.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Incline Dumbbell Press

Auteur: Chesney
Publicatie: 18/04/2023
Laatste update: 05/05/2023

Ik kan je met een gerust hart vertellen dat de Incline Dumbbell Press oefening één van de meest effectieve oefeningen is om de borstspieren te trainen

Het is een variatie op de Flat Bench Dumbbell Press, waarbij de bank schuin omhoog staat. Door de hoek van de bank te veranderen, verandert ook de nadruk op de spieren die worden getraind. De Incline Dumbbell Press richt zich voornamelijk op de bovenste borstspieren en de voorkant van de schouders, terwijl de Flat Bench Dumbbell Press zich meer richt op de middelste borstspieren.

In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over de Incline Dumbbell Press oefening, van de anatomie van de betrokken spieren tot de juiste techniek en veelgemaakte fouten die je moet vermijden.

Ook zal ik verschillende variaties van de oefening bespreken en hoe je deze kunt opnemen in je trainingsprogramma. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, dit artikel zal je helpen om het meeste uit de Incline Dumbbell Press te halen en je borstspieren naar een hoger niveau te tillen.

Uitvoering

incline dumbbell press

Hier is het stappenplan voor de perfecte uitvoering van de Incline Dumbbell Press:

 1. Ga op een bank zitten met een hoek van ongeveer 30-45 graden. Zorg ervoor dat je goed vastzit op de bank en dat je voeten stevig op de grond staan. Pak een set dumbbells met een gewicht dat je aankan en houd ze vast aan de zijkant van je borst, met je ellebogen gebogen en parallel aan de grond.

 2. Adem in en duw de dumbbells omhoog tot ze bijna tegen elkaar aan komen. Je moet het gewicht beheersen en niet meteen omhoog gooien. Houd de beweging langzaam en gecontroleerd.

 3. Adem uit terwijl je de dumbbells langzaam naar beneden laat zakken, totdat je ellebogen iets lager zijn dan je schouders. Laat de dumbbells niet te ver naar beneden zakken, want dit kan leiden tot overbelasting van de schouders en blessures.

 4. Adem in en duw de dumbbells opnieuw omhoog, terwijl je de spieren van je borstspieren en schouders aanspant. Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen.

Extra tips:

 • Houd je polsen recht en je handen stevig om de dumbbells. Dit voorkomt blessures en helpt je om het gewicht beter te beheersen.

 • Zorg ervoor dat je ellebogen niet te ver naar buiten of te ver naar binnen staan tijdens de oefening. Dit kan leiden tot overbelasting van de schouders en ellebogen.

 • Focus op het aanspannen van je borstspieren en schouders terwijl je de dumbbells omhoog duwt. Dit helpt je om de maximale voordelen uit de oefening te halen.

 • Gebruik een lichter gewicht als je de oefening voor het eerst doet. Je kunt altijd later het gewicht verhogen als je je meer op je gemak voelt.

 • Doe de oefening langzaam en gecontroleerd. Dit helpt je om de spieren beter te voelen en voorkomt blessures.


Veel gemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Hoewel de Incline Dumbbell Press een effectieve oefening is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het uitvoeren ervan. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende fouten en tips over hoe je deze kunt vermijden:

 1. Te zwaar beginnen: Als je te zwaar begint, kan dit leiden tot blessures en kan het moeilijker zijn om de juiste techniek te behouden. Begin met een lichter gewicht en werk langzaam omhoog.

 2. Te ver zakken met de dumbbells: Als je te ver naar beneden laat zakken met de dumbbells, kan dit leiden tot overbelasting van de schouders en blessures. Zorg ervoor dat je de dumbbells niet te ver laat zakken, houd ze op borsthoogte.

 3. Armen te ver uitstrekken: Als je je armen te ver uitstrekt tijdens het omhoog duwen van de dumbbells, kan dit leiden tot overbelasting van de ellebogen. Zorg ervoor dat je ellebogen licht gebogen blijven en niet te ver uitstrekken.

 4. Geen goede grip op de dumbbells: Als je geen goede grip hebt op de dumbbells, kan dit leiden tot blessures en kan het moeilijker zijn om het gewicht te beheersen. Zorg ervoor dat je een stevige grip hebt op de dumbbells en houd je polsen recht.

 5. Verkeerde positie van de schouders: Als je schouders te ver naar voren komen tijdens het omhoog duwen van de dumbbells, kan dit leiden tot overbelasting van de schouders en blessures. Zorg ervoor dat je schouders naar achteren en omlaag blijven tijdens de oefening.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en te zorgen voor een goede techniek en beheersing van het gewicht, kun je de maximale voordelen halen uit de Incline Dumbbell Press oefening. Bovendien helpt het om blessures te voorkomen en je trainingsresultaten te verbeteren.


Variaties voor verschillende spiergroepen

Hier zijn enkele variaties van de Incline Dumbbell Press die gericht zijn op verschillende spiergroepen:

 1. Close-Grip Incline Dumbbell Press: Deze variatie richt zich op de triceps, terwijl het nog steeds de borstspieren traint. Houd de handgrepen dichter bij elkaar dan bij de traditionele Incline Dumbbell Press.

 2. Incline Dumbbell Flyes: Deze variatie richt zich op de borstspieren, met name op de buitenste en bovenste delen. Begin met de dumbbells boven je borst en laat ze langzaam zakken, zodat je armen parallel zijn met de grond. Breng de dumbbells dan weer omhoog naar de startpositie.

 3. Single-Arm Incline Dumbbell Press: Deze variatie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie van de spieren. Gebruik één dumbbell tegelijk en wissel af tussen links en rechts.

 4. Neutral-Grip Incline Dumbbell Press: Deze variatie richt zich op de binnenste borstspieren en de triceps. Houd de handgrepen vast met een neutrale grip (palmen naar elkaar toe gericht) in plaats van de traditionele overhandse grip.

 5. Incline Dumbbell Pullover: Deze variatie richt zich op de bovenste borstspieren, schouders en rugspieren. Houd de dumbbells vast boven je borst en laat ze langzaam achter je hoofd zakken tot je armen parallel zijn met de grond. Breng de dumbbells dan weer terug naar de startpositie boven je borst.

Het toevoegen van deze variaties aan je trainingsprogramma kan helpen om verschillende spiergroepen te trainen en plateaus te doorbreken. Probeer een paar van deze variaties en voel hoe het verschil maakt voor je training!


Hoe de incline dumbbell press past in een volledig trainingsprogramma

De Incline Dumbbell Press is een uitstekende oefening om de borstspieren en schouders te trainen, maar het is belangrijk om het op de juiste manier in je trainingsprogramma op te nemen. Hieronder vind je enkele tips over hoe je de Incline Dumbbell Press kunt integreren in je trainingsprogramma.

 1. Kies de juiste trainingsfrequentie: De frequentie waarmee je de Incline Dumbbell Press uitvoert, hangt af van je trainingsdoelen en de intensiteit van je training. Voor beginners wordt aanbevolen om één of twee keer per week te trainen, terwijl gevorderde bodybuilders tot vier keer per week kunnen trainen.

 2. Combineer met andere oefeningen: De Incline Dumbbell Press kan worden gecombineerd met andere oefeningen voor de borstspieren en schouders, zoals de Flat Bench Dumbbell Press, Push-Ups en Shoulder Presses. Door verschillende oefeningen te combineren, kun je de verschillende spiergroepen effectief trainen.

 3. Pas de intensiteit aan: De intensiteit van de Incline Dumbbell Press kan worden aangepast door het gewicht te verhogen, het aantal herhalingen te verhogen of de rusttijd tussen sets te verkorten. Het is belangrijk om de intensiteit geleidelijk te verhogen om blessures te voorkomen en de spieren effectief te blijven trainen.

 4. Houd rekening met hersteltijd: Na het trainen van de borstspieren en schouders, is het belangrijk om voldoende hersteltijd te nemen. Dit betekent dat je deze spiergroepen niet elke dag moet trainen. Geef de spieren minstens 24 uur om te herstellen voordat je ze opnieuw traint.

 5. Varieer in het aantal sets en herhalingen: Het is belangrijk om te variëren in het aantal sets en herhalingen om de spieren te blijven uitdagen en te voorkomen dat ze wennen aan de oefening. Variatie in sets en herhalingen kan helpen bij het opbouwen van spiermassa en het vergroten van kracht.

Door deze tips in acht te nemen en de Incline Dumbbell Press op de juiste manier op te nemen in je trainingsprogramma, kun je de borstspieren en schouders effectief trainen en de resultaten zien die je wilt bereiken.

Anatomie van spieren betrokken bij de oefening

Om de Incline Dumbbell Press effectief uit te voeren, is het belangrijk om te begrijpen welke spieren betrokken zijn bij de oefening. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste spieren die betrokken zijn bij de Incline Dumbbell Press:

 1. Borstspieren: De Incline Dumbbell Press richt zich voornamelijk op de bovenste borstspieren, met name de claviculaire kop van de borstspieren. Dit deel van de borstspieren helpt bij het heffen van de armen en het bewegen van de schouders.

 2. Schouderspieren: De voorkant van de schouderspieren (deltoïden) worden ook aangesproken tijdens de Incline Dumbbell Press. Deze spieren helpen bij het heffen van de armen en het stabiliseren van de schouders.

 3. Triceps: De triceps worden ook aangesproken bij de Incline Dumbbell Press, vooral als de handgrepen dichter bij elkaar worden gehouden. De triceps zijn verantwoordelijk voor het strekken van de armen.

 4. Bovenrugspieren: De bovenrugspieren, met name de rhomboideus en trapezius, worden gebruikt om de schouderbladen naar achteren en omlaag te trekken, waardoor de stabiliteit van de schouders wordt verbeterd tijdens de oefening.

Het begrijpen van welke spieren betrokken zijn bij de Incline Dumbbell Press kan helpen bij het richten op de juiste spieren tijdens de oefening en het maximaliseren van de resultaten. Bovendien kan het helpen bij het identificeren van eventuele disbalansen of zwakke plekken in deze spieren, zodat je gericht kunt werken aan het verbeteren van deze gebieden.


Incline Dumbbell Press vs Flat Bench Dumbbell Press


De Incline Dumbbell Press en de Flat Bench Dumbbell Press zijn beide effectieve oefeningen voor het trainen van de borstspieren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

 1. Nadruk op verschillende spiergroepen: De Incline Dumbbell Press richt zich voornamelijk op de bovenste borstspieren en de voorkant van de schouders, terwijl de Flat Bench Dumbbell Press zich meer richt op de middelste borstspieren.

 2. Hoek van de bank: Bij de Incline Dumbbell Press staat de bank schuin omhoog, terwijl bij de Flat Bench Dumbbell Press de bank plat ligt. Door de hoek van de bank te veranderen, verandert ook de nadruk op de spieren die worden getraind.

 3. Moeilijkheidsgraad: Over het algemeen wordt de Incline Dumbbell Press als iets moeilijker beschouwd dan de Flat Bench Dumbbell Press, vanwege de hoek van de bank. Dit kan leiden tot een verminderde stabiliteit en het moeilijker maken om het gewicht te beheersen.

 4. Potentiële risico's: De Incline Dumbbell Press kan leiden tot overbelasting van de schouders als de dumbbells te ver naar beneden worden gebracht, terwijl de Flat Bench Dumbbell Press het risico op overbelasting van de ellebogen kan vergroten als de dumbbells te ver naar buiten worden gebracht.

Beide oefeningen hebben hun voordelen en nadelen, en de keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur en trainingsdoelen. Het is aan te raden om beide oefeningen op te nemen in je trainingsprogramma om verschillende spiergroepen te trainen en plateaus te doorbreken.


Veel gestelde vragen over de Incline dumbbell Press


Moet ik mijn handen dicht bij elkaar houden tijdens de Incline Dumbbell Press?

Niet noodzakelijk, maar als je je triceps meer wilt richten, kun je je handen dichter bij elkaar houden.


Hoeveel gewicht moet ik gebruiken tijdens de Incline Dumbbell Press?

Het gewicht dat je gebruikt, hangt af van je niveau van kracht en ervaring. Begin met een lichter gewicht en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten toe.


Moet ik mijn ellebogen volledig strekken tijdens de Incline Dumbbell Press?

Nee, je ellebogen hoeven niet volledig gestrekt te zijn tijdens de oefening. Houd ze licht gebogen om de druk van de ellebogen te verminderen en de spieren geactiveerd te houden.


Hoe vaak moet ik de Incline Dumbbell Press doen?

De frequentie hangt af van je trainingsdoelen en de intensiteit van je training. Voor beginners wordt aanbevolen om één of twee keer per week te trainen, terwijl gevorderde bodybuilders tot vier keer per week kunnen trainen.


Kan ik de Incline Dumbbell Press combineren met andere oefeningen?

Ja, de Incline Dumbbell Press kan worden gecombineerd met andere oefeningen voor de borstspieren en schouders, zoals de Flat Bench Dumbbell Press, Push-Ups en Shoulder Presses. Dit kan helpen om verschillende spiergroepen effectief te trainen en plateaus te doorbreken.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}