.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Focus Fitness Fox 1 review: De perfecte instap crosstrainer?

Auteur: Chesney
Publicatie: 02/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Focus Fitness Fox 1
 • Goedkoop
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Compact
 • 12 trainingsprogramma' s

De Fox 1 is het instapmodel van de veelgeprezen lijn crosstrainers van het merk Focus Fitness. Je kunt dit model al voor rond de 300,- euro in huis halen. Dit is de helft is van de prijs van de Fox 5. 

Maar wat haal je voor die 300,- euro eigenlijk precies in huis?

Een koopje die opkan tegen de duurdere modellen van Focus Fitness? Of is de kwaliteit toch beduidend minder. En is het daarom slimmer om wat langer te sparen voor een duurder model?

Je krijgt in deze review een uitgebreid antwoord op deze vragen. En je krijgt alle belangrijke informatie die je moet weten over de Fox 1. De volgende onderwerpen komen in de review namelijk aan bod:

 • Voor wie is de Focus Fitness Fox 1 geschikt?
 • Wat zijn de functionaliteiten?
 • Hoe zit het met de duurzaamheid?
 • Is de montage moeilijk?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen van de crosstrainer? 

En tot slot geven we ook ons eindoordeel. Lees daarom snel onze uitgebreide review over de Focus Fitness Fox 1!

Voor wie is de Focus Fitness Fox 1 geschikt? 

De Fox 1 is een instapmodel. Dit betekend dat het apparaat voornamelijk is ontwikkeld voor beginnende sporters, die niet bereid zijn om een grotere investering te doen in een crosstrainer. En die die een aantal keer in de week aan cardio willen om af te vallen en/of om hun conditie te verbeteren. 

Fanatieke sporters die (dagelijks) intensief willen trainen kunnen de Fox 1 beter overslaan. Door de lage aankoopprijs heeft Focus Fitness namelijk natuurlijk wat concessies moeten doen op de bouwkwaliteit.

Zo zal de duurzaamheid niet zo goed zijn als bij duurdere modellen. En doordat de crosstrainer behoorlijk licht is, staat hij ook wat minder stabiel op de grond als zwaardere crosstrainers. 

Dit kan problematisch zijn als je wat zwaarder bent. Focus Fitness geeft zelf aan dat het apparaat belastbaar is tot 120kg. Wij vinden echter dat dit een zeer optimistische inschatting is. Zelf zouden wij het model niet aanraden aan mensen boven de 90kg. Daar is de crosstrainer namelijk simpelweg niet stabiel genoeg voor.  

Daarnaast is het model af te raden voor lange mensen. Het apparaat is namelijk vrij compact. Ben je langer dan 1,85m? Dan zal de crosstrainer niet zo fijn aanvoelen als andere modellen. 

Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen? 

Wij gaan nu in op de belangrijkste functionaliteiten van de Fox 1, te beginnen met het LCD-scherm. 

Het LCD-scherm

De Fox 1 heeft een simpel LCD-scherm. En dat is een welkome verrassing. Want dit is namelijk zeker niet vanzelfsprekend bij goedkopere instapmodellen. Het LCD-scherm bestaat uit zes (makkelijk te bedienen) hoofdknoppen:

 • Recovery
 • Mode
 • Reset
 • Start | Stop
 • Up-arrow
 • Down-Arrow

Focus Fitness Fox 1-6-min

Slim ingedeelde en makkelijk te bedienen trainingscomputer

En daarnaast heb je nog 12 sneltoetsen voor alle verschillende trainingsprogramma’s. Dit is een slimme indeling, waardoor je snel met de juiste instellingen aan de slag kan gaan. Een kind kan eigenlijk de was doen! 

Wel voelen de knoppen wat goedkoper aan dan op het LCD-scherm van duurdere modellen, zoals de Fox 5. Maar dat is iets wat je voor de lagere prijs moet verwachten. 

Sommige gebruikers geven aan dat de trainingsinformatie wat klein op het scherm verschijnt. Wij hadden hier zelf minder last van. Maar als je slechtziend bent kan je hier misschien wel last van hebben.

Het design

Focus Fitness Fox 1-5-min

Simpel, maar strak design

De Fox 1 heeft een vrij strak design; het apparaat ziet er namelijk gestroomlijnd uit. En er wordt enkel gebruik gemaakt van de kleur zwart met wat tinten groen voor de zes hoofdknoppen en de naam van het model. 

Hierdoor past de Fox 1 eigenlijk in elk interieur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de crosstrainer niet goed in je huiskamer staat.  

Focus Fitness Fox 1-4-min

Groene logo

Toch valt over smaak niet te twisten; of het design wel of niet mooi is hangt natuurlijk volledig af van jouw persoonlijke smaak. Daarom kan je beter zelf je oordeel vellen aan de hand van bovenstaande foto’s. 

De bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de Fox 1 is zeer degelijk voor de prijs; de trapbeweging voelt namelijk vrij soepel aan. En het apparaat staat ook redelijk stabiel op de grond.

Focus Fitness Fox 1-5-min

Degelijke bouwkwaliteit voor de prijs

Toch heeft Focus Fitness om het model voor een zeer scherpe prijs aan te bieden een aantal concessies moeten doen op de bouwkwaliteit. Dit kan je mede aan twee dingen opmerken:

 1. Het gewicht van 32kg
 2. Het vliegwiel van 6kg

Een gewicht van 32 kilogram is erg weinig voor een crosstrainer. Ter vergelijking, het gewicht van de Fox 5 is 68kg. Meer dan twee keer zo zwaar dus. En dat verschil in gewicht maakt nogal een verschil in de stabiliteit van het apparaat. 

Zo zul je waarschijnlijk merken dat het Fox 1 een klein beetje wiebelt als je erg hard aan het trappen bent. Dat hoeft op zich geen groot probleem te zijn, omdat je alsnog prima kunt trainen. Maar toch voelt het minder fijn aan dan duurdere modellen, die volledig stil staan.

Toch heeft (zoals Johan Cruyff dat zo mooi zei) elk nadeel zijn voordeel: Je kunt de Fox 1 door het lage gewicht makkelijk verplaatsen. En het de crosstrainer is ook erg compact; hij is slechts 108cm x 154cm. 

Heb je dus weinig ruimte in je huis voor een crosstrainer? Dan is de Fox 1 een uitstekende keuze. 

De duurzaamheid

Focus Fitness Fox 1-1-min

Goede duurzaamheid voor de prijs

De duurzaamheid van de crosstrainer gaat natuurlijk hand in hand met de bouwkwaliteit. Daarom verwachten wij het volgende: zolang je het apparaat niet zeer intensief gebruikt, ga je vele jaren plezier hebben van de Fox 1. 

5 - 10 jaar lang zou (met goed onderhoud) eigenlijk sowieso moeten lukken. Maar hoe lang hij precies meegaat zal ook afhangen van hoeveel geluk je hebt. 

Toch moet je niet al te hoge verwachtingen; je loopt met het aanschaffen van een goedkoper instapmodel, zoals de Fox 1 namelijk een groter risico dat hij op korte termijn stuk gaat. Dit komt omdat hij (door het lagere gewicht) van minder duurzame materialen gemaakt is. 

Wel ben je door een fabrieksgarantie van 2 jaar gedekt. Maar als er iets net buiten deze periode met het apparaat gebeurd, dan zit je dus met een probleem.  

Wil je er dus zeker van zijn dat je crosstrainer zo lang mogelijk meegaat? Dan kan je beter kiezen voor een crosstrainer in een hogere prijssegment. 

De trainingsprogramma’s en weerstanden

De Fox 1 beschikt over 8 weerstanden. Dit is voor een instapmodel niet veel, maar ook niet weinig. Er zijn namelijk zowel instapmodellen met meer of minder keuzes. Toch zal het precieze aantal weerstanden voor de meeste mensen weinig verschil maken.

Focus Fitness Fox 1-3-min

12 trainingsprogramma's en 8 weerstanden

De 8 weerstanden bieden beginners namelijk voldoende uitdaging. Maar ook als je al wat meer ervaring heb zal dit aantal je genoeg uitdagen. De hoogste weerstanden zijn namelijk vrij zwaar. 

Verder beschikt de Fox 1 ook over 12 trainingsprogramma’s. Je kunt kiezen uit programma’s die gericht zijn op:

 • Gewichtsverlies
 • Het verbeteren van je conditie
 • Je hartslag
 • En meer 

Het is belangrijk te vermelden dat dit zeker niet standaard is voor een instapmodel. Je ziet dit aantal weerstanden namelijk meestal bij modellen in het midden- en hogere prijssegment. 

Bij de meeste instapmodellen is dit aantal lager. En in sommige gevallen beschikken goedkopere crosstrainers zelfs helemaal niet over trainingsprogramma’s. 

Daar komt ook nog eens bovenop dat je kan trainen op basis van je hartslag. Er zijn namelijk hartslagsensoren in de crosstrainer gebouwd. En dat zal voor velen een welkome toevoeging zijn. Het trainen op basis van je hartslag heeft namelijk vele voordelen. 

De transportwieltjes

De Fox 1 beschikt ook over transportwieltjes. En dat is erg fijn om te hebben! Je kunt het apparaat hierdoor namelijk makkelijk verplaatsen.

Focus Fitness Fox 1-2-min

Handige transportwieltjes

Wil je het dus bijvoorbeeld na gebruik in een kast opbergen? Dan kan je dit dankzij de transportwieltjes en het lage gewicht van het apparaat makkelijk doen. En dat is bij vele duurdere (en zwaardere) crosstrainers natuurlijk een stuk minder makkelijk 

De montage 

De Fox 1 is een vrij simpele crosstrainer. Dit kan je ook zeker merken bij de montage; je kunt het apparaat (mede dankzij de eenvoudige en duidelijke handleiding) snel in elkaar zetten. 

Zelfs als je niet zo handig bent zal je het apparaat binnen 30 minuten hebben staan. En je hebt voor de rest ook geen gereedschap nodig. Alles wat je nodig hebt wordt namelijk meegeleverd. 

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding? 

Wij geven de prijs/kwaliteit verhouding van de Fox 1 een ruime voldoende. Waarom? Omdat wij de bouwkwaliteit voor de prijs zeer degelijk vinden. En omdat het model een aantal functionaliteiten heeft, die weinig andere instapmodellen hebben: de 12 trainingsprogramma’s en de ingebouwde hartslagsensoren. 

Daarnaast helpt het ook zeker dat de Fox 1 er niet verkeerd uitziet. En dat het apparaat compact en makkelijk op te bergen is. 

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Goedkoop
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 12 trainingsprogramma’s
 • Transportwieltjes
 • Compact (108 cm x 154cm)
 • Zeer geschikt voor mensen met weinig ruimte
 • Snelle montage 
 • Trainingsinformatie verschijnt voor sommige mensen wat klein op het scherm
 • Niet geschikt voor mensen die langer dan 1,85m zijn
 • Staat niet zo stabiel als de duurdere modellen van Focus Fitness 
 • Vliegwiel van slechts 6 kilogram Moeilijk te voorspellen duurzaamheid 

Eindconclusie

De Focus Fitness 1 is een crosstrainer die wij je zeker kunnen aanbevelen als instapmodel. Zolang je maar de juiste verwachtingen bij de crosstrainer hebt.  

Verwacht bijvoorbeeld niet dat het apparaat geschikt is voor intensief gebruik. En verwacht ook niet dat de duurzaamheid zo goed zal zijn als modellen in hogere prijsklassen. Daar is de bouwkwaliteit simpelweg niet goed genoeg voor. 

Wel is het model perfect voor als je een aantal keer in de week (op een matige intensiteit) wilt trainen. En dankzij het compacte formaat en de transportwieltjes heb je weinig ruimte in je huis nodig. 

Daarentegen is het apparaat te klein voor mensen boven de 1,85m. En niet stabiel genoeg voor mensen boven de 90 kilo. 

Ben je dus van plan om een aantal keer in de week te trainen? Ben je niet groter dan 1,85m en niet zwaarder dan 90 kilo? En wil je op dit moment nog geen investering doen in een duurzamere crosstrainer?  

Dan is de Focus FItness Fox 1 een uitstekende keuze. 

Wil je echter vaak op een hoge intensiteit trainen? Is het belangrijk voor jou dat je crosstrainer zo lang mogelijk meegaat? En ben je ook bereid om een grotere investering (+/- 300 - 400 euro meer) te doen?Kies dan voor een (goed beoordeeld) model in een hogere prijssegment. 

Een alternatief: De Focus Fitness Fox 5 

Maar wat zijn voorbeelden van goede modellen in het hogere prijssegment? Binnen de Focus Fitness lijn is de Fox 5 in ieder geval een uitstekende keuze. Dit model is namelijk de best verkopende en het best beoordeelde model van Focus Fitness.

Focus Fitness Fox 5-1-min

De Focus Fitness Fox 5

Dit komt voornamelijk door zijn uitstekende bouwkwaliteit en toch nog zeer betaalbare prijs. De Focus Fitness 5 haal je namelijk voor slechts 650,- euro in huis. Je kunt hier onze review van de Focus Fitness Fox 5 lezen. 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}