.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Leg Curl oefening: uitvoering, variaties & tips

Auteur: Chesney
Publicatie: 15/05/2023
Laatste update: 10/05/2023

Leg Curl oefeningen zijn cruciaal voor het ontwikkelen en versterken van je hamstrings. Hamstring kracht is cruciaal voor uitstekende atletische prestaties en het behoud van een gezonde rug. Deze oefening is zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De Leg Curl is een schitterende oefening om te integreren in je dagelijkse training, omdat het een manier biedt om je hamstring flexibiliteit en kracht te verhogen. Door het doen van Leg Curl oefeningen, kun je een verbetering in je atletische prestaties en spieren realiseren.


Uitvoering

 1. Begin met het instellen van de leg curl machine; zorg ervoor dat de troggen goed ingesteld zijn en zet de knoppen op de juiste hoogte (de troggen moeten ongeveer schouderbreedte zijn). Beginners kunnen een lagere instelling gebruiken.
 2. Rol de schuimstof weg om de plaats te vinden voor de knieën. Plaats deze onder de knieën en tegen de onderkant van de achterkant van de benen.
 3. Grijp de stang (met een comfortabele, kalme greep) en plaats je voeten onder de stang.
 4. Laat je benen rusten op de schuimstof en leng je rug uit. Zet je schouders achterover en je onderrug tegen de bank. Beginners kunnen deze positie aanhouden terwijl gevorderden een meer rechte positie aannemen.
 5. Adem uit, haal diep adem en begin langzaam met je benen te buigen.
 6. Strek je benen volledig uit wanneer je de top bereikt.
 7. Adem uit terwijl je de beweging terugbrengt naar het startpunt.
 8. Herhaal deze beweging 7-12 keer afhankelijk van je sterkte.


Extra tips voor beginners

Houd je buikspieren aangespannen en zorg ervoor dat je een stevige rug houdt tijdens de beweging. Begin met een lagere weerstand en bouw deze op als je meer gericht wil trainen. Houd bij elke herhaling pauzes van 15-30 seconden om voldoende rust tussen sets te nemen.


Extra tips voor gevorderden

Houd je bovenrug in een rechte positie tijdens de oefening en hieronder. Zorg ervoor dat je de stang helemaal onder het been krijgt voor maximale stabiliteit. De concentratie-variant dient in deleg dat je benen op lagere omgeving (langzamer) terugstrekken.


Veel gemaakte fouten

 • De stang niet helemaal onder het been krijgen: zorg ervoor dat je een volledige beweging maakt tijdens de oefening.
 • Een verkeerde grip: Je grip dient stevig maar comfortabel te zijn.
 • Je voeten niet goed instellen: Zorg ervoor dat de voeten goed onder de knieën zijn geplaatst.
 • Je rug niet recht houden: let op dat je rug steeds rechtop blijft en niet te diep hangt.


Welke spieren train je?

De Leg curl oefening is een veelgebruikte oefening om de achterste en bovenste bovenbeen spieren te trainen. Deze spieren omvatten de hamstring, de gluteus maximus en de gastrocnemius spier. De Leg curl uitvoeren verbetert activering van deze spieren in het lichaam en kan bijdragen aan verbetering van uw algehele lichaamshouding.

Het doen van Leg curls verstevigt en activeert de hamstring spieren, die verantwoordelijk zijn voor de flexie van je knie en heup. Je gastrocnemius spier, die betrokken is bij het heffen van de hakken van de grond, wordt hiermee ook getraind. De gluteus maximus, de belangrijkste spier in je bil, wordt ook betrokken bij deze oefening.

Hoewel de Leg curl oefening primair bedoeld is voor de bovenste en achterste bovenbeen spieren, kan het ook enige activering van andere spieren, zoals de quads, adductoren, abductoren en corespieren, veroorzaken. Om veilig te blijven en blessures te voorkomen, is het van belang dat de Leg curl met de juiste techniek en volgens goede vorm wordt uitgevoerd. Deze oefening draagt bij aan een betere stabiliteit, beende mobiliteit en een verbeterde lichaamshouding.Voordelen

 • Sterkere hamstring spieren: de Leg curl oefening is gericht op het versterken en vergroten van de hamstrings. Hierdoor wordt je midden- en bovenrug sterker, waardoor je uithoudingsvermogen bij zowel zonder gewicht als met gewicht verschillende bewegingen verbetert.
 • Ontspanning van de heupen en knieën: de Leg curl is een geweldige oefening om de heupen en knieën te ontspannen. Knieproblemen, zoals artritis en artrose, kunnen hierdoor worden verholpen. De oefening helpt ook bij het verlagen van de kans op blessures in de knie- en heuppier.
 • Versterking van de core: de Leg curl oefening werkt ook je corespieren bij het ondersteunen van het been tijdens de beweging. Dit helpt bij het verbeteren van je stabiliteit, kracht en controle.
 • Prestatieverbetering bij atletiek: de Leg curl oefening helpt om de spierkracht in de onderrug te verbeteren. Dit kan betekenen dat atleten meer kracht krijgen bij verschillende sporten, waaronder sprinten en hoogspringen. De kans op blessures wordt hierdoor verkleind.


In je trainingsschema

De leg curl oefening is een krachtige oefening die vaak in een full-body workout wordt opgenomen. Voor beginners kan de oefening ingesteld worden als een 3 sets van 8-12 herhalingen. Voor gevorderde sporters kan dit worden verhoogd naar 4-5 sets van 10-15 herhalingen.

De leg curl oefening helpt bij het versterken van de hamstrings en de bovenbeenspieren, waardoor het voor atleten bijzonder nuttig is. De oefening kan worden uitgevoerd met gewichten of met behulp van een kabel- en/of band-systeem. Door de leg curl in een full-body training op te nemen, kunnen sporters hun prestaties en blessurepreventie verbeteren.

Door de leg curl toe te voegen aan een full-body training, kunnen sporters ervoor zorgen dat hun benen sterk blijven terwijl ze ook andere spiergroepen trainen. Het is van cruciaal belang dat de techniek van de oefening correct geleerd wordt, en dat het gebruik van een voldoende gewicht wordt gestimuleerd om de resultaten consistent te houden. Door de oefening in een full-body routine te integreren, kan het ook bijdragen aan een verbetering van beweeglijkheid en atletische prestaties.

De leg curl oefening biedt een complete en effectieve manier om de bovenbenen en de hamstrings te versterken. Door de oefening correct uit te voeren, kunnen beginners en gevorderden er beide van profiteren. Door de leg curl toe te voegen aan een full-body training, kunnen sporters een verscheidenheid aan spiergroepen tegelijkertijd trainen, en hun prestaties en blessurepreventie verbeteren.


Leg Curl vs andere oefeningen

De Leg curl is een zeer gebruikelijke oefening die mensen gebruiken om de achterkant van de bovenbenen en de achterkant van de heup te versterken. Hoewel de Leg curl de oefening is waar veel sporters gemakshalve naar grijpen, zijn er ook andere oefeningen die vergelijkbare resultaten geven. Bij het vergelijken van de Leg curl met andere oefeningen die dezelfde spiergroepen trainen, zijn de specifieke voordelen en nadelen van de Leg curl belangrijk om in overweging te nemen.

Een voordeel van de Leg curl is dat de oefening de mogelijkheid biedt om één specifieke spiergroep te targeten. De Leg curl richt zich voornamelijk op de hamstrings, die een onderontwikkeld gebied bij veel mensen blijken te zijn. Daarnaast is de Leg curl eenvoudig en vergt deze geen dure accessoires.

Een nadeel van de Leg curl is echter dat deze een enkelvoudige beweging is die meestal in een machine wordt uitgevoerd. Dit betekent dat er geen elementen zoals stabiliteit of diepte worden toegevoegd aan de oefening. Andere oefeningen zoals het staande beenhalve, het been spreiden, goblet squat en Jefferson squat zijn meer gebaseerd op vrije gewichten die de stabiliteit en dynamiek toevoegen aan de oefening. Daarnaast targetten deze oefeningen meer spiergroepen in één oefening.

Om de Leg curl effectief te gebruiken om de spieren van de achterkant van de bovenbenen te versterken, wordt deze het beste gecombineerd met andere gewichthefoefeningen. Door een combinatie van oefeningen te gebruiken zoals de staande beenhalve, goblet squat en Jefferson squat, kun je een meer diverse en algehele workout creëren voor de achterkant van de benen. Door je programma af te wisselen en deze oefeningen af te wisselen met de Leg curl, ben je in staat om een meer verzadigde en geavanceerde workout te realiseren.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}