.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Waar is een crosstrainer goed voor? – 6 voordelen

Auteur: Chesney
Publicatie: 24/07/2020
Laatste update: 23/07/2023

Van alle fitnessapparaten voor thuis, is de crosstrainer (net als de roeitrainer), niet bijzonder populair. En dat terwijl er toch heel wat voordelen aan een crosstrainer zijn. Zelfs in vergelijking met bijvoorbeeld een hometrainer of loopband.

Graag geef ik je dan ook 5 voordelen van een crosstrainer.

1. Lage impact op botten en gewrichten

Bij een crosstrainer belast je je botten en gewrichten relatief weinig. Doordat je een constante druk uitvoert, zijn er geen schokken die je lichaam dienen te verduren.

Bij bijvoorbeeld een loopband is dit anders. Telkens wanneer je je voet neerzet op de band, moeten je knieën de schokken opvangen. Een loopband is dus heel wat meer belastend voor je botten en gewrichten dan een crosstrainer.

Door deze lage impact op botten en gewrichten is een crosstrainer ook een geschikt fitnessapparaat voor ouderen alsook voor revalidatie-doeleinden.


2. Je traint ook je bovenlichaam

In tegenstelling tot bij een hometrainer, wordt bij een crosstrainer ook je bovenlichaam geactiveerd. Met je armen beweeg je de handvaten waardoor je niet enkel je beenspieren activeert maar dus ook je bovenlichaam met spieren als rugspieren, schouder- en armspieren, buikspieren en je bil- en beenspieren.


3. Conditie verbeteren

voordelen crosstrainer

Het spreekt voor zich dat je met een cardio apparaat als een crosstrainer je ook je conditie verbetert. Dat is niet alleen voordelig voor je algehele sport- en uithoudingsvermogen maar brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee.

Je hart- en longconditie verbeteren alsook je bloedsomloop verbetert.

Wil je de mogelijkheden van je crosstrainer maximaal benutten om je hart- en longconditie te verbeteren? Dan volg je best een trainingsschema dat ofwel lang duurt op een rustig tempo óf een korte training op hoge intensiteit.


4. Afvallen

Doordat je je volledige lichaam gebruikt bij een training op een crosstrainer, verbrand je aardig wat calorieën. Je kweekt  – weliswaar minder dan bij krachttraining – spieren en doet langdurige inspanning.

Je spieren kun je daarbij meer of minder belasten door de weerstand aan te passen.

De combinatie spieren kweken en conditie opbouwen is een ideale combinatie om vet te verbranden. Doordat je vet gaat verbranden, ga je uiteraard afvallen en gewicht verliezen.

De crosstrainer is dus een uitermate geschikt apparaat als het je bedoeling is om af te vallen. Combineer dat dan ook nog met goede voeding en eventueel supplementen als afslankpillen en je verliest gewicht in no-time.


5. Gemakkelijk in gebruik

Niet elk cardio apparaat is even eenvoudig te gebruiken als je dat op een goede manier wilt doen. Op een hometrainer moet je goed letten op je zitpositie, bij een spinningfiets is een goede houding nog belangrijker en bij een roeitrainer is het niet zo eenvoudig om tijdens de roeibeweging de ideale zitpositie aan te houden.

Bij een crosstrainer is dat niet het geval. Het toestel is bijzonder eenvoudig te gebruiken en je moet al erg je best doen om een verkeerde houding aan te nemen op een crosstrainer. Bovendien is de beweging die je dient uit te voeren ook bijzonder eenvoudig en voelt dit zeer instinctief aan wanneer je het toestel gebruikt.


6. Ontspannen tijdens inspanning

Het leuke aan een crosstrainer is dat je tijdens de training ook andere dingen kunt doen om tijdens je inspanning ook te ontspannen.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je workout naar je favoriete muziek luisteren of gewoon naar een serie of film kijken. Dat maakt je training toch weer een stukje aangenamer.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}