.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

FitBike Race 8 Spinningfiets Review: Beste budget optie?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/02/2022
Laatste update: 23/07/2023

Fitbike Race 8 Spinningfiets
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar stuur en zadel.
 • Eenvoudig LCD-scherm

Het Nederlandse Betersport is al jaren eigenaar van een aantal merken van fitnessapparaten. Onder de naam FitBike worden diverse fietstrainers verkocht. En binnen deze categorie vallen zowel de standaard hometrainers/ergometers als spinningfietsen, zoals de FitBike Race 8. 

Qua prijs zit dit model tussen de FitBike Race 1 en de FitBike Magnetic modellen in. Dit betekend dat de Race 8 een budget model is. Toch prijzen veel mensen deze spinningfiets aan. Daarom vroegen wij ons af of de Race 8 een van de beste budget spinningfietsen op de markt is.

Om hier een antwoord op te krijgen hebben wij deze spinningfiets de afgelopen maanden uitgebreid getest. Ben jij ook benieuwd naar onze ervaringen met de FitBike Race 8? Lees dan snel verder!

Voor wie is de FitBike Race 8 geschikt?

 • Voor mensen die snel willen afvallen: Spinningfietsen zijn fitnessapparaten die uitermate geschikt zijn om in een korte tijd veel calorieen te verbranden. 
 • Professionele en fanatieke sporters: Deze fiets simulator is te vinden in menig sportschool en is intensief te gebruiken.
 • Sporters in een revalidatietraject en/of hartpatiënten: Dankzij de ingebouwde hartslagsensoren is de FitBike Race 8 perfect voor cardio training.
 • Mensen die tijdens het sporten graag een film of serie kijken: Er zit geen tablehouder op dit apparaat. Wel kan je natuurlijk voor of naast de spinningfiets een stellage voor een tablet bouwen.
 • Sporters die gebruik willen maken van route apps: De Race 8 heeft geen Bluetooth mogelijkheden.

Wat zijn de functionaliteiten?

Fitbike Race 8 voorkant-min

Simpel LCD-scherm

 • Viltblok rem weerstandssysteem, wat handmatig nauwkeurig is in te stellen.
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar zadel middels een gemakkelijk kliksysteem.
 • Verstelbaar stuur met hetzelfde eenvoudige kliksysteem.
 • Bidonhouder zodat je ook tijdens intensieve trainingen snel je vochtwaardes kunt aanvullen.
 •  In het stuur verwerkte hartritmesensoren. Door middel van deze slim geplaatste sensoren kun je eenvoudig je hartslag meten tijdens het trainen. Ideaal voor bijvoorbeeld cardiotrainingen.
 • Kleine monitor waarop je duidelijk de waardes van je calorieverbruik, afstand, rotaties, snelheid, tijd en wattage kunt aflezen.
 • Kleine wieltjes onder de spinningfiets, waarmee je het apparaat na gebruik gemakkelijk kunt wegrijden.

Duurzaamheid en kwaliteit

Fitbike Race 8-min

Geschikt voor intensief gebruik

De FitBike Race 8 zit op het eerste gezicht bijzonder stevig in elkaar. Het stalen frame kan wel een stootje hebben en dankzij de flinke massa van zowel het frame als het vliegwiel wordt een stabiele ervaring ervaring geboden. Door het gebruik van industriële dubbele kogellagers in combinatie met een v-belt aandrijfsysteem gaat het trappen erg soepel en maakt de spinningfiets nauwelijks geluid. 

De waardes die de fietscomputer geeft voor je hartslag en je caloriegebruik lijken af en toe wat af te wijken van de realiteit. Maar dat is iets waar veel fietscomputers op hometrainers last van hebben. 

Type weerstanden

Fitbike Race 8 Weerstand-min

Draaibare weerstandsknop

De FitBike Race 8 beschikt over een viltblokrem. Deze rem kun je handmatig dichter op of verder van het vliegwiel afstellen. Hoe dichter het viltblok bij het vliegwiel staat hoe groter de weerstand. Op de FitBike Race 8 kun je handmatig schakelen tussen de acht verschillende weerstanden. Op deze manier kun je de training zo zwaar maken als je zelf wilt.

Installatie en opbergen

Net als bij de meeste fitnessapparaten moet je ook voor de montage van de FitBike Race 8 even de tijd nemen. Het is geen ingewikkeld proces en je hoeft zeker geen raketgeleerde te zijn, maar het zijn wel een hoop kleine stapjes. Love4Fitness raadt daarom aan om de montage waar mogelijk met zijn tweeën te doen. Met zijn tweeën gaat het immers gemakkelijker en sneller.

Het opbergen van de FitBike Race 8 na gebruik gaat heel gemakkelijk. Dankzij de twee kleine transportwieltjes onder de spinningfiets rijdt je deze eenvoudig naar een hoekje van de kamer. Doordat dit fitnessapparaat niet zo groot is kun je het wellicht zelfs in een gangkast opbergen.

Fitbike Race 8 transportwieltjes-min

Handige transportwieltjes

Formaat en gewicht

We hebben het net al even aangestipt. De FitBike Race 8 neemt niet zoveel ruimte in beslag. Met een lengte van 119 centimeter is die vrij gemakkelijk op te bergen. De breedte van 51 centimeter zal daarbij ook niet voor problemen zorgen. De FitBike Race 8 is 126 centimeter hoog en weegt maar liefst 44 kilogram.

Van die 44 kilogram komt 18 kilogram voor rekening van het vliegwiel. Dit zware vliegwiel en de massa van de rest van de fiets zorgen voor een hele stabiele spinningservaring met een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram.

Garanties en ondersteuning

Het frame en laswerk van de FitBike Race 8 hebben een levenslange garantie. Dat laat zien dat het met de basis van deze spinningfiets fiets wel goed zit. Op de onderdelen zit een standaard twee jaar fabrieksgarantie.

De ondersteuning bij dit fitnessapparaat wordt geleverd door Betersport. De exclusieve verkoper van dit merk. Zij zijn zes dagen in de week bereikbaar per mail/telefoon of chat. Is er onverhoopt toch wat kapot gegaan? Betersport stuurt als nodig gewoon een gespecialiseerde monteur langs.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

Natuurlijk wil je voordat je een fitnesstoestel voor thuis aanschaft graag weten of wat je betaald wel in verhouding staat tot de geleverde kwaliteit. Daarom is het interessant om de FitBike Race 8 kort te vergelijk met andere spinningfietsen.

Wat ons gelijk opviel is dat de FitBike Race 8 geen magnetisch weerstandsniveaus heeft zoals de meeste andere spinningfietsen. Dit is op zich niet erg maar het handmatig instellen in plaats van met de fietscomputer haalt je toch even uit je ritme.

Positief is de constructie met een zwaar vliegwiel en dubbele industriële kogellagers. Deze constructie zorgt voor een erg soepele en stabiele trapervaring.

Als we kijken naar de prijsklasse dan zien we dat de FitBike Race 8 zeker niet in het duurste segment zit. De geboden kwaliteit is voor de prijs dan ook dik in orde.

Wat zijn de voor- en nadelen?

 • Horizontaal en verticaal verstelbaar stuur en zadel.
 • Ingebouwde hartslagmeter waardoor je goede cardio- en duurtrainingen kunt houden.
 • Monitor die de belangrijkste gebruikersdata duidelijk weergeeft.
 • Slim geplaatste houder voor een drinkflesje.
 • Nauwkeurig in te stellen weerstand met behulp van een viltblokrem.
 • Stevige constructie met gebruik van kwalitatief hoogstaande onderdelen zoals bijvoorbeeld de dubbele kogellagers.
 • Waterpas afstelbaar.
Fitbike Race 8 bidonhouder-min

Bidonhouder

 •  Geen bluetooth connectivity 
 •  Geen magnetische weerstand en daardoor wat minder stil.

Eindoordeel

De Fitbike Race 8 heeft ons panel op een heleboel punten positief verrast. De keuze voor kwalitatief hoogwaardige materialen in een spinningfiets, die niet in de duurste prijsklasse zit maakt dit fitnessapparaat een hele interessante keuze. Doordat je dit toestel waterpas kunt neerzetten en zowel het stuur als het zadel verstelbaar zijn kun je er erg prettig op trainen.

Aan de andere kant zien we dat er een aantal zaken ontbreken, die we wel gewend zijn bij middenklasse en duurdere spinningfietsen. Zo is er helaas geen mogelijkheid om de fiets via een app te verbinden met één van de vele beschikbare apps zoals Kinomaps of Swift. Ook waren onze sporters niet onverdeeld enthousiast over het viltblok als manier om de weerstand te reguleren.

Ten opzichte van een magnetisch weerstandssysteem geeft het blok toch ietsje meer geluid en het lijkt ook eerder aan slijtage onderhevig.

Dat neemt niet weg dat de FitBike Race 8 een hele goede spinningfiets is voor een mooi bedrag. We kunnen dus niet zonder meer zeggen dat dit de beste spinningfiets is voor een beperkt budget. Maar afhankelijk van de eisen die jij stelt kan het misschien wel de beste keuze zijn. 

Fitbike Race 8 Spinningfiets
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar stuur en zadel.
 • Eenvoudig LCD-scherm

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}