.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Tunturi FitCycle 50i Review: Top betaalbare ergometer?

Auteur: Chesney
Publicatie: 25/03/2022
Laatste update: 23/07/2023

Een degelijke hometrainer voor thuisgebruik dat betaalbaar blijft én een ergometer functie heeft? Die zoektocht kan best een uitdaging zijn. 

Toch is dat wat de Tunturi Fitcycle 50i belooft. Ik heb deze hometrainer over een periode van 3 maanden persoonlijk mogen testen en deel in deze review graag mijn ervaringen.

Tunturi FitCycle 50i
 • Lange garantietermijn
 • Tweeëndertig weerstanden en twintig trainingsprogramma's
 • Bluetooth connnectiviteit

Samenvatting

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer leek op het eerste zicht veelbelovend maar laat helaas heel wat steken vallen. De hoge prijs staat wat mij betreft niet voor de kwaliteit die je er voor terugkrijgt. 

De hometrainer was niet bijster comfortabel om op te trainen, voornamelijk doordat het stuur niet versteld kon worden. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik mijn trainingen op dit toestel tijdens mijn testperiode aangenaam vond.

TOTAALSCORE

Score berekening

Constructiekwaliteit

Comfort

Weerstandniveaus

Trainingsprogramma's

Monitor en functies

Gebruiksgemak

Prijs-kwaliteitverhouding

Klantenservice en garantie

Algemene ervaring

Maar ook zonder de app lijkt de Tunturi FitCycle 50i Ergometer een hele complete hometrainer met volop mogelijkheden voor zowel beginnende als intensieve sporters. De tweeëndertig elektronisch verstelbare weerstanden en de twintig uitdagende programma´s geven je een grote keus om je ideale training samen te stellen. 

In deze review zetten we een aantal vragen over de Tunturi FitCycle 50i Ergometer op een rijtje. Zo kijken naar voor wie de hometrainer geschikt is? Wat zijn de functies? Wat zijn de voor- en nadelen van de Tunturi FitCycle 50i Ergometer? 

Maar natuurlijk kijken we ook naar zaken als duurzaamheid, gebruiksgemak, de verhouding tussen prijs en kwaliteit. En tot slot geven we je een eindoordeel over de Tunturi FitCycle 50i Ergometer.

Voor wie is de Tunturi FitCycle 50i Ergometer geschikt?

 • Beginnende en incidentele sporters: De hometrainer heeft ontzettend veel verschillende weerstandsniveaus en programma´s en is daardoor dus bij uitstek geschikt voor beginnende sporters of sporters die zo af en toe eens willen trainen.Intensieve en enthousiaste sporters: Om eigenlijk precies dezelfde redenen als hierboven is de hometrainer ook meer dan geschikt voor de meer fanatieke sporters. Door trainingsprogramma´s en weerstanden te verzwaren kun je met deze hometrainer keer op keer je grenzen verleggen.
 • Voor mensen die moeten revalideren of mensen met een hartconditie: De handvatten van de hometrainer hebben een ingebouwde ergometer. Deze fietstrainer geeft je daarmee de mogelijkheid om je conditie stapje voor stapje te verbeteren terwijl je ondertussen je hartslag eenvoudig in de gaten kan houden.
 • Mensen die niet al te veel geld willen uitgeven aan een hometrainer: De Tunturi FitCycle 50i Ergometer kost weliswaar al snel honderden euro´s, maar is toch stukken goedkoper dan veel vergelijkbare modellen.

 • Voor mensen die graag vermaakt willen worden tijdens het sporten: De Tunturi FitCycle 50i Ergometer is ook uitgerust met een houder voor de tablet. Daar kun je zoals eerder vermeld de Tunturi Routes app of vergelijkbare apps op draaien. Deze geven je de mogelijkheid om realistische parcours te ´rijden´. Maar natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor je favouriete serie op netflix om al bingewatchend aan je conditie te werken.
 • Intensieve en enthousiaste sporters: Om eigenlijk precies dezelfde redenen als hierboven is de hometrainer ook meer dan geschikt voor de meer fanatieke sporters. Door trainingsprogramma´s en weerstanden te verzwaren kun je met deze hometrainer keer op keer je grenzen verleggen.

Wat zijn de functionaliteiten van de 50i?

Fitcycle 50i monitor

Overzichtelijk en makkelijk te bedienen LCD-scherm

 • Tweeëndertig elektronisch verstelbare weerstanden: Hierdoor kan je op je eigen niveau trainen, ongeacht je huidige trainingsniveau.
 • Twintig verschillende trainingsprogramma´s: Dit geeft je nog meer mogelijkheden om je ideale training samen te stellen.
 • Ingebouwde hartritmesensoren: Deze in het stuur verwerkte sensoren meten je hartritme op elk moment tijdens het trainen. Je kunt hierdoor zo hard trainen als je wilt, terwijl je er toch gerust op kan zijn dat je je hartspieren niet teveel belast.
 • Verstelbaar zadel: Het zadel van de FitCycle 50i kan zowel horizontaal als verticaal versteld worden voor de ideale zitpositie.

 • Houder voor een drinkflesje: Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Het is daarom belangrijk om veel te drinken. En dankzij de handige plek voor je drinkflesje kun je gewoon door trainen tijdens het drinken.

 • 5,5¨ monitor: Hierop kun je gemakkelijk de tijd, afstand en de verbrande calorieën  bekijken.

 • Tablet houder: Dankzij de tablethouder kan je tijdens je workout genieten van je favoriete films en series.

 • Bluetooth: Hiermee kun je de hometrainer verbinden met bijvoorbeeld een tablet of een televisie. En je kunt via de verschillende apps echte parcours rijden.

 • Kleine transportwielen: Dankzij de transportwielen kun je de hometrainer gemakkelijk wegrijden zodra je klaar bent met je workout.

Wat is de duurzaamheid en kwaliteit?

Fitcycle 50i 1-min

Gemaakt van duurzame materialen

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer heeft een simplistisch Scandinavisch ontwerp. Maar in dat degelijke ontwerp zit nu juist de kracht. Tunturi maakt fietsergometers voor thuis sinds 1969 en maakt altijd gebruik van stevige en kwalitatief hoogstaande materialen. 

Deze hometrainer zal dan ook jaren mee kunnen in je trainingsprogramma´s. Iets wat geïllustreerd wordt door de drie jaar garantie die Tunturi biedt (mits je de onderdelen fatsoenlijk onderhoudt). 

Een wat zwaardere medewerker van ons die de fietstrainer getest heeft gaf aan dat het apparaat bij veel krachtinspanning van zijn plek schoof. Dit was op te lossen door de Tunturi op een trainingsmat te plaatsen. 

Een ander punt wat we af en toe tegenkomen is dat sommige gebruikers het zadel niet zo comfortabel vinden. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Onze eigen indruk was dat het brede en met gel gevulde zadel prima zit en een goede ondersteuning geeft tijdens het trainen.

Hoe zit het met het gebruiksgemak?

Fitcycle 50i 2-min

De FitCycle 50i is makkelijk in gebruik

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer wordt geleverd met een handleiding. Desondanks ben je toch al gauw rond de drie kwartier bezig met het monteren. En ook als je het met zijn tweeën doet. Het wordt overigens nooit erg ingewikkeld. Het duurt alleen even voordat alle schroefjes en draadjes op hun plaats zitten. 

Zodra alles eenmaal op zijn plaats zit dan kun je op deze hometrainer erg makkelijk je verschillende oefeningen afwerken. De console is makkelijk te bedienen en het zadel is zowel horizontaal als verticaal te verstellen. Een klein minpuntje is dat het stuur niet verstelbaar is. 

Type weerstanden

Zoals hierboven vermeld heeft de hometrainer maar liefst tweeëndertig verschillende weerstandsniveaus. Deze zijn via de console op het stuur eenvoudig elektronisch aan te passen. 

De weerstand zelf wordt gegenereerd door een magneetrem om het vliegwiel. Deze magnetische weerstanden zorgen ervoor dat deze hometrainer bijzonder stil is. 

Los van de weerstanden zijn er maar liefst twintig verschillende trainingsprogramma´s. Je kunt kiezen uit trainingenprogramma’s , die gericht zijn op cardio, vetverbranding of om eerst warm te draaien.

Installatie en opbergen.

Zoals hierboven al even vermeld is de installatie tijdrovend maar niet ingewikkeld. De instructiehandleiding bestaat uit duidelijke afbeeldingen en ook als je niet technisch aangelegd ben zou je de hometrainer eenvoudig moeten kunnen monteren. Voor het opbergen zijn er onder de hometrainer kleine wieltjes aangebracht. Je verrijdt de Tunturi daarmee gemakkelijk naar zijn plek.

Fitcycle 50i transportwieltjes

Transportwieltjes voor makkelijke verplaatsing

Formaat en gewicht

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer is 132 centimeter hoog, 101 centimeter lang en heeft een breedte van 52 centimeter. Het apparaat weegt 28.5 kilogram waarvan 14 kilogram voor het vliegwiel. De doos met Tunturi weegt overigens 33 kilogram. 

Dat is één van de redenen waarom we aanraden de montage met twee personen uit te voeren. Tunturi geeft aan dat deze hometrainer geschikt is voor mensen tot 150 kilogram en met een maximale lengte van 2 meter. 

Garanties en ondersteuning

Tunturi geeft maar liefst drie jaar garantie op de FitCycle 50i Ergometer. Dat kunnen ze makkelijk doen omdat het hier om een oerdegelijk ontwerp gaat, die niet snel stuk zal gaan. Wel zijn er natuurlijk kleine lettertjes van toepassing. In dit geval houden die in dat de garantie vervalt mits je het apparaat niet volgens de instructies in de Nederlandstalige handleiding onderhoud.

Helaas is de klantenservice van Tunturi op dit moment niet telefonisch bereikbaar. Je kunt echter via de website een formulier invullen waarna de medewerkers van de klantenservice zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

Tunturi Fitcycle 50i

Goede prijs/kwaliteit verhouding

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer is niet goedkoop, maar goedkoper dan veel vergelijkbare hometrainers. De Flow Fitness Stelvio Pro i is bijvoorbeeld meer dan anderhalf keer zo duur. En de Nautilus U628 Ergometer meer dan twee keer. 

De enige voordelen die deze modellen op de Tunturi lijken te hebben is dat ze ruimte hebben voor meerdere gebruikersprofielen en dat het stuur verstelbaar is. De vraag is of dat het grote prijsverschil rechtvaardigt. 

Een ander voordeel van de Tunturi FitCycle 50i Ergometer is het aantal positieve reviews. Dat ligt vele malen hoger dan bij zijn ´concurrenten´. De Tunturi bewijst daarmee een kwalitatief hoogstaand product te zijn wat voor een competitieve prijs wordt aangeboden.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

 • Tweeëndertig makkelijk in te stellen weerstanden.
 • Twintig verschillende trainingsprogramma´s.
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar zadel.
 • Hartslagmeter waarmee cardio- en revalidatietrainingen gedaan kunnen worden.

 • Bluetooth connectivity waardoor je de hometrainer kunt combineren met leuke apps voor realistische trainingen en competitieve races met bijvoorbeeld je collega´s.

 • Houders voor een tablet en een drinkflesje.

 • Monitor die de belangrijkste gebruikersdata overzichtelijk weergeeft.

 • Stuur is niet verstelbaar
 • Maar één gebruikersprofiel beschikbaar
 • De Tunturi Routes app heeft in de gratis versie maar een beperkt aantal routes beschikbaar. Voor meer opties moet maandelijks betaald worden.
Tunturi FitCycle 50i
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Tweeëndertig weerstanden en twintig trainingsprogramma's
 • Bluetooth connnectiviteit

Hoe ik hometrainers test

Om een zo objectief mogelijke score te geven aan hometrainers, hanteer ik voor elk model eenzelfde score systeem. De score die een model krijgt is opgebouwd uit 9 verschillende criteria die elk bijdragen aan de totaalscore.

Hoe belangrijker een criterium is, hoe zwaarder die score doorweegt in de totaalscore.

De criteria die worden gebruikt zijn:

 • Constructiekwaliteit: 15% - algehele bouwkwaliteit, gebruikte materialen, stabiliteit van het frame, duurzaamheid van de onderdelen...
 • Comfort: 20% - kwaliteit en verstelbaarheid van het zadel, ergonomie van het stuur, positie van de pedalen...
 • Weerstandsniveau: 15% - aantal niveaus, voldoende weerstand voor zowel beginners als gevorderden, verschil tussen niveaus...
 • Trainingsprogramma's: 10% - Vooraf in gestelde trainingsprogramma's, type trainingsprogramma's...
 • Monitor en functies: 10% - Type scherm, verlicht scherm of niet, functies van de monitor, beschikbare trainingsstatistieken, ingebouwde hartslagmeters, USB-poorten, Bluetooth-connectiviteit, compatibiliteit met fitnessapps...
 • Gebruiksgemak: 10% - hoe gemakkelijk is het de weerstand aan te passen, zadel of stuur te verstellen, hoe gemakkelijk kun je de monitor bedienen, intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening...
 • Prijs-kwaliteitverhouding: 10% - Totaalprijs van de hometrainer, prijs-kwaliteitverhouding, aanbiedingen...
 • Klantenservice en garantie: 5% - garantievoorwaarden, contactmogelijkheden klantendienst, responsiviteit klantendienst, retourbeleid...
 • Algemene ervaring: 5% - persoonlijke algemene ervaring van begin tot einde.
Tunturi FitCycle 50i Ergometer

De Tunturi FitCycle 50i Ergometer heeft zich bij ons testpanel bewezen als een veelzijdige crosstrainer, waarop het heel plezierig trainen is. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding van het toestel ver boven verwachting. Onze conclusie is daarom dat de hometrainer inderdaad een top ergometer is voor een betaalbare prijs. En je kunt bij het aanschaffen van dit model eigenlijk niet fout gaan.

Product merk: Tunturi

Valuta product: EUR

Prijs product: 713

Prijs geldig tot: 2023-12-31

Product op voorraad: InStock

Waardering redacteur:
2.4

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Tweeëndertig makkelijk in te stellen weerstanden
 • Twintig verschillende trainingsprogramma´s
 • Horizontaal en verticaal verstelbaar zadel
 • Hartslagmeter waarmee cardio- en revalidatietrainingen gedaan kunnen worden
 • Bluetooth connectivity waardoor je de hometrainer kunt combineren met leuke apps voor realistische trainingen en competitieve races met bijvoorbeeld je collega´s
 • Houders voor een tablet en een drinkflesje
 • Monitor die de belangrijkste gebruikersdata overzichtelijk weergeeft

Nadelen

 • Stuur is niet verstelbaar
 • Maar één gebruikersprofiel beschikbaar
 • De Tunturi Routes app heeft in de gratis versie maar een beperkt aantal routes beschikbaar. Voor meer opties moet maandelijks betaald worden

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}