Het lijkt erop alsof iedereen enthousiast is over deze Airbike; de stoer klinkende Fitbike “The Beast”. Het model krijgt namelijk vele goede gebruikersreviews. En ook komt het model op verschillende review websites goed uit de verf.
Maar is al die lof eigenlijk wel terecht? Maakt het model zijn naam waar, doordat hij goed tegen intensief gebruik kan? Voelt de trapbbeweging ook fijn aan? En zijn er ook situaties waarin je beter voor een ander model kiezen?
Je krijgt in deze review een uitgebreid antwoord op al deze vragen, zodat je zeker weet dat je geen miskoop van +/-1100 euro maakt.
Voor wie is de Fitbike The Beast geschikt?
The Beast kost dus 1100 euro. Hiermee valt de Airbike in het middenprijs segment. Ben je dus op zoek naar een koopje? Dan zal The Beast te duur voor je zijn.
Ben je echter op zoek naar hoge kwaliteit voor een toch nog redelijke prijs? Dan kan het model zeker een overweging zijn. Er zijn namelijk genoeg duurdere Airbikes op de markt.
Daarnaast is het model ook een goede keuze als je een luchtfiets wilt, die zo min mogelijk geluid maakt. Meestal zijn Airbikes (door het harde trappen) namelijk enorm lawaaiig. Maar dit is bij The Beast niet het geval.
Dit komt omdat het gebruik maakt van een V-belt aandrijving, terwijl de meeste Airbikes gebruik maken van een normale ketting.
Iets wat ook bijzonder is aan The Beast is dat je er zowel je biceps en triceps op kan trainen. Dit is mogelijk dankzij de (ergonomische) dubbele handgreep. Als je graag je armspieren zo volledig mogelijk wilt trainen is het model dus zeker een aanrader.
Wel raden wij The Beast af als je rond de 150 kilo weegt. Of rond de twee meter lang bent. 150 kilo is namelijk het maximaal belastbaar gewicht. Maar ook als je hier in de buurt van komt, zal het apparaat je niet voldoende stabiliteit bieden. En ook zal je houding op het apparaat en de trapbeweging niet optimaal aanvoelen als je rond de twee meter lang bent.
De belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen
Je wilt natuurlijk goed weten hoe The Beast zich onderscheidt van andere (vergelijkbare) luchtfietsen. Daarom gaan we nu uitgebreid de belangrijkste functionaliteiten en eigenschappen bespreken, te beginnen met de bouwkwaliteit.
De bouwkwaliteit
Wij vinden de bouwkwaliteit verreweg de belangrijkste eigenschap, die besproken moet worden. Een goede Airbike moet namelijk bestand zijn tegen zelfs de meeste intensieve HIIT sessies. Maar je wilt natuurlijk ook dat het apparaat zo lang mogelijk meegaat. En stabiel op de grond staat, zodat het trainen niet ongemakkelijk aanvoelt. Iets wat een indicatie geeft over de bouwkwaliteit is het (relatief) zware gewicht van The Beast. De Airbike weegt namelijk maar liefst 73 kilo. Dit komt omdat het apparaat enkel en alleen gebruik maakt van kwaliteitsmaterialen, zoals duurzaam staal.
Het werd ons al gauw duidelijk dat The Beast hierdoor als een huis op de grond staat. En zelfs zwaardere personen meer dan voldoende stabiliteit biedt. Want toen een van onze redactieleden van 105 kilo een fikse HIIT-sessie deed, merkte hij dat de Airbike totaal niet wiebelde. En daar had hij bij goedkopere modellen wel vaak last van.
Daarnaast viel ons ook op dat het laswerk erg goed gedaan is. Fitbike heeft hier ook enorm veel vertrouwen in; ze geven hier namelijk een levenslange garantie op het laswerk. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat bepaalde onderdelen vroegtijdig kapot gaan.
Maar zelfs als je, om wat voor reden dan ook, enorm veel pech hebt zal Fitbike het apparaat dus kosteloos repareren. Daarnaast is het ook bekend dat een V-belt een stuk langer meegaat dan een standaard ketting. En minder onderhoud vereist. Je kunt er dus vanuit gaan dat je hier minder problemen mee zult ervaren.
Verder ziet de afwerking er ook erg professioneel uit. Dit alles schept bij ons enorm veel vertrouwen in de duurzaamheid van The Beast.
Wij gaan er daarom ook vanuit dat je vele jaren (en misschien wel enkele decennia!) probleemloos plezier gaat hebben van The Beast. En zelfs als het je plan is om het apparaat dagelijks intensief te gebruiken. Daarom kan The Beast trouwens ook prima in een (semi-)professionele sportschool geplaatst worden.
De trapbeweging
De trapbeweging is op een hometrainer, die alleen voor cardio gebruikt wordt al enorm belangrijk. Maar op een Airbike, die uitsluitend voor trainen op hoge intensiteit gebruikt wordt, is dit natuurlijk nog vele malen belangrijker.Voelt de trapbeweging namelijk niet zeer soepel aan? Dan zal het je niet motiveren om vaker HIIT-sessies te willen doen. En zul je je ambitieuze doelen niet behalen.
Daarnaast is The Beast ook niet de goedkoopste hometrainer. Daarom mag je er natuurlijk bepaalde verwachtingen van hebben.
Gelukkig werden al onze verwachtingen meer dan waargemaakt. En misschien ook nog wel eens overtroffen! Het maakte namelijk niet uit hoelang en hoe zwaar we aan het trainen waren; het fietsen voelde heerlijk aan. Sterker zelfs: The Beast is een van de fijnste Airbikes die wij hebben mogen testen.
Hieruit konden we ook opmaken dat de V-belt van een uitstekende kwaliteit is.
Weinig geluid
Naast de fijne trapbeweging en langere duurzaamheid heeft de V-belt nog een groot voordeel: Het apparaat maakt een stuk minder geluid dan een Airbike met een standaard ketting.
Eigenlijk hoorden wij tijdens het trainen alleen het geluid van de luchtweerstand. En dat geluid is niet hinderlijk. Het motiveert je juist om langer door te gaan. En om alles te geven wat je hebt.
The Beast bewijst dus dat een Airbike niet lawaaiig hoeft te zijn. En dat is natuurlijk perfect voor als je andere mensen zo min mogelijk tot last wilt zijn.
De trainingscomputer & 7 trainingsprogramma's
In een eerste oogopslag ziet de trainingscomputer van The Beast er wat ouderwets uit.
En zeker omdat de Airbike er zelf juist behoorlijk futuristisch uitziet. Gelukkig doet dit helemaal niks af aan de functionaliteit!
Je kunt namelijk, op een makkelijke manier, uit 7 trainingsprogramma’s kiezen, waaronder een hartslagprogramma. Om deze te gebruiken moet je wel zelf een borstband aanschaffen. Want deze wordt namelijk niet standaard met het apparaat meegeleverd.
Het beste aan de trainingscomputer zijn overigens de speciale intervalknoppen: De 10/20 en 20/10 knoppen, die je onder het display kan vinden. Je kunt hiermee namelijk je eigen training samenstellen en direct met die training beginnen, zonder al teveel gedoe.
Maar je kan op het display natuurlijk ook alle belangrijke trainingsinformatie vinden: Je snelheid, afstand, tijd, verbrande calorieen, etc.
Een klein puntje van kritiek is dat de trainingscomputer niet erg uitgebreid is. Er zijn namelijk (duurdere) Airbikes, die je een stk meer trainingsopties aanbieden. En waar je ook meer dingen naar eigen wens kunt aanpassen.
Wil je dus een zo geavanceerd mogelijke trainingscomputer? Dan is The Beast niet de beste optie. Daarentegen is het model wel perfect voor als je met zo min mogelijk gedoe met een HIIT-training wilt beginnen.
Ergonomisch ontworpen stuur en handgrepen
Dat The Beast een slim ontwerp heeft merk je ook aan de handgrepen. Deze zijn namelijk ergonomisch. En ze beschikken over zowel een horizontale als een verticale grip. Hierdoor is het niet moeilijk om een prettige zithouding te vinden. Maar je kunt hierdoor (zoals eerder vermeld) ook zowel je triceps als biceps trainen.
Werkt op luchtweerstand
Een Airbike werkt natuurlijk op basis van luchtweerstand. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Het volgende: Zodra je begint met trappen begint het voorwiel met schoepen te bewegen. Door deze beweging wordt luchtweerstand gecreëerd.
Hoe sneller de beweging, hoe meer weerstand. Daarom is de hoeveelheid weerstand die wordt opgewekt volledig afhankelijk van hoeveel inspanning je levert. Je kunt dit dus niet zelf instellen. Dat is misschien niet ideaal voor een lange cardio-sessie, maar juist wel voor High Intensity Interval Training (HIIT).
Hier moet wel nog wat bij gezegd worden: De gegenereerde lucht wordt bij The Beast niet in je gezicht blazen, maar naar de zijkanten van het apparaat. Hierdoor krijg je dus geen verkoeling tijdens het trainen. En dat is jammer. Maar misschien ervaar jij dit juist als een voordeel.
Transportwielen
The Beast beschikt over transportwieltjes. En dat is enorm handig. Je kunt hierdoor namelijk (indien dat nodig is) het apparaat verplaatsen. Natuurlijk gaat dit, door het gewicht van 73 kilogram, niet zo makkelijk als de goedkopere, lichtere Airbikes. Daarom zou je eigenlijk een vast plekje in huis moeten hebben voor de Airbike.
De montage
The Beast bestaat niet uit veel onderdelen. Eigenlijk wordt het frame, zadel en vliegwiel als een geheel geleverd. Hierdoor hoef je maar een paar onderdelen te monteren, zoals de trappers, het display en de handvaten.
Zoals verwacht leverde de montage hierdoor totaal geen problemen op. Het is qua moeilijkheid vergelijkbaar met de simpelle Ikea spullen. Dus zelfs als je niet de handigste bent hoef je je niet door de montage te laten afschrikken. Wel is het handig om het apparaat met een ander persoon in elkaar te zetten.
Het design
Nadat we The Beast in elkaar hadden gezet konden we hem in al zijn glorie aanschouwen. Want het is werkelijk een prachtig apparaat; een echte eye-catcher, die zowel goed zal staan in een huiskamer als in een professionele sportschool.
De Airbike ziet er namelijk futuristisch uit, alsof het uit een sci-fi film komt. Hij is namelijk strak vormgegeven. En ook werkt de kleur zwar erg goed me det rode details.
De prijs/kwaliteit verhouding
Je weet nu alles over de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen van The Beast. Daarom is het nu tijd om, op basis hiervan, een uitspraak te doen over de prijs/kwaliteit verhouding.
Allereerst willen we onderkennen dat 1100 euro een behoorlijke investering is. Ook al ben je op zoek naar kwaliteit! Je mag voor deze prijs dan ook behoorlijk wat verwachten. En dat deden we dan ook voor we begonnen met testen.
Toch werden al onze verwachtingen overtroffen. De bouwkwaliteit van The Beast is namelijk uitstekend. Hierdoor heeft de Airbike een uitstekende duurzaamheid en voelt de trapbeweging heerlijk aan.
Daarnaast is de trainingscomputer simpel, maar makkelijk te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk en snel met een HIIT-sessie kan beginnen.Wij vinden de prijs/kwaliteit verhouding daarom ook zeer goed.
De voordelen en nadelen
Onze eindconclusie
The Beast is niet overschat. Sterker zelfs: het maakt zijn naam meer dan waar. Je kan dankzij de uitstekende bouwkwaliteit namelijk vele jaren als een beest op de Airbike trainen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over defecten/mankementen. En een beest heeft er ook nog nooit zo mooi uitgezien.
Tel daar de duurzame en stille V-belt, de ergonomisch ontworpen handvatten en de makkelijk te bedienen trainingscomputer bovenop, en wat heb je? Een van de beste Airbikes binnen alle prijsklassen.
Het enige echte minpuntje die we konden vinden is dat de trainingscomputer niet zo geavanceerd als een aantal duurdere Airbikes. Maar hierdoor kan je juist wel zonder al teveel gedoe met een HIIT-sessie beginnen. En dat is fijn als je dingen niet te ingewikkeld wilt maken.
Over het merk Fitbike
Misschien was je voor het lezen van deze review nog niet bekend met Fitbike. Daarom leek het ons handig om je wat informatie over het merk te geven. Het eerste wat je moet weten is dat Betersport de eigenaar is van het merk Fitbike.
Daarom kan je de hometrainers, racefietsen en Airbikes van Fitbike hoofdzakelijk op de website van Betersport bestellen. Maar je kan het ook via Bol.com doen. Je krijgt dan natuurlijk dezelfde garantie die door Betersport wordt aangeboden.
Dat Fitbike goed in de smaak valt bij consumenten is te zien aan de sterke groei die het merk heeft doorgemaakt. Ongetwijfeld is dit mede dankzij de Ride-lijn (hometrainers) en de Race-lijn (racefietsen). Deze bieden namelijk beide een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Je kunt hier meer lezen over het merk Fitbike en de fietsen die zij verkopen, waaronder links naar al onze reviews.