.st0{fill:#FFFFFF;}

Afslankshakes | Wat zijn het? Beste? Werkt het echt?

Auteur: Chesney
Publicatie: 15/06/2023
Laatste update: 11/07/2023

Gezonder worden en tegelijkertijd die extra kilo's verliezen. Dat is wat veel mensen in Nederland willen. Maar een effectieve manier vinden om af te vallen en je doelstellingen te behalen is wellicht moeilijker dan het lijkt.

De laatste jaren winnen - naast afslankpillen - afslankshakes aan populariteit, net om die reden. Het lijkt een eenvoudige manier om te gaan afvallen én tegelijkertijd de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Maar werken afslankshakes echt? En welke afslankshakes zijn dan je beste keuze? Ik deed de test en deel hieronder mijn ervaringen.

phenq meal replacement
Beste afslankshake: PhenQ
 • 16 gram eiwit per portie
 • 13 essentiële vitamines
 • Geen toegevoegde suikers


Wat zijn de beste afslankshakes van 2024

Dit zijn de beste afslankshakes van 2024 volgens mijn test:

Product

Beste voor

Score

Meer info

PhenQ Meal Replacement

Afvallen

OrangeFit Diet Shake

Vegan

OrangeFit Diet Shake

Volgens consumentenbond

CrazyNutrition Tri-Protein

Sporters

Beste afval shake

Veel eiwitten, de benodigde vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft, laag in calorieën, glutenvrij, suikervrij extra natuurlijke voedingsbronnen,... waar je écht mee afvalt. De PhenQ Meal Replacement doet het allemaal.

Het daarmee niet de goedkoopste optie maar als je meerdere zakjes - of nog beter, een abonnement kiest kun je heel wat besparen en is de kost per maaltijd helemaal niet zo slecht.

Wat ik het beste vond is dat deze shakes ook gewoon echt heel erg lekker zijn. Een PhenQ Meal Replacement shake drinken was telkens iets om naar uit te kijken in mijn testperiode.

phenq meal replacement
PhenQ Meal Replacement
 • 16 gram eiwit per portie
 • 13 essentiële vitamines
 • Geen toegevoegde suikers


Beste vegan afslank shake

Als je vegetarisch of veganistisch bent, is het soms moeilijk om de juiste supplementen te vinden. Gelukkig is dat iets waar Orangefit rekening mee houdt. Deze afvalshake / maaltijdvervanger is van goede kwaliteit en bevat geen dierlijke ingrediënten. 

De relatief hoge prijs per dosering moet je er bijnemen maar je krijgt er wel een kwaliteitsproduct voor terug.

oragnefit diet afslankshake
Orangefit Diet
 • Geen kunstmatige zoetstoffen en aroma's
 • Lekkere smaken
 • Combinatie van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen


Beste afvalshake volgens consumentenbond

Als je de consumentenbond zou vragen wat de beste afval shake is dan zou Orangefit Diet hun antwoord zijn. hoewel dit zeker een goede afval shake is met een goede verhouding voedingswaarden, is dit product best prijzig.

oragnefit diet afslankshake
Orangefit Diet
 • Geen kunstmatige zoetstoffen en aroma's
 • Lekkere smaken
 • Combinatie van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen


Beste afslankshake voor sporters

Mensen die veel trainen, hebben andere noden dan minder actieve mensen. Voldoende eiwitten zodat spieren sneller kunnen herstellen zijn dan ook zeer belangrijk. 

Daarom kiezen veel sporters ervoor om de Tri-Protein eiwitshake te drinken. Dit eiwitpoeder bevat veel eiwitten van hoge kwaliteit in een unieke formule waardoor er gedurende 3 fasen eiwitten opgenomen kunnen worden door je lichaam.

Triprotein beste eiwitsupplement
Tri-Protein
 • Unieke 3-fase eiwitten release
 • Hoogste kwaliteit eiwitten
 • Lekkere smaak en goede structuur


Wat zijn afslankshakes?

wat zijn afslankshakes

Afslankshakes zijn voedingsproducten die speciaal ontworpen zijn om gewichtsverlies te bevorderen. Ze worden meestal gebruikt als maaltijdvervangers, waarbij ze één of meerdere reguliere maaltijden vervangen. Deze shakes bevatten over het algemeen een relatief laag aantal calorieën in vergelijking met een typische maaltijd.

De samenstelling van afval shakes kan variëren, maar ze bevatten vaak een mix van eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en soms ook vetten en koolhydraten. Ze zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm en worden gemengd met water, melk of een andere vloeistof om een drinkbare shake te vormen.

Het idee achter afslankshakes is dat ze caloriearm zijn, terwijl ze wel de nodige voedingsstoffen leveren. Door het vervangen van een reguliere maaltijd met een afval shake, kan het totale aantal calorieën dat dagelijks geconsumeerd wordt verminderd worden, waardoor je kunt afvallen.


Kun je echt afvallen met afslankshakes?

Ja, het is mogelijk om af te vallen met behulp van afslank shakes, maar het succes hangt af van verschillende factoren.

Afvallen is gebaseerd op het creëren van een calorietekort, wat betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbruikt. De beste afval shake kan helpen bij het creëren van dit calorie-tekort, omdat ze meestal een lagere calorie-inhoud hebben dan een normale maaltijd. Door één of meerdere maaltijden te vervangen door een dieetshake, verlaag je je totale calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Een voordeel van een afslank shake is dat ze vaak een gecontroleerde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen bevatten, waardoor het gemakkelijker kan zijn om je inname te beheren. Bovendien bevatten ze vaak een goede hoeveelheid eiwitten, wat kan helpen om een gevoel van verzadiging te bevorderen en spiermassa te behouden tijdens het afvallen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat afval shakesgeen wondermiddel zijn en dat langdurig gewichtsverlies afhankelijk is van een gezonde levensstijl in het algemeen. Het gebruik van afval shakes als tijdelijke maaltijdvervanger kan een effectieve strategie zijn, maar het is essentieel om ook aandacht te besteden aan de kwaliteit van je andere voeding en regelmatige lichaamsbeweging op te nemen in je leven.


Zijn de afslank shakes van Kruidvat goed?

De dieet shakes van Kruidvat zijn niet goed. Niet alleen vond ik ze slecht smaken, op vlak van voedingswaarde zijn ze helemaal niet zo goed als sommige alternatieven.

Het voordeel is wel dat ze goedkoop zijn.


Welke afslankshakes zijn niet goed?

Hieronder nog enkele afval shakes die wel getest en/of onderzocht zijn maar een onvoldoende kregen:

Naam

Reden

Diet Shake van XXL Nutrition

Weinig vezels. Relatief weinig eiwitten. Niet suikervrij. Duur.

Complete Diet Protein Shake van Bulk

Relatief veel suiker. Zeer weinig vezels.

DieetPro Shake

Helemaal geen vezels. Duur. Bevat wel veel eiwitten.

Complete Food Drink van XXL Nutrition

Duur. Relatief veel suiker en weinig vezels.


Veel gestelde vragen


Wat doet een afval shake met je lichaam?

Een afval shake kan verschillende effecten hebben op het lichaam, afhankelijk van de specifieke samenstelling. Over het algemeen zijn afval shakes ontworpen om de calorie-inname te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van de totale calorie-inname, het bevorderen van verzadiging en het leveren van voedingsstoffen, maar het is belangrijk om ze als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet te gebruiken en niet als enige voedingsbron.


Kan ik afval shakes gebruiken als vervanging van dagelijkse voeding?

Hoewel afval shakes kunnen worden gebruikt als een tijdelijke maaltijdvervanger, is het over het algemeen niet aan te raden om ze permanent als vervanging voor dagelijkse voeding te gebruiken. Ze kunnen helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van calorie-inname, maar ze kunnen niet dezelfde voedingsstoffen en vezels bieden als een uitgebalanceerd dieet. Het is belangrijk om gezonde, volwaardige voeding te consumeren om ervoor te zorgen dat het lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.


Zijn dieetshakes gezond?

De gezondheid van dieetshakes hangt af van de specifieke samenstelling en de manier waarop ze worden gebruikt. Sommige dieetshakes kunnen nuttig zijn als tijdelijke maaltijdvervangers bij het afvallen, mits ze een gebalanceerde mix van voedingsstoffen bevatten. Het is echter belangrijk om op lange termijn te streven naar een gevarieerd dieet met volwaardige voeding voor een optimale gezondheid.


Hoeveel kun je afvallen met shakes?

Hoeveel je kunt afvallen met afval shakes hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige gewicht, stofwisseling, lichaamsbeweging en algemene voedingsgewoonten. Het is mogelijk om 3 kilogram per week af te vallen met shakes. Maar dat is daarom niet per se gezond.


Welke ingrediënten zitten er meestal in afslankshakes?

Afslankshakes kunnen verschillende ingrediënten bevatten, afhankelijk van het merk en het specifieke product. Veel voorkomende ingrediënten zijn eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen, koolhydraten en vetten.


Hoeveel afslankshakes moet ik per dag nemen?

De aanbevolen hoeveelheid afslankshakes die je per dag moet nemen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je individuele caloriebehoefte, gewichtsdoelen, gezondheidstoestand en het specifieke product dat je gebruikt.

Over het algemeen worden afslankshakes vaak gebruikt als maaltijdvervangers, waarbij één shake een complete maaltijd vervangt. Dit kan betekenen dat je één tot twee afslankshakes per dag neemt in plaats van reguliere maaltijden.


Welke voordelen biedt een dieet shake ten opzichte van andere methoden voor gewichtsverlies?

Dieet shakes bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden voor gewichtsverlies. Deze voordelen zijn onder andere:

 • Gemak en eenvoud
 • Portiecontrole en caloriebeheersing
 • Voedingsstoffenbalans
 • Verzadiging en hongerbeheersing
 • Structuur en routine


Moet ik naast het gebruik van een dieet shake ook nog sporten of bewegen?

Ja, naast het gebruik van dieet shakes wordt aanbevolen om ook regelmatig te sporten of te bewegen als onderdeel van een gezonde levensstijl en gewichtsverliesprogramma. Hoewel afslankshakes kunnen helpen om de calorie-inname te beheersen, zijn fysieke activiteit en lichaamsbeweging essentieel voor verschillende redenen:

 1. Verbranding van calorieën: Fysieke activiteit verhoogt de calorieverbranding, wat kan bijdragen aan het creëren van een calorietekort dat nodig is voor gewichtsverlies. Door regelmatig te bewegen, verhoog je je totale energieverbruik en stimuleer je de vetverbranding.
 2. Behoud van spiermassa: Bij het volgen van een dieet met caloriearme voeding, inclusief het gebruik van afslankshakes, kan het risico op spierverlies toenemen. Door regelmatig te sporten en krachttraining te doen, kun je spiermassa behouden of zelfs opbouwen, wat belangrijk is voor een gezond en sterk lichaam.
 3. Verbetering van de stofwisseling: Fysieke activiteit kan net zoals sommige pillen je stofwisseling stimuleren, zelfs nadat je klaar bent met sporten. Dit betekent dat je lichaam door een hoger metabolisme meer calorieën verbrandt, zelfs in rust, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies op lange termijn.
 4. Algehele gezondheid en welzijn: Sporten en bewegen hebben talloze voordelen voor de algehele gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het versterken van botten en spieren, en het verbeteren van de gemoedstoestand en de slaapkwaliteit.


Hoe ik afslankshakes heb getest en scores geef

Net zoals alle andere producten die ik test, gebruik een standaard proces voor alle producten binnen categorie om zo objectief mogelijk een totaalscore toe te kunnen kennen.

Voor afslankshakes zijn er 8 criteria die samen de totaalscore vormen. Hoe belangrijker een criterium is, hoe meer gewicht het krijgt op de totaalscore. Zo is de voedingswaarde bijvoorbeeld belangrijker dan het gemak en bereiding.

Criteria

Gewicht op totaalscore

Voedingswaarde

15%

Vitamines en mineralen

12%

Calorieën

15%

Smaak

10%

Prijs

10%

Gemak en bereiding

10%

Ingrediënten

14%

Verzadiging

14%

Deze criteria zijn:

 1. Voedingswaarde: de hoeveelheid eiwitten, vezels, koolhydraten, vetten en suikers in de shake. Een goede shake bevat voldoende eiwitten en vezels om je langer een vol gevoel te geven maar moet tegelijkertijd laag zijn in suikers en verzadigde vetten.
 2. Vitamines en mineralen: een afslankshake moet ook een goede bron zijn van essentiële vitamines en mineralen. Dat is vooral belangrijk wanneer de shake een maaltijd vervangt want je lichaam heeft nog steeds z'n dagelijkse dosis voedingsstoffen nodig.
 3. Calorieën: Als je wilt afvallen is het totale aantal calorieën per portie uiteraard ook belangrijk. Je moet namelijk minder calorieën binnenkrijgen dan dat je er verbruikt.
 4. Smaak: Dit is wat subjectief maar speelt een belangrijke rol. Als de smaak niet lekker is, is de kans kleiner dat je het product regelmatig zult gebruiken.
 5. Prijs: Hiervoor kijk ik naar de prijs per portie. Hoewel gezondheid op de eerste plaats komt, wilt dit niet zeggen dat je geen rekening meer hoeft te houden met je budget.
 6. Gemak en bereiding: hierbij test ik hoe gemakkelijk het is om de shake te bereiden. Moeten er extra ingrediënten worden toegevoegd of is het gewoon een kwestie van schudden en drinken? Hoe makkelijker, hoe hoger de score.
 7. Ingrediënten: Ik geef een voorkeur voor natuurlijke ingrediënten in plaats van kunstmatige zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Extra punten voor biologische ingrediënten.
 8. Verzadiging: Hoe lang houd de shake me vol? Een goede afslankshake moet helpen om je honger onder controle te houden tot de volgende maaltijd.
Ebook cover

Download ons Gratis E-Book

15 gezonde recepten waarmee je nooit meer honger hebt.