.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Fitbike Ride 5 iPlus Review: Goede prestaties voor 325 euro?

Auteur: Chesney
Publicatie: 05/06/2022
Laatste update: 23/07/2023

Fitbike Ride 5 iPlus
 • Scherpe prijs
 • Goede bouwkwaliteit
 • 12 trainingsprogramma' s en 16 weerstanden
 • Bluetooth connectiviteit

Ben je op zoek naar een compacte hometrainer voor in huis? Maar wil je niet al teveel geld uitgeven? En wil je ook nog eens gebruik maken van fitness-applicaties, zodat je je trainingen leuker en uitdagender kan maken?

Zo ja, dan is een model die je zeker in overweging moet nemen de Fitbike Ride 5 iPlus. Dit namelijk een van de populairste instapmodellen. De Ride 5 heeft namelijk al 5 keer een “Best Reviewed” award van Kieskeurig.nl gewonnen. En het model krijgt op dit moment bij op Bol.com een score van 4,4 uit 5 sterren uit 114 reviews. 

Daarom werd het de hoogste tijd dat wij de hometrainer eens uitgebreid onder de loep namen. 

In deze review gaan wij dan ook in op alle belangrijke dingen die je moet weten over de Ride 5 iPlus. Je kunt er op rekeningen dat wij onze ongezouten mening over de hometrainer geven. En alle positieve en negatieve eigenschappen eerlijk in beeld brengen. 

Lees daarom voordat je overgaat tot een aankoop eerst deze review!  

Voor wie is de Fitbike Ride 5 iPlus geschikt? 

De Fitbike Ride 5 is een uitstekende optie als je voor een zo laag mogelijke prijs een hometrainer van een toch nog degelijke kwaliteit in huis wil halen. Er zijn namelijk genoeg goedkopere hometrainers verkrijgbaar. Maar die hebben (bijna) allemaal een beduidend mindere kwaliteit. En minder trainingsopties.

Wij vinden dat je voor de prijs eigenlijk geen betere kwaliteit mag verwachten. Alle hometrainers die wij getest hebben met een betere bouwkwaliteit vallen namelijk allemaal in een hogere prijssegment.

Toch zouden wij de Ride 5 niet aanraden als je van plan bent om (dagelijks) intensief te trainen. 

Dit kan de hometrainer namelijk hoogstwaarschijnlijk niet lang aan. En hierdoor loop je natuurlijk een groter risico op defecten, of een slechte duurzaamheid.  Daarom kan je voor intensief gebruik beter kijken naar professionele hometrainers. Daarentegen moet 3 a 4 keer in de week 1 - 1,5 uur pittig trainen prima lukken! 

Iets wat ook belangrijk is om te weten is dat de Ride 5 niet veel ruimte in beslag neemt. Dit zijn namelijk de afmetingen van de hometrainer: Lengte:130 cm. Breedte:63 cm. Hoogte:160. Daarnaast weegt het toestel ook niet veel. 36 kg. 

Heb je dus weinig ruimte in huis? En wil je een hometrainer die je ook (zo nu en dan) kan opbergen? Dan is de Ride 5 een prima keuze. Professionele hometrainers zullen door hun zwaardere gericht daarentegen een minder goede optie zijn. 

Verder is het maximaal belastbaar van de Ride 5 maar liefst 150 kilogram. Dat is iets wat wij zeer indrukwekkend vinden voor een hometrainer in deze prijsklasse. Meestal zie je dit namelijk alleen bij hometrainers in het midden- en het hogere prijssegment. 

Je kunt als je wat zwaarder bent de Ride 5 daarom ook prima gebruiken. Maar hou er wel rekening mee dat, als je in de buurt van dit gewicht weegt, de hometrainer door zijn lage gewicht minder stabiliteit zal bieden. Daarom zal in dit geval een duurdere (en zwaardere) hometrainer een betere optie zijn. 

Wat ook fijn is aan de Ride 5 is dat je er makkelijk kan opstappen. De crosstrainer heeft namelijk een lage instap. Dit is perfect voor mensen die:

 • Moeten revalideren
 • Minder mobiel zijn
 • Op leeftijd zijn

Tot slot koop je de iPlus uitvoering natuurlijk voor de Bluetooth connectiviteit. Dit stelt je in staat om te trainen met gebruik van talloze fitness-applicaties. Als je niet van plan bent om gebruik te maken van deze feature kan je beter voor de standaard versie kiezen. 

Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen? 

Wij gaan nu in op de belangrijkste functionaliteiten en producteigenschappen van de Ride 5 iPlus. Na het lezen van dit segment weet je precies wat je van de crosstrainer kan verwachten. En of hij aan jou eisen voldoet.

De bouwkwaliteit, stabiliteit en fietsbeweging  

Fitbike Ride 5-1-min

Goede bouwkwaliteit voor de prijs

De bouwkwaliteit is naar onze mening de belangrijkste producteigenschap. Is dit namelijk niet in orde? Dan loop je een groot risico dat je snel opgescheept zit met hoge reparatiekosten. 

Of nog erger: Je moet binnen no-time een nieuwe hometrainer aanschaffen. En dat wil je natuurlijk koste ten koste voorkomen! Daarnaast zorgt een goede bouwkwaliteit ook voor:

 • Een hometrainer die stabiel aanvoelt
 • Een fietsbeweging die fijn aanvoelt

Iets wat invloed heeft op de bouwkwaliteit van een hometrainer is het maximaal belastbaar gewicht. En het gewicht van het apparaat zelf. Des te hoger deze getallen zijn, des te stabieler zal de hometrainer namelijk hoogstwaarschijnlijk zijn. 

Je merkt daarom vaak dat goedkopere instapmodellen met een laag (belastbaar) gewicht snel beginnen te wiebelen. En zeker als je wat zwaarder bent en/of op een hoge intensiteit traint. 

De Fitbike Ride 5 weegt dus slechts 36 kilogram. Maar het belastbaar gewicht is met 150 kilogram hoog. Daarom waren wij erg benieuwd naar de geboden stabiliteit. 

Gelukkig waren wij hier na onze test zeer positief over: Zelfs toen een paar van onze zwaardere redactieleden op een hoge intensiteit trainde wiebelde het apparaat niet. En bleef het stabiel op de grond staan. 

Daarnaast voelde de trapbeweging ook natuurlijk aan. Dit komt natuurlijk door het vliegwiel van 10 kilogram. Wel moeten wij daarbij zeggen dat we wel hometrainers hebben getraind met een nog fijnere trapbeweging. Maar zeker niet in deze prijscategorie. 

Fitbike Ride 5-6-min

Fijne trapbeweging

12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden

Niet iedereen wil natuurlijk alleen gebruik maken van de manuele stand op de hometrainer. Misschien wil je juist gebruik maken van trainingsprogramma’s.

Trainingsprogramma’s kunnen je namelijk pushen om net even wat extra te geven. Je kunt ermee voor een specifiek doel trainen, zoals gewichtsverlies en conditietraining. En het maakt de training meestal ook leuker.

Gelukkig heb je op de Ride 5 redelijk wat aanbod; je kunt namelijk uit 12 verschillende programma’s kiezen. Dat is misschien niet zoveel als sommige duurdere hometrainers. Maar het is wel veel voor een instapmodel. 

De meeste instapmodellen hebben namelijk minder aanbod. Of helemaal geen trainingsprogramma’s. Dit is natuurlijk om de prijs zo laag mogelijk te houden. 

Fitbike Ride 5-10-min

Simpele trainingscomputer

Wij zijn ook zeer enthousiast over het HRC programma. Dit programma kan de weerstand van je training automatisch verlagen of verhogen, zodat je in de juiste hartslagzone traint. Zo weet je zeker dat je niet te hard, of juist niet hard genoeg traint. En train je zo effectief mogelijk. 

Je kunt verder kiezen uit 16 weerstanden. En dat is ook zeker boven verwachting. Vaak zie je namelijk dat instapmodellen slechts 6 - 8 weerstanden hebben. En dat kan er soms voor zorgen dat het verschil tussen 2 weerstanden te groot aanvoelt. Bij 16 weerstanden heb je hier echter geen last van. 

Een comfortabel en verstelbaar zadel 

Hometrainers zijn natuurlijk (en zeker in vergelijking met andere cardio-apparaten) zeer geschikt voor langere trainingssessies. Maar om deze langere trainingssessies mogelijk te maken is een ding wel van groot belang: Een comfortabel zadel. Want je wilt natuurlijk comfortabel trainen. En voorkomen dat je kont snel pijn doet. 

Fitbike Ride 5-9-min

Verstelbaar zadel

Fitbike Ride 5-4-min

Verstelbaar stuur

Gelukkig zul je hier, dankzij het zachte gelzadel van de Ride 5, geen last van hebben. Wij hadden namelijk zelfs na een trainingssessie van anderhalf uur trainen geen problemen. 

Wel zijn er hometrainers met zadels die nog luxueuzer aanvoelen. Maar die zijn meestal ook een stuk duurder. En het verschil is eigenlijk ook minimaal.  

Verder is het ook fijn om te weten dat je zowel het het zadel en het stuur kan verstellen. Hierdoor kan je de perfecte houding vinden, ongeacht je lengte en lichaamsbouw. 

Geluidloos trainen dankzij de magnetische weerstand

De Ride 5 maakt gebruik van magnetische weerstand. Het grote voordeel van dit type weerstand is dat de hometrainer hierdoor weinig tot geen geluid produceert.  En dat blijkt ook uit onze tests; zelfs op een hogere intensiteit hoorden wij zo goed als niets.

Ben je dus van plan om de hometrainer op een plaats te zetten waar ook andere mensen gaan komen? Dan kan je er zeker van zijn dat je die mensen niet tot last zal zijn. Maar daarnaast werkt het voor jezelf ook rustgevend om te trainen op een geluidloze hometrainer. 

De montage

Iets wat je zeker niet moet vergeten is dat je de Ride 5 eerst zelf in elkaar moet zetten. Anders kom je na het bestellen van het toestel namelijk voor een onverwachte verrassing te staan. 

Gelukkig hoeft als je dit wel vergeten bent de verrassing niet al teveel frustratie op te leveren. Het monteren is namelijk erg makkelijk. En zelfs als je niet de handigste bent. Ons lukte het namelijk (dankzij de duidelijke instructies) binnen een half uur. En wij zijn zeker geen DIY0types. 

Wel kan het handig zijn om iemand in de buurt te hebben om bepaalde onderdelen voor je vast te houden. Maar dat is zeker geen must.

Het design

Wij bij Love4Fitness zijn zeker niet ongevoelig voor design. Want je hometrainer moet natuurlijk goed staan in het interieur van je huiskamer. En het uiterlijk moet zeker geen doorn in het oog zijn, wanneer je mensen op bezoek krijgt. Ook al is het toestel nog zo goedkoop! 

Gelukkig kwamen na het monteren van de Ride 5 tot de volgende conclusie: De hometrainer ziet er erg goed uit!  

Fitbike Ride 5-1-min

Mooi, strak design

Sterker zelfs: Als wij de prijs niet wisten zouden we vermoeden dat het om een hometrainer uit een hogere prijsklasse ging. Het toestel is namelijk mooi vormgegeven. En het ziet er modern en strak uit. 

Doordat er voornamelijk gebruik is gemaakt van de kleur zwart zal het toestel ook in de meeste huiskamers goed tot zijn recht komen. Maar misschien denk jij daar wel heel anders over. Over smaak valt namelijk te twisten!

Prijs/kwaliteit verhouding  

Het is nu tijd om (op basis van de functionaliteiten en producteigenschappen) een uitspraak te doen over de prijs/kwaliteit verhouding van de Fitbike Ride 5 iPlus. Wij kunnen hier kort en krachtig over: De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed.

De Ride 5 iPlus presteert namelijk op alle fronten boven verwachting. Zo is de bouwkwaliteit voor de prijs zeer goed, de fietsbeweging voelt fijn aan, je hebt een prima aanbod aan trainingsprogramma’s en weerstanden en het apparaat ziet er ook niet verkeerd uit. 

De voordelen en nadelen

 • De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed
 • De bouwkwaliteit is voor de prijs goed
 • De fietsbeweging voelt natuurlijk aan
 • Bluetooth connectiviteit
 • Maar liefst 12 trainingsprogramma’s en 16 weerstanden
 • Zadel is comfortabel en verstelbaar
 • Lage instap
 • Mooi design
 • Makkelijke montage
 • Trainingscomputer is vrij simpel
 • Sommige gebruikers melden problemen met de app

Eindconclusie

De Fitbike Ride 5 is een hometrainer die we je zeker kunnen aanbevelen als instapmodel. Het zal namelijk moeilijk zijn om voor de prijs een hometrainer te vinden met een vergelijkbare bouwkwaliteit. En hetzelfde aantal weerstanden en trainingsprogramma’s. 

Natuurlijk zou je het kunnen overwegen om wat langer te sparen voor een professionelere hometrainer. Maar als je niet van plan bent om intensief te trainen is dit eigenlijk niet nodig. En je kunt altijd op een later moment deze beslissing maken en de Ride 5 doorverkopen. 

Fitbike Ride 5 iPlus
 • Scherpe prijs
 • Goede bouwkwaliteit
 • 12 trainingsprogramma' s en 16 weerstanden
 • Bluetooth connectiviteit

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}