.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Vitamine B tegen muggen? Helpt het? Hoeveel nodig? Welke soort?

Auteur: Chesney
Publicatie: 09/06/2023
Laatste update: 12/06/2023

Muggen kunnen erg vervelend zijn. Niet alleen het geluid dat ze maken net wanneer je probeert te slapen is irritant maar ook de muggenbeten zelf kunnen jeuk en zelfs allergische reacties veroorzaken.

Genoeg reden dus om een middel te zoeken dat deze insecten op een afstand houden. 

Veel mensen zijn er van overtuigd dat B-vitamines helpen om muggen weg te houden. Maar wat is daar precies van waar? Loont het de moeite om supplementen te nemen en zo meer vitamine B binnen te krijgen om muggen weg te houden?

Ik zocht het voor je uit.


Waarom worden muggen tot je aangetrokken?

waarom worden muggen tot je aangetrokken

Muggen worden op verschillende manieren aangetrokken tot mensen. Hier zijn een paar redenen waarom muggen op jou af kunnen komen:

  1. Geur: Muggen hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en worden aangetrokken door de geur van menselijke huid, ademhaling en zweet. Ze worden vooral aangetrokken tot de geur van melkzuur, ammoniak en andere chemicaliën die vrijkomen bij het zweten.
  2. Kooldioxide: Muggen kunnen ook worden aangetrokken door de kooldioxide die we uitademen. Ze zijn in staat om kleine concentratieverschillen van kooldioxide in de lucht waar te nemen, waardoor ze menselijke ademhaling kunnen volgen en mensen kunnen vinden.
  3. Lichaamswarmte: Muggen zijn gevoelig voor warmte en kunnen lichaamswarmte detecteren. Ze zijn in staat om warmtebronnen te lokaliseren en kunnen worden aangetrokken door de warmte die ons lichaam afgeeft.
  4. Beweging en visuele signalen: Snelle bewegingen en contrasterende visuele signalen kunnen muggen aantrekken. Dit verklaart waarom ze soms op mensen afkomen die bijvoorbeeld donkere kleding dragen of zich snel door de omgeving bewegen.

Niet iedere persoon trekt even hard muggen aan. Elke persoon geeft een  andere hoeveelheid chemische stoffen af via de huid waardoor de geur verschillend is. Ook genetische factoren, zoals bepaalde bloedgroepen, kunnen een rol spelen bij de aantrekkelijkheid voor muggen.


Wat is de theoretische connectie tussen muggen en vitamine B?

Er is een veelvoorkomende mythe dat het innemen van vitamine B supplementen zou helpen om muggen op afstand te houden. Er wordt beweerd dat het de geur van je huid zou veranderen en muggen minder aantrekkelijk zou maken.


Welke soort Vitamine B zou werken tegen muggen?

In de populaire mythe dat vitamine B zou werken tegen muggen is het vitamine B1, ook wel gekend als Thiamine, de specifieke soort dat zou helpen.

Thiamine is een essentiële, in water oplosbare, vitamine. Deze vitamine is betrokken bij verschillende biochemische processen en is essentieel voor de omzetting van koolhydraten in energie.


Wat is de effectiviteit van vitamine B als afweermiddel tegen muggen?

Helaas heeft wetenschappelijk onderzoek (bron) bewezen dat vitamine B niet effectief is als afweermiddel tegen muggen.

Sommige bronnen beweren dat Thiamine (vitamine B1), de symptomen van insectenbeten verlichten, is ook daar geen wetenschappelijk bewijs voor (bron).

Vitamine B1, Thiamine, gebruiken als afweermiddel tegen muggen is dus niet bewezen.


Wat zijn alternatieve methoden om muggen te bestrijden?

De beste manier om muggen te bestrijden is door DEET te gebruiken. Let er wel op dat DEET ook niet altijd even gezond is. 

Naast een muggenspray kun je muggensteken vermijden door je huid te bedekken en/of onder een klamboe te slapen.


Conclusie: Is vitamine B echt een effectief muggenafweermiddel?

Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine B helpt om muggen af te weren. De enige manier om muggen te bestrijden is door DEET te gebruiken, je huid te bedekken en/of onder een klamboe te slapen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}