.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Focus Fitness Row 2 Review: Perfect instapmodel?

Auteur: Chesney
Publicatie: 11/02/2022
Laatste update: 23/07/2023

Focus Fitness Row 2
 • Goedkoop/degelijke kwaliteit
 • Maakt weinig geluid
 • Opklapbaar
 • Ergonomisch ontwerp

De Focus Fitness Row 2 is een zeer populaire roeitrainer onder mensen die net beginnen met roeien. Wij vroegen ons daarom af of deze roeitrainer inderdaad zo goed is. Om dit te onderzoeken hebben een aantal redactieleden de roeitrainer uitgebreid getest.

Vraag jij je af welke sterke punten zijn zij tegengekomen en wat ze minder is minder bevallen? Hoe het zit met de duurzaamheid, gebruiksgemak en de prijs/kwaliteit verhouding van de Row 2? En of de Row 2 daadwerkelijk een van de beste roeitrainers is voor beginners? Lees dan verder voor onze uitgebreide review.

Voor wie is de Focus Fitness Row 2 Roeitrainer geschikt?

 • Mensen met een klein budget: De Row 2 zit qua prijs namelijk aan de onderkant van de markt. Dat zit hem voornamelijk in het ontbreken van gadgets, zoals een trainingscomputer. Wat overblijft is echter een oerdegelijke roeimachine met voldoende uitdagingen.
 • Mensen met weinig ruimte: De Row 2 is gemakkelijk op te klappen en in een hoek van een kamer op te bergen.
 • Beginnende en incidentele sporters: Je kunt op de Row 2 tegelijkertijd vet verbranden, je conditie verbeteren en je spieren trainen. En met de verschillende weerstanden kun je zelf kiezen waar je je op wilt focussen.
 • Lange mensen: De Row 2 is geschikt voor sporters tot 1,90 m lang. Langere mensen kunnen de benen daarom niet strekken en dus niet goed  trainen.

 • Fanatieke sporters: Met maar 8 weerstanden biedt de Row 2 niet genoeg gevarieerdheid om de meer gevorderde sporter te blijven uitdagen. 

Wat zijn de functionaliteiten?

 • Acht instelbare magnetische weerstanden: Hiermee kun je zelf je trainingsniveau bepalen.
 • Kleine display: Hierop wordt de meest essentiële trainingsinformatie weergegeven zoals de tijd, het aantal verbrandde calorieën en de afgelegde afstand.

 • Opklapbaar: Doordat je hem kunt opklappen is de Row 2  gemakkelijk op te bergen na het trainen.
 • Kleine rolwieltjes: Hiermee kun je de roeimachine makkelijk verplaatsen

De duurzaamheid en kwaliteit

Focus Fitness Row 2-2-min

Kwaliteit is goed voor de lage prijs

Focus Fitness timmert, als onderdeel van Betersport, al jaren aan de weg als Nederlands´ bekendste merk voor fitnessapparaten. Deze kenmerken zich steevast door het Hollandse ´no nonsense´ ontwerp: Simpel, sterk en functioneel.  

De Focus Fitness Row 2 is daar geen uitzondering op. Deze hometrainer bestaat uit een stevig stalen frame met enkele kwalitatief hoogwaardige kunststof onderdelen. Met behulp van de verstelbare voetpedalen, softgrip handvatten en een comfortabel zitje wordt een ergonomisch verantwoorde trainingsplek gecreëerd.

Het gebruiksgemak

Focus Fitness Row-2-4-min

Weerstandsknop moet gedraait worden

De Focus Fitness Row 2 Roeitrainer is erg gemakkelijk te gebruiken. Eenmaal gemonteerd is het een kwestie van uitklappen, zitten en sporten maar. Dank zij het ergonomische ontwerp zit je eigenlijk altijd goed tijdens het trainen. Wel zo belangrijk als je wat langere trainingen wilt doen.

Focus Fitness maakt gebruik van een v-belt (vergelijkbaar met een fietsketting) voor de aandrijving van een zeven kilogram zwaar vliegwiel. Hierdoor kun je op het apparaat gemakkelijk vloeiende bewegingen maken.

De v-belt zorg er samen met het magnetische weerstanden systeem ook voor dat de roeimachine nauwelijks geluid maakt. Natuurlijk hoor je altijd wel iets, maar zeker als je deze hometrainer vergelijkt met waterweerstand roeitrainers hoor je een groot verschil.

Een nadeel vinden wij de draaiknop om de weerstanden aan te passen. Om dit gemakkelijk te doen moet je eigenlijk even stoppen met roeien en dat is natuurlijk niet fijn als je net midden in je work-out zit.

Het type weerstand

Zoals je misschien weet maken roeitrainers gebruik van verschillende soorten weerstanden: magnetisch, water, lucht of Hydraulisch. 

In het geval van de Row 2 gaat het om een magnetische weerstand. Dit is vaak het geval bij goedkopere modellen, omdat dit systeem goedkoper is om te maken. Het grote voordeel hiervan is echter dat het apparaat nauwelijks geluid produceert,

De magnetische kop, waarmee je de weerstand kan instellen is onder de monitor gelokaliseerd. Stel je de weerstand hoger in, dan draai je met behulp van de draaiknop de magnetische kop dichter op het vliegwiel. Wil je juist gemakkelijker roeien? Dan draai je de magnetische kop verder van het vliegwiel af. Je kunt in totaal uit 8 verschillende weerstanden kiezen. 

De installatie en het opbergen

Focus Fitness Row 2-3-min

De Row 2 is opklapbaar

Het installeren of monteren van een hometrainer kost altijd even wat tijd. Dat is ook bij de Row 2 het geval. Gelukkig is de installatiehandleiding duidelijk. En als je iemand hebt om je te helpen staat de roeimachine binnen twintig minuten klaar voor gebruik.

Dat je de roeitrainer kunt opklappen is natuurlijk één van zijn grote pluspunten. Om de hometrainer op te klappen moet je een schroef los draaien, waarna je een pin uit de rails kunt halen. De rails kun je vervolgens naar boven klappen, waardoor je roeitrainer in één klap veel minder ruimte inneemt.

Dankzij de handige transportwieltjes onder de roeier rijd je de hometrainer eenvoudig naar een hoekje van de kamer na je work-out.

Het formaat en gewicht

Focus Fitness Row 2-min

196 cm x 40 cm x 53 cm

De Focus Fitness Row 2 Roeitrainer heeft een lengte van 196 centimeter, een breedte van 40 centimeter en een hoogte van 53 centimeter (uitgeklapt). De hometrainer weegt 26 kilogram waarvan 7 kilogram voor de rekening van het vliegwiel komt. Dankzij dit gewicht kun je vloeiende bewegingen maken.

Met deze specificaties geldt dat de Row geschikt ik voor sporters tot 1.90 meter lang en tot 120 kilogram zwaar. Als je langer bent zul je je niet optimaal kunnen strekken, en als je zwaarder bent verliest de roeimachine aan stabiliteit.

Overigens kunnen we aanraden om een trainingsmat onder de roeitrainer te leggen. Dit verhoogt de stabiliteit en voorkomt krassen op de vloer.

De garanties en ondersteuning

De Row 2 komt met een standaard fabrieksgarantie van twee jaar. Voor eventuele fouten in de productie kun je dus tot twee jaar na aanschaf terecht bij Focus Fitness.

De klantenservice van Focus Fitness is zes van de zeven dagen in de week geopend. En op de zaterdagen na zelfs met hele ruime openingstijden. Hierdoor kan je op bijna elke tijdstip bij hun terecht met al je vragen. 

Ook heb je genoeg opties om hun te bereiken: Je kunt de klantenservice bellen, mailen, een appje sturen en je kunt zelfs met een klantenservice medewerker chatten.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

De Focus Fitness Row 2 Roeitrainer zit qua prijs aan de onderkant van de markt. Het is dus gericht op beginnende thuissporters, die niet gelijk veel geld willen uitgeven aan een roeitrainer. Je kunt deze hometrainer het beste vergelijken met de Tunturi Cardio Fit R25. Net als dit model is de Focus Fitness Row 2 Roeitrainer vooral een degelijk instapmodel zonder geavanceerde trainingsmogelijkheden.  

Dat wil echter niet zeggen dat de Focus Fitness Row 2 Roeitrainer een slechte koop is. In tegendeel: Ben je op zoek bent naar een eenvoudige, goedkope hometrainer die niet al teveel ruimte in beslag neemt? Dan is dit een van de beste model wat je kunt kopen. 

Onze panel was namelijk heel tevreden over het geboden comfort en de kwaliteit van de materialen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

 • Goedkoop
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig display met alle essentiele informatie
 • Maakt weinig geluid
 • Ergonomisch ontwerp
 • Opklapbaar
 •  Goede klantenservice
 • Geen geavanceerde trainingsmogelijkheden
 •  Niet geschikt voor mensen die langer dan 1,90 meter zijn  
 • Geen hartslagmeter en ook geen mogelijkheid om een band hiervoor te verbinden met de monitor.
 •  Beeldscherm met de gegevens van je training is wat aan de kleine kant en daardoor niet zo gemakkelijk af te lezen

Het eindoordeel

Na het bekijken van alle functies en eigenschappen van de Focus Fitness Row 2 is het tijd ons om eindoordeel te geven. Daarbij houden we de volgende vraag in ons achterhoofd: “Is de Row 2 een van de beste roeitrainer voor beginnende sporters?”

Duidelijk is dat de Row 2 geen luxepaardje is. Het aantal weerstanden is namelijk redelijk beperkt en er zitten geen trainingsprogramma´s op de kleine console. Maar wat er wel op de hometrainer zit is allemaal top! 

De bouwkwaliteit van het apparaat is voor de prijs namelijk uitstekend. Het ergonomisch verantwoorde ontwerp zorgt er voor dat je er comfortabel op kan sporten. En acht weerstanden is misschien niet heel veel, maar het is toch ruim voldoende voor beginnende sporters die hun conditie willen opbouwen, of willen afvallen

Daar komt nog eens bovenop dat je Row 2 gemakkelijk kunt inklappen en opbergen. En dat is natuurlijk en zeer fijne optie voor als je weinig ruimte in huis hebt. 

De Focus Fitness Row 2 Roeitrainer is daarom volgens ons zeker één van de beste roeitrainers voor beginnende sporters, die thuis aan de slag willen gaan: Betaalbaar, gemakkelijk in gebruik en met voldoende opties om je prestatieniveau te verbeteren.

Focus Fitness Row 2
 • Goedkoop/degelijke kwaliteit
 • Maakt weinig geluid
 • Opklapbaar
 • Ergonomisch ontwerp

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}