Lopen op een loopband of buiten hardlopen? Wat kies je best?
Ben je een fanatieke hardloper? Leg je veel kilometers af per dag? Dan is het wel belangrijk om hiervoor de juiste instrumenten te hebben. Als je buiten hardloopt, moet je bijvoorbeeld over het juiste schoeisel beschikken. Als je binnen hardloopt, moet je bijvoorbeeld een juiste loopband hebben. Maar, waar leg jij de meeste kilometers af? Op een loopband of buiten?
In dit artikel maken we graag een vergelijking tussen lopen op een loopband en lopen in de buitenlucht. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. Wat is nou de beste keuze? Wat kunnen wij aanraden? Aan het einde van dit artikel kan je een algehele conclusie vinden. Allereerst gaan we nader kijken naar het lopen op een loopband.
Hardlopen op een loopband
We zien een tendens dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een loopband aan te schaffen. Hoe dat komt? Zelf vermoeden we dat dit onder andere te maken heeft met het hectische leven. Het leven is ontzettend druk tegenwoordig. Iedereen moet van alles en alles gaat in de hoogste versnelling.
Als je dan thuis een loopband hebt staan, is de drempel lager om hier gebruik van te maken. Als je even een half uurtje over hebt, loop je naar de loopband toe en ga je aan de slag. Je hoeft daarvoor ook niet de kou in te gaan. Nee, je bent heerlijk in je eigen huis en je kunt aantrekken wat je wenst. Je moet met niemand rekening houden en dat spreekt veel mensen aan.
Daarnaast is een loopband een stuk minder belastend voor je gewrichten. Dat zit zo: bij het zetten van een stap komt je voet op de ondergrond neer. Dit gaat met de nodige krachten. Waar blijven die krachten? Als je buiten op de straat hardloopt, veren de straatstenen of het asfalt echt niet mee. Nee, de krachten worden weer terug je benen ingeduwd.
Het gevolg? Je gewrichten worden behoorlijk belast. Uiteindelijk zijn het namelijk je gewrichten die deze krachten te verwerken krijgen. Bij het hardlopen op een loopband bevat de loopband een bepaalde vering/demping. Deze demping zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van de krachten opgevangen en afgevoerd worden. Voor je gewrichten is het dan ook een stuk beter om op een loopband hard te lopen. Het is een stuk minder belastend en loopt ook veel aangenamer
Ook is het met een loopband mogelijk om een trainingsprogramma op te stellen. Je kunt kiezen voor één van de standaard trainingsmethodes of zelf een programma opstellen. Als je eenmaal een heerlijke training gevonden hebt, kan je deze ook weer in het geheugen van de loopband opslaan. De volgende keer dat je weer van de loopband gebruik maakt, kan je dezelfde training dus weer selecteren.
Tot slot willen we nog benoemen dat je met een loopband ook intensief kunt trainen. Dat is te danken aan de hellingshoek die je op een loopband in kunt stellen. Je kunt daarmee in feite instellen dat je een hoge berg aan het beklimmen bent. Als je dat in Nederland in de buitenlucht wilt doen, moet je eerst een paar uur rijden om in enig heuvelachtig gebied terecht te komen.
Buiten hardlopen
Het is uiteraard ook een heerlijke mogelijkheid om in de buitenlucht hard te lopen. Je kunt genieten van het zonnetje en je kunt de frisse lucht inademen. Dat is dan ook zeker één van de grootste voordelen van buiten hardlopen. Het is een stuk gezonder dan binnen in je huis hardlopen. Een bijkomend voordeel is dat je prachtige routes uit kunt stippelen. Dat vergt wel enige voorbereidingstijd, maar levert je wel een hele hoop op.
Aan het buiten hardlopen zit echter ook een keerzijde. Dat heeft te maken met de krachten die vrijkomen bij het hardlopen. Als je een stap op een harde ondergrond zet, komen daar krachten bij vrij. Dat proces hebben we hierboven onder het kopje ‘hardlopen op een loopband’ reeds uitgelegd.
Het probleem van steen/asfalt/beton is echter dat dit materiaal absoluut niet mee veert. De krachten die vrijkomen, worden dus net zo hard weer terug je lichaam in gekaatst. Het gevolg is dat je gewrichten behoorlijk zwaar belast worden.
Sowieso moet je daarom ook altijd goede hardloopschoenen met veel demping aanschaffen. Die schoenen kunnen alleen niet dezelfde demping opwekken als een loopband. Bij het buiten hardlopen moet je hier dan ook goed op letten en bij eventuele klachten direct stoppen.
Overigens hebben enkele onderzoeken wel iets interessants uitgewezen. Het is namelijk zo dat je in de buitenlucht harder en langer hard kunt lopen dan op een loopband. Voor het uithoudingsvermogen is het dan wellicht handiger om buiten te gaan hardlopen. Maar, dan moet je je soms wel door de kou en regen heen zien te slaan. Bij het buiten hardlopen ben je namelijk wel altijd afhankelijk van externe factoren.
Wat is beter: loopband of buiten hardlopen?
Dan staan we nu voor de grote vraag. Wat is beter: loopband of buiten hardlopen? We kunnen allereerst stellen dat het voor jouw gewrichten beter is om op een loopband hard te lopen. De loopband weet de krachten goed op te vangen en daardoor worden je gewrichten een stuk minder belast. Voor het uithoudingsvermogen is het echter weer beter om buiten hard te lopen. Dat wijzen meerdere onderzoeken uit.
Aan het einde van de rit kunnen we echter stellen dat het lopen op een loopband beter is. Je kunt zelf je trainingsprogramma’s maken en laten onthouden, je hebt handige functies op een loopband, je bent niet afhankelijk van het weer, je kunt 24/7 gebruik maken van de loopband en je gewrichten worden minder belast.
Het enige wat je wel moet doen, is een investering. Het aanschaffen van een loopband kost simpelweg geld. We willen je dan ook graag aanraden om een loopband uit te zoeken en deze aan te schaffen. Zet deze op de gewenste plek in je huis en ga heerlijk aan de slag. Je bent namelijk niet afhankelijk van het weer of andere factoren. Veel plezier met je loopband!
Leestip
Tips bij het aankopen van een loopband