.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Gezondheidsvoordelen van trainen op de loopband

Auteur: Chesney
Publicatie: 03/12/2019
Laatste update: 23/07/2023

Gezondheidsvoordelen van trainen op een loopband

Normaal sporten heeft tal van gezondheidsvoordelen, zoals een sterker hart krijgen, gewichtsverlies en minder insulineweerstand. Lopen of rennen op een loopband is een excellente manier om tijdens het sporten je lichaam niet zoveel te belasten als wanneer je buiten loopt. Loopbanden laten je ook nauwkeurig je hartslag en bloeddruk in de gaten houden, indien nodig. Deze informatie helpt hartpatiënten te bepalen hoe frequent of zwaar zij kunnen trainen. Hieronder volgen een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen die de loopband met zich meebrengt.

DE ZES GEWELDIGE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN EEN LOOPBAND

VOORDELEN VOOR HET HART 

Loopbanden zijn erg nuttig om hartproblemen te diagnosticeren, zoals kransslagaderverstoppingen en andere hartproblemen. Je lichaam laat niet perse de symptomen van hartziektes of verstoppingen zien als het veel stress ervaart, en door een loopband te gebruiken kan je op een effectieve manier je lichaam net genoeg stress laten ervaren om de patiënt’s vitale functies te onderzoeken.

Deze tests worden vaak uitgevoerd door patiënten die op dit moment geen symptomen vertonen of klachten hebben, maar wel risico lopen door bijvoorbeeld een hoge cholesterolwaarde.

Een gezonder hart als gezondheidsveerdeel van de loopband

Onderzoekers van John Hopkins Medicine zijn erachter gekomen dat vrouwen en mannen die geen doorslaggevende resultaten of zelfs abnormale resultaten hebben na de loopbandtest, twee keer zoveel kans hebben om te overlijden als gevolg van een hartziekte, dan mensen bij wie de testresultaten normaal waren.

Het is zeker mogelijk dat zo’n stresstest foute resultaten oplevert, dus deze test moet altijd worden opgevolgd door andere tests, zoals: 

  • Echo Stresstest: Een stresstest waarbij een echocardiogram wordt gebruikt om de hartfunctie te meten.
  • Hartkatheterisatie: Het inbrengen van een katheter in een specifieke hartkamer, bloedvat of ader op het hart om eventuele verstoppingen te vinden of te bepalen hoe ver de hartziekte is gevorderd.
  • Nucleaire Stresstest: Door kleine hoeveelheden van een radioactieve oplossing te gebruiken, kan je hartfunctie en je bloedsomloop onderzocht worden.
Gezondheidsvoordelen van trainen op een loopband

Regelmatig aerobics doen, zoals op de loopband trainen, verbetert de bloedsomloop door het hart sterker te maken. Aerobics helpen ook om je tegen hart- en vaatziekten te beschermen door LDP (slechte cholesterol) te verminderen en HDP (goed cholesterol) te verhogen. Iedereen met hartprobleem zou eerst met zijn/haar dokter moeten praten, voordat zij zich aan een bepaald trainingsschema gaan houden, zodat ze hun lichaam niet te erg onder druk zetten of om het sporten niet de werking van de medicijnen te laten beïnvloeden.

VOORDELEN VOOR DIABETICI 

Loopbanden zijn ideaal om mensen aan te moedigen vaker te sporten. Daarnaast is regelmatig sporten een grote factor in het onder controle houden van de insulinewaardes bij type 2 diabetici (volgens een onderzoek gepubliceerd in de Indian Journal of Clinical Biochemistry vermindert regelmatig sporten de bloedsuikerspiegel van diabetici).


De combinatie van een goed dieet en regelmatig sporten is de beste manier om de symptomen van diabetes bij patiënten die niet insuline-afhankelijk zijn te verminderen.

Trainen op de loopband voor een betere gezondheid

Elke patiënt moet met zijn/haar dokter praten, voordat hij/zij aan een vast fitnessregime begint, omdat te heftig sporten je bloedsuikerspiegel zelfs kan doen stijgen.

Als je minder dan 20 minuten per keer sport, laat je lever het opgeslagen glucose los als brandstof, maar een sessie van meer dan 20 minuten kan ook handig zijn omdat de spieren dan glucose opnemen (als brandstof) en hiermee de bloedsuikerspiegel in het hele lichaam wordt verlaagd.

Door een loopband vaak te gebruiken kunnen patiënten hun bloedsuikerspiegel dusdanig ver verlagen dat zij minder (of zelfs geen) medicijnen moeten slikken. Regelmatig trainen helpt ook om de hormonen die voor slaap zorgen, onder controle te krijgen. Een goede slaapcyclus helpt mee om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

VOORDELEN VAN SPORTEN

Door regelmatig te sporten kan je in vorm blijven en het verlaagt je kans op ziektes. Het hart is de belangrijkste spier in je lichaam en het heeft sport nodig om in topvorm te blijven. Loopbanden zijn de beste fitnessapparaten voor mensen die net aan hun fitnessverhaal beginnen, omdat het makkelijk te gebruiken is en je lichaam minder uitput dan de meeste workouts. De meeste experts raden aan om vijf dagen per week te sporten, voor 20-60 minuten per keer. Een voornemen, makkelijk te behalen met een loopband.

Trainen op de loopband geeft gezondheidsvoordelen

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}