.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

9 TIPS VOOR LOOPBANDVEILIGHEID

Auteur: Chesney
Publicatie: 21/11/2019
Laatste update: 26/03/2024

Loopbanden kunnen erg gevaarlijk zijn als je ze niet op de juiste manier gebruikt of als je de veiligheidsmaatregelen niet volgt. Je kan de beste loopband ter wereld hebben, maar als je hier roekeloos mee omgaat of niet de algemene richtlijnen volgt, kan de beste workout ooit leiden tot blessures.

Het is belangrijk om kinderen en huisdieren altijd weg te houden van jouw loopband en nooit de sleutel in de machine te laten als je hem niet gebruikt. Hier volgen negen veiligheidstips om het risico op loopbandblessures zo klein mogelijk te houden.

Bekijk onze 'loopband veiligheidstips' video

1. Kijk vooruit

Het komt vaak voor dat beginners naar hun voeten kijken tijdens het lopen, vooral als ze ook nog geen ervaring hebben op loopbanden. Sporters die naar beneden of opzij kijken zullen sneller hun evenwicht verliezen en vallen. Vaak volgen de voeten de ogen, dus als je opzij kijkt zullen je voeten ook sneller naar de zijkant verschuiven, waardoor ze sneller geblesseerd raken. 

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht van mensen die de loopband nog maar een paar keer hebben gebruikt. Tijdens het trainen op de loopband, krijgen gebruikers het gevoel dat de grond beweegt. Als zij er dan vanaf stappen kunnen de atleten zich gedesoriënteerd voelen, dus is het handig als zij zich even aan iets vasthouden totdat deze duizeligheid weg is.

9 tips voor loopbandveiligheid

2. Gebruik de handvaten niet

Het is helemaal prima om de leuningen te gebruiken als je moet wennen aan het bewegen van de machine, maar als je ze voor lange tijd gebruikt kan je je schouders en ellebogen overbelasten. Het is ook een signaal dat je je snelheid of hellingspercentage te hoog hebt ingesteld en dat dit moet worden aangepast naar een aangenamer niveau.

Door de leuningen te gebruiken kan een sporter zichzelf uit evenwicht brengen, waardoor hij sneller been- en voetblessures krijgt. Door aan de leuning vast te blijven houden, verbrand je ook minder calorieën, omdat de buikspieren niet worden aangespannen zoals eigenlijk zou moeten. Beweeg je armen lekker tijdens het lopen, om zo een meer natuurlijke beweging na te bootsen en meer calorieën te verbranden. 

3. Begin op een laag tempo

Als je aan een workout begint, is het belangrijk om op een laag tempo te beginnen en niet gelijk de machine op volle toeren aan te zetten. De meeste machines beginnen met een langzaam tempo, ongeacht de snelheid waar hij mee was uitgezet.

Deze veiligheidsmaatregel kan echter storen en tot blessures leiden als je een veel tragere snelheid verwacht dan waar de loopband mee begint. Zelfs als een gebruiker van plan is om te gaan sprinten, is het altijd handig om langzaam te beginnen en geleidelijk de snelheid te verhogen. 

4. Verhoog óf de snelheid óf het hellingspercentage

Loopband kopen voor betere gezondheid

Het aanhouden van een hoge snelheid of een hoog hellingspercentage is erg moeilijk. Iedereen die zijn loopband gebruikt om op een helling te rennen zou eerst moeten proberen om de snelheid (tot een comfortabel niveau) op te krikken. Het gebeurt snel dat hardlopers uitglijden en vallen als zij zowel de snelheid als het hellingspercentage (enorm) verhogen zonder tussenstappen.

5. Loop niet op blote voeten

Er ontstaat hitte door de wrijving van de bewegende band over de machine heen, dus moeten je voeten hier goed tegen beschermd worden. Brandplekken, schaafwonden en blaren komen vaak voor bij hardlopers die hun loopband op blote voeten gebruiken.

Iedereen moet goed passende schoenen dragen als zij trainen, aangezien de schoenen de schok van het lopen opvangen en de spanning op de gewrichten wegnemen. Voeten kunnen ook makkelijk vast komen te zitten tussen de zijkant van de band en van de machine, waardoor ernstige verwondingen kunnen optreden.

Gepast schoeisel voor loopbandveiligheid

Het is vooral belangrijk om schoenen te dragen als je de loopband in de sportschool gebruikt, vanwege schimmel en andere bacteriën die via blote voeten verspreid kunnen worden. Daarnaast is het ook nog onhygiënisch. Veel sportscholen staan het dan ook niet toe dat hun sporters zonder schoenen rondlopen.

6. Stap niet af van een bewegende loopband

Het voelt misschien verleidelijk om van een bewegende loopband af te stappen als je even naar de voordeur of de WC moet. Een bewegende loopband is voor iedereen in de buurt gevaarlijk en moet volledig worden uitgeschakeld als je er vanaf stapt. Iedereen die een loopband gebruikt zou moeten weten waar de noodknop zit, zodat het snel kan worden stopgezet als hij/zij geblesseerd raakt of een stuk kleding vast komt te zitten in de machine.

7. Hou kinderen uit de buurt

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden er elk jaar ongeveer 8700 verwondingen van kinderen gedocumenteerd, die het resultaat zijn van fitnessapparaten. Machines met bewegende onderdelen zijn gevaarlijk voor kinderen en moeten worden weggestopt in een veilige ruimte.

Loopbanden veroorzaken vaak letsel aan handen en armen van kinderen, die nieuwsgierig zijn en hun handen op of tussen de band en de rest van de machine stoppen. Het is dan ook verstandig voor ouders om alleen de loopband te gebruiken als de kinderen in de gaten worden gehouden door een andere volwassene. 

8. Voorzie voldoende ruimte

Genoeg ruimte voor loopbandveiligheid

Iedereen die een loopband gebruikt, zou moeten proberen om zichzelf in balans te houden en de machine veilig te gebruiken. Maar, zelfs de meest ervaren loopbandgebruiker kan wel eens vallen. Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat je achter de loopband genoeg ruimte hebt, zodat je niet gelijk je hoofd stoot als je van de machine afvalt. Loopbanden bewegen snel en er zit best wat kracht in de machine, dus wees voorzichtig zodat je geen blessures krijgt als je valt.

9. Leg de lat niet te hoog

En tot slot, zou iedereen zijn eigen grenzen moeten kennen en zichzelf niet zo ver pushen dat je blessures krijgt. Het in de gaten houden van je hartslag is zeker aan te raden. Iedereen moet eigenlijk weten wat hun gewenste hartslag is en niet over 80% van deze hartslag gaan. Het lichaam verbrandt vet het efficiëntst als hij met een hartslag van 50% tot 70% van de gewenste hartslag werkt. Daarnaast vinden ernstige hartproblemen, zoals hartaanvallen en beroertes, het vaakst plaats bij een hartslag van 90% van de gewenste hartslag.

Loopbanden zijn waardevolle fitnessapparaten en kunnen mensen helpen om fit te blijven als zij niet buiten kunnen hardlopen. Maar, iedereen die een loopband gebruikt, zou maatregelen moeten treffen om de kans op blessures en verwondingen (van henzelf, van omstanders en van dieren) zo minimaal mogelijk te houden.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}