvoering.


Welke spieren train je met deze oefening?

De Cable Crunch oefening betrekt een verscheidenheid aan spieren, waaronder spieren die het bovenste deel van de buik en de borst aansturen. Deze bevatten de rectus abdominis (platte buikspieren), de obliques (buig- en draaispieren) en de serratus anterior (die zorgt voor schoudervoering). Door op een sta- of zitbank te staan terwijl je de haak van de cable machine optrekt met je handen, baan je je weg langs dit complex van spieren als je je bovenlichaam omhoog trekt.

Op deze manier ben je in staat om je buikspieren een krachtige workout te geven door je bovenlichaam tegen je benen aan te duwen. Dit helpt bij het versterken van de spieren die je buikspieren flat houden, wat resulteert in een betere lichaamshouding. Deze oefening ondersteunt ook de bouw van de obliques waardoor je een betere stabiliteit in je gespierde, slanke en tonische buik krijgt.

Het is duidelijk dat de Cable Crunch oefening een veelzijdige oefening is die alle veelbelovende spiergroepen die instaan voor de buik en de borststreek betrekt. Uitgevoerd met de juiste vorm en frequentie zal deze oefening bijdragen aan sterkere en slankere buik- en serratus-spieren, waardoor je lichaamshouding en functionele sterkte verbeteren.


Voordelen

 • Stimuleert de buikspieren: De Cable crunch oefening beïnvloedt en activeert de buikspieren door de stabilisatie die optreedt bij het strekken van de buik. Hierdoor zal de buikspieren beter ontwikkeld worden.
 • Versterkt de rugspieren: De oefening vereist dat je weerstand biedt aan de kabel tijdens het strekken, niet alleen bij de buik, maar ook bij uw rugspieren. Dit versterkt de rugspieren.
 • Verbetert de belastbaarheid van het lichaam: Door de oefening wordt het lichaam sterker en bestendiger tegen verwondingen als gevolg van het verplaatsen van het lichaamsgewicht.
 • Verbetert de algehele gezondheid: De Cable Crunch is een krachtige oefening om bepaalde spieren en gewrichten gezond te houden. Door de juiste technieken te gebruiken, kan deze oefening bijdragen aan verbetering van de algehele gezondheid.
 • Verhoogt het uithoudingsvermogen: Door de Cable Crunch oefening te gebruiken wordt niet alleen de algemene conditie verbeterd, maar ook het uithoudingsvermogen. Het doen van de oefening verbetert ook het vermogen van het lichaam om meer vuur te maken met weinig energieverbruik.
 • Bevordert de prestaties: dankzij het doen van deze oefening helpt versterking van verschillende spieren in het lichaam om algehele prestaties te verbeteren. Door het krachtige karakter van de oefening, zijn de buikspieren, de rugspieren en de schouderspieren sterker en kunnen ze beter forceren en prestaties verbeteren.


Variaties


Reverse crunch

Deze variatie richt zich meer op het bovenste deel van de rectus abdominus. De oefening concentreert de spanning meer op de lagere abdominale spieren, waardoor deze spiergroep groter gemaakt kan worden. Als je meer gevorderd bent, kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door gebruik te maken van een minder stabiele ondergrond, zoals een bosu bal of medicijnbal.


Cross-over crunch

In deze variatie is je lichaam gekruist in plaats van recht. Dit richt de druk meer op de obliques, de zijwaartse buikspieren, waardoor je meer verwevenheid in je core krijgt.


Kneecrusher

De kniecrunch variatie is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je abdominale spieren allemaal betrokken zijn. Start met één knie en houd vervolgens de achterkant van je knieën tegen elkaar. Trek je schouders naar je knieën terwijl je je rug vasthoudt.

De juiste variaties afhankelijk van niveau en doelen kiezen, kan een geweldige manier zijn om de resultaten te maximaliseren. Beginners kunnen beginnen met reverse crunches, terwijl gevorderden waarschijnlijk een uitdaging vragen met kniecrushes of cross-over crunches. Zoek vooruitgang en werk je normaal uit om je spieren meer te betrekken bij de beweging.


De cable crunch in je training

De cable crunch oefening is een effectieve oefening voor de ontwikkeling van de corespieren, waardoor het een belangrijk onderdeel is van een volledig trainingsprogramma. Het is belangrijk om deze oefening te includeren in uw workoutprogramma om een sterke, gebalanceerde en goed gepositioneerde lichaamsbouw te bereiken. Voor beginners is het aanbevolen om drie sets met 10 herhalingen uit te voeren als onderdeel van een full-body workout. Voor gevorderden is het aanbevolen om vijf sets van 15-20 herhalingen af te werken. Hoewel het mogelijk is om de verschillende varianten van de cable crunch als aparte oefening te doen, kan het worden opgenomen in een full-body workout. Wanneer u deze oefening combineert met andere kernspieroefeningen en grote spiergroep bewegingen, kunt u het meeste uit uw trainingsprogramma halen.


Cable crunch vs andere oefeningen

De cable crunch is een effectieve manier om je buikspieren te ontwikkelen. De cable crunch combineert bewegingen en is het resultaat van de verschillen in de kabel. Vergeleken met andere populaire oefeningen zoals de crunch, de leg raise of knie-opheffer, is de cable crunch eenvoudig uit te voeren en versterkt het meer je stukken abs.

Een voordeel van cable crunch versus andere oefeningen is dat het je abs traint met een constante spanning, terwijl andere oefeningen meer gericht zijn op explosiviteit en bewegingsbereik. Daarnaast geeft de cable crunch je meer stabiliteit tijdens het uitvoeren van de oefening. Het nadeel van de cable crunch is dat het alleen werkt op dit ene bereik van stukken abs, waar andere oefeningen meer doelgroepen hebben zodat je je ab-spieren in hun gehele omvang kunt trainen.

Om een meer complete ab-workout te krijgen, kun je de cable crunch combineren met andere oefeningen zoals crunches, leg lifts en knie-opheffers. Elk van deze oefeningen heeft zijn eigen voordelen, dus het combineren ervan zal een meer veelzijdige, effectieve training geven. Je kunt ook crunches en cable crunch alterneren binnen een training, afhankelijk van je doelen en trainingsniveau.


Veel gestelde vragen


Welke spieren worden getarget met de Cable Crunch?

Grootte en midden buikspieren worden getarget met de Cable Crunch oefening.


Wat is de beste manier om de Cable Crunch correct uit te voeren?

De beste manier om een Cable Crunch correct uit te voeren, is door je buik en rug achterover te trekken om je talrijk naar het kabelapparaat te buigen, daarna de weerstand beweging te maken door het kabeleinde zo dicht mogelijk naar je kin toe te trekken en daarna terug te komen naar de beginpositie.


Hoe zwaar zou de weerstand moeten zijn bij een Cable Crunch?

Het is het beste om te beginnen met een lichte weerstand en het gewicht te verhogen wanneer je meer technische behendigheid hebt verworven bij de Cable Crunch. Een goede regel is om te starten met 50% van je maximale gewicht en dan geleidelijk te verhogen bij elke set.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}