.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Focus Fitness Fox 5 Review: Beste crosstrainer in het midden prijssegment?

Auteur: Chesney
Publicatie: 03/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Focus Fitness Fox 5
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Goede bouwkwaliteit en duurzaamheid
 • 16 weerstanden en 12 trainingsprogramma's
 • Geluidloos

De Fox 5 is de best verkochte crosstrainer van het merk Focus Fitness. En dat is zeker niet zonder reden: Er wordt namelijk tegen een scherpe prijs een vrij complete crosstrainer aangeboden, die (in de meeste gevallen) zelfs de grootste fanatiekelingen tevreden stelt.  

Dit blijkt ook uit de vele gebruikersreviews op websites zoals Bol.com, waar het model maar liefst 4.5 sterren krijgt uit 25 gebruikersreviews; een cijfer die maar weinig fitnessapparatuur op Bol.com heeft weten te behalen.

Maar waar heeft de Fox 5 haar populariteit precies aan te danken? Heeft het model ook minpunten, die mensen over het hoofd zien? En wanneer kan je het model toch eigenlijk beter niet kopen?

Je leest het in onze uitgebreide review van de Focus Fitness Fox 5.

Voor wie is de Focus Fitness Fox 5 geschikt?

De Focus Fitness Fox 5 is geschikt voor een grote groep mensen. De crosstrainer heeft namelijk een ruim aanbod aan weerstanden en trainingsprogramma’s. Hierdoor zal hij zelfs de meest fanatieke thuissporters tevreden te stellen. 

Maar de prijs is ook laag en de bouwkwaliteit uitstekend. Daarom is het model ook een goede keuze voor beginnende sporters, die niet een goedkoop instapmodel willen. Maar juist willen investeren in een kwalitatieve crosstrainer, die langer meegaat en fijner aanvoelt.

Een van de grote voordelen van de Fox 5 is dat hij nauwelijks geluid maakt. Dit is mede dankzij de magnetische weerstand en vliegwiel van 10kg. Hierdoor is de crosstrainer een goede keuze voor als je jefamilieleden of huisgenoten niet tot last wilt zijn. 

Ben je op zoek naar een crosstrainer die je kan helpen met revalideren? Voor dit doeleinde is de Fox 5 ook een uitstekende keuze. Het model beschikt namelijk over een lage instap; een eigenschap waar senioren en mensen die minder mobiel zijn ook zeker blij mee zullen zijn. 

Daarnaast heeft het model een vrij hoog belastbaar gewicht: 150 kilogram. Ook als je wat zwaarder bent zal de Fox 5 je dus genoeg stabiliteit. Weeg je echter dicht in de buurt van dit gewicht? Dan gaat het apparaat wiebelen. En kan je beter  een duurder model met een nog hoger belastbaar gewicht kiezen. 

Tot slot heeft de Fox 5 (en zeker de iPlus versie met Bluetooth connectiviteit) behoorlijk wat technische snufjes. Toch zijn er veel duurdere crosstrainers, die nog geavanceerder zijn. Als je op zoek bent naar een zo geavanceerd mogelijke crosstrainer kan je dus beter in het hoogste prijssegment kijken. 

De belangrijkste functionaliteiten en eigenschappen

Wij gaan nu in op de belangrijkste functionaliteiten en eigenschappen van de Fox 5. We geven eerst onze mening over het LCD-scherm van de crosstrainer. 

Het LCD-scherm & trainingsprogramma’s

De Fox 5 beschikt over een duidelijk en simpel te navigeren LCD-scherm. Je kunt hier alle belangrijke trainingsinformatie op vinden:

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • RPM
 • Calorieverbruik
 • Hartslag
 • En wattage

Maar je kunt het scherm ook gebruiken om uit de 12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden te kiezen. Dit hoef je dus niet op een of andere onhandige plek te doen, wat soms wel het geval is bij goedkopere modellen.  

Het navigeren en selecteren werkt ook allemaal uitstekend; je hoeft geen overbodige stappen te maken. En er ontstaan geen onduidelijkheden over hoe je iets moet doen. Je kunt dus lekker snel aan de slag. 

Focus Fitness Fox 5-3-min

Duidelijk en simpel te navigeren LCD-scherm

De 12 trainingsprogramma’s zijn onder te verdelen in voorgeprogrammeerde trainingen, hartslag programma’s en een manueel programma. En er zijn daarnaast verschillende soorten trainingsprogramma’s. Zo zijn er programma’s die speciaal gericht zijn op:

 • Beginnende sporters
 • Vetverbranding
 • Conditietraining 
 • Hartslag
 • En meer

Het hartslagprogramma wordt mogelijk gemaakt dankzij de metalen handsensoren, die in de handgrepen zitten. Dit is voor mensen die op een slimmere manier willen trainen een geweldige toevoeging. Het trainen op basis van je hartslag heeft namelijk vele voordelen:

 • Het geeft je nuttige feedback over hoe hard je traint
 • Het kan je helpen voorkomen dat je overtraind
 • Het kan je helpen trainen in de juist hartslagzone voor optimale vetverbranding
 • En je kunt je trainingssessies optimaliseren

De bouwkwaliteit/materiaal

De Fox 5 heeft een erg stevige constructie; er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van materialen van een hoge kwaliteit. Hierdoor heeft de crosstrainer:

 • Een maximaal draaggewicht van 150kg
 • Uitstekende stabiliteit 
 • Een natuurlijke en comfortabele loopbeweging 

Een gemiddelde crosstrainer heeft normaal gesproken een draaggewicht van rond de 110 - 120 kilo. 150 kilogram is dus ver boven het gemiddelde. Hierdoor kan de Fox 5 ook prima tegen intensief gebruik. 

Focus Fitness Fox 5-7-min

Goede bouwkwaliteit

Door het gebruik van deze kwaliteitsmaterialen weegt de crosstrainer 68 kilogram. Dat is een stuk meer dan wat instapmodellen, zoals de Fox 1 wegen. Dit model weegt namelijk slechts 32 kilogram.

Toch zijn er ook genoeg crosstrainers die nog zwaarder zijn. Hier kan je uit opmaken dat Focus Fitness de Fox 5 voor zoveel mogelijk thuissporters toegangelijk wil houden.. 

Tot slot wordt er voor de knoppen op het LCD-scherm geen gebruik gemaakt van goedkoop plastic. Iets wat je wel bij veel instapmodellen ziet. 

Het vliegwiel

Het vliegwiel, die aan de achterzijde van de crosstrainer geplaatst is, neemt 11 kilogram tot zijn rekening. Dit is een mooi gewicht, omdat het een comfortabele en natuurlijke loopbeweging mogelijk maakt. Soms voelen vliegwielen met een lager gewicht namelijk wel eens wat onnatuurlijk aan.

Het plaatsen van het vliegwiel aan de achterzijde heeft ook een aantal voordelen: 

 • Het apparaat neemt minder ruimte in beslag (130cm x 63cm x 160cm)
 • De druk komt op je voorbenen te staan, waardoor de houding sportief aanvoelt 

Ergonomisch ontworpen handgrepen 

Een belangrijk onderdeel van een comfortabele trainingssessie zijn natuurlijk de handgrepen. En dit is al helemaal het geval bij lange en intense trainingssessies. Gelukkig zit dit bij de Fox 5 helemaal goed. 

Focus Fitness Fox 5-9-min

Ergonomisch ontworpen handgrepen

De handgrepen zijn namelijk ergonomisch ontworpen en voelen zeer comfortabel aan. En ze bieden voldoende grip, zonder dat ze te stroef aanvoelen. 

Lengtepas van 47 cm

Om lang te kunnen trainen moet de loopbeweging zo comfortabel en natuurlijk mogelijk aanvoelen. Naast het vliegwiel wordt het comfort van de loopbeweging ook bepaald door de lengtepas; de grootte van de stappen die je maakt. 

De lengtepas moet goed bij jou passen: Des te langer je bent, des te groter moet de lengtepas zijn. 

47cm zal voor de meeste mensen perfect zijn. En als een realistische loopbeweging aanvoelen. Maar ben je bijvoorbeeld lang (of klein) en voelt deze grootte daarom toch niet niet helemaal perfect aan? 

Focus Fitness Fox 5-6-min

Lengtepas van 47 cm + 4 verschillende standen

Dan is dit geen enkel probleem. Je kunt de lengtepas namelijk op vier standen zitten. En je kan de voetpedalen ook nog eens op drie manieren verstellen. Hierdoor zul je, ongeacht je lengte, de trapbeweging en houding vinden die perfect bij jou past

Keuze uit 3 verschillende varianten 

De Fox 5 is verkrijgbaar in 3 verschillende varianten:

 • De standaard variant
 • De iPlus variant
 • De HTC Variant

Het grote voordeel van de iPlus variant, die slechts 50 euro meer kost, is dat je de crosstrainer ook aan je smartphone of tablet kan verbinden. En dit is een geweldige optie om te hebben. Er zijn namelijk talloze (crosstrainer) applicaties die je kun gebruiken om: 

 • Het trainen leuker te maken
 • Doelgerichter te trainen
 • En om jezelf meer uit te dagen.

Geluidloos trainen

Door de geboden stabiliteit, de magnetische weerstand, de onderhoudsvrije SKF-lagers. en de v-belt aandrijving maakt de Fox 5 zo goed als geen geluid. En komen er geen trillingen van het apparaat af. 

Hierdoor zullen andere mensen geen last hebben van jou trainingssessies. En ook niet als ze een verdieping beneden jou wonen.

Gebruikersreviews en awards

Iets wat zeker in de review vermeld moet worden is dat de Fox 5 in 2017 een Kieskeurig Review Award heeft gewonnen. Dit krijgt een product namelijk niet zomaar: er moeten hiervoor voldoende lovende reviews zijn binnengekomen van mensen die het apparaat daadwerkelijk hebben aangeschaft. 

Veel goede gebruikersreviews

Op Kieskeurig krijgt de crosstrainer een 8,4/10 uit 25 consumenten reviews. Op Bol.com is dit een 4.5/5 uit 24 gebruikers reviews. En dat is iets waar Focus Fitness best trots op mag zijn. Pluspunten die in de gebruikersreviews vaak terugkomen zijn:

 • Stabiliteit en stevigheid
 • Makkelijke bediening
 • Soepele beweging
 • Geluidloos

Daarnaast worden de crosstrainers ook goed beoordeeld door de consumentenbond. 

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding? 

Focus Fitness levert met de Fox 5 sportschoolkwaliteit voor een zeer betaalbare prijs: +/- 650 euro. De crosstrainer is namelijk gemaakt van enkel en alleen kwaliteitsmaterialen. 

Hierdoor staat het apparaat stabiel op de grond, is het bestand tegen intensief gebruikt en voelt het trappen zeer comfortabel aan.  Daar komen ook nog eens de volgende voordelen bovenop: 

 • Makkelijk te navigeren LCD-scherm met voldoende trainingsopties voor fanatieke sporters
 • Vrij compact en geluidloos
 • Verstelbare lengtepas

Wij vinden de prijs/kwaliteit verhouding van de Focus Fitness Fox 5 daarom uitstekend. En dat is zeker niet een uitspraak die wij snel doen. 

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Goede bouwkwaliteit/duurzaamheid
 • Staat zeer stabiel op de grond
 • Comfortabele trapbeweging en houding
 • Lage instap
 • 16 weerstanden en 12 trainingsprogramma’s
 • Makkelijk te navigeren LCD-scherm
 • Maakt geen geluid
 • Draaggewicht tot 150kg
 • Keuze uit 3 verschillende varianten
 • Lengtepas die verstelbaar is
 • Veel lovende gebruikersreviews t
 • Er zijn (duurdere) crosstrainer met meer trainingsprogramma’s, weerstanden en geavanceerde functies

Eindoordeel  

De Focus Fitness Fox 5 is het best verkopende en het best beoordeelde crosstrainer van Focus Fitness. En het model heeft in 2017 een Kieskeurig Best Reviewed Award gewonnen. 

Waarom dit is werd ons tijdens het onder de loep nemen van de crosstrainer vrij snel duidelijk: Er wordt tegen een zeer aantrekkelijke prijs een crosstrainer aangeboden die niet alleen zeer comfortabel en duurzaam is. Maar daarnaast ook met een hoop andere voordelige eigenschappen komt. 

Hierdoor zullen veel thuissporter, die op zoek zijn naar een crosstrainer in het midden prijs segment, bij de Fox 5 uitkomen. 

Maar kunnen we ook zonder enige twijfel zeggen dat de Fox 5 de beste crosstrainer in het midden prijs segment is? Nee. Dat niet. Wat de beste keuze is zal namelijk in grote mate afhangen van jou persoonlijke wensen. En er zijn een aantal goede alternatieven. De VirtuFit CTR 2.1 is hier een goed voorbeeld van. 

Een goed alternatief: De VirtuFit (iConsole) CTR 2.1

Je kunt voor ongeveer 50 euro minder ook een uitstekend model van VirtuFit in huis halen: De VirtuFit CTR 2.1. Dit model heeft een vergelijkbare bouwkwaliteit. Maar ook nog een aantal grote voordelen.

Zo beschikt het model o.a. over een vliegwiel van 20 kilogram, 24 trainingsprogramma’s en 32 weerstandsniveaus en iConsole; de app die door VirtuFit is ontwikkeld.

VirtuFit iConsole CTR 2.1-min

de VirtuFit iConsole CTR 2.1

Wij raden je daarom aan om goed de producteigenschappen van de Fox 5 en de CTR 2.1 te vergelijken. En op basis hiervan te bepalen welke crosstrainer het beste bij jou past. Je kunt onze review van de ViruFit CTR 2.1 hier lezen.

Focus Fitness Fox 5
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Goede bouwkwaliteit en duurzaamheid
 • 16 weerstanden en 12 trainingsprogramma's
 • Geluidloos

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}