.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer vliegwiel: Wat is het belang + 7 feiten

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/04/2022
Laatste update: 18/07/2023

Bij het kopen van een crosstrainer is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Een belangrijk punt is het gewicht en de positie van het vliegwiel. Waarom? Dat leggen we je uit in deze blog. 

Veel mensen gebruiken tegenwoordig een crosstrainer om hun fitnessdoelen te bereiken. Het bezit van een eigen crosstrainer kan je leven werkelijk veranderen. 

Fit worden met behulp van een geschikte crosstrainer is heel makkelijk te realiseren. Het is geen heftige work-out en je traint meerdere spiergroepen tegelijkertijd. 

Waarom het vliegwiel je crosstrainer ‘maakt of breekt’ 

Crosstrainer vliegwiel

Het vliegwiel van een crosstrainer

Bij het kopen van een crosstrainer is het wel erg belangrijk om te weten dat het vliegwiel je crosstrainer maakt of breekt. Het bepaalt voor een groot gedeelte hoe krachtig, soepel en stil je crosstrainer in het gebruik is. 

Wanneer je een crosstrainer voor je thuisgym koopt is het belangrijk dat je de basisprincipes van het vliegwiel van een crosstrainer begrijpt. Zo kun je er een kopen die goed bij jouw wensen en behoeften (en budget) past.

Daarom willen we je graag informeren over de functie van het vliegwiel en waar je op kunt letten mocht je een crosstrainer willen aanschaffen. Na het lezen van deze blog weet jij alles over het vliegwiel van een crosstrainer.

Wat is een vliegwiel?

Het vliegwiel in een crosstrainer is een zwaar en groot draaiend wiel dat zich aan de voorkant, het midden of de achterkant van je crosstrainer bevindt. Meestal is dit een metalen schijf. Het vliegwiel verhoogt het momentum en zorgt voor stabiliteit tijdens je work-out.

Waarom is het gewicht van het vliegwiel cruciaal?

Het gewicht van het vliegwiel van een crosstrainer is bepalend voor de kracht die het apparaat je kan bieden. Daarnaast is het gewicht van het vliegwiel bepalend voor een soepele en geruisloze training. 

Feit 1: Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe soepeler en stiller de machine loopt

Het gewicht vliegwiel

Elk vliegwiel is anders maar als algemene vuistregel kunnen we stellen dat een crosstrainer voor thuisgebruik een vliegwiel moet hebben dat ten minste 7 kilogram weegt. Crosstrainers met zwaardere vliegwielen zijn over het algemeen duurder en presteren dan ook beter.

Feit 2: De meeste crosstrainers hebben vliegwielen die variëren tussen de 5 kilogram tot 15 kilogram

Een crosstrainer vliegwiel is over het algemeen 1 simpele, metalen schijf. En het gewicht van dat vliegwiel is een duidelijke indicator van de soepelheid van je crosstrainer-work-out. Maar…

Feit 3: Je kunt ook kiezen voor een crosstrainer met meerdere vliegwielen

Logischerwijs wordt je training dan nog krachtiger en soepeler. Wanneer je kiest voor een crosstrainer met twee vliegwielen van 7 kilogram, beschik je over een dubbele capaciteit ten opzichte van een crosstrainer met een enkel vliegwiel van 7 kilogram.

Feit 4: De positie van het vliegwiel op je crosstrainer beïnvloedt je work-out 

de locatie

Front driven vs central driven vs back driven

Wat ook belangrijk is om te weten: het maakt uit hoe het gewicht wordt verdeeld. De positionering van de vliegwielen bepalen voor een groot gedeelte hoe soepel je work-out verloopt. Of het gewicht zich in het midden van je crosstrainer bevindt of aan de buitenkant zal bepalen hoe je training aanvoelt.

Wat is traagheid?

De traagheid tijdens je crosstrainer-work-out zorgt ervoor dat de pedalen in beweging blijven nadat je stopt met bewegen. Hierdoor voelt je training nog soepeler aan. Als je een crosstrainer kiest waarbij het gewicht van het vliegwiel zich verder uit het midden bevindt, zal de traagheid sterker zijn. Hoe verder het gewicht naar de buitenkant van de schijf beweegt, hoe groter het traagheidsmoment. 

Wat is het verschil tussen crosstrainers met een voorwielaandrijving en een crosstrainer met een achterwielaandrijving?

Zoals je uit de naam kunt opmaken is bij crosstrainers met achterwielaandrijving het vliegwiel achter de pedalen bevestigd. In tegenstelling tot crosstrainers met een voorwielaandrijving, waarbij het gewicht van de gebruiker zich bevindt voor de trappers.

Crosstrainers met een voorwielaandrijving - front driven crosstrainers

Front driven crosstrainer-min

De Focus Fitness Senator

Crosstrainers met een voorwielaandrijving - front driven crosstrainers - hebben een vliegwiel aan de voorkant van de machine. De pedalen zijn dan achter het voorwiel gepositioneerd. Dit model is over het algemeen een goedkopere optie dan het achterwielaandrijving-type. 

Het is belangrijk om te weten dat crosstrainers met voorwielaandrijving vaak meerdere onderdelen bevatten. Hoewel ze meestal goedkoper zijn dan crosstrainers met achterwielaandrijving of centrale aandrijving, hebben ze mogelijk meer onderhoud nodig. 

Feit 5: Crosstrainers met een voorwielaandrijving zijn geschikt voor fanatieke wandelaars en klimmers

Doordat het vliegwiel zich aan de voorkant van de pedalen bevindt, word je gedwongen een beetje naar voren te leunen. Hierdoor is je training meer op je bilspieren en hamstrings gericht. Dit zorgt voor een iets intensievere training die lijkt op hiken. 

Crosstrainers met een achterwielaandrijving - back driven crosstrainers

cross-trainer-fitcross-50i-back-driven-min

De Tunturi Fitcross 50i

Crosstrainers met een achterwielaandrijving zijn het meest voorkomende type crosstrainer dat je zult vinden. In tegenstelling tot de crosstrainers met voorwielaandrijvingen hoef je bij deze crosstrainers niet naar voren te leunen.

Feit 6: De meeste mid-range en professionele sportscholen maken gebruik van crosstrainers met achterwielaandrijving

Luxury gym-min

Als je gewend bent om een crosstrainer met voorwielaandrijving te gebruiken, kan het even duren voordat je helemaal bent gewend aan het trainen op een crosstrainer met achterwielaandrijving. Crosstrainers met achterwielaandrijving zijn meestal zwaardere en stabielere apparaten.

Crosstrainers met een centrale aandrijving

Best Fitness Center Drive Elliptical Trainer-min

Best Fitness Center Drive Elliptical Trainer

Vernoemd naar de locatie van het vliegwiel, zijn de vliegwiel(en) bij crosstrainers met een centrale aandrijving in het midden van de machine bevestigd. Dit type crosstrainers is geweldig voor degenen die een behoorlijk budget hebben en geen helling op hun crosstrainer nodig hebben.

Maar deze machines komen op dit moment verreweg het minst voor. Dit type crosstrainer is namelijk vrij nieuw en maakt gebruikt van de meest recente `technologieën. Daarom zijn ze meestal aan de duurdere kant. Maar je mag dan ook - logischerwijs - hoge kwaliteit verwachten.

Feit 7: De meeste crosstrainers met een centrale aandrijving zijn kwalitatieve hoogstandjes

Een ander groot voordeel van deze machines is hun grootte: door de centrale ligging van het vliegwiel is de crosstrainer beduidend kleiner dan zijn tegenhangers. Dit kan zeer gunstig zijn voor degenen die weinig ruimte tot hun beschikking hebben.

Overweeg je om een crosstrainer met centrale aandrijving te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat het moeilijk te voorspellen is hoe duurzaam ze in de loop van de tijd zullen zijn. Dit komt omdat dit type crosstrainer nog niet zo lang op de markt verkrijgbaar is. 

Conclusie

Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van het belang van het vliegwiel. Let altijd goed op het gewicht van het vliegwiel. Hieronder nog een keer de 7 belangrijkste feiten over het vliegwiel van een crosstrainer:

Feit 1: Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe soepeler en stiller de machine loopt

Feit 2: De meeste crosstrainers hebben vliegwielen die variëren tussen de 4,5 kilogram tot 19 kilogram

Feit 3: Niet alle crosstrainer vliegwielen zijn hetzelfde

Feit 4: De positie van het vliegwiel op je crosstrainer beïnvloedt je work-out 

Feit 5: Crosstrainers met een voorwielaandrijving zijn een geschikte optie voor fanatieke wandelaars en klimmers

Feit 6: De meeste mid-range en professionele sportscholen maken gebruik van crosstrainers met achterwielaandrijving

Feit 7: De meeste crosstrainers met een centrale aandrijving zijn kwalitatieve hoogstandjes

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}