.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Fitbike Race 3 Review: Goed instapmodel?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/02/2022
Laatste update: 23/07/2023

Ben jij ook besmet met het spinning-virus? Het is een trend die momenteel razend populair is. Je komt er bijna niet onderuit en dat is maar goed ook: spinnen doet een mens goed.

Ben jij daarom op zoek naar een betaalbare, degelijke spinningfiets? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze uitgebreide review lichten we alle details over de FitBike Race 3 uit; een populair instapmodel. 

Wij hebben de FitBike Race 3 over een periode van 2 weken uitgebreid voor je getest en delen middels deze review onze bevindingen. 

Voor wie is de FitBike Race 3 geschikt?

De FitBike Race 3 is dus een instapmodel. Daarom is het model voornamelijk geschikt voor beginners, die niet meteen al teveel geld willen uitgeven aan een spinningfiets. 

Het model is minder geschikt voor de professionele sporter. Zo heeft de spinningfiets bijvoorbeeld geen hartslagmeter of een uitgebreide virtuele computer. Dit staat dan ook meestal niet op het verlanglijstje van de doorsnee sporter.

De Race 3 kan ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo is hij het perfecte hulpmiddel tijdens je race tegen de kilo’s. En je kunt er prima je conditie mee opbouwen.

Dankzij de lage instap is de Race 3 uitermate geschikt voor revaliderende mensen. En ook mensen die slecht ter been zijn kunnen dankzij de lage instap gemakkelijk plaatsnemen; hij is zo ontworpen dat iedereen eenvoudig kan plaatsnemen.

Dankzij het voordelige prijskaartje van de Race 3 kan vrijwel iedereen profiteren van heel wat jaren sportplezier. Bovendien kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online spinninglessen volgen via je telefoon of tablet. 

Of je nu livestreamt of een YouTube-video bekijkt, het effect is hetzelfde. Fit worden - vanuit het comfort van je eigen woonkamer - was nog nooit zo gemakkelijk!

Wat zijn de functionaliteiten van de FitBike Race 3?

De FitBike Race 3 is voorzien van maar liefst 12 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. Deze trainingsprogramma’s variëren van cardioprogramma’s, dieetprogramma’s tot aan hartslagprogramma’s. Voor ieder wat wils.

Robuust design

Fitbike Race 3-min

Robuust design

Dankzij de robuuste staalconstructie en het hoogwaardig laserwerk is deze hometrainer belastbaar tot zeker 135 kilogram. Dit maakt de FitBike Race 3 zeer sterk, degelijk en duurzaam.

Daarnaast heeft de FitBike Race 3 een waterpas vliegwiel van maar liefst 18 kilogram. Dit is verstelbaar en voorzien van een speciale driedelige crank met dubbele kogellagers. Het trappen van de pedalen gaat hierdoor erg soepel. En het afremmen van de pedalen gaat via vilt blokjes die wat lawaai kunnen maken, maar overigens wel goed werken. 

Doortrapsysteem

De spinningfiets is verder voorzien van een doortrapsysteem, wat voor een hoge efficiënte zorgt. De focus ligt bij een spinningfiets dan ook op sneller fietsen dan bij een hometrainer het geval is.De fiets gebruikt een aandrijving door middel van een ketting die slijtvast en erg sterk is.

In ruil daarvoor komt er wel een beetje geluid bij kijken. Het gehele gewicht van de spinningfiets bedraagt 40 kilogram.Dit heeft als gevolg dat het toestel relatief makkelijk te verplaatsen is. Toch blijft de fiets op dezelfde plek staan wanneer je het gebruikt voor trainingen. Het apparaat is belastbaar tot 120 kilo.

Trainingscomputer

De Fitbike Race 3 bevat ook een trainingscomputer. Hier staan niet enorm veel gegevens op en is vrij simpel. Voor de beginnende en normale sporter staat hier echter meer dan genoeg op. Het geeft gegevens, zoals tijd, snelheid, afgelegde afstand, calorieverbruik en RPM weer.

Het display

Fitbike Race 3 Stuur-min

Het simpele display

Het heldere display is heel gemakkelijk af te lezen. Je kunt makkelijk verschillende programma's uitzoeken en eventueel afwisselen of aanpassen. 

Dit kun je zelfs tijdens het trainen doen. Verder is het display voorzien van de volgende trainingsgegevens: 

 • Je trainingstijd

 • Je hartslag

 • De afstand

 • De snelheid

 • De omgevingstemperatuur

 • Het calorieverbruik

 • RPM

16 verschillende weerstanden

Ook kun je kiezen tussen 16 verschillende weerstandniveaus. Voor HIIT kun je een hoog weerstadniveau afwisselen met een laag niveau. Intervaltrainingen zijn perfect om snel calorieën te verbranden en om aan je conditie te werken.

Voor duurtrainingen kies je voor een periode van ongeveer 45 minuten een middelmatig weerstandniveau. Een door een draaiknop bedienbare vilt regelt de weerstand van de spinningfiets. Deze draaiknop wordt tegelijkertijd gebruikt als rem; Je kan stoppen door deze in te drukken.

Hartslagmeter

Dankzij de speciale hartslagmeter kun je je hartslag makkelijk meten. Dit maakt de bovengenoemde ‘high interval intensity trainingen’ (ofwel HIIT) nog toegankelijker. Kies je voor een hogere weerstand, dan zal je hartslag stijgen. 

Heart Rate Control-functie

HIIT is al een hele tijd dé sleutel voor snelle vetverbranding. Maar dit brengt de nodige risico’s met zich mee voor hartpatiënten. Dankzij de Heart Rate Control-functie zul je je hart niet hoeven overbelasten.

Garantieperiode

Hier volgen de gunstige garantievoorwaarden: de standaardgarantie op dit type FitBike bedraagt 2 jaar. Dit geldt voor alle onderdelen. Daarnaast kun je 10 jaar garantie verwachten als het gaat om het frame en het laswerk.

Comfort

Fitbike Race 3 Zadel-min

Comfortabel zadel, die ook verstelbaar is

Wij waren erg te spreken over het comfort-level van de FitBike race 3. Je kunt namelijk heel comfortabel trainen dankzij het grote zadel. En de fiets is heel erg stevig gebouwd. Daardoor kan je fietsen, zonder dat het apparaat gaat wiebelen of bewegen. Iets wat zeker niet altijd een gegeven is bij de wat goedkopere spinningfietsen. 

Ook is het zadel van de Race 3 zowel horizontaal als verticaal te verstellen. En daarnaast, heeft het apparaat een racezadel en racestuur voor een actieve sporthouding. Dit alles maakt de fietsbeleving een stuk comfortabeler.

Accessoires

De Race 3 heeft een handige bidonhouder - gemonteerd aan het frame - waar je je waterfles in kunt plaatsen. Deze is uit te breiden met een dubbele bidonhouder die achter aan het zadel gemonteerd kan worden. Hierdoor kan je goed gehydrateerd blijven tijdens de intensieve trainingssessies. En hoef je niet meer te stoppen om je bidon te vullen. 

Standaard is de FitBike Race 3 voorzien van pedalen met zogenaamde ‘toeclips’. Dit systeem zorgt ervoor dat je met normale sportschoenen gebruik kunt maken van de spinningfiets. 

Je hoeft dus geen speciale spinning-schoenen aan te schaffen zoals andere apparaten wel van je verwachten. Ook is er de mogelijkheid om deze toeclips te vervangen door optionele combi-pedalen. Deze pedalen zijn uitgerust met zowel toeclips als SPD-pedalen. 

Installatie en opbergen

De Fitbike Race 3 is 40 centimeter breed, 124 centimeter lang en 120 centimeter hoog. Hierdoor is hij gemakkelijk op te bergen. Wij begrijpen dat 40 kilogram soms wat moeilijker te tillen is. De fiets heeft daarvoor een mooie uitkomst: De transportwieltjes op de fiets helpen je gemakkelijk de fiets te verplaatsen en op te bergen indien nodig. 

Fitbike Race 3 transportwieltjes-min

Handige transportwieltjes

De handleiding die bij de fiets zit, geeft in makkelijke stappen aan hoe de fiets in elkaar moet worden gezet.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

De Fitbike Race 3 heeft voor de geboden kwaliteit een erg lage prijs. De prijs/kwaliteit verhouding is dus zeer goed. En zeker ook in vergelijking met andere instapmodellen. Mocht je dus op zoek zijn een spinningfiets die voor de laagste prijs de hoogste kwaliteit biedt, dan ligt de Fitbike Race 3 precies in je straatje.

Wil je meer opties op je trainingscomputer, een hartslagmeter of een minder geluid tijdens het trainen? Dan zijn er ook andere opties, maar die zijn dan ook meteen wat duurder. Een goed voorbeeld hiervan is de FitBike Race Magnetic Pro.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Goed instapmodel voor een lage prijs
 • Modern design
 • Verstelbaar zadel en stuur
 • Stabiel gebouwd
 • Met trainingscomputer
 •  Slijtvaste en sterke ketting
 • Zwaar vliegwiel
 • Transportwieltjes
 • Soepele bewegingen door driedelige crank
 • Geen hartslagmeter
 • Niet voor professioneel gebruik
 • Kan wat luidruchtig zijn

Conclusie

Wij zijn zeer te spreken over de FitBike Race 3.De FitBike Race 3 is namelijk zeer geschikt voor iedere thuissporter en is wat ons betreft hét perfecte instapmodel.

De prijs-kwaliteitverhouding is zeer gunstig en de makkelijke opstap in combinatie met de toeclips maakt dat het model geschikt is voor iedere thuissporter. 

Dankzij de vele trainingsmogelijkheden zijn wij ervan overtuigd dat je een goede keuze maakt door de Race 3 aan te schaffen. En dat je al je trainingsdoelen kunt behalen.

Alternatieven voor de Fitbike Race 3

Op dit moment is de Fitbike Race 3 niet meer verkrijgbaar in de winkel. Je kunt er soms alleen nog eentje tweedehands vinden.  Gelukkig heeft Fitbike een aantal goede alternatieven  die wel nog beschikbaar zijn. Wij raden je (afhankelijk van je persoonlijke wensen) de Fitbike Race 8 of de Fitbike Race 2 aan. 

Fitbike Race 8

Fitbike Race 2

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}