.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Face pull oefening: Uitvoering, varianten & spieren

Auteur: Chesney
Publicatie: 10/05/2023
Laatste update: 03/06/2023

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om je schouders, bovenrug en houding te verbeteren, dan is de face pull-oefening zeker de moeite waard om te overwegen.

Het is een oefening die relatief eenvoudig uit te voeren is, maar tegelijkertijd zeer effectief kan zijn om kracht op te bouwen. In dit artikel zullen we alle belangrijke aspecten van de face pull-oefening bespreken, inclusief de spieren die worden getraind, hoe je de oefening perfect kunt uitvoeren, de voordelen en nadelen en variaties op de oefening.

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde krachtsporter, er valt altijd iets te leren over de face pull-oefening.

Instructies voor de perfecte uitvoering van de face pull

 1. Stel de kabel in op borsthoogte en bevestig het touw aan de kabel.
 2. Sta rechtop met een lichte knik in je knieën en een neutrale rughouding. Pak het touw met beide handen vast en stap een stapje naar achteren zodat er spanning op het touw staat.
 3. Houd je armen gestrekt terwijl je het touw naar je gezicht toe trekt. Houd hierbij je ellebogen hoog en je handen ter hoogte van je oren. Je handpalmen moeten naar beneden gericht zijn.
 4. Trek het touw naar achteren tot je handen naast je gezicht zijn en je ellebogen naar buiten wijzen.
 5. Houd deze positie even vast en laat het touw vervolgens gecontroleerd terugkeren naar de startpositie.
 6. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen.


Profielfoto Chesney

Extra tip

Vermijd momentum: een veelvoorkomende fout bij de face pull oefening is momentum gebruiken om het touw naar achter te trekken in plaats van de spieren in de schouders en bovenrug te gebruiken. Zorg ervoor dat je de oefening langzaam en gecontroleerd uitvoert waabij je de spieren aanspant om het touw naar je toe te trekken.

Chesney Vanroy

Ook belangrijk om op te letten: zorg ervoor dat je tijdens de oefening je schouders naar achteren en naar beneden houdt om spanning op de spieren te houden en risico's op blessures te verminderen. Houd ook je nek in een neutrale positie en vermijd dat je je kin naar voren steekt.


Voor- en nadelen van deze oefening


Voordelen


 • De oefening is een effectieve manier om je bovenrug, schouders en nek te versterken. Het helpt daarbij om je houding te verbeteren.
 • Een veelzijdige oefening dat kan worden aangepast aan verschillende trainingsniveaus en doelen
 • Kan helpen om blessures te voorkomen. Vooral bij mensen die veel zitten tijdens hun werk


Nadelen

 • Kan technisch uitdagend zijn en vereist de nodige aandacht voor de perfecte uitvoering. 
 • Relatief isolerende oefeningen en op vlak van tijd en energie wellicht niet de meest efficiënte manier om je schouders te trainen
 • Als je gevoelig bent voor schouderblessures of pijn in de schouders, kan de face pull oefening dit verergeren bij foutieve uitvoering. Welke spieren train je met de face pull oefening?

De face pull-oefening is een samengestelde oefening die verschillende spieren in de bovenrug, schouders en nek aanspreekt. Enkele belangrijke spieren die worden getraind met de face pull-oefening zijn:

 • Trapezius: de grote spier in de bovenrug die van de nek tot aan de schouders loopt. De face pull-oefening kan helpen om de bovenste vezels van de trapezius te versterken, wat kan helpen bij het verbeteren van de houding en het voorkomen van nek- en schouderklachten.
 • Posterior deltoid: deze spier is gelegen aan de achterkant van de schouder en wordt aangesproken bij het trekken van het touw naar achteren tijdens de face pull-oefening.
 • Rotator cuff: deze spiergroep bestaat uit vier kleine spieren die de schoudergewrichten stabiliseren. De face pull-oefening kan helpen bij het versterken van de rotator cuff-spieren, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van de schouderstabiliteit.
 • Teres minor: een kleine spier in de achterste schouder die de arm naar buiten draait. De face pull-oefening kan helpen bij het versterken van deze spier, wat kan helpen bij het verbeteren van de schouderfunctie.Variaties

Naast de klassieke face pull zijn er nog andere oefeningen die hier een variatie op zijn. Hieronder enkele voorbeelden:


 1. High face pull: een oefening waarbij het touw hoger wordt getrokken, richting het voorhoofd en bovenste deel van het gezicht. Hierdoor wordt er meer nadruk gelegd op de schouders en de bovenste vezels van de trapezius.

  Om de high face pull uit te voeren, trek je het touw omhoog in plaats van naar het midden van je gezicht. Zorg ervoor dat je ellebogen hoger blijven dan je schouders en dat je het touw zo ver mogelijk omhoog trekt terwijl je je schouders naar beneden en naar achteren houdt.


 2. Rope face pull: bij deze oefening gebruik je twee touwen in plaats van één. Dat maakt de oefening wat uitdagender en leg je meer nadruk op de spieren in de achterste schouder en bovenrug.

  Om deze oefening uit te voeren bevestig je twee touwen aan de kabel en trek je beide touwen naar je gezicht toe terwijl je je ellebogen hoog houdt.


 3. Band face pull: in plaats van een kabel en touw gebruik je voor deze variatie een elastische band. Deze variatie is ideaal als je niet over een kabelmachine beschikt of als je de oefening thuis wilt uitvoeren.

  Het verschil met de originele face pull oefening is dat de weerstand van de band toeneemt naarmate je deze verder uitrekt. Dat maakt de oefening wat uitdagender en leg je meer nadruk op de spieren in de bovenrug en schouders. 

  Om de band face pull uit te voeren, plaats je de elastische band rond een vast object en trek je beide uiteinden van de band naar je toe terwijl je je ellebogen hoog houdt.


Hoe integreren in je trainingsschema?


Om de face pull oefening op te nemen in je workout zijn er een paar factoren waarmee je best rekening houdt:

 1. Frequentie: afhankelijk van je trainingsdoelen en je algemeen niveau, kun je de face pull oefening één tot drie keer per week uitvoeren
 2. Intensiteit: de intensiteit van de face pull oefening kan worden aangepast door het gewicht te verhogen of het aantal herhalen te verlagen. Over het algemeen geldt de regel om een gewicht te kiezen waarmee je de oefening correct kunt uitvoeren maar waarbij de laatste paar herhalingen uitdagend zijn.
 3. Variatie: om je trainingen interessant en uitdagend te houden, doe je er goed aan om regelmatig andere variaties te proberen. Probeer de hierboven genoemde variaties op de face pull oefening om je training interessant te houden


Conclusie

De face pull oefening is een relatief eenvoudige oefening waarmee je je bovenrug, schouders en nek versterkt. 

Vergeet echter niet dat de juiste techniek en consistentie belangrijk zijn voor maximale voordelen en om blessures te voorkomen. Experimenteer ook met variaties om je training uitdagend te houden.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}