.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

VirtuFit CTR 3.0i review: Goede koop of miskoop?

Auteur: Chesney
Publicatie: 18/03/2022
Laatste update: 14/03/2022

VirtuFit CTR 3.0i
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Mooi, minimalistisch design
 • Comfortabel en makkelijk in gebruik 

Ben jij van plan om binnenkort een crosstrainer aan te schaffen? Dan is de VirtuFit CTR 3.0i crosstrainer misschien het geschikte apparaat voor jou. VirtuFit is een zeer bekend fitnessmerk met een ijzersterke reputatie. En dit model is niet zonder reden hun bestseller.

Deze populaire crosstrainer wordt veel gebruikt door de fanatieke thuissporters en wordt zelfs gebruikt in veel bezochte sportscholen.

Gedurende een periode van 3 weken hebben wij de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer uitgebreid voor je getest. We hebben gekeken naar de belangrijkste voordelen, eventuele nadelen en de functionaliteiten van dit type VirtuFit crosstrainer. 

Of de VirtuFit CTR 3.0i voor iedereen een goede koop is? Je komt erachter door deze review te lezen, wat je slechts 5 minuten kost!

De VirtuFit CTR 3.0i 

virtufit-ctr-3.0i-IMG_9929-min

De VirtuFit CTR 3.0i 

Dit model crosstrainer is een van de meest verkochte VirtuFit crosstrainers die je maar kunt kopen. Kies je voor een training met behulp van de VirtuFit CTR 3.0i? Dan kies je voor een van de meest effectieve manieren van het trainen van je gehele lichaam.

Je traint namelijk je benen, je armen én je core tegelijkertijd. En dat zonder al te veel moeite. Naast het hoge gebruiksgemak is de VirtuFit CTR 3.0i ergometer voorzien van de nodige functionaliteiten.

Dat de CTR 3.0i crosstrainer een ergometer is moge duidelijk zijn. Zijn naam geeft dit duidelijk aan. Wat een ergometer precies is leggen we je nu uit.

Wat is het voordeel van van een ergometer?

Bij een ergometer wordt je weerstand zeer exact gemeten. Dit vermogen wordt gemeten in ‘Watt’. Zo kun je jouw trainingsresultaten goed met elkaar vergelijken. Dit is zeer gewenst mocht je een strak trainingsschema willen volgen. 

18 verschillende trainingsprogramma's

virtufit-ctr-3.0i-IMG_9890-min

18 trainingsprogramma's en 32 weerstandniveau's

De 18 voorgeprogrammeerde programma's zullen een belangrijk onderdeel vormen tijdens jouw race tegen de kilo’s. Dankzij de 32 verschillende weerstandniveaus en de 18 verschillende trainingsprogramma's is er voor ieder wat wils. 

Trainen met behulp van verschillende trainingsprogramma's is erg handig als je houdt van afwisseling. Met de CTR 3.0i zit je sowieso goed. 

Design en gebruiksgemak

virtufit-ctr-3.0i

Strak en minimalistisch design

Wij erg te spreken over het minimalistische design van de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer. Wij houden van crosstrainers die er simpel, maar strak uitzien. 

Qua gebruiksgemak ook niets dan lof: het apparaat is zeer gemakkelijk in het gebruik. Een kind kan de was doen. Ook is deze crosstrainer geschikt voor langere en kortere mensen.

Je hebt namelijk de mogelijkheid om de pedalen in 3 verschillende standen te stationeren. Zo kun je een training nabootsen die perfect aansluit op jouw lichaamslengte en trainingsvoorkeur. Bovendien kun je de handgrepen van de VirtuFit CTR 3.0i verstellen voor een ergonomische houding.

De VirtuFit CTR 3.0i crosstrainer is uitgerust met een console met lcd- display. Dit display biedt je inzicht in je persoonlijke trainingsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan: 

virtufit-ctr-3.0i-IMG_9890-min

Het LCD-scherm

 • De afgelegde afstand in kilometers
 • Je trainingstijd
 • De snelheid van je training
 • Het aantal verbrande calorieën
 • Je hartslag
 • RPM en wattage

Via de fysieke knoppen - bevestigd aan het stuur - kun je handig navigeren naar het programma naar wens. Je kunt zo makkelijk je trainingsniveau aanpassen. 

Trainen op basis van je hartslag

Hartslag-gestuurd trainen wordt op een betaalbare manier mogelijk gemaakt door deze VirtuFit CTR 3.0i. Je kunt een hartslag gestuurde training volgen door je handen op de contactsensoren - in de handgrepen - te plaatsen of door een hartslag borstband te dragen.

Hartslag gestuurd trainen dankzij bluetooth

virtufit-ctr-3.0i-IMG_9792-min

Bluetooth

De CTR 3.0i heeft ook een speciale bluetooth-ontvanger die gemakkelijk contact maakt met een (bluetooth-)borstband. Je hartslagmeting is hierdoor extra constant en wordt heel nauwkeurig gemeten. 

Maar de voordelen van deze bluetooth-connectiviteit reiken verder dan alleen het meten van je hartslag. Met de VirtuFit CTR 3.0i crosstrainer kun je namelijk verbinding maken met sport-apps als Kinomap en iConsole.

Trainen met behulp van Kinomap en iConsole+

virtufit-ctr-3.0i-IMG_9782-min

iConsole

Dit houdt je training zeer afwisselend en bovendien is het entertainmentgehalte zeer hoog. Dit kan helpen bij het gemotiveerd blijven tijdens je race tegen de kilo’s. 

Deze apps geven je namelijk een uiterst realistische fietservaring en je kunt kiezen tussen tal van interessante virtuele fietsroutes. Wat maakt jouw fietservaring zo realistisch vraag je je misschien af? 

Dit komt doordat de weerstand automatisch wordt verhoogd als je bergop gaat en wordt verlaagd bij het afdalen. Er zijn een hele hoop trainingsvideo's met verschillende moeilijkheidsgraden. Hierdoor kun jij altijd een training op maat uitkiezen.

Een kleine kanttekening: Kinomap is een betaalde app. Deze app is voor de eerste 7 dagen gratis te gebruiken, daarna kun je een betaald abonnement afsluiten. Voor het gebruik van Kinomap is - voor Android toestellen - minimaal versie 5.0 vereist. Voor iOS wordt minimaal versie 9.0 vereist.

Ook kun je trainen met behulp van de iConsole+ app. Deze app geeft je extra mogelijkheden tijdens het trainen met VirtuFit CTR 3.0i crosstrainer. De iConsole+ app is overigens gratis te downloaden voor je Android smartphone, je iPad, je iPhone of iPod Touch. Deze maakt - via bluetooth - verbinding met de VirtuFit CTR 3.0i Crosstrainer. 

Wat zijn de voordelen van het trainen met iConsole+?

Dankzij iConsole+ kun je over de hele wereld virtuele fietsroutes afleggen. Het is nu zelfs ook mogelijk om via Google Maps je eigen trainingsroutes te ontwerpen!  Let op: voor het gebruik van iConsole+ is voor Android toestellen minimaal versie 5.0 vereist. Voor iOS wordt minimaal versie 10.0 vereist. Deze kun je gewoonlijk gratis uploaden via je systeeminstellingen.

Veelgestelde vragen 

Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen vullen wij deze uitgebreide review aan. Ga er lekker voor zitten want nu wordt het pas echt interessant!

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

De belangrijkste voordelen van de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer zijn het ultieme gebruiksgemak, de uitgebreide functionaliteiten en het gebruikscomfort.

Beschikt de crosstrainer over een tablethouder?

Ja, de CTR 3.0i beschikt over een tablethouder. De tablethouder is tevens in breedte verstelbaar. Je kunt hier vrijwel alle soorten tablets en smartphones in bevestigen.

Is de crosstrainer stil in het gebruik?

Ja, dankzij het zware vliegwiel is de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer geruisloos in het gebruik. Dit is zeer positief als je graag tijdens de avonduren traint. Zo val je niemand lastig tijdens het trappen.

Voor wie is de  crosstrainer geschikt?

De VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer is geschikt voor de fanatieke thuissporter en voor degene die slechter ter been zijn. Dankzij de lage instap kan iedereen makkelijk plaatsnemen op de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer.

Is de crosstrainer makkelijk te monteren?

Ja, maar houd er wel rekening mee dat de CTR 3.0i - met zijn 59 kilogram - best een zware crosstrainer is. Het uitpakken en monteren kun je dan ook het beste met minimaal twee personen doen. 

Verder is de montage niet moeilijk en het kan binnen 30 minuten achter de rug zijn. Sommige webwinkels bieden ook een speciale montageservice aan. Als je hiervan gebruik wilt maken kun je het beste een kijkje nemen op websites als Bol.com en Coolblue.nl.

Wat is de prijs?

De meest voordelige prijzen en de laatste kortingsacties met betrekking tot de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer kun je op deze pagina vinden!

Waar kun je de crosstrainer aanschaffen?

Je kunt de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer kopen in online webshops zoals:

 • Bol.com
 • Coolblue.nl
 • Decathlon.nl

Wanneer kun je de crosstrainer het beste aanschaffen?

Je kunt dit het beste doen tijdens een grote zomeruitverkoop of tijdens de feestdagen. Wanneer de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer tijdens Black Friday wordt aangeboden raden wij je aan om hem direct te kopen. Vaak bieden webshops als Bol.com en Coolblue - tijdens Black Friday - crosstrainers aan tegen bodemprijzen.

Is de crosstrainer geschikt voor regelmatig gebruik?

Ja, de VirtuFit CTR 3.0i is geschikt voor redelijk tot zeer regelmatig gebruik.

Wat is onze ervaring?

Onze ervaring met het trainen met behulp van de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer is zeer positief te noemen. We waren met name te spreken over het gebruiksgemak en de degelijkheid van het apparaat. 

Het Nederlandse fitnessmerk VirtuFit staat dan ook garant voor uitstekende kwaliteit. Wij hebben vaker apparaten van dit merk getest en zijn nooit tot negatieve conclusies gekomen.

De fitnessapparaten van VirtuFit bestaan voornamelijk uit kwaliteitsmaterialen en daarnaast is er veel aandacht besteed aan ultiem gebruiksgemak, design en uitgebreide functionaliteiten.

Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten?

De VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer is een zeer geavanceerde crosstrainer. De belangrijkste functionaliteiten zitten hem in het console. De VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer beschikt dan ook over - maar liefst - 18 verschillende trainingsprogramma's. Namelijk: 

 • 1 x een handmatig programma
 • Een wattage programma (10-350 Watt)
 • 4 x beginners programma's 
 • 4 x programma’s voor gevorderden
 • 4 x zogeheten ‘Sporty’ programma's voor de echte fanatiekelingen
 • 4 x cardio programma's’ (een 55-, een 75-, een 90- en een target-programma)

Ben je benieuwd wat een handmatig programma inhoudt? Gedurende het handmatige programma stel je zelf de gewenste weerstand in op een van de 32 niveaus. Hierdoor kun jij heel gemakkelijk een training op maat samenstellen.

Wat zijn de specificaties?

 • Afmeting breedte: 71 cm
 • Afmeting hoogte: 157 cm
 • Gewicht: 58 kilogram
 • Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg
 • Inklapbaar: nee
 • Borstband mogelijkheid: ja
 • Weerstandsysteem: magnetisch weerstandsysteem
 • Aandrijving: achterwiel
 • Gewicht vliegwiel: 26 kg
 • Kleur: zwart
 • Fabrieksgarantie termijn: 3 jaar
 • Instelling weerstand: elektronisch
 • Maximale lengte gebruiker: 205 cm
 • Type vliegwiel: rear driven
 • Verstelbare paslengte: nee

Wat zijn vergelijkbare crosstrainers?

Wil je nog even verder kijken? Dat is geen probleem. Wij raden je aan om eens te kijken naar de volgende modellen:

 • De VirtuFit Elite FDR 2.4i ergometer crosstrainer. Deze crosstrainer beschikt over 24 vooraf ingestelde trainingsprogramma's - 32 weerstandniveaus en een hartslagfunctie.
 • VirtuFit FDR 2.0i crosstrainer. Dit is een front driven crosstrainer en dit model beschikt over 21 vooraf ingestelde programma's en 16 weerstandniveaus.
 • Een goedkopere optie is de VirtuFit CTR 1.2i crosstrainer met hartslagfunctie. Ook kun je de Focus Fitness Fox 5 bekijken als je budget beperkt is.
 • Ben je bereid iets meer geld uit te geven? Dan kun je de Senz Sports C7000 eens onder de loep nemen. Dit is een crosstrainer en stepper in een. Dit model is zeer geschikt voor kleinere mensen. 

Zitten er ook nadelen aan de crosstrainer?

Het enige nadeel dat wij hebben kunnen detecteren is dat dit apparaat misschien wat aan de grote kant is in vergelijking met andere modellen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de degelijkheid van de VirtuFit CTR 3.0i.

Je hoeft dit dus niet per se als een nadeel te zien als je de nodige ruimte tot je beschikking hebt. Mocht je voorkeur uitgaan naar een inklapbaar model dan zou je eens kunnen kijken naar de VirtuFit CTR 1.2i. Dit is een compactere crosstrainer in vergelijking met de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer.

Vinden wij de crosstrainer een aanrader?

Dit is wat ons betreft een volmondig ‘ja’. Wij denken dat je geen spijt zult krijgen als je beslist de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer aan te schaffen. Dit beantwoordt ook gelijk de hoofdvraag: is de VirtuFit CTR 3.0i je geld waard? Ja, wij denken van wel.

Wat zijn de voordelen van van een crosstrainer?

Het belangrijkste voordeel van het trainen met behulp van een crosstrainer is dat je heel gemakkelijk kunt afvallen. Je kunt zelfs buikvet verliezen door je aan een strikt dieetplan en bewegingsregime te houden.

Dit lukt je niet gauw met behulp van andere fitnessapparaten. Door simpelweg een paar veranderingen in je levensstijl aan te brengen en het trainen met behulp van een crosstrainer kun je heel snel een hoop calorieën verbranden.

Als je wilt afvallen met behulp van een crosstrainer, streef er dan naar om een HIIT - High Intensity Interval Training - van minimaal 20 minuten tot een uur te doen. Als je dit minstens vier keer per week doet en let op je calorie-inname zul je zien dat je enorm snel afvalt. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn wij erg te spreken over de VirtuFit CTR 3.0i ergometer crosstrainer. Wij denken dat de VirtuFit CTR 3.0i je geld waard is door de zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de uitgebreide functionaliteiten waarvan je kunt genieten.

Maar naast de zeer voordelige prijs-kwaliteitverhouding zijn er genoeg redenen tot lof. Dit zijn de belangrijkste voordelen van de VirtuFit CTR 3.0i:

 • 18 verschillende trainingsprogramma's
 • 32 verschillende weerstandniveaus
 • Mooi en simpel design
 • Gemakkelijk in het gebruik
 • Zeer comfortabel in het gebruik
 • Zeer populair model en de bestseller van VirtuFit

Mocht je geïnteresseerd zijn in vergelijkbare modellen dan zou je eens kunnen kijken naar de volgende crosstrainers:

 • VirtuFit Elite FDR 2.4i ergometer 
 • VirtuFit FDR 2.0i front driven 
 • Focus Fitness Fox 5 (als je budget beperkt is)
 • Senz Sports C7000 
 • VirtuFit CTR 1.2i (als je weinig ruimte tot je beschikking hebt)

Dan zijn we nu aan het einde gekomen van deze uitgebreide review. We willen je erg bedanken voor het lezen en zien je graag terug bij een volgende blog. Lees ook eens een andere crosstrainer-review uit onze blog-catalogus!

VirtuFit CTR 3.0i
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Mooi, minimalistisch design
 • Comfortabel en makkelijk in gebruik 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}