.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

5 tips om het maximale uit je loopband te halen

Auteur: Chesney
Publicatie: 29/10/2019
Laatste update: 23/07/2023

5 tips om meer uit je loopband te halen

Loopbanden zijn de meest populaire fitnessapparaten voor thuis. Ze worden ook vaak gebruikt door sportscholen om een goede cardiotraining aan te kunnen bieden. 

5 tips om het meeste uit je loopband voor thuis te halen

Veel sporters stoppen vaak met het gebruik van loopbanden, omdat ze geblesseerd zijn geraakt of omdat ze niet zoveel calorieën verbranden als de machine hen vertelt. Hier volgen vijf manieren om meer uit je loopband te halen, ongeacht op welk niveau je ook zit.

Tip 1: Zorg voor afwisseling

Spieren passen zich op een vast fitnessschema aan, dus door telkens dezelfde workout te doen zal je na een paar weken geen resultaat meer zien. Door wat afwisseling in je workout op de loopband te verwerken, zal je veel makkelijker door je “fitness plateau” heen komen en veel minder snel verveeld raken. Het is makkelijk om je workout een beetje te veranderen, door een paar factoren aan te passen, zoals;

  • Snelheid: het tempo waar je mee loopt of rent heeft direct invloed op de snelheid waar je calorieën mee verbrandt.
  • Helling: door het hellingspercentage te verhogen, laat je je lichaam harder werken, alsof je een heuvel oploopt.
  • Tijd: door de tijd die je op de loopband doorbrengt te veranderen, zorg je ervoor dat je spieren niet op basis van hun spiergeheugen de beweging uitvoeren.

Tip 2: Gebruik gewichten

Door gewichten te gebruiken tijdens het trainen, dwing je je lichaam om harder te werken, waardoor er meer calorieën worden verbrand.

-> Lees ook: Calorieverbruik op een loopband

Dit is precies de reden waarom zwaardere mensen vaak meer calorieën verbranden dan magere mensen. Elke kilo die dichter in de buurt van het streefgewicht van een sporter komt, is moeilijker om te verliezen. Door een gewichtsvest te gebruiken kan je op een veilige manier extra gewicht dragen en de workout moeilijker maken. Het gewicht wordt in het vest gelijkmatig verspreid, waardoor de looppas van de sporter niet wordt beïnvloed en hij niet uit balans raakt. Je kan ook handgewichten gebruiken, maar hierdoor komt er wellicht wel meer spanning te staan op de gewrichten in je arm. Door de gewichten dicht bij je lichaam te houden verlaag je deze spanning.

Tip 3: Laat de machine niet al het werk doen

het meeste uit je loopband voor thuis halen

Als je op een loopband (hard)loopt, is het makkelijk om aan de leuningen van de machine te gaan hangen, in plaats van met je armen te zwaaien. Maar, sporters verbranden hun calorieën veel efficiënter als zij hun hele lichaam gebruiken tijdens het trainen. Sommige mensen houden gewichten in hun handen, als een geheugensteuntje om de loopband niet vast te houden. Andere mensen leggen hun handen in hun heupen. Hierdoor loop je ook gelijk mooi rechtop, wat essentieel is om efficiënt calorieën te verbranden én verwondingen te voorkomen.

Mensen die thuis op een loopband rennen moeten hun passen kort houden zodat de band niet al het werk doet. Door een metronoom te gebruiken zorg je ervoor dat je goed in een bepaald ritme loopt. Veel sporters stellen de snelheid te laag in, waardoor ze hun hartslag niet ver genoeg omhoog krijgen om efficiënt calorieën te verbranden.

Tip 4: Houd het vol

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zouden gezonde volwassenen minstens vijf keer per week moeten sporten, voor minimaal 30 minuten per dag. Je hoeft niet per se op een loopband te sporten, maar dit is voor veel mensen handig, omdat ze gewend zijn aan (hard)lopen en dit kunnen combineren met TV kijken of naar muziek luisteren. Ongeveer 33% van alle volwassenen sport niet genoeg tijdens hun vrije tijd. Iedereen moet een workout routine vinden die voor henzelf werkt, om dit vervolgens ook vol te houden. Door elke twee weken je workout (een beetje) te veranderen, zorg je ervoor dat je lichaam went aan regelmatig sporten en dat je minder snel verveeld raakt tijdens het sporten. Door samen met een vriend te sporten, kan je ook een stuk gemotiveerder worden.

Tip 5: Warming up en cooling down

Blessures en pijn worden vaak veroorzaakt door het niet uitvoeren van een goede warming up en cooling down. Veel sporters lopen als warming up vijf minuten, zodat hun spieren warm zijn als zij gaan stretchen. Stop elke tien minuten om te stretchen als je wat ouder bent of last hebt van je spieren. Stretchen houdt je spieren soepel en zorgt ervoor dat zij goed kunnen werken. De cooling down na je workout is net zo belangrijk als de warming up.

Atleten die gewond zijn kunnen niet sporten totdat hun lichaam hersteld is en zij moeten dan ook een dokter opzoeken en advies vragen om verdere verwondingen te vermijden. Veel mensen die geblesseerd zijn geraakt tijdens het sporten hebben enorm veel moeite om weer gemotiveerd te worden en opnieuw te beginnen met sporten.

Bonus Tip: Luister naar muziek

Door naar muziek te luisteren of video’s te bekijken kan je ervoor zorgen dat je minder snel verveeld raakt en je workout veel efficiënter wordt. Onderzoekers van de Elon University in North Carolina zijn tot de conclusie gekomen dat hardlopers die video’s bekijken of muziek luisteren sneller rennen en meer calorieën verbranden dan iemand zonder afleiding. Als je naar vrolijke muziek luistert kom je sneller in de juiste stemming om te gaan sporten en het moedigt je aan om het tempo van de muziek aan te houden. De meeste sporters zijn gemotiveerd om te rennen tot het einde van een bepaald liedje of een bepaalde video, ongeacht de duur hiervan.

Iedereen wilt zo veel mogelijk calorieën verbranden als zij trainen. Het vermijden van blessures en door het gewichtsverlies-plateau heen komen zijn belangrijk om gemotiveerd te blijven om vijf dagen per week te blijven sporten. Deze tips kunnen door alle sporters, los van niveau, worden gebruikt om meer uit hun loopband te halen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}